Akléda_ Akléda_ komentáře u knih

Balady a romance Balady a romance Jan Neruda

Z téhle knížky jsem si neodnesla vůbec žádné pocity. Už si skoro ani nepamatuji že jsem ji četla. Jednotlivé balady a romance mě nebavily, většinou jsem je nepochopila a i přes to, že je knížka útlá jsem se u ní dokázala nudit.

25.10.2020 2 z 5

Srdcerváči. Kniha 2 Srdcerváči. Kniha 2 Alice Oseman

Skvělé, skvělé, skvělé! Lepší než první díl, postavy se tu zase více poznávají a my s nimi poznáváme jejich problémy. Knížka se sice odehrává v trochu paralelním vesmíru, kde je každý pár součástí LGBT komunity, ale i přes to to mám hrozně moc ráda a těším se na další díly.

25.10.2020 5 z 5

Jediná vzpomínka Flory Banksové Jediná vzpomínka Flory Banksové Emily Barr

Hezká knížka se zajímavým tématem, bohužel mi v ní něco chybělo. Romantika byla divná, nevěřila jsem jim to. Postavy byly nedotažené, ale líbilo se mi sledování myšlenek hlavní hrdinky. Konec se mi líbil, ale čekala jsem trochu víc.

27.07.2019 3 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Můj první psychothriller ever. Četlo se to rychle, bylo to zajímavé a napínavé. Moc jsem se nebála a to jsem velký posera. Začátek byl trochu táhlý a konec je bohužel moc nereálný, ale jinak to bylo čtivé a originální a líbilo se mi to. Občas mi přišlo že byly všechny postavy trochu labilní XD

14.07.2019 4 z 5

Moje srdce a jiné černé díry Moje srdce a jiné černé díry Jasmine Warga

Kniha se mi líbila, ale bohužel jsem nečekala něco víc. Četla se poměrně rychle, konec mě překvapil a bylo to plné hezkých myšlenek, ale přišlo mi to trošku táhlé. Čekala jsem že to na mě asi víc zapůsobí.

08.07.2019 3 z 5

Holka mimo rytmus Holka mimo rytmus Becky Albertalli

Já nevím. Simona miluju, Podělaným navrch mě bavila jen druhá polovina a tohle...bylo to sice neskutečně vtipný a rychle se to četlo, ale přišlo mi že si Leah zbytečně všechno stěžovala. Jako vtipná a svižná romantika na léto dobrý, ale na Simona to nemá.

02.07.2019 4 z 5

Koruna Koruna Kiera Cass

Lepší než předchozí díl Dcera, ale stejně...na první tři díly to nemá, Eadlyn jsem si neoblíbila a nedokázala jsem se do příběhu vžít. Miluju ale konec a všechny klučičí postavy.

25.06.2019 3 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Hezká romantická kniha, která bohužel obsahuje milostný trojúhelník, ale jinak je to čtivé. Kniha má super postavy a čte se neskutečně rychle. Jako romantická kniha na léto super.

12.06.2019 4 z 5

Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Jmenuji se Martina: Jsem bulimička Ivona Březinová

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu která byla skvěle namluvená. Příběh byl psaný formou deníku, což bylo zajímavé. Líbilo se mi jak jsme se postupně dozvídali proč se stala bulimičkou a co jí pomáhalo. Zajímavá a poučná kniha.

03.06.2019 5 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Anežka je za mě zajímavá knížka od které jsem ale čekala ještě malinko víc. Strašně se mi líbil styl psaní. Tím že to není překladová próza je styl psaní nádherně květnatý, rozvitý a bavily mě třeba i popisy což se mi většinou nestává. Postavy byly zajímavé, ale bohužel jsem se kvůli skákání z minulosti do přítomnosti často ztrácela, přesto ale knihu mohu doporučit.

31.03.2019 4 z 5

Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Super! Kniha která pojednává o rasismu a takhle brilantně podané! Trochu jsem se toho bála, ale autorka to popsala fakt skvěle a já s hrdiny soucítila. Tahle kniha by měla být v povinné četbě!

04.03.2019 5 z 5

Lískový les Lískový les Melissa Albert

Bohužel mě kniha zklamala. Neorientovala jsem se v ní, nezsžila jsem se s postavama a tím pádem mi bylo jedno co se stane. Kdyby knížka byla poloviční tak bude mnohem lepší, takhle to byl akorát jeden velký zmatek. Chápu ale, že má knížka hodně fanoušků.

06.01.2019 3 z 5

Radosti zimy Radosti zimy Jeff Kinney (p)

Další klasický díl Poseroutky. Hezká odpočinková kniha, ale nic výjimečného.

29.12.2018 3 z 5

Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

Hezký retelling s nádhernými ilustracemi, který ale bohužel pro mě nenabízí nic víc. Pro dohnání čtecí výzvy je to ale super ????

15.12.2018 3 z 5

Jizvy ve hvězdách Jizvy ve hvězdách Iveta Klierová

Hupsik, tak tohle za mě bylo velké ne. Na knížku jsem se těšila, heavy contemporary, česká autorka, gay romance, korejské prostředí... Ale bohužel to nějak nefungovalo. V příběhu se sice řeší hned několik heavy témat, ale na mě nijak nezapůsobily. Nevím proč to u některých knížek funguje a u jiných ne, tady to každopádně fakt nefungovalo. Postavy mi byly nesympatické, což mi na jednu stranu přišlo že byl účel, na stranu druhou mě sraly fakt extrémně po celou dobu knížky, což už mi nepřijde normální. Hlavně teda Jae byl hrozný, Kyu byl prostě jenom meh. A byla tam jedna vedlejší postava která za mě byla fajn, jinak taky nic. Líbil se mi teda konec, protože jsem se bála že to bude klišé a takhle jsem spokojená. Vyvolalo to ve mně sice jen radost ze zadostiučinění a z toho že už jsem na konci, ale aspoň něco. Kdybych ale měla říct co mě na knížce absolutně vytáčelo, tak to bylo oslovení HNĚDOVLÁSEK a ČERNOVLÁSEK. Pochopila bych kdyby tam bylo párkrát na rozlišení postav. Ale ono to tam bylo pořád! A ještě o sobě ti kluci i tak přemýšleli! Nebylo to ve stylu "Kyu udělal tohle, pamatuju si když Jae tamto" ale vždycky to bylo "černovlásek minule tohle a hnědovlásek tamto". Grrrrrr! Když to čtete pořád tak už to po nějaké době fakt nejde. A přes barvu vlasů se autorka orientuje docela dost, byl tady často i blonďák a na konci brunetka, to mi fakt hodně vadilo. Do toho jsem ještě dostala méně korejského prostředí než jsem očekávala a než mi přijde že je prezentováno. Občas tu taky byly fakt krkolomné věty a fráze, plus teda za mě vůbec nefungovala ta romantika. Nenávidí se a v další chvíli se líbají? Ne. Zato sex scény mě kupodivu bavily a přišly mi dobře napsané. Občas se mi tam zalíbila i nějaká myšlenka, ale v záplavě důležitosti barev vlasů jsem ani neměla chuť si ji zaznačit. Takže za mě bohužel velké zklamání a doporučit rozhodně nemůžu. Vlastně mi to přijde jako taková hodně Temu kopie Zlomků nekonečna, které jsou tisíckrát lepší. Takže pokud si chcete něco takového přečíst, stáhněte po Zlomcích prosím.

21.11.2024

Žalmy Žalmy Karel Hlaváček

1,5*/5* Poslední z trojice poezie od Karla Hlaváčka kterou jsem četla do školy. A to nejhorší na konec, tadá! Bylo to ale fakt krátký, což jsem ocenila, docela pochopitelný a v tomhle vydání to mělo úžasnou obrazovou přílohu, což fakt doporučuju. Co už ale ne, tak to jsou samotné texty. Sice byly jednoduché, ale všechny se vztahovaly k náboženství, což chápu že je zcela osobní, ale jde to úplně mimo mě. Nedotýká se mě to, nepromlouvá to ke mně a je mi to úplně jedno. Takže za mě bohužel, ale jsem aspoň ráda že to byla fakt záležitost na pár minut s příjemnou přílohou na konci.

11.10.2024 1 z 5

Pozdě k ránu Pozdě k ránu Karel Hlaváček

2,5*/5* Tohle bylo z těch tří děl od Karla Hlaváčka co jsem četla rozhodně to nejlepší. Pořád to je za mě teda slušný průměr a vlastně tomu vůbec nerozumím, ale tady už jsem aspoň občas měla pocit že se chytám a párkrát i chuť si něco zaznačit, což považuji za úspěch. Pořád mám teda pocit že poezii vůbec nechápu i když se snažím. Trochu těžší mi to taky dělal fakt že tam bylo spoustu neznámých wtf slov, u kterých jsem nechápala ani proč tam jsou ani co mají znamenat. Navíc se to celé ještě nějak dělilo do sekcí, nebo takových podkapitol, což jsem teda už vůbec nepochopila. Jinak jsem z toho celkový pocit ale měla ucházející a nebyl to minimálně úplně opruz to číst, což považuji za úspěch.

10.10.2024 3 z 5

Mstivá kantiléna Mstivá kantiléna Karel Hlaváček

Mstivá kantiléna, aneb jedno ze tří děl od Karla Hlaváčka které jsem musela do školy přečíst. A jako, asi to nebylo špatný, ale na druhou stranu to vůbec nechápu, nevím co mi to mělo dát a jsem jen ráda že to bylo krátký a nemusela jsem u toho dlouho trpět. Možná se o tom ve škole dozvím něco zajímavého, ale spíš to prostě bylo pár stránek které jsem přečetla a nic mi nedaly.

10.10.2024 2 z 5

Socka s titulem Socka s titulem Barbora Vítů

1,5*/5* Sama bych si tuhle knížku asi nikdy nepřečetla, ale ozvala se mi sama autorka a po dlouhé historii a čekání jsem si jí konečně přečetla. A bohužel teda tohle bude snad nejvíc negativní recenze za poslední dobu. Fakt mě to mrzí, protože hrozně nerada hatím knížky českých autorů, zvlášť ještě když jsem měla jejich text v rámci spolupráce. Ale tohle bylo fakt špatný a jsem vlastně asi ráda že to vyšlo jen jako ekniha. Omlouvám se, ale tohle, to bylo tak moc strašný. Pominu fakt, že hlavní hrdinka je totální nesympatická blbka a že je to děsně předvídatelné. Celé je to navíc napsané tak, jak to autorce zrovna vyhovovalo. Vždycky víte co se stane, protože to je přesně to, co by se hlavní hrdince zrovna nejvíc hodilo. I když vše nejde podle plánu tak jde vše podle scénáře a vy přesně víte jak je to nalajnované a to mě děsně štvalo. Nedá se ani říct že bych to nazvala přímo předvídatelností, i když tu jsem tam cítila taky. Tohle prostě bylo jak kdybyste četli scénář, nebo knihu, kde víte že vás nemůže nikdy nic překvapit, protože to co se vždycky stane je vždycky to co se nejvíce hodí zrovna do děje. Celé to v sobě navíc mělo extrémní počet chyb a to takových, kterých si všimne každý. Bilo mě to do očí a kolikrát jsem u toho fakt až omdlívala bolestí. Ještě k tomu to na mě celé působilo extrémně cringe, jakože to fakt až bolelo číst. Přišla jsem si, jak kdybych vyhrabala svoje knihy které jsem psala ve dvanácti a četla to. Vlastně stejně tak na mě působila i Socka. Jako kdyby to napsal někdo náctiletý na Wattpadu. Bohužel, tohle bylo fakt silné zklamání, všechen potenciál byl totálně zabit a já to protrpěla. Mrzí mě to, ale ve výsledku jsem ráda jen za to, že to bylo krátké a docela dobře se to četlo. Jinak ale fakt ne, ani jako odpočinek si nemyslím že by vás to uspokojilo. I na to mi to přišlo moc nekvalitní.

10.10.2024 1 z 5

Co když jsme to my Co když jsme to my Becky Albertalli

Jedna z knížek která mi chyběla přečíst od Becky Albertalli a první knížka, kde jsem se setkala s Adamem Silverou. A dopadlo to dobře. Nebude to teda úplně knížka na kterou bych nikdy nezapomněla a rozhodně to nebude jedna z YA queer knížek která pro mě bude nějak signifikantní, ale pořád jsem si to užila. Kluci byli po většinu času sympatičtí, pár chvil kdy jsem je chtěla proplesknout aby se konečně vzpamatovali se teda našlo, ale zvládla jsem to nějak přežít. Doufala jsem, že chvíle kdy se znovu potkají přijde trochu dřív, takhle mi to přišlo docela dlouhé. Bavilo mě jak se střídaly kapitoly z pohledu obou kluků, mohli jsme tak vidět co kdy kdo z nich dělal a jak se cítil. Zajímalo by mě, který z autorů psal kterého kluka, protože jsem si rozhodně jednoho oblíbila víc a ráda bych věděla zda to byl ten od Becky nebo od Adama. Nápad setkání se na poště byl za mě super, nic podobného jsem ještě nečetla. Líbily se mi postavy a povaha kluků, jak se od sebe lišily a jak měly nakombinované jednotlivé vlastnosti. Zvlášť muzikály jsem tady dost ocenila. Párkrát jsem se při čtení i zasmála a celkově jsem si moc hezky odpočinula, takže jsem ve výsledku dostala to co jsem očekávala a byla jsem spokojená. Tuhle knížku jsem si vytáhla ve svojí tbr challenge a jsem za to ráda, že jsem si jí konečně přečetla. Není to úplně příběh u kterého bych o něco nutně přišla když bych ho vynechala, ale rozhodně to je knížka kterou jsem si užila. Většinu příběhu jsem zvládla přečíst za jeden den a užívala jsem si to. Takže pokud hledáte nějakou poměrně originální queer knížku, která vám vykouzlí úsměv na tváři, ale dost možná vás protagonisti budou občas štvát, tady ji máte.

04.10.2024 3 z 5