aginecka | Komentáře u knih | Databáze knih

aginecka aginecka komentáře u knih

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Pořádně nevím, co si o Stínu větru myslet. Nemůžu říct, že bych s hrdiny dýchala, klidně jsem knihu i na pár dní odložila… Na druhou stranu, není nic, co bych mohla vytknout. Atraktivní prostředí, tajemný příběh, zajímavé postavy, kniha v hlavní roli. A závěr se vážně povedl – posledních sto stran už jsem četla na jeden zátah. Takže asi dobrý. :)

29.05.2018 4 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Dystopie většinou stojí na fungování zvráceného politického systému, ale v tomhle případě dystopii cítíte jen v pozadí. O společnosti, ve které služebnice žijí, se něco víc dozvíte vlastně až v epilogu. Ale vůbec to nevadí, sonda do vnitřního světa strojů na děti je fascinující sama o sobě. Neuvěřitelně čtivé, napínavé a hodně temné.

21.02.2018 4 z 5

Tma Tma Bernard Minier

Opět čtivé, ale nemělo to tu čistotu prvních dvou dílů. Poněkud překombinované, na druhou stranu ale i dost předvídatelné. Zajímavé téma, ale zpracování pokulhává. Doufám, že to by jen krátký odskok od hlavní linie.

08.06.2017 3 z 5

Pod kupolí Pod kupolí Stephen King

To byla síla! V první části jsem chtěla několikrát přestat číst, tu tíživou atmosféru - bezmoc, nespravedlnost - jsem vydýchávala jen těžko... Ale nešlo to, byla jsem chycená!

24.03.2017 5 z 5

Solaris Solaris Stanisław Lem

Z knihy mám různorodé pocity. Některé pasáže jsou trochu nezáživné, ale když už jsem začala číst, nemohla jsem přestat. Působila na mě až hypnoticky. Velký plus za plastický popis prostředí i psycha na stanici.

24.03.2017 4 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Geniálně vystavěné. Víte, jak to dopadne, a stejně nemůžete přestat číst.

24.03.2017 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

I když po těch letech vím přesně, co přijde a kdy to přijde, vždy mě to dostane. Pokaždé jsem napnutá, směju se (nahlas), dojímám se a spolehlivě spotřebuju balíček kapesníků.

11.05.2016 5 z 5

Harry Potter a Kameň mudrcov Harry Potter a Kameň mudrcov J. K. Rowling (p)

Po pár letech znovu v Bradavicích, tentokrát v originálu. Přestože první tři ročníky na mě už nepůsobí tak silně jako kdysi, kouzelnou atmosféru starého anglického hradu si užívám pořád stejně. Minimálně už po dvanácté..:) Nejlepší odpočinkové čtení!

28.03.2016

Mise Saturn Mise Saturn John Sandford (p)

Ačkoliv mám ráda knížky, které můžu využít jako dopravní prostředek na výlety do neznámých časů či krajů, ze všeho nejvíc si užívám ty, kde na příběhu až tolik nezáleží, protože veškerou pozornost na sebe strhává skvělý vypravěč. A Mise Saturn je přesně ten případ. Téma je zajímavé, ale nebýt způsobu, jakým autor příběh dávkuje, s takovým nadšením bych sedm set stran nabitých politikou nezpracovala.

16.06.2020 4 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Podobně jako jiné horory od Kinga ani Osvícení nestojí na efektních lekačkách. Tempo je oproti filmu výrazně pomalejší, aby si čtenář mohl náležitě vychutnat proces pozvolného psychologického dušení, bez kterého se žádná z Kingovek neobejde. Čtyři psycha z pěti!

16.06.2020 4 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

S postavami ženského pohlaví nemívám trpělivost. Zpravidla se mi zprotiví tak v druhé kapitole a knížku dočítám jen ze setrvačnosti. I netypická Eleanor mi chvílemi lezla na nervy, ale díky svěžímu a hlavně nesentimentálnímu způsobu, jakým autorka její posunuté vidění světa podává, si mě získala. Slzy jsem neronila, i tak mi ale bylo líto, že se musíme rozloučit.

31.03.2020 4 z 5

Temný experiment Temný experiment Gwenda Bond

Jako všem knížkám s tak masivní marketingovou kampaní jsem ani Temnému experimentu nedávala moc šancí, ale překvapil. Nejde o veledílo, nic převratného nečekejte ani po obsahové stránce, ale autorce se nějak povedlo chytit mě hned na první stránce a spojení stále trvá. Připouštím, že postavy by možná mohly být propracovanější. Na druhou stranu atmosféra doby se povedla na jedničku. Další díl si určitě přečtu.

31.07.2019 4 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Logicky už není tolik napětí a očekávání, když víme, co bude dál, ale i tak toho druhý turnus v Sile nabízí víc než dost. Sledovat zrod Howeyho postapo společenství je minimálně stejně fascinující jako pozorovat jeho rozklad. Těším se na turnus č. 3!

11.03.2019 4 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Temné a drsné. Ale horší než "výrobní proces" v koncentračních tábor pro mě bylo dětství v rodině magora.

25.04.2018 4 z 5

První kniha krve První kniha krve Clive Barker

Neuvěřitelná fantazie, ale nijak zvlášť mě to neoslovilo.

11.08.2017 3 z 5

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Je to dost na hraně, někdy už za. Romantika i uvěřitelnost. Nicméně jsem četla s chutí až do konce. I když potoky slz se mi vyhnuly.

11.05.2017 4 z 5

Dům na pobřeží Dům na pobřeží Daphne du Maurier

Opět brilantně napsané, nenápadně napínavé. Žádná kliše, žádný přehnaný sentiment. Po přečtení pocit uspokojení, že příběh byl přesně takový, jaký být měl. Přičemž by se dal jen těžko označit jako předvídatelný.

11.05.2016 4 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Vzpomínám, jak jsem před třinácti lety četla poprvé... Den před čtvrtletkou z matematiky jsem hltala stránku za stránkou a slibovala si, že se vrhnu na učení hned, jak to dočtu. Zavřela jsem Vězně z Azkabanu, podívala se na učebnici a sešity vedle a otevřela Ohnivý pohár. :)

30.03.2016 5 z 5

Šok z bohů Šok z bohů Erich von Däniken

Obdivuji obrovský přehled a schopnost argumentace. Vyčerpávající průřez dějinami nenechává prostor pro pochyby.

21.10.2015 4 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Tady jednoznačně forma vítězí nad obsahem, graficky dokonalá knížka! První část jsem četla víceméně ze zvědavosti, jak bude vyprávění prostřednictvím "atraktivních" dokumentů fungovat. Postupně si mě grafika získala natolik, že jsem hltala jeden obrázek za druhým a vůbec neřešila, jestli příběh Kady je originální nebo ne.

14.05.2020 5 z 5