CarolC CarolC komentáře u knih

Modrý zázrak Modrý zázrak Frauke Bagusche

Moc pěkná kniha a krásně zpracovaná. Jen je tam kolikrát moc informací najednou a člověk si musí při čtení dělat přestávky po krátké době, aby se mu to nezačalo slívat dohromady, ale i přesto musím v tomto případě udělit plný počet. Jsem ráda, že jsem mohla získat díky knize tolik informací o mořském světě.

30.06.2022 5 z 5

Člověk Gabriel Člověk Gabriel Kateřina Dubská

Naprosto úžasný strhující příběh. Už dlouho jsem se do knihy takto nezamilovala. Konec mě naprosto překvapil, takový jsem nečekala. Autorka mě naprosto nádherně vylíčila romskou kulturu a najednou jim daleko víc rozumím, jelikož to prostě mají v krvi (a teď to nemyslím vůbec špatně). Vlastně jim závidím tu duševní pohodu a klid, kdy nechávají život a čas prostě běžet. Láska k jejich rodině je taktéž obdivuhodná a to si myslím, že mám skvělou rodinu. Nádherná kniha. Jsem uchvácená a dojatá.

04.06.2022 5 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Čekala jsem nějakou klasickou hororovku, ale nakonec tomu tak nebylo a vlastně mě to vůbec nemrzí. Carrie mi bylo vlastně celou dobu líto. Ani mi vlastně celý příběh nepřijde úplně mimo. Je o šikaně na střední škole, o nešťastné holce s vyšinutou matkou a o tom, co způsobuje šikana a co by ještě způsobit mohla, kdyby měl někdo takovou moc. Jsem tedy vlastně příjemně překvapená. Líbily se mi i výňatky z výslechů a články z novin. Dodalo to tomu hezký nádech, bohužel tak skvělé, jako třeba Christina to za mě furt není.

18.05.2022 4 z 5

Jeptiška Jeptiška Denis Diderot

Rozhodně zajímavé knižní dílo, které rozhodně stojí za přečtení a naprosto chápu, proč je v povinné školní četbě. Je až z podivem, že v té době vzniklo něco takového a za to právě dávám hvězdu navíc. Čekala jsem ale od toho něco jiného, ale i přesto se mi líbilo, jak děj gradoval.

04.05.2022 3 z 5

Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Zvláštní kniha. Vůbec netuším, jak ji mám hodnotit. Atmosférou se mi líbila hrozně moc. Kladně hodnotím i prostředí, kde se příběh odehrával. Samotný děj knihy mě ale moc nebavil a od poloviny mě vysloveně nudil. Čekala jsem od děje nějakou větší akci, tohle pro mě bylo vlastně takový o ničem, což je celkem škoda.

18.04.2022 3 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Takové moje vzpomínkové čtení. Četla jsem ji před lety k maturitě a teď ji po té dlouhé době vytáhla a přečetla znovu. V téhle době takové pohlazení po duši, přesně to jsem potřebovala. Přijde mi to celé jak ze života, každý má v okruhu svou tetu Kateřinu. Skvělé zábavné čtení. Nemám nic, za co bych zde chtěla strhávat hvězdičky.

13.03.2022 5 z 5

Karanténa Karanténa Peter May

(SPOILER) Tohle se moc nepovedlo. Opravdu moc se mi líbila atmosféra, do které je celý příběh zasazený, o tom žádná. To ostatní ale už bylo takové mdlé, nijaké. Kolikrát mi přišlo jednání postav nelogické či těžko uvěřitelné. A už vůbec se mi nechce věřit, žeby tak popálený člověk byl schopný delší nějaké činnosti. Je to první kniha, kterou jsem od autora četla, ale bohužel přišlo spíš zklamání, a tak tady ty rozporuplné reporty na knihu vlastně dost chápu.

25.02.2022 2 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Klasická prvoplánová romanťárna. Nehledejte v tom nic hlubšího, jednalo se o klasickou oddechovku, kdy už bylo předem jasné, že vše dopadne dobře, jako z pohádky. Nejvíc se mi na knize líbil samotný popis Kodaňě a Dánů, to bylo pohlazení po duši. Naopak se mi tak nějak příčili až moc podrobně popsané milostné scény, na erotickou literaturu asi prostě nejsem :-D. Jo bylo to milé čtení, ale přece jen můj klasický styl je asi někde jinde, ale čtenářská výzva je čtenářská výzva.

12.02.2022 3 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Moje první seznámení s autorkou a že jsem se na něj chystala dlouho! Intenzivně smutné čtení, ale přesto tak čtivé, že mi kniha nedovolila, ji na delší dobu odložit, a tak jsem ji přečetla během pár hodin. Musím říct, že mi to připomíná tou depresivní náladou Mornštajnovou a několikrát se mi vybavily i Vrány. Chování postav se může zdát nelogické, především chování matky, ale mně to tak nepřišlo. K její povaze to sedělo. Kniha se skvěle četla a pasáže o houbách mě bavily moc. Jen musím uznat, že ten samotný neuzavřený konec mě zklamal, čekala bych tady závěr trošku víc jasnější.

04.02.2022 4 z 5

Svědectví Svědectví Margaret Atwood

(SPOILER) Když jsem před lety četla Příběh Služebnice, zas tolik jsem nakonec z knihy odvázaná nebyla a seriálové zpracování se mi líbilo víc. Proto jsem Svědectví dlouho odolávala, ale nakonec po něm přece jen sáhla a jsem za to moc ráda! Kniha je moc hezky napsaná a strašně moc se mi líbilo, že to bylo psané z úhlů tří postav, které se potom hezky sešly. Mělo to napětí a spád, přesně, jak bych si u takové knihy představovala. Kapitoly byly krátké a čtení rychle ubíhalo. Plný počet hvězd ale dát nemůžu, protože přece jen mi tam něco malinko chybělo, abych si z příběhu sedla úplně na zadek.

02.02.2022 4 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Nějak moc vlastně nevím, jak to hodnotit. Kniha mě svým způsobem bavila číst, ale zároveň to v mých očích od samého začátku byla nehorázná slátanina, jako kdyby se autor snažil tam nacpat co nejvíc věcií, což bylo vcelku těžko uvěřitelné. Navíc to na mě občas do stylu psaní působilo, jako špatně odvedená slohovka. Jako nenáročná vycpávka k moři na pláž, kdy nechcete vůbec přemýšlet, proč ne, ale i tam se občas budete vztekat, jak je to tupý. Pro mě taková Třeštíková v mužském podání. Nic na co bych chtěla vzpomínat. Hvězdičku navíc, že to odsejpalo.

23.01.2022 2 z 5

Bono, ve jménu lásky Bono, ve jménu lásky Mick Wall

Životopis o Bonovi. Spíš mi to přišlo jako biografie celé skupiny, kvůli čemuž se ve výsledku dostavilo celkem velké zklamání. Myslela jsem si, že to o Bonovi bude víc. Celkově se jednalo z mého pohledu o celkem nezáživné čtení, a tak zvláštně to celé bylo utnuté. Škoda.

12.01.2022 1 z 5

Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Příjemná oddechovka a povídání hlavní představitelky Gilmorových děvčat. Jsem ráda, že jsem se ke knize konečně dostala a přečetla si ji, ale nic to nemění na tom, že mi kniha a vlastně celé vyprávění přijde hrozně ploché a takové o ničem. Moc se toho člověk nedočte.

30.12.2021 2 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Kniha, kterou jsem cca od svých 17 let do dnešního dne přečetla už tolikrát a vždycky ve mně rezonuje nějak jinak. Když jsem ji četla před lety naposled, byla jsem z ní po několikátém přečtení vlastně zklamaná. Teď po letech jsem se do ní pustila zase a konečně mám pocit, že jsem dokázala číst mezi řádky a pochopila to, co tam přímo není napsané, ale schovává se to tam. Perfektní dílo! Co se týče toho boje s vlastní osobností během puberty je kniha tak strašně nadčasová! Holdena mám prostě ráda, často mi ho je líto a často vím s čím se pral, protože s některými vnitřními myšlenkovými pochody si v pubertě projdeme každý. Je až neskutečný, že tohle bylo vydáno už ve 20. století, kdy doba byla absolutně jiná. Když se zamyslím nad tím, co se v knize probírá, jaké v ní jsou vulgarity, nedivím se, že v té době byla kolikrát zakázaná. Smekám před Salingerem. Pro mě je už leta génius.

20.12.2021

Duna Duna Frank Herbert

Upřímně řečeno, jsem z knihy taková celá rozvrkočená a úplně nevím, co si o tom myslet či jak ji hodnotit. Tento žánr prakticky nečtu, ale filmy s touto tématikou mám moc ráda a po skvělých ohlasech filmového zpracování jsem si řekla, že sáhnu po knize. Zaskočilo mě ale, že o samotné planetě, jejím fungování a "slibovaných" červech tam je hrozně málo. Měla jsem ohromný problém si tak celý svět vůbec vykreslit a působil na mě dost chaoticky a často jsem se v knize ztrácela. Celé to na mě působilo spíš jako nějaká rodinná sága než sci-fi trhák. Mám ráda, když s hlavními hrdiny souzním, ale tady mi byli tak nějak jedno. Bylo to prostě celé takové hrozně divné a mdlé a opravdu mě to mrzí, tohle ale prostě nebylo ono. Jsem ráda, že se mi ji povedlo vůbec dočíst. Dvě hvězdičky alespoň za nějaký občasný popis celého světa a červů.

02.12.2021 2 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Wow! Čekala jsem od toho hroznou oddechovku, ale po dočtení nemám slov, jaký skvost se z toho vyklubal. Na začátku mi Eleanor přišla praštěná a zároveň mě děsilo, jak jsem se v ní kolikrát viděla, když jsem v paměti zalovila pár let zpět do svého života. Nakonec si mě ale absolutně získala, za to, jaká byla bojovnice, a jak se nakonec o svůj život prala. Raymond byl přítel s velkým P, a každý v podobné situaci by si přál mít po boku někoho takového. Klobouk dolů před autorkou, celý příběh se jí naprosto povedl a to postupné gradování nemělo chybu. Tohle si prostě musíte přečíst, pokud jste se někdy cítili jak páté kolo u vozu a nevědeli co se životem.

01.11.2021 5 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

My proti vám je pokračováním Backmanova Medvědína. Tentokrát jde kniha ještě hlouběji a ještě víc autor nenechá na nikom nit suchou. Celá kniha je ještě víc smutnější a daleko víc naléhavější než Medvědín. Každý si tady své úzkosti a strachy prožívá ještě víc než v prvním díle. Emoce ale i tady dokázal autor popsat takřka dokonale. Skvělý je i Backmanovo vykreslení společnosti na maloměstě.

Osobně mi přišel o trošku slabší než Medvědín, který se mi pod kůži dostal víc, ale i tak to byly velmi hezky strávené chvíle nad knihou. Pokud jsem s prvním dílem pochopila, o čem je rodičovství, tak s druhým dílem jsem asi plně pochopila o čem je manželství a vlastně dlouhodobé partnerství či přátelství celkově.

Edit: Naprosto jsem si zamilovala postavu Benjiho. Dlouho se mi nestalo, že bych si tolik oblíbila nějakou knižní postavu. Benji byl ale skvělej.

26.10.2021 4 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Neskutečně syrový příběh, ale zároveň neskutečně emotivně podaný. Kolikrát vás během čtení mrazí a kolikrát se vám derou slzy do očí a během otáčení stránek si oči musíte utírat. Mistrovsky napsané dílo, které jsem dlouho odkládala, protože ač miluju Backmana, hrozně jsem se bála, že tohle mě nebude bavit. Nakonec mě to zasáhlo jako blesk z čistého nebe a po dočtení to pokládám za to nejlepší, co jsem od něj doposud četla. Na těch několika stránkách mi docvaklo o čem všem je rodičovství a co všechno mě čeká a že to bude sakra dlouhá náročná cesta, ze které mám vlastně strach, abych ji zvládla. Děkuji vám pane Backmane, jak mi vaše příběhy v knihách otvírají oči, a jak mě vždy zasáhnou natolik, jako kdybych měla pocit, že čtu o něm, koho znám.

17.10.2021 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nádherný, ale smutný příběh z období 2. světové války. Náladou či atmosférou mi často připomínala Zlodějku knih, kterou jsem četla před několika lety, a také se mi moc líbila. Líbilo se mi vyprávění z pohledu několika postav a to, že každý konec kapitoly je napínavý a nutí vás to tak pokračovat dál a dál a nechce se vám knihu odložit. I přes toto kladné hodnocení se mi však zdál konec poměrně rozpačitý. V mých očích vyšuměl tak nějak do ztracena, což mi přijde škoda, protože jinak se jedná o velmi povedenou knihu.

06.10.2021 4 z 5

Letní lži Letní lži Bernhard Schlink

Kniha se mi zdála na první pohled jako super. Nečtu povídky příliš často, ale jednou za čas se na ně ráda vrhnu. Tohle mi ale nějak vůbec nesedlo. Nic se tam nedělo, všechno se hrozně vleklo a kniha vůbec neubíhala. Knihu jsem dočetla jen z důvodu, že jsem chorobný dočítač a knihu prostě odložit neumím. Ani trošku mi však nepředala nic pozitivního, co by se mi na ní alespoň trošku líbilo. Postavy nesympatické a z mého pohledu jednaly ve většině případech naprosto nelogicky. Škoda. Viděla jsem v ní velký potenciál.

19.09.2021