BohyněKuchyně

Ella byla po delší době hrdinka, která mi nebyla příliš sympatická. Lehce povýšená malířka a ilustrátorka se přestěhuje z Londýna na venkov. Stará se tady o dům své tetičky, potřebuje si vyčistit hlavu po tom, co si dala vztahovou pauzu s přítelem a... No a stará se o psa. To teda v plánu nebylo, ale Ella se s tím zkusí poprat. Pozná se s veterinářem Devonem a asi to nebude spoiler, když prozradím, že je to jasná láska. Kdo zná knihy od Julie Caplin aka Jules Wake, tak tohle je prostě její klasická dějová linka. Ella postupně nachází na vesnici přátele a snad ji ten poklidný způsob života i baví. Mezi ni a Devona se samozřejmě postupně navrší množství překážek, ale dopadne to dobře!

Scarlett Wilkovou jsem si oblíbila už při přečtení knížky Až uvidíš moře. Proto jsem se těšila i na Ty chladné oči. A nebyla jsem zklamaná, spíš naopak. Opět zajímavě zvolené téma. Příběh Neonily začíná ve Smolensku, během druhé světové války. Dívka se vyučí porodní asistentkou a po příchodu vojáků se přidává na stranu německého vojska. Tady se seznámí s Emilem, který pochází z podhůří Beskyd, z míst, které mám já "za rohem". Neonila postupně putuje ze Smolensku, až se objeví u Emila doma. Přivede sebou dítě, které vydává za svou dceru, ale je to skutečně ona? Za Emila se provdá a začnou nový život ve městě.
Úžasně zpracované téma, které obsahuje několik desetiletí. Od války, až po současnost. Emil a Neonila žijí celý život ve strachu, že někdo odhalí jejich spolupráci s německou armádou. Neonila se proto snaží splynout s davem, dobře vycházet s komunistickým režimem. Jak tohle může dopadnout?
Stejně jako Sotiria v předchozí autorčině knížce, není ani Neonila žádná velká sympoška. Ty chladné oči. Ano, její chladné oči. Všechno co v životě dělá, tak má pěkně rozmyšleno a v každém jejím kroku je chladný kalkul. Jenže můžete se na ni zlobit, když to všechno dělá proto, aby přežila? Aby uchránila své blízké?
Velké zamyšlení pro všechny, kteří dokážou šmahem odsoudit to, že byl někdo komunista, že má někdo takové a makové názory. Svět není černobílý a přesně tohle krásně ukazují obě knížky skvělé Scarlett Wilkové.

Život v psychiatrické léčebně nemusí být nutně depresivní :-) No. Hlavní hrdinka Lenka se rozhodne pro psychiatrickou léčebnu kvůli depresivním stavům. V léčebně se potkává s řadou psychických poruch, u mužů i u žen. Knížka je místy vtipná, že se smějete nahlas. Místy smutná, když si uvědomíte, jak můžou třeba rodiče ničit své děti (a že se to opravdu děje). A rozhodně hodně poučná, do života každého z nás.

Moje nejoblíbenější česká spisovatelka. Miluju její styl psaní. Jak barvitě popisuje postavy, děj i místa. Díky jejímu spisovatelskému umění jsem vždycky zcela vtažená do děje. Tentokrát je příběh o prvorepublikové mladičké herečce, která má obrovský talent. Jarmila Horáková si jde za svým snem stát se herečkou. V časech, kdy je běžné to, že se žena vdá a její kariéra je manželka, matka. Jarunka však dře a dostane se až na prkna Národního divadla. Bohužel zemře mladá...

Druhé knížce ze série s psycholožkou Connie a detektivem Baardou dávám už plný počet hvězdiček. V prvním dílu série, Jako stín, jsem si zvykala na nové postavy (ano, Luc a Ava z Dokonalé série mi chybí), na nový styl vyšetřování, ale teď už jsem věděla do čeho jdu. Navíc mi přišel velice zajímavý děj, který se odehrával v odlehlé a velice děsivé léčebně pro brutální a vyšinuté vrahy. Záruka skvělého thrilleru? Úplně děsivé místo, kam se za bouře a větru nikdo zvenčí nedostane, kde vypadává elekřina a kde někdo brutálně vyřezal dítě z břicha mladé sestřičky, která potom zemřela. Connie a Baarda vyšetřují v přestrojení. Connie je i v přestrojení psycholožka, ale Baarda je tady za jednoho z vyšinutých vězňů. Kdo je vrah? Kdo jeho komplic? Trnula jsem strachy o Connie i Baardu a nemohla se odtrhnout.

Nejsem fanynka povídek, ale jsem fanynka českých autorek. A vlastně už i ty povídky jsem vzala díky českým autorům na milost. Takže přečíst si knížku deseti povídek, které napsalo deset skvělých spisovatelek, to jsem nemohla odolat. Některé povídky jsem si zcela zamilovala. Některé jsou veselé, jiné dojemné. Zajímavé je, že autorky většinou psaly trochu jiný žánr, než na jaký jste u nich zvyklí. Super nápad, díky za krásné čtení, dámy.

(SPOILER) Víte co mě baví? Že Jules Wake (aka Julie Caplin) má sice pořád stejný scénář, ale že se odvazuje v zápletkách. Že je to sice vždycky holka v nesnázích, které se něco zhroutí, pak přijde pan Božský, chvilku ráj, pak se něco pokazí, zase vyřeší, láska, happy end. Jenže dříve to byla mladá holka, mladý kluk, celkem jasní adepti na lásku a teď je to občas "komplikované". Řeší se i rozchody a rozvody a v téhle knížce dokonce rozvod rodičů malého děcka.
Viola a Nate. V předvánočním Notting Hillu? Pecka! Jiskří to mezi nimi od první chvíle. Jenže Nate je tak trochu ženatý a má dceru Grace. Manželka žije už rok v New Yorku, ale i tak... Viola pomáhá Natovi s péčí o Grace a vypadá to, že z nich bude krásný pár. Ale protože tyhle příběhy jsou fakt průhledné, tak je nám všem jasné, že se vrátí manželka a začne vše komplikovat.
Bavilo moc!!!

Přečteno jedním dechem. Autor je můj oblíbenec a líbilo se mi jeho odklonění od detektivek, které píše taky skvěle. Malá knížka, krásný příběh. Lovec střelí Labuť, která se promění v dívku. Přes počáteční odmítání v komunitě mezolitických lovců porodí Lovci (nebo jeho Bratru?) dítě. Jak příběh dopadne neprozradím. Kniha je krátkou návštěvou do doby, kdy kolem Lipna vznikají první usedlosti zemědělců a pastevců. Odtud pochází i Labuť. Zároveň však v těsném sousedství stále žijí kmeny lovců, které jsou ve svém životním stylu celkem pozadu. Jak dopadne spojení těchto světů?

Kdo čte moje recenze tak ví, že Jules Wake aka Julie Caplin je moje srdcovka, která vždycky dostane plný počet hvězdiček. Její romány jsou oddechovky plné lásky, dobrého jídla a krásných míst na zemi. To prostě nemůže být špatná kombinace. Samozřejmě, ten scénář je vždycky stejný, už velice průhledný. Ženská hlavní hrdinka (Tilly, maskérka v divadle) zažívá infarktové situace v práci i v soukromém životě. Tak trochu se jí hroutí vztah (tentokrát se snoubencem Felixem). Pak do toho vletí nějaká super životní změna, pracovní nabídka nebo něco podobného a setkání s PANEM BOŽSKÝM (tentokrát Marcus, IT specialista a pravý opak Tilly). Něco úžasného se začne rozvíjet a pak se všechno zvrtne, stane se nějaký průšvih, nový vztah je v troskách, zase hrůza. No a pak se to zase zázrakem napraví a žili šťastně až do smrti. Je to super a já ty její knížky fakt žeru. Prostředí londýnského divadla, Londýn v předvánočním období, to je pecka.

Už u knihy Znič to jméno, stejné autorky, jsem obdivovala a totálně se zamilovala do spisovatelčiny schopnosti krásně, pomalu a velice napínavě odhalovat minulost. Když jsem se do knihy Krutý měsíc začetla (někdy v deset večer) nemohla jsem ji odložit dřív než asi po 150 stranách. Nešlo to. Svižnému čtení nahrávají krátké kapitoly.
Tamara a Betyna, které střídavě vyprávějí příběh z malé vesnice v Lužických horách, jsou zdánlivě každá úplně jiná. Tamara je z Prahy. Do Hvozdína přišla během Velikonoc v covidovém období. Se svým dospívajícím synem Benem bydlí v luxusní vile svého přítele Michala. Betyna je její sousedka. Starý dům s jabloňovým sadem obývá se svými třemi dětmi a se stárnoucí matkou. Betyna, servírka a rebelka s drogovou minulostí musí vše zvládat bez manžela, který je lékař a díky covidovým opatřením zůstává v nemocnici na německé straně hranic.
A nám se pomalu odvíjí a rozmotává příběh z minulosti i přítomnosti. Betynin bratr, dvojče, Adam před mnoha lety spáchal sebevraždu. Oběsil se v jabloňovém sadu. Betyna dodnes neví proč to vlastně udělal. A my se postupně dozvídáme, jakou roli hrál v jeho příběhu partner Tamary, Michal Tater. Jakou roli hrál v životě Betyny? A jeho divná matka? Co ta s tím má společného?
Opravdu povedená knížka, kterou můžu všem doporučit.

Izraelsko palestinské napjaté vztahy nejsou zrovna tématem, o kterém bych toho moc věděla. Proto mi přišlo zajímavé zkusit něco málo pochopit přečtením tohoto komiksu. A byla to dobrá volba. Příběh odstartuje smrtí sebevražedné atentátnice, manželky chirurga Amina. Celá kniha provází putování Amina za pravdou. Chce vědět jak se to mohlo stát. Jak je možné, že nepoznal, že jeho manželka něco takového plánuje. Celý jeho život je v troskách a jediné, na co dokáže myslet je odhalení toho, kdo vlastně byla jeho žena. Velice silný příběh.

Beata je mladá dívka, která žije ve finském městě Hanko. I přes své mládí je už matkou, dceru však vychovává více její sestra a matka. Když Beata potká Ivana, sovětského válečného zajatce, zamiluje se. Možná bych řekla, že je Ivanem zcela posedlá. Celý její život se točí kolem chvilek, ve kterých se potkají. Vznikne mezi nimi intimní vztah, který však musí tajit, protože jakékoliv styky s vězni jsou vlastizradou. Kniha je napsaná úžasným stylem, vyhovovala mi a všem ji rozhodně doporučuji.

Jak dlouho ve vás doznívají přečtené knížky? Mám dočteno asi týden a v myšlenkách se k této knížce často vracím. Kniha MEZI NIMI slibuje příběh tří generací žen. Už rozdělení kapitol mě zaujalo. Příběh ze svého pohledu vypráví tři ženy. Milada, matka tří dcer. Kristýna, její nejstarší dcera. Rozvedená učitelka, která má svůj život ráda pod kontrolou, ale moc se jí to nedaří. Jeji vztah s mladší Magdou nebyl nikdy ideální a v dospělosti se situace vyostřují až v hysterické scény. Kristýna Magdě závidí všechno. Její popularitu mezi přáteli, skvělého muže, život ve městě hlavně tříletou dceru. Nejmladší Iva se narodila trochu jako omyl. Má sedmnáct, ale často vás při čtení napadne, že je vlastně nejrozumnější ze sester. A mezi nimi se míhají další postavy. Jirka, Magdin manžel. David, se kterým Kristýna konečně čeká dítě, Hubert a Rob, kteří nestihli dospět. Věčně popíjející otec holek Franta. A taky kamarádky Magdy z Brna.
Čekala jsem odlehčenou sranda četbu a několikrát jsem se s chutí zasmála. Ale mnohem více mě knížka nutila se zamyslet. Nejen nad osudy sester. Ale taky nad vlastním životem, protože některé situace se mi opravdu zažraly pod kůži. Díky vyprávění pokaždé z jiného úhlu přichází při čtení přesně ten aha moment, kdy si řeknete: Co když ani v mém životě není všechno tak, jak se na to dívám já. A jak se chovám já? Nevidím v Magdě, Týně, Ivě, trochu i sama sebe?
Děkuji autorce za skvělou sondu do běžného života a impulz k zamyšlení se nad životem vlastním.

Velice silný příběh, jehož hlavním hrdinou je sedmnáctiletý kluk Cristian. Ten žije v komunistickém Rumunsku a nežije se tam teda ani trochu dobře. U nás to před rokem 89 rozhodně nebylo ideální, ale to co se dělo v Rumunsku, bylo fakt peklo. Děsivá doba, kdy nikdo nemohl věřit nikomu. Děj knížky se odehrává v roce 1989, kdy se i tady schyluje k převratu. Ale zdejší revoluce fakt nebyla sametová. Cristian postupně zjišťuje, že vlastně nemůže věřit nikomu. Rodině, kamarádům a možná ani své lásce. Děsivé. Ale čte se výborně a těším se na další knížky od této autorky. Už je mám připraveny ve frontě :-)

Opět moje oblíbená autorka a tentokrát i povedený překlad. V knížce se mihnou postavy z knížek S láskou z Říma a Pozdrav z Itálie. Ale hlavními hrdiny jsou tentokrát rozkošná Siena z bohaté rodiny a zamračený Jason, který má za sebou ne úplně příjemnou zkušenost se ženami. A tihle dva se náhodou ocitnou pod jednou střechou. Siena se chce postavit na vlastní nohy, nezávisle na své rodině. Jason ji rozhodně nechce v domě, kde bydlí. A jak už to u knížek Jules Wake bývá, všechno se zamotá. Siena se ukáže jako silná a schopná mladá žena, Jason jako totální miláček. Ach. Ano, je to sladké až přeslazené. Ano, je to perfektní. Miluju Jules Wake.

Naprosto skvělá kniha, od které jsem nechtěla odejít ani na chvilku. Celou dobu jsem byla napnutá co všechno se stalo v malém Krounově. Co se stalo před mnoha lety, co se děje teď. Kdo chce zabít hlavní hrdinku Kláru? A co se stalo mezi ní a její sestrou Elou? Čtete a žene vás dál chuť dozvědět se, jak to všechno bylo. Čtivá knížka, kterou všem doporučuji.

Nehezká hra, kterou připravili na komisaře Paula Starskeho je tak zamotaná, že musíte dávat fakt velký pozor, aby vám neunikly detaily a vy jste se neztratili v příběhu. Protože ten, kdo vymyslel tuhle boudu, musel fakt dost přemýšlet. Když se Paul potká se svou dávnou láskou Chloé, tak jakoby mu někdo trochu vymazal mozek. A taky na to málem dojede. Ještěže má k sobě dost netradiční kolegyni Yvonne Chenovou, která za něj žehlí některé problémy. Bavilo mě, že šlo o méně tradiční zápletku.

(SPOILER) Mám ráda laskavý a jemný humor. Knížky, které vás pohladí po duši. Knížky do pošmourných podzimních dnů, kterých nás teď čeká určitě víc než dost.
Napsala ji Martina Preissová. Tu mám jako herečku velice ráda a tak jsem byla zvědavá i na její knihu o dětství. Odehrává se na jižní Moravě, v blízkosti hranic s Rakouskem, v roce 1989 a 1990. Tedy v době, kdy se v naší zemi děly převratné změny. Malá Marjánka si žije spokojeně s rodiči a dědečkem vinařem v rodinném domě, který rodina získala po odsunu Němců z pohraničí. Pohled na tehdejší situaci očima malé holčičky je kouzelný. Já sama jsem byla v době revoluce na prvním stupni a při čtení knížky se mi některé vzpomínky jasně vybavily. Třeba i to, jak mi bylo líto, že zrušili Jiskry a Pionýra :-) Marjánka někdy nerozumí světu dospělých, nerozumí tomu, co se děje a vykládá si to po svém. Díky tomu se nad knížkou často pousmějete. Není to ten humor, kdy musíte přerušit čtení, protože vám tečou slzy smíchu. Je to humor, který pohladí a přenese vás do dětství. Občas je vám taky trochu smutno. Prostě skutečný život.
Neskutečně milá knížka, která vám jistě nesmí chybět ve vaší knihovně. Podle mě taky skvělý tip na vánoční dárek.

Camilla Läckberg je moje oblíbená autorka, která mě nezklamala ani krátkým románem. Příběh se odehrává na Silvestra, kdy se zpovykaná mládež rozhodne zlikvidovat své rodiče. A všechno to začne jen trochu změněnými pravidly hry Monopoly. Knížku přelouskáte za jeden večer. Děj má spád, Camilla válí :-)

První knížka, kterou jsem od autorky přečetla. Od začátku mě bavilo, že se děj odehrával na podobném místě, na jakém jsem dělala au-pair v Londýně :-) Proto jsem si dost dobře dokázala představit kde Alice žije. Jak se objevilo už v předchozích recenzích, Alice není moc sympatická. I přesto se mi knížka četla dobře. Když byla Alice sama doma, tak jsem měla trochu nepříjemný pocit i já a dost jsem ji obdivovala, že tam zůstávala :-D Samozřejmě, že vrah byl nakonec někdo úplně jiný než jsem si celou dobu myslela :-) Četla jsem už lepší thrillery, ale i tenhle můžu doporučit. Bavil mě...