BarboraSalome Online BarboraSalome komentáře u knih

Zničit Zničit Michel Houellebecq

Moje prvotní seznámení s panem Houellebecquem a určitě ne poslední. To byl panečku román. Několik rovin se tu otevírá. Oceňuji niterní popis posledních věcí člověka. Bravo.

20.12.2024 4.5 z 5

Hodiny Hodiny Ian McEwan

Moje první setkání s panem Ianem McEwanem a hned dávám 5 hvězdiček. Skvost. Velké evropské (světové) dlouhého 20. století a Ronald Baines. Oceňuji a to velmi um pana McEwana vykreslit reálie Východu a Západu. Zvláště osud jedné rodiny z NDR. Vůbec pád Berlínské zdi je skvostně zpracován. A nejen ten. Kniha je i výborně přeložena do češtiny panem Ladislavem Šenkyříkem.

23.10.2024 5 z 5

Totožnost Totožnost Milan Kundera

Pro mě je to průměrná novela. S novelami, které Milan Kundera napsal v 90. letech francouzsky a teď se postupně vydávají u nás, se mi opravdu nejvíce líbilo Nevědění. Třeba mě ještě příjemně překvapí Pomalost. Myslím si, že panu Kunderovi šlo nejlépe vykreslovat a vracet se k české společnosti.

02.10.2024 3 z 5

Jak chutná moc Jak chutná moc Ladislav Mňačko

Přečteno během dovolené u moře. Naprosto skvostný zážitek mi přichystala tato kniha. Nadčasová kniha. Moc opravdu chutná.

28.09.2024 5 z 5

Edvard Beneš - Drama mezi Hitlerem a Stalinem Edvard Beneš - Drama mezi Hitlerem a Stalinem Antoine Marès

Výborná odborná publikace. Přínosem je, že je z pera nikoliv českého historika, ale francouzského. Výborná práce s prameny. Ano, nechtěla bych být v kůži Edvarda Beneše v roce 1938 a ani v roce 1948. Ani za nic.

07.09.2024 4 z 5

Vyhoření Vyhoření Petr Šesták

Pamflet. Zvěř se stává z lovce. Eko buňka bojuje za záchranu planety, ale objednává si jídlo v plastových miskách a v obalech od Platformy. To bude odpadu, že. Pan Šesták psát umí.

31.08.2024 4 z 5

Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Magický realismus v plné kráse. To se tak krásně četlo. A já bych klidně žila v zapadlém městečku Svatý Jiří a kráčela po vodní hladině. A s obavami vyhlížela 20. století. Výtečný debut pana Hlauča.

03.08.2024 5 z 5

Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Harry Hole mě stále baví. Tenhle díl mi přišel trochu překombinovaný. Hvězdička čtvrtá je za Prahu. Jo Nesbo umí popsat reálie opravdu bravurně.

20.07.2024 4 z 5

Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Výtečný debut, tleskám. A styl psaní podobný pánům Škvoreckému a Lustigovi. To už se dnes bohužel nevidí. Střídání časových rovin zvládnuté. A úplně nejvíc se mi líbilo vykreslení poválečné Prahy očima přeživšího žida. Nebylo to radostné čtení.

19.06.2024 4 z 5

Hranicím navzdory: Příběh Polsko-československé solidarity Hranicím navzdory: Příběh Polsko-československé solidarity Petr Blažek

Já jsem očekávala, že tato publikace se bude detailněji věnovat právě česko-polskému společnému překračování hranic. Místo toho je zde popisován zevrubně historický vývoj obou zemí po roce 1945. To se můžu dočíst i jinde. Z toho důvodu má tato odborná kniha pro mě jenom průměrnou hodnotu. Škoda.

02.06.2024 3 z 5

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Upřímně, čekala jsem víc. Víc alternativní historie, místo toho je naservírovaná kriminálka. Určité věci také nejsou vůbec zohledněny- pokud po válce zůstalo milion Němců , těžko by jich bylo i v roce 1990 milion. Fenomén Husákových dětí by dozajista byl přítomný.

25.05.2024 3 z 5

Gustáv Husák Gustáv Husák Michal Macháček

Na takovou publikaci se čekalo hodně dlouho. Poprvé je podán komplexně a vyčerpávajícím způsobem život a politická kariéra dr. Husáka. A to i díky moskevským archívům. Kdyby prezidentské období dr. Husáka (1975-1989) bylo trošku podrobnější, vůbec bych se nezlobila. I tak je to výtečné zpracované.

01.05.2024 5 z 5

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

I po přečtení 4. dílu série, mě Harry Hole stále baví. Opětovně chválím popis reálií. Těším se na další díl. Je to skvělá jízda pana Jo Nesba.

24.03.2024 4 z 5

Karneval zvířat Karneval zvířat Zuzana Dostálová

Moje první setkání s paní spisovatelkou Zuzanou Dostálovou a rozhodně ne poslední. Kniha mě bavila a často to byl smích přes zatrnutí. Těžký život hudebníků. Těžký. Zároveň mi vnukla pocit, že bych měla zase po čase navštívit koncert České filharmonie.

17.03.2024 4 z 5

Cesta dvou Cesta dvou Tom Jurka

Prvotina Toma Jurky. Tak snad se někdy do Asie podívám. Těším se na další díl odehrávající se v Africe.

14.03.2024 3 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Děkuji paní Rowlingové za to, že mě vyřadila z provozu na pár dní. A já jsem za to tuze ráda. Tento díl se mi líbil o trochu méně než minulý, ale pořád je to paráda. Jojo, sociální sítě, ty nám ještě ukáží. P.S. Vůbec se nedivím, že překlad do češtiny tentokrát trval dlouho.

03.03.2024 4 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Moje prvotní setkání s paní spisovatelkou Claire Keegan a rozhodně ne poslední. Vůbec se nedivím, že bývá přirovnávaná k Antonu Čechovovi. K vylíčení tíživé atmosféry v klášteře si vystačí opravdu s málem. Má parádní smysl pro detail. Už se těším na další kousek od paní spisovatelky. Takové maličkosti ve mně budou rezonovat dlouho.

18.02.2024 5 z 5

Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Pro mě jako pro občasnou čtenářku poezie se jeví tato sbírka jako zjevení. Už jenom ten úvodní citát z pera K.J. Erbena :,, Běží časy, běží, všechno sebou mění: co nebylo, přijde, co bývalo, není. " A ty Janiny sny. Krásně je to uspořádané. Tleskám.

25.01.2024 5 z 5

Přepište dějiny potřetí Přepište dějiny potřetí Michal Stehlík

Jako fanynka podcastu Přepište dějiny jsem nadmíru spokojená. Pánové Stehlík a Groman opět nezklamali. Výborně sestavená kniha. S chutí se budu k této trilogii vracet.

02.01.2024 5 z 5

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Díky Čtenářské výzvě 2023 jsem se ke knize konečně dostala. A stálo to za to. To je panečku román.

03.12.2023 4 z 5