3nitka
![Žijte ve své zahradě Žijte ve své zahradě](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356546/zijte-ve-sve-zahrade-R48-356546.jpg?v=1555416117)
Kniha ako taká je krásna. Luxusné fotografie.
Mať tak 5000 m2 záhrady a dosť peňazí :)
Ale sú tu aj nápady pre menšiu záhradu, tipy a triky.
Absolútne súhlasím, že pred založením záhrady je konzultácia s odborníkmi na nezaplatenie. Alebo aspoň počkať so zakladaním záhrady, nerobiť ju okamžite pri stavbe domu.
Určite pred chaotickým sadením rastlín, kríkov a hlavne stromov je potrebné odsledovať ako ide slnko, kde je dlho tieň, uvažovať aký veľký strom narastie, koľko miesta bude potrebovať.
Kniha je plná inšpirácií a nápadov. Na konci je dokonca zoznam 5 rastlín a kríkov podľa výšky v dospelosti, to je fajn pomôcka.
Po prečítaní som veru vytiahla veľký papier, načrtla svoj pozemok a budem prikladať malé maketky - sedenie, terasa, sušiak, obrázky konkrétnych rastlín, stromov a kríkov... A chodila som so stoličkou po celom svojom pozemku a skúšala. Aký výhľad bude odtiaľto, či bude niečo rušivé..
Ďakujem K, za super darček.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cabin Porn - Za dveřmi Cabin Porn - Za dveřmi](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423654/cabin-porn-za-dvermi-THy-423654.jpg?v=1571673117)
Pekná a zaujímavá kniha. Dobré inšpirácie, určite si ju občas, rovnako ako prvý diel, prelistujem a pokochám sa.
Človek nikdy nevie, či sa nejakou zhodou okolností nedostane k nejakej hore alebo veľkému pozemku na samote :)
ps. ďakujem K. za darček
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Postřehy z poslední řady Postřehy z poslední řady](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392104/postrehy-z-posledni-rady-Lcp-392104.jpg?v=1560928525)
Nádhera. Krásna kniha, obsahovo aj vizuálne :)
Eseje, príhovory, krátke postrehy. Gaiman je skvelý rozprávač, s neuveriteľnou fantáziou.
"A hlavně jsem psal příběh, který bych si chtěl sám přečíst"
"Píšu příběhy proto, abych zjistil, co si myslím o různých věcech"
Len píš, Neil, píš :):)
ps, K. moc ďakujem za jedinečný darček.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tři chlupatá zvířata Tři chlupatá zvířata](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388057/tri-chlupata-zvirata-PLl-388057.png?v=1622407766)
Tohoto autora mám rada. Jeho svojský humor a neuveriteľné postavy.
"Nálada byla prodchnuta pohodou. Na terase si rozčesávala čisté vlasy nahá Ruska, vedle ní si medvěd hřebelcoval našedlý kožich a na spodním schůdku popíjeli pivo dva růžolící Finové a pochutnávali si na chlebíčcích. Oskari Huuskonen šťoural palci na nohou do červené půdy a říkal si, jak jednoduché jsou opravdové chvíle štěstí."
"..finský mimo službu postavený pastor, který se objevil na ostrově s medvědem a co víc, dědek se k ní nakvartýroval a vykládal o mimozemských inteligencích, s nimiž se teď snaží spojit. Žena si nikdy nemůže být jistá, jaké magory jí osud přivane"
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Les prízrakov Les prízrakov](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400229/les-prizrakov-ciu-400229.jpg?v=1548002742)
Škoda neprítomného Barbariča. Ale Jaroš mi to tentoraz vynahradil. Dávam plný počet hviezdičiek.
Dúfam, že príbeh z Plzne je už rozpísaný :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Šachové figurky Šachové figurky](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206918/sachove-figurky-NGy-206918.jpg?v=1462799556)
Celá trilógia výborná. Áno, v tejto poslednej je menej opísaná príroda a prostredie, to mi trocha chýbalo. Ale nie je čo vytknúť. Kniha je smutná, postavy majú ťažké osudy a záver je tiež neveľmi na výskanie. Ale život je taký.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223/vrazda-v-orient-expresu-fzj-223.jpg?v=1525976721)
Moja prvá od Agathy. Špičková. Pravdepodobne sa vrhnem na ostatné. Záver som matne vedela, film som videla dávno, ale nepamätala som si príčinu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vrchárske povesti a balady Vrchárske povesti a balady](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141355/vrcharske-povesti-a-balady-Lr4-141355.jpg?v=1691567689)
Len skúpe grapy polí, môj život strašne holý, hŕba kamenia.
Kysuce sú krásny nádherný kraj. Krásna príroda, kedysi bola.
"Také to boli kedysi hory. Tu keby mi prišlo žiť, v tejto dobe, bol by to môj raj na zemi, aj keby som sa nemal vrátiť z nich živý! Nie ľudskou rukou do poslušných radov nastavané smreky, aby mali víchrice čo váľať. Nie nespočetnými jazvami závozov dokaličené stráne otrhané holorubmi až na kosť. Nie malátne sa vlečúce vymierajúce potoky plné hnusu. Nič z toho tu vtedy nepatrilo.
Ale potom prišiel človek... Natiahol sa ako rakovina v tele. Pozdĺž vodných ciev si razil cestu hore holinami a vyššie. S nespočetnými stádami bečiacich zvierat sa plástoval po rozľahlých lúkach a tráva za nimi prestala rásť. Keď všetky zhumpľoval, pustil sa do lesov. Pustil sa za pasy s drevenými obrami, v nerovnom boji, lebo ony sa nevedeli brániť. Ohňu a železu. Celé roky, zimou aj letom sa horami ozývali údery sekier, kvílenie píl a nárek umierajúcich stromov."
O Kysuciach sa hovorí, že tu v noci pršia kamene. A ja už viem prečo.
"Dáš mi trocha zo svojej úrody? Tak sa mi vidí, že bude bohatá, dosť pre nás oboch."
"A načože by ti, starenka, bola moja úroda? (rozumej zemiaky). Veď sa mi len samé kamene urodili a Ty už zubov nemáš. Ako ich budeš jesť?
"Dobre teda synak, už po tretí raz o kameňoch vravíš. Keď je tak, nech ti táto zem samé kamene a skaly rodí, aby si ich mal vždy nadostač, keď sa ti ich tak žiada."
Urviská, temné miesta a strže.
"Sú tu aj teraz. Sú zmenené civilizáciou, ale aj tak pôsobia hrozivo a tajomne. Je to miesto hodné tohoto príbehu, aj keď jeho sila možno rokmi ochabla, uzmierená ľudskými obeťami. Aj dnes si nosíme svoje Urviská v dušiach. Často sa ani nenazdáme, ako vzniknú z maličkej nenápadnej trhlinky bolestivé zosuvy svedomia. Hlušinou a marasom zasypú ľudskosť a šľachetnosť, lásku a porozumenie. Ba čo horšie, mnohokrát sa dožadujú ďalších obetí. Veď Hana od Mojičkov neuzmierila svoje Urvisko ani životmi troch synov. Lebo strže v brehoch času časom zarastú, ale tie na duši nikdy. Iba sa prekryjú krehučkým nánosom zabudnutia..."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zelené šupiny, střepy a rubíny Zelené šupiny, střepy a rubíny](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239639/zelene-supiny-strepy-a-rubiny-239639.jpg?v=1423998518)
To bolo niečo:), celú dobu som rozmýšľala, akú úlohu budú mať tie rubíny...
Zamotané, vtipné. Jednoznačne odporúčam.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběhy z vnitřního města Příběhy z vnitřního města](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407990/pribehy-z-vnitrniho-mesta-5l9-407990.jpg?v=1556791081)
Smutné. Poetické a znepokojivé.
"Proč jsme na té naší hromadě kamení byli tak krutí a lhostejní, tak sobečtí a odtržení, tak strašně osamělí?"
K., ďakujem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neonomicon Neonomicon](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452862/neonomikon-ElR-452862.jpg?v=1609887050)
Asi základná chyba - nepoznám Lovecrafta.
Ale keď toto pominiem, bavila som sa.
Krvi, slizu a všeličoho iného je tu dostatok.
HRROUNGH ...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Born to Run: Zrozeni k běhu Born to Run: Zrozeni k běhu](https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72487/zrozeni-k-behu-HNw-72487.jpg?v=1492972095)
Nebehám. A po prečítaní tejto knihy - nie je to tak, že by som bola namotivovaná každý deň ubehnúť 10 kilometrov. Ale v niečom som sa predsa len uistila.
Príroda presne vie, čo robí a všetko v nej má zmysel.
Človek je nastavený na pohyb a prácu.
"Leňošenie a posedávanie bol luxus, počas ktorého sme mali šancu odpočinúť si a nabrať sily.
Ibaže človek vymyslel technológie, ktoré pomohli urobiť z leňošenia životný štýl. Prestali sme robiť to, k čomu sú naše telá stavané a platíme za to. "
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ve spárech Aljašky Ve spárech Aljašky](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104454/ve-sparech-aljasky.jpg?v=1351420614)
Skvelá kniha. Na začiatku som rozmýšľala, čo by mohlo donútiť niekoho k takémuto konaniu. Ísť sám na opačný koniec sveta s bicyklom a tam v mraze, snehu a divočine prekonať 1800 kilometrov.
Po prečítaní knihy to už viem.
A viem aj to, že by prospelo nám všetkým uvedomiť si, na čom v živote naozaj záleží.
Vážiť si maličkostí a drobných radostí, ktoré robia život krásnym.
"Každá takováhle cesta, kdy jsem ponořený na dlouhou dobu do čisté přírody bez příměsi civilizace, mě nutí přemýšlet o významu člověka v přírodě…Člověk po celou dobu své existence pracuje jen na svém blahobytu a majetku…"
Obyčejná vlastnost jako je skromnost, mít v životě jen to co potřebuje, je mu vzdálená.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strom, ktorý dáva Strom, ktorý dáva](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279275/strom-ktory-dava-HWQ-279275.jpg?v=1452863887)
Túto knihu som chcela už veľmi dlho. A po strastiplnej ceste sa ku mne dostala. Kiežby sa dalo dať 10 hviezdičiek.
Píše sa o nej ako o knihe pre deti, ale neviem. Z môjho pohľadu je to kniha, o ktorej sa s deťmi treba rozprávať.
V príbehu vidím obraz ľudskej arogancie, bezohľadnosti. Iba brať, bez ohľadu na následky. Akoby všetko okolo bolo iba kôli tomu, aby ľuďom slúžilo.
Z knihy mi je strašne smutno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353658/smrt-ma-vuni-inkoustu-tFW-353658.jpg?v=1509537164)
Za mňa výborné čítanie. Podobnosť s Holmesom vôbec nie je na škodu. Vrelo odporúčam každému, kto nepotrebuje masového vraha a šialenca typu Jurek a spol.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hygge - Prostě šťastný způsob života Hygge - Prostě šťastný způsob života](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336735/hygge-proste-stastny-zpusob-zivota-5F2-336735.png?v=1656516198)
Módna záležitosť. Sviečky, deky, vankúše, drevo. Myslím, že kto chce byť šťastný a spokojný, tak väčšinou aj takým je. Je to totiž naša voľba. Niekto je spokojný aj na drevenej lavici, niekto nebude spokojný ani na luxusnom gauči.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356462/podivuhodny-zivot-osameleho-postaka-4is-356462.jpg?v=1507013444)
Netradičný námet a netradičné spracovanie. Tak ako graduje príbeh, menia sa poetické haiku na erotické. Knihu som dostala ako darček a som za ňu vďačná, pretože som sa na chvíľu dostala do snového sveta plného predstáv. A môžem sa doňho vracať kedy budem chcieť.
Déšť kape na list
berušku děsí
je to jak konec světa
Zemětřesení
splašené moře
supernova v mém nitru
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dvanáct měsíců: 108 haiku Dvanáct měsíců: 108 haiku](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362420/dvanact-mesicu-108-haiku-BzM-362420.png?v=1511789669)
Ako povedal Antonín Líman:
Haiku je hojivým bazámem na duši, je to oáza něhy, jemnosti a citu. A je to především oslava života, která stojí v ostrém kontrastu k brutalitě dnešního světa a jeho necitelnosti vůči hodnotě lidského i mimolidského bytí na této planetě.
Zpomaluji krok
přijdu mnohem později
avšak vidím víc.
Bůh pro nás klene
duhu přes celé nebe
a my pod deštník
Tie najobyčajnejšie veci, zážitky a pocity sú najkrajšie. A ľudia komplikujú a zhoršujú a ničia...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![La Loba La Loba](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307510/la-loba-ZCl-307510.jpg?v=1470834360)
Aljaška je asi jedno z posledných miest, ktoré človeku vzdoruje. A prinúti ho zmeniť hodnoty.
Príbeh odohrávajúci sa v ďalekej drsnej aljašskej divočine je pútavý a z väčšej časti uveriteľný. Človek asi vydrží veľa, keď musí.
Ale ten prekombinovaný koniec... Alan prepáč, ale za ten hviezda dolu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nezbytné věci Nezbytné věci](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29683/nezbytne-veci-Jn5-29683.jpg?v=1521293558)
Panejo! Výborná napínavá desivá. Ako ľahko možno ľuďmi manipulovať. Pravdaže je príbeh nadsadený, ale v podstate….