Bubo19 | Komentáře u knih | Databáze knih

Bubo19 Bubo19 komentáře u knih

Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Krásně napsaná kniha o síle přátelství v těžkých časech. Byl to velmi silný a smutný příběh odehrávající se na Podkarpatské Rusi, v Československu i Sovětském svazu. Přijde mi, že se autorka neustále zlepšuje a tato kniha opravdu nešla odložit.

"Pošlou je, chlapce sotva proměné v mladé muže, do války, toho nejstrašnějšího a nejhloupějšího ze všech výmyslů lidstva. Má bojovat za myšlenky, kterým nevěří, za velitele, kteří se mu hnusí, za národ, který není jeho."

19.11.2024 5 z 5

Chalupa Chalupa Pavlína Křivánková

Po přečtení anotace jsem čekala úplně jiný příběh, ale to nevadilo, kniha se četla skvěle a hlavní postavy byly dobře propracované, jen mi bohužel ani jedna nesedla. Mnohem sympatičtější mi byla Helenina babička a kamarádka Terezy, takový nadhled bych taky chtěla mít. Dávám čtyři hvězdičky.

07.10.2024 4 z 5

Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Kniha se odehrává v malé zapadlé vesnici na severu Islandu a hlavním hrdinou je Kalmann, který je tak trochu jiný. Ale jak mu dědeček vždycky říkal, každý jsme jiný, takže klid.
Jednoho dne zmizí nejbohatší člověk této skomírající vesnice a začíná pátrání. Také ale nahlédneme do života místních obyvatel. Vše je vyprávěno Kalmannem, čímž příběh získává jiný úhel pohledu. Takže netradiční detektivka, neobvyklý hlavní hrdina, můj oblíbený Island a za mě jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Mohu jen doporučit.

15.09.2024

Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Mám ráda cestování a ráda o něm i čtu. Tentokrát to nebylo pěšo po světě, ale autem po České republice a vůbec to nevadilo. Na některá místa jsem zavzpomínala, na spoustu nových mě kniha nalákala. K tomu je všechno líčeno s nadhledem a klidem bez cestovní horečky. Mám ráda, když se lidi neberou tak vážně a umí si ze sebe udělat legraci. Kniha se mi líbila a chystám se na ty, které jsem ještě od tohoto autora nestihla přečíst.

18.01.2022 5 z 5

Proměna Proměna David Věrný

Knihu jsem četla na doporučení a jsem ráda, protože jinak by mě asi minula. Prvních několik stran mě úplně nebavilo, hlavní hrdina mi byl vyloženě nesympatický, ale děj se velmi rychle přenesl z Prahy do šumavských lesů a příběh se pěkně rozběhl. S postupujícím časem už nešlo Petrovi nefandit v jeho proměně z klasického manažera dnešní doby na muže, kterému jde ne o povýšení, ale o přežití. Nejvíc mě ale zaujal Vincent, chvílemi jsem si říkala, jestli lidé jako on opravdu existují, jeho jednání mě fascinovalo.
Tato kniha rozhodně stojí za přečtení.

10.09.2024 5 z 5

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Když se náhodou potká v pečovatelském domě Evelyn se stařenkou Ninny, netuší, že je to začátek velkého přátelství. A tak v kouzelném příběhu poznáváme, jak všechna trápení Evelyn, tak celý život Ninny, její rodiny a okolí ve Whistle Stop. Příběh je spíš skládanka z různých období, tak jak na ně Ninny vzpomíná, občas se mi trochu pletly postavy, ale jinak se mi kniha moc líbila a nejvíc týdeník Dot Weemsové. Můžu jen doporučit.

03.07.2024 5 z 5

Srdce z ledu Srdce z ledu Jitka Ludvíková

Tato kniha splňovala přesně to, jak si správnou detektivku představuji. Žádné drsné a nebezpečné akce, ale čistě vyšetřování, které má spád, je napínavé a stále se objevují další podezřelí, takže jsem měla problém se od knihy odtrhnout. Navíc i když mi Magda ve všem nesedla, je to jeden z nejsympatičtějších vyšetřovacích týmů, se kterými jsem se v detektivkách setkala. No a popisy Jindřichova Hradce byly skvělé, úplně jsem se tam v té zimě viděla.

25.06.2024 5 z 5

Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Krásný poetický příběh o dvou ženách, které se snaží najít své místo na světě. Náhodné setkání jim změní život, i když to tak na první pohled nevypadá. Příběh se vlastně odehrává na pozadí náročné práce na statku a mi se líbilo, jak zpracování knihy, tak i jazyk, kterým je napsaná.

19.06.2024 5 z 5

Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Kniha krásných melancholických povídek z jižních Čech, které se odehrávají v různé době, na rozličných místech, ale přesto je nějaké drobnosti spojují. Nejvíce na mě zapůsobily povídky Světlo z Pauliny a Rodinná sešlost, ta mě fakt dostala.

29.05.2024 5 z 5

Jak se vaří netopýři Jak se vaří netopýři Marie Rejfová

Mám přečtené všechny díly s Josefínou a i s posledním jsem spokojená. Opět je to pohodová detektivka, která nás tentokrát zavede do Karlových Varů, kde tráví Josefína s Tvrdíkem dovolenou. Ale i do Brodu se díky bonusové povídce s Miroslavou podíváme. A musím říct, že u ní jsem se asi bavila ještě víc.

29.05.2024 5 z 5

Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

Oblíbila jsem si v literatuře konec 19.století, a tak mě potěšilo, že jsem narazila na další knihu z tohoto období. Příběh je to podle mě povedený, hlavní hrdina používá novou metodu vyšetřování - kriminalistiku, což není pochuti starším kolegům, ale nakonec vše zdárně vyřeší. Nejsem si jistá, jestli některé rozhovory, které policisté vedli, opravdu odpovídají době, ale to na dramatičnosti příběhu neubírá. Jediné, co mi nesedlo, byly úryvky z almanachu pro hrobníky, ale autor v doslovu píše, že tyto nechutnosti čerpal z dobových knih pro policisty. Takže s knihou jsem spokojená a to i proto, že se mi zase jednou podařilo odhalit vraha, a to docela brzy.

17.04.2024 5 z 5

Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Yrsa opět nezklamala, kniha s několika zdánlivě nesouvisejícími záhadami byla napínavá a tajemná. Když se však policie dostala k pachateli, najednou do sebe všechno krásně zapadlo, a jako vždy byly všechny hrůzy způsobené lidskou rukou a žádné nadpřirozené síly v tom prsty neměly.

08.08.2023 5 z 5

Co by můj syn měl vědět o světě Co by můj syn měl vědět o světě Fredrik Backman

Tak toto byla pohodová knížka, příjemná oddechovka, u které jsem se i několikrát zasmála. U Fredrika Backmana mám ráda to, jak dokáže popsat všechny ty nejistoty v nás, to že ukazuje, že má k dokonalosti daleko a klidně si ze sebe dělá legraci. Jeho knihy mi opravdu sedí.

15.05.2023 4 z 5

Jeden z nás Jeden z nás Shari Lapena

Je to moje třetí kniha od této autorky a je vidět, že Shari Lapena zápletky opravdu dobře promýšlí. Když k tomu přidám skvěle popsané vztahy v rodinách, myšlenkové pochody a pocity jednotlivých postav, nemůžu hodnotit jinak, než pěti hvězdičkami. Jen knihu nedoporučuji číst lidem, kteří si myslí, že bydlí v poklidné čtvrti plné přátel, kde si všichni navzájem vidí do talíře.

21.10.2020 5 z 5

Doktorka z domu Trubačů Doktorka z domu Trubačů Ilona Borská

Na knihu jsem se dlouho chystala a trošku se bála stylu psaní, ale obavy byly zbytečné, kniha mě úplně pohltila. Druhá půlka, která se odehrává v Československu a na různých cestách po světě, je sice tvořena z velké části dopisy přátelům, takže už to není klasický příběh, ale ani to mi nevadilo. Doktorka Vlasta Kálalová - Di Lottiová byla neuvěřitelně inteligentní a odvážná žena. Jak sama několikrát zmínila, byla ženou činu, v Iráku dokonce dokázala založit československou nemocnici.Také byla neuvěřitelně nadaná na jazyky. I přes tragické události, které ji potkaly, dokázala stále pomáhat jiným lidem. Její životní příběh je velmi inspirativní.

"Pamatuj si, každý je sám sobě tvůrcem nebe i pekla, nosí si je ve svém svědomí."
"Život je tak bohatý a mnohotvárný, že je někdy možné v něm najít štěstí a radost právě tam, kde čekáme jen smutek a odříkání."
"Kdybychom všechno pokládali předem za marné, bylo by to se světem moc špatné."

17.06.2020 5 z 5

Vánoce v Šípkové ulici Vánoce v Šípkové ulici Alena Mornštajnová

Milá vánoční fialová knížka o tom, že potěší i malý dárek, že radost může být i z obdarovávání druhých, a taky že i kouzelné bytosti se mohou dostat do problémů a je třeba si navzájem pomáhat. Příběh krásně naladí na Vánoce, i když náhodou máte rýmu.

22.12.2024 4.5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Kniha se odehrává v krátkém časovém úseku na začátku 50. let. Hlavní hrdinka Ada musí náhle udělat zásadní rozhodnutí a my sledujeme, jak se bude ubírat její život v obou variantách. To je zajímavý nápad, každý z nás by občas rád věděl, jak jeho rozhodnutí ovlivní další život. Taky hodnotím kladně, jakou dobu si autorka vybrala, nenarazila jsem zatím na moc knih z padesátých let. Dávám tři a půl hvězdičky, protože ne všemu jsem dokázala uvěřit.

08.11.2024 3.5 z 5

Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Opět jsem zavítala do světa Terryho Pratchetta, který je jako vždy popsán s lehkostí a nadhledem. Tento díl se odehrává v Ankh-Morkporku a důležitou roli hraje Noční hlídka a draci. Čarodějky u mě sice stále vedou, ale Elánius, Karotka, Noby a Tračník jsou taky skvělí.

24.07.2024 5 z 5

Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

Další úžasná kniha s označením magický realismus, tentokrát se odehrává v Mexiku v průběhu asi dvaceti let na počátku minulého století. Jedná se o příběh rodiny, která se ujme jednoho neobyčejného chlapce. Celá kniha na mě působila takovým komorním a poetickým dojmem. Za mě jasných pět hvězdiček a určitě si od autorky přečtu i další knihy.

01.04.2024 5 z 5

Kniha, kterou posypal hvězdný prach Kniha, kterou posypal hvězdný prach Nora Eckhardtová

Příběh o knihách odehrávající se v devatenáctém století, to byla kombinace, která mě hodně lákala. Dva majitelé nakladatelství se vsadí o to, kdo vydá úspěšnější knihu, takže nejde jen o to najít perfektní neotřelý příběh, ale i knihu náležitě zpropagovat. Metody se vlastně moc neliší od dneška, jen možnosti byly tenkrát omezenější. Během první poloviny jsem si, ale říkala, že jsem čekala něco trochu jiného. Pak už šlo ale do tuhého, příběh se stal napínavým a závěr podle mě autorka vyřešila skvěle. Dávám čtyři hvězdičky.

23.03.2024 4 z 5