zsykorova zsykorova komentáře u knih

Uteč, než doroste měsíc Uteč, než doroste měsíc Helena Drdlová

Rok 2023 jsem nemohla začít lepší knihou. Temné, dobrodružné, strašidelné - jedním slovem perfektní.

04.01.2023 5 z 5

Rudá zem Rudá zem Adam Nevill

Dostala jsem se do půlky, ale nedokázala jsem pokračovat. Nudné, dlouhé - knížka se mi vůbec nelíbila.

19.12.2022 1 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Popravdě jsem se čtení trochu bála, ale text mě donutil přemýšlet o věcech, o kterých bych normálně nepřemýšlela. Velmi pěkné dílo.

11.12.2022 4 z 5

Vánoční bestiář Vánoční bestiář John Kenn Mortensen

Miluju všechny bytosti a stvoření, miluju nadpřirozeno a miluju bestiáře. Když jsem tuhle knížku zaregistrovala, bylo mi jasné, že jí prostě musím mít. A teď po přečtení jsem naprosto nadšená. Ke knížce se budu často vracet a připomínat si, jaké bytosti žijí mezi námi. Plus ty ilustrace jsou dokonalost!

01.12.2022 5 z 5

Má temná Vanessa Má temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

(SPOILER) Nedokážu popsat, jak se po dočtení cítím. Vážně nevím. Příběh mě velice zasáhl a musím říct, že byl silnější než Lolita a Rez & záře hvězd dohromady. Ostatně kniha s Lolitou hrozně souvisí a mě to zasáhlo o to víc, když jsem Lolitu četla i viděla filmy.
Líbilo se mi střídání roků, postupně jsem odhalovala všechny spojitosti. Bylo zajímavé sledovat, jak Strane s Vanessou manipuluje a ona je jím tak poznamenaná, že mu věří. Dalším skvělým prvkem bylo Vanessino vnitřní bojování sama se sebou, kdy si na jednu stranu uvědomovala, že jde o zneužívání, ale na druhou si to nechtěla připustit a snažila se přesvědčit, že šlo o lásku. Strane ji možná miloval, ale je to zvrácené a podle mého to nebyla láska. Byla to nezdravá posedlost a zneužití křehké dospívající duše.
Má temná Vanessa se tímto zařazuje mezi mé oblíbené knížky. Je to skvělá, šokující kniha, kterou by si měl každý přečíst.

10.07.2022 5 z 5

Nejdražší Josephine Nejdražší Josephine Caroline George

(SPOILER) Moje srdce plesá. Tohle bylo tak dokonalý! Nejdřív mě lehce zmátl styl, jakým je knížka napsaná, ale postupně jsem si zvykla a nakonec mi to i vyhovovalo.
Bylo to nádherné čtení, které mi připomínalo Pýchu a předsudek nebo seriál Bridgertonovi. Elias Roch je oficiálně umístěn na můj seznam knižních manželů. To, jak vyznával lásku Josephine a jakým způsobem psal ty dopisy, bylo prostě úžasné. Bavila mě Josie, Faith i Oliver. Jsem hrozně ráda, že Josie a Elias dosáhli šťastného konce. Mám slzy v očích, konec mě dojal. Tahle knížka za přečtení určitě stojí!

06.05.2022 5 z 5

Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

Já jsem z toho taková rozčarovaná. Knížku jsem si přečetla jenom kvůli čtenářské výzvě, jinak bych po takovém titulu nesáhla. Já moc taková filozofická díla nemusím. Některé myšlenky byly pěkné, ale na mě to působilo celkově jaksi divně. A nesnáším otevřené konce!

11.11.2024 3 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

(SPOILER) Já jsem možná i trochu zklamaná. Čekala jsem trochu jiný příběh. Styl psaní mi moc nesedl, dlouhé kapitoly na mě občas byly trošku moc. Anotace a recenze slibovaly pořádnou dávku slovanské mytologie a to se nekonalo. Postava Velese mohla být více propracovaná a rozhodně měl dostat víc prostoru. Konec byl příliš rychlý a nedokončený. Za mě nic moc.

15.09.2024 3 z 5

Démonologové Démonologové Gerald Brittle

Já jsem taková docela rozpačitá. Čekala jsem popisy jednotlivých příběhů, ale místo toho mě čekaly popisy různých nadpřirozených bytostí, které byly občas proloženy nějakým příběhem, jen aby se neřeklo. Trochu mě štval ten neustálý důraz na křesťanství - jistě, je to důležitý aspekt ve vyhánění démonických sil, ale existují i jiné způsoby, které nutně nemusí obsahovat modlitby. Musím se přiznat, že jsem trošku zklamaná.

24.07.2024 3 z 5

Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

Knihu jsem si pořídila pouze ze zvědavosti, ale v životě by mě nenapadlo, že se z toho vyklube takový bizár. Já ani nedokážu říct, jestli se mi to líbilo nebo ne.

27.04.2024 3 z 5

Zakázané knihy Zakázané knihy kolektiv autorů

Výstižné a krátké shrnutí těch nejkontroverznějších knih na světě. Ani mě nepřekvapuje, že na skoro všechny zmíněné knihy si stěžovali v Americe a je to kolikrát až k podivení, co všechno si lidé najdou. Musím také pochválit celý vzhled knihy, to se opravdu povedlo. Na seznamu čtení mi hned přistálo několik nových titulů.

26.03.2024 5 z 5

Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem Jack Rosewood

Zajímavá kombinace zločinů. O některých jsem slyšela poprvé, některé mi byly známé. Šokující, výstižné, smutné.

08.03.2024 5 z 5

Bestie z Buchenwaldu Bestie z Buchenwaldu Max Czornyj

Román psaný čtivě popisující hrůzy, za něž byla Ilse Kochová zodpovědná. Četla jsem již hodně románů z prostředí koncentračních táborů, ale tento mě šokoval asi nejvíc. Člověku se ani nechce věřit, že se něco takového dělo. Je mi smutno.

23.10.2023 5 z 5

Barva nachu Barva nachu Alice Walker

Kniha, která mi vzala dech. Zpočátku se mi četla těžce, kvůli specifickému stylu psaní, ale po pár stránkách jsem si zvykla a šlo to samo. Hned od první strany jsem byla vržena do krutého světa, kde se k ženám a k lidem s jinou barvou pletí než bílou chovali hrozně. Bolí mě z toho srdce. Jsem ráda, že jsem se o této problematice něco dozvěděla. Je mi to hrozně líto a chtěla bych obejmout každou postavu z knížky.

28.07.2023 5 z 5

Richard Ramirez: Night Stalker Richard Ramirez: Night Stalker Philip Carlo

Edice True crime mě opravdu baví. Philip Carlo skvěle zpracoval život a zločiny Richarda Ramireze, který fascinuje celý svět. Nikdy nedokážu pochopit, proč někdo dělá takové hrozné věci.

26.07.2023 5 z 5

Nesmíš všechno vidět tak černě (a jiné hloupé řeči) Nesmíš všechno vidět tak černě (a jiné hloupé řeči) * antologie

Tato kniha mi byla darována z nesmírné lásky a i to byl důvod, proč mi pomohla překonat moji vlastní trnitou cestu. Je plná nádherných textů a nádherných myšlenek od neskutečně silných lidí. Jsem hrozně ráda, že jsem měla možnost si knížku přečíst. Budu se k ní vracet nejen v časech smutku.

24.06.2023 5 z 5

Hermafrodit Hermafrodit Jeffrey Eugenides

Jedním slovem - wow. Úplně nedokážu najít správná slova, kterými bych popsala pocity, co ve mně kniha vyvolala.
Zpočátku jsem se do čtení musela nutit, nebavilo mě, přišlo mi to nudné. Ale nevzdala jsem to a odměnou mi byl jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četla. Neskutečně poutavá kniha, která vám odhalí tajemství jedné rodiny, která jsou mnohy velmi šokující. Opravdu skvělé dílo.

01.06.2023 5 z 5

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Neskutečně silná kniha. V některých částech jsem se s autorkou ztotožnila a tím pádem mě to zasáhlo ještě víc. Bylo to těžké čtení, ale jsem ráda, že jsem si příběh přečetla.

15.05.2023 5 z 5

Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

No, mám trochu smíšené pocity. Námět je opravdu dobrý a anotace slibovala skvělý příběh, ale ve skutečnosti to zas tak skvělé nebylo. Spousta věcí zůstala nevysvětlitelná, což kazilo celý dojem. Postavy byly průměrné, ani dobré ani špatné. Já osobně moc nemusím dlouhé popisování okolí nebo toho, co se právě stalo, čehož je tady hodně, takže to pro mě bylo takové utrpení. Obálka je ale nádherná.

03.04.2023 3 z 5

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Neskutečně dobrý příběh. Sice mi trochu trvalo zvyknout si na styl psaní, ale jakmile si moje oči přivykly, šlo to skoro samo. Za dva dny přečteno.

03.03.2023 5 z 5