Andyska007 | Komentáře u knih | Databáze knih

Andyska007 Andyska007 komentáře u knih

Židovské anekdoty Židovské anekdoty Karel Poláček

Mám ráda židovské anekdoty... Říkala jsem si, že musím omezit čtení příšerných zpráv na internetu v mobilu před spaním. Každý večer jsem přečetla pár anekdot a hned se lépe usínalo.

05.12.2022 5 z 5

Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Velmi silný příběh. Nejenom svým obsahem, ale i poutavě popsaný. Upoutal mě nejenom autorčin příběh za války a po ní, ale i příběhy lidí, které léčila jako terapeutka.

Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

Žádný díl této série nemohu vynechat, knihu jsem si přála k narozeninám. Téma je tentokrát tíživé, ale opět se kniha dobře čte.

03.12.2022 5 z 5

Izrael ve stínu 7. října: Rozhovor s Irenou Kalhousovou Izrael ve stínu 7. října: Rozhovor s Irenou Kalhousovou Ondřej Kundra

Jsem nadšena. Irenu Kalhousovou mám ráda pro její články a vystupování, kde, myslím si, informuje o dění v Izraeli a v Palestině odborně, zajímavě a hlavně objektivně.
Kniha je čtivá, Ondřej Kundra se zajímavě ptá a I. Kalhousová otevřeně odpovídá. Kapitoly jsou přehledně rozdělené na témata jako dění v současném Izraeli, osobní příběh Ireny Kalhousové, jak se žije v současné Gaze, co se stalo 7. října a proč, vznik státu Izrael a co tomu předcházelo, války s arabskými státy a intifády ale i mírový proces, vládnutí B. Netanjahua, hrozba z Íránu a nakonec i naděje na možný budoucí mír jakkoli je to nyní nepředstavitelné.

28.01.2025 5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Příběhy z 50. let jsou náročné na čtení. Ale tato kniha klouže trošičku po povrchu, četla se dobře a rychle. Neubírá jí to ale na naléhavosti, napínavosti, emočnosti. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, přemýšlela jsem nad jejím osudem. Domýšlela jsem si, jak by asi příběh dál pokračoval ve variantách ano i ne...

03.10.2024 5 z 5

Kočka na rozpálené plechové střeše Kočka na rozpálené plechové střeše Tennessee Williams (p)

Ač byla hra napsaná v padesátých letech, je až geniálně stále aktuální. I když se třeba na homosexualitu dnes díváme jinak, pokrytectví je s námi stále. A hon za bohatstvím též a maloměšťáctví...

17.09.2024 5 z 5

Hrob na kopci Hrob na kopci Patricia Gibney

Opět napínavý děj vyšetřování, dobře prokreslené postavy. Tentokrát hodně drsné a ani konec mě moc neukonejšil. Na další díl se už moc těším.

15.08.2024 5 z 5

Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Erik Tabery

Erik Tabery vedl rozhovor se slovenskou prezidentkou svižně a empaticky. Zuzana Čaputová byla nejenom dobrá prezidentka, ale je to i skvělá, empatická, inteligentní žena. Škoda, že knížka musí končit ne moc veselými tématy ohledně nové slovenské politické reprezentace. Kéž by si knihu přečetlo co nejvíce lidí, mě se líbila moc.

18.07.2024 5 z 5

Audience Audience Václav Havel

Vskutku absurdní, zajímavé. Sice je dnes (naštěstí) jiná doba, ale přesto nadčasové...

08.12.2022 3 z 5

Život na houpačce Život na houpačce Martina Kulhánková

Tato kniha je pro mě až moc osobní... Po přečtení je mi smutno. Mám vztek, že něco takového jako HPO vůbec existuje. Je mi líto všech lidí z příběhů a zároveň je obdivuji. Děkuji Martině Kulhánkové, že dělá osvětu a píše o hraniční poruše. A moc doufám, že náš příběh dopadne dobře...

Tajný večírek Tajný večírek Patricia Gibney

Vždycky po dočtení dílu si říkám, že to bylo hezké, ale další už fakt ne. Moje knihovna není nafukovací. Ale pak zase nevydržím... A nelituji.
I tentokrát se mi příběh moc líbil, i když se jedná o strašné věci. A Lottie mě dokonce neštvala tak jako jindy. Jen prosím příště zase více Boyda :-)

19.02.2025 5 z 5

Po nás ať přijde potopa Po nás ať přijde potopa František Gellner

Sbírka prý nebyla ve své době přijata příznivě. Nedivím se. V dnešní době je to ovšem nádhera! Rozháranost, anarchičnost, bezútěšnost... Přesto pohlazení po duši. Škoda, že autor zemřel tak mladý.

NOC BYLA TOUHOU PŘESYCENÁ
Já nehledal jsem vilnou Frynu
pro flirt a k ukrácení dne.
Utišení jsem na tvém klínu
pro srdce žádal neklidné.

Noc byla touhou přesycená
a vábila a lákala.
V tvé jizbě lampa rozsvícená,
vím, že můj příchod čekala.

A lože ztřísnilo se krví. -
A já se zachvěl vědomím,
že srdce tvé jsem vznítil prvý
a že je prvý rozlomím.

17.01.2025 5 z 5

Rabínka v zácviku Rabínka v zácviku Kamila Kopřivová

O judaismu si čtu ráda. O Kamile jsem se dozvěděla v rozhovoru s ní v jednom časopise. Její životní příběh mě moc zaujal. Česká dívka, která nemá židovské kořeny, se rozhodne konvertovat k judaismu a pak se dokonce stane první českou rabínkou! Už to není rabínka v zácviku. 4. září 2023 byla v londýnské Westminsterské synagoze ordinována rabínkou. Škoda jenom, že zatím nepůsobí v Česku...
Kniha je zajímavá, včetně krásných ilustrací. V nevelké knize se o židovství dozvíme opravdu hodně. Autorka věci vysvětluje srozumitelně, z pohledu dnešního člověka, důraz dává na reformní židovství. Dozvěděla jsem se, že člověk může být věřící Žid a přitom žít moderní život a mít moderní uvažování.

21.01.2024 5 z 5

Zlomené duše Zlomené duše Patricia Gibney

Četla jsem všechny knihy této série a všechny se mi líbily. Ale Zlomené duše možná nejvíc. Je tam hodně postav, člověk nemůže číst jenom povrchně, musí se do děje hodně ponořit. A to mě bavilo.

27.10.2023 5 z 5

Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Václav Havel – mocný bezmocný ve 20. století Martin Vopěnka

Jsem také nadšená! Knížka je poutavě a zároveň srozumitelně napsaná. V podstatě jsem všechny reálie znala, ale ráda jsem si je připomněla a myslím, že mladé generaci kniha určitě dá potřebné informace o chodu 20. století u nás i o osobnosti V. Havla. Zaujal mě ale nejenom text, ale i krásné ilustrace! Tato kniha není podle mého názoru určená pro e-knihu nebo audioknihu. Má své místo v domácí knihovně hezky postaru v papírové verzi. A Václav Havel by byl takto spokojen...

12.02.2023 5 z 5

Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr Martin Selner

Hned po prvním díle jsem sáhla pro druhý. A nelituji, moc krasosmutné...

13.01.2023 5 z 5

Bolest Bolest Cruja Šalev

Plně souhlasím s předchozími komentáři. Když jsem knihu začala číst a zjistila jsem, že děj se dopředu neposouvá akcí, ale spíše úvahami, myšlenkami a vzpomínkami hlavní hrdinky, říkala jsem si, jestli mě to bude vůbec bavit. A ANO bavilo, přečetla jsem jedním dechem! Dokonce jsem měla nutkání si některé myšlenky začít podtrhávat. Je to asi i tím, že jsem podobně stará jako hlavní hrdinka a mám dvě čerstvě dospělé děti... Ale samotná zápletka je také hodně zajímavá a jsem ráda i za současné izraelské reálie.

12.01.2023 5 z 5

Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Rozpojené státy: Amerika nejen televizní kamerou Martin Řezníček

Zajímavé čtení, kniha se mi líbila, rozhodně jsem se nenudila. Martina Řezníčka mám ráda. V porovnání s knihou Jakuba Szánta se mi tato zdá trochu uhlazenější (asi jako je autor sám).

Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

Mám moc ráda tuto sérii s inspektorkou Parkerovou, no a Boyd je taky miláček... Četla jsem hned po předchozím díle a opět skvělá, napínavá zápletka.

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Skvělá detektivka, líbí se mi, že můžeme sledovat i osobní dějovou linku Lottie.