Bubo19
![Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515358/svatojanske-orechy-GbU-515358.jpg?v=1682024472)
Této sérii nemůžu nic vytknout, i třetí díl se mi moc líbil. Je to opět smutný, poetický příběh o obyčejných i neobyčejných osudech lidí tentokrát z Dluhonic na konci padesátých let minulého století. Autorka v této sérii dokázala krásně vyjádřit spojení lidí a stromů. Mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chlapec a hvězdy Chlapec a hvězdy](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234774/chlapec-a-hvezdy-cwJ-234774.jpg?v=1553357230)
Krásné básničky plné nostalgie, díky kterým jsem si prošla celým jedním rokem na vesnici někdy před sto lety.
I když jsem nesehnala vydání s obrázky Josefa Lady, měla jsem je při čtení básní před očima.
Píseň o dětství
Dejte mi chlapci, trochu hlíny,
chtěl bych si s vámi stavět hráz
a nedívat se na hodiny
a neslyšet, jak míjí čas.
A brouzdati se chladnou strouhou,
vždyť ruce, nohy nezebou.
A život, cestu krásnou, dlouhou,
teprve míti před sebou.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Louskáček Louskáček](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352997/louskacek-qai-352997.jpg?v=1511719280)
Tato kniha, to jsou hlavně nádherné ilustrace a k tomu trochu hrůzostrašná vánoční pohádka. Přesto se mi příběh líbil a z obrázků jsem doslova nadšená. Balet Louskáček jsem viděla několikrát, tak jsem ráda, že jsem si konečně doplnila i knižní předlohu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Páté jablko Páté jablko](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487513/pate-jablko-FEQ-487513.jpg?v=1641367945)
Další krásná kniha odehrávající se v Přerově a jeho okolí. Tentokrát jsme se podívali do Předmostí v druhé polovině čtyřicátých let minulého století. I když osudy jednotlivých postav nejsou zrovna radostné, autorka píše takovým malebným stylem, který se krásně čte a dokáže i hluboce zasáhnout. Hned se pustím do čtení třetího dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dámský gambit Dámský gambit](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475946/damsky-gambit-Iz2-475946.jpeg?v=1625057529)
Tato kniha by mohla mít podtitul Šachy a jiné závislosti, protože skoro nic dalšího se v ní neřeší. Začátek se odehrává v sirotčinci, kde se Beth ocitá po smrti matky, ale pak už prim hrají šachy. Můj taťka šachy hraje, takže to pro mě nebyly nové informace, ale autorovi se vše podařilo podat poutavým způsobem. Ty, kteří šachy neznají, může překvapit, kolik přípravy samotné hře předchází a jak velké může vyvolávat emoce. Milovníci šachů si zase mohou zkusit některé partie zanalyzovat. Myslím, že tato kniha dokázala krásně tuto královskou hru přiblížit spoustě lidí.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Kronika města Kocourkova Kronika města Kocourkova](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266364/kronika-mesta-kocourkova-WjV-266364.jpg?v=1448358938)
Pojem Kocourkov se používá běžně a možná častěji, než bychom chtěli, ale knihu jsem nikdy nečetla. Je psána, jak je uvedeno v názvu, formou kroniky. Některé události mě pobavily hodně, některé byly tragikomické a pár příhod mi přišlo na hraně, třeba ta s obecním býkem. Ale jako celek se mi kniha líbila a spousta věcí v ní uvedených je bohužel nadčasových.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Záhady - Zapoj mozkové závity a vyřeš 25 tajuplných případů Záhady - Zapoj mozkové závity a vyřeš 25 tajuplných případů](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400746/zahady-zapoj-mozkove-zavity-a-vyres-rV4-400746.png?v=1658397677)
Skvělá kniha, která potrénuje naše mozkové závity i pozornost. Některé záhady jsou jednoduché, u jiných jsem se musela zamyslet a několik jsem neuhodla. V knize doporučují hádat v týmech, ale bavilo mě to, i když jsem hádala sama. Určitě to není kniha jen pro děti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Slečna Belle Greene Slečna Belle Greene](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529684/slecna-belle-greene-65a06063eca43.jpg?v=1705009252)
Zajímavá kniha, která nám ukazuje nejen život v "demokratické" Americe v první polovině 20. století, ale také svět vzácných knih a umění. Autorka sesbírala spoustu informací, až bych řekla, že chvílemi kniha spadá do literatury naučné a čtení není úplně jednoduché, ale knihu určitě doporučuji. Myslím, že milovníky umění opravdu potěší. Trošku mi jen vadily opakující se citové výlevy v určitých fázích života hlavní hrdinky, za to strhávám půl hvězdičky.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Mrtvola v komíně Mrtvola v komíně](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502562/mrtvola-v-komine-aTa-502562.jpg?v=1666349283)
V sedmém díle jsme se podívali do internátní školy v Kanadě a opět jsem se dobře bavila. Flavia je pořád skvělá, její znalosti z chemie jsou neuvěřitelné, navíc musím opět pochválit barvitý jazyk, se kterým je kniha napsána a také český překlad.
"Napadlo mě, že kdyby bylo možné nakladatele přesvědčit, aby tiskli názvy knih na hřbety vodorovně, a nikoli svisle, spoustě lidí by to ušetřilo spoustu nepříjemností. Knihovníci by byli veselejší a svět by se stal celkově lepším místem."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Knihonoš Knihonoš](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485053/knihonos-xa5-485053.jpg?v=1642927125)
Krásný příběh vyprávějící o knihách a lidech, kteří mají knihy rádi. Bylo to takové milé pohlazení. Myslím, že každý by občas potřeboval Knihonoše a Šašu.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Mlha Mlha](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541613/mlha.jpg?v=1722095072)
Tato série mě nadchla a třetí díl se mi líbil úplně nejvíc. Jediné co mě mrzí, že to vypadá na díl závěrečný. Autorka dokázala skvěle vykreslit hlavní postavy, kterým nešlo nefandit, ale také atmosféru malého ospalého městečka, ať už za neproniknutelné mlhy, nebo horkých slunečných dnů. Celou sérii doporučuji. Jen upozorňuji, že je třeba číst postupně od prvního dílu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![My proti vám My proti vám](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388548/my-proti-vam-cwi-388548.jpg?v=1536160793)
Fredrik Backman je můj oblíbený autor, jeho knihy se skvěle čtou, postavy rozhodně nejsou černobílé a ve vyjádření pocitů jde až na dřeň. Ale tentokrát mi některé věci přišly překombinované a možná je to tím, že sport sleduji hodně, nedokázala jsem uvěřit tomu, že by šel Vidar místo do brány na tribunu. Chtěla jsem dát čtyři hvězdičky, ale za závěr, který mě dostal jako málokterá kniha, jsem půl hvězdičky přidala.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Vánoce v Šípkové ulici Vánoce v Šípkové ulici](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543793/vanoce-v-sipkove-ulici.jpg?v=1724772241)
Milá vánoční fialová knížka o tom, že potěší i malý dárek, že radost může být i z obdarovávání druhých, a taky že i kouzelné bytosti se mohou dostat do problémů a je třeba si navzájem pomáhat. Příběh krásně naladí na Vánoce, i když náhodou máte rýmu.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Gentlemani a hráči Gentlemani a hráči](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1322/gentlemani-a-hraci-fut-1322.jpg?v=1483989215)
Musela jsem překonat prvních několik stránek, ale pak už mě příběh plný tajemství a záhad chytil. Autorka má svůj nezaměnitelný styl, který mám ráda a těším se na její další knihu.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Kolik barev má štěstí Kolik barev má štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539820/kolik-barev-ma-stesti.jpg?v=1718344544)
Čekala jsem pohodovou knihu, nic náročného, to jsem se spletla. Příběh o vnučce a dědečkovi, kteří k sobě hledají cestu, ukazuje, že z chyb se můžeme poučit a nikdy není pozdě, i když někdy je to cesta hodně trnitá. Příběh je to spíše smutný a často napjatý, ale kniha se četla krásně a můžu ji jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svátek hada Svátek hada](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533322/svatek-hada-65e1b361b968b.jpg?v=1709290337)
Krásně napsaná kniha o síle přátelství v těžkých časech. Byl to velmi silný a smutný příběh odehrávající se na Podkarpatské Rusi, v Československu i Sovětském svazu. Přijde mi, že se autorka neustále zlepšuje a tato kniha opravdu nešla odložit.
"Pošlou je, chlapce sotva proměné v mladé muže, do války, toho nejstrašnějšího a nejhloupějšího ze všech výmyslů lidstva. Má bojovat za myšlenky, kterým nevěří, za velitele, kteří se mu hnusí, za národ, který není jeho."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Balada o snech Balada o snech](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484503/balada-o-snech-if5-484503.jpg?v=1637172185)
V knize sledujeme dva příběhy, jeden se odehrává v současnosti v Praze a druhý ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století na jedné malé vesnici. Líbil se mi styl vyprávění, byl takový malebný a současně věcný, jen mě překvapilo pár kostrbatých vět, které jakoby tam nepatřily. Linka z minulosti mě zaujala mnohem víc, než ta ze současnosti, ve které mě rozčiloval Viktor. Jen jsem nechápala ten závěr z roku 1957, nechci nic prozradit, ale říkala jsem si proč to nemohlo zůstat, tak jak to bylo. Nicméně musím říct, že celý příběh na mě silně zapůsobil.
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
![Kocour, který učil zen Kocour, který učil zen](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545490/kocour-ktery-ucil-zen.jpg?v=1728102428)
Krásný příběh, nádherné ilustrace a úžasné myšlenky, mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Odvaha Odvaha](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534153/odvaha-65f02a730cf58.jpg?v=1710238323)
Kniha se odehrává v krátkém časovém úseku na začátku 50. let. Hlavní hrdinka Ada musí náhle udělat zásadní rozhodnutí a my sledujeme, jak se bude ubírat její život v obou variantách. To je zajímavý nápad, každý z nás by občas rád věděl, jak jeho rozhodnutí ovlivní další život. Taky hodnotím kladně, jakou dobu si autorka vybrala, nenarazila jsem zatím na moc knih z padesátých let. Dávám tři a půl hvězdičky, protože ne všemu jsem dokázala uvěřit.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Jedovatá stopa Jedovatá stopa](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530428/jedovata-stopa-65d338dd4921b.jpg?v=1708341469)
Další pohodová detektivka ze staré Anglie. Phyllida už si získala jméno jako úspěšná vyšetřovatelka vražd, takže se po podezřelém úmrtí na Vražedném festivalu může pustit znovu do práce. Když k tomu přičtu atmosféru začátku minulého století a slavné spisovatele detektivek, je to jasných pět hvězdiček.