hanka_reading Online hanka_reading komentáře u knih

Kulíšek a Boubelínek: pohádky z chaloupky pod smrkem Kulíšek a Boubelínek: pohádky z chaloupky pod smrkem Markéta Hubinger

Další dětská kniha, která mě fakt bavila a místy i pobavila.

Spolu s dvěmi prasátky Kulíškem a Boubelínkem a dětmi Lálou a Tobíkem prožijeme dvanáct krásných pohádkových příběhů (v každém měsíci jeden). Ty ukazují na hezký vztah mezi všemi a také to, jak si dokáží navzájem pomoct, společně se radovat z maličkostí a užívat si života. V každé pohádce jsou navíc zmíněny činnosti typické pro daný měsíc, takže jsou i poučné.

Boubelínek je takový uličník, který často provede nějakou vylomeninu. Zároveň se vždycky vytrestá sám a taky se dokáže přiznat a omluvit se. Celá parta je prostě skvělá.

Je to tak hezké a upřímné čtení. Nikdo si nic nezávidí, všichni se mají rádi. Jsem přesvědčena, že se kniha musí líbit i dětem, včetně hezkých ilustrací, kterých v knize najdete spoustu.

21.05.2024 5 z 5

Slunce života Slunce života Andrea Klimešová

Kniha je to útlá, zajímavá a s těžkým tématem. Některým situacím bych dala více prostoru a potřebovala bych více informací - občas děj proběhl nějak rychle nebo byl jen lehce zmíněn a najednou jsme byli jinde. Přesto je ale kniha čtivá. Je v ní krásně vidět, jak rodina ne/dokáže podpořit své blízké během nemoci (jak bylo vidět, najdou se i ti, kteří ostatním spíš ubližují než pomáhají) a jak to nás může působit. A také jak je snadné se nechat nemocí ovlivnit a někdy naopak stačí málo a doslova nás to nakopne žít dál.

Pokud tedy hledáte trochu jiný příběh, zkuste tuhle knihu. Možná vás donutí zapřemýšlet o svém životě a o tom, že si vlastně nemáte na co stěžovat, protože jiní lidé (a možná i ve vašem okolí) prožívají něco mnohem horšího.

12.05.2024 5 z 5

Hotel Atlantic Hotel Atlantic Barbora Šťastná

Obvykle mě baví příběhy, kde se střídají časová období, ale tentokrát mi to moc nesedlo, protože se tím částečně odhalil konec.

06.05.2024 3 z 5

Příhody kostlivce Johana Příhody kostlivce Johana Triinu Laan

Johan je vysloužilá kostra, které se ujme děda a stařenka. Žijí na venkově a zažijí i s vnoučaty spoustu dobrodružství - společně třeba sáňkují nebo se saunují. Johan se velmi brzy stane členem rodiny, kterého mají všichni rádi. Chrání děti, ale také prarodiče - například odhání strašidla zpod postelí nebo leká nezvané hosty.

Johan je sice kostra, ale přesto si ho zamilujete, stejně tak dědu a stařenku. Všichni mají mezi sebou tak hezký a vřelý vztah.

Překladatelka použila nářeční výrazy inspirované hanáčtinou - to se mi moc líbilo, úplně to ke starým lidem sedlo.

Je to hezký příběh, který se mimo jiné dotýká smrti. Kniha je určena dětem od 10 let, ale mě se líbila taky.

30.04.2024 5 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

Velmi čtivý příběh o odvaze a odhodlání, který věrohodně popisuje život lidí na venkově a vztahy mezi nimi během války.

31.03.2024 5 z 5

Život nečeká Život nečeká Marco Balzano

Život nečeká je hezký příběh. Na jedné straně sledujeme život malých uprchlíků a všechno, co museli vydržet, aby přežili. Na druhou stranu pak uvědomění si, že život tak jako tak plyne dál a žeje důležité si najít nějaký bod, který se stane naší nadějí a který nás posouvá dal.

28.03.2024 4 z 5

Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Tereza Košnařová

Za mě super kniha, ve které se seznámíme s kulturou a obyčejným životem v Nepálu a Indii.

27.03.2024 5 z 5

Letní sestry Letní sestry Monika Peetz

Mě to zpracování příliš neoslovilo. Čekala jsem pohled na věc od všech sester. Ale na druhou stranu najdeme v knize několik zajímavých myšlenek.

24.03.2024 3 z 5

Sukničkářky Sukničkářky Lucie Šilhová

Podle anotace jsem čekala nějaké zákulisní drby z módního salonu, ale dostala jsem něco jiného - šest různých životních příběhů, které spolu nijak nesouvisely nebo jsem to možná nepochopila. Některé nebyly špatné a možná by vydaly každý zvlášť na samostatnou knihu.

13.03.2024 3 z 5

Paví hody Paví hody Jan Štifter

Moc mi nesedl styl psaní, ale kniha je to zajímavá. Určitě to chce mít na čtení dost času a nepospíchat.

07.03.2024 3 z 5

Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Renata Kalenská

Redaktorka Renata Kalenská nám přináší skvělé rozhovory, jejichž hlavním tématem je transplantace a to z několika úhlů pohledu.

Na začátku vypráví svůj příběh, kdy sama podstoupila transplantaci ledviny a slinivky. Je to velmi silné vyprávění, u kterého rozhodně v klidu nebudete. Operace a především první dny po ni byly dost náročné. Sama říká, že tato kniha je obrovskou poklonou všem transplantačním chirurgům a celému transplantačnímu týmu.

Skvělý je rozhovor s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem, kapacitou v této oblasti. Vůbec mi do teď nedocházelo, jak je tato chirurgie úzce spjata s tolika dalšími odbornostmi. V rozhovoru se seznamujeme s jeho cestou transplantační chirurgií a s tím jak to celé funguje. Je to velice přesná práce, ve které jde o milimetry, ale také o minuty nebo vteřiny.

Velmi zajímavé byly rozhovory s příjemci, ale i dárci. A nejvíc emotivní byl rozhovor s maminkou, které zemřela malá dcera a musela se rozhodnout, zda dá svolení k darování orgánů.

Měli bychom si uvědomit, že transplantace je pro příjemcem vlastně jediná možnost, jak zachránit jeho život.

Tato kniha nám otevírá oči a podává obraz o tomto tématu. Rozhodně ji doporučuji a jsem ráda, že se ke mě dostala.

28.02.2024 5 z 5

Měla umřít Měla umřít Ewa Przydryga

Je to zajímavá kniha. Bylo zajímavé sledovat život Ady, která chránila svou sestru a také dospěle Nely, která se snažila zjistit, co se opravdu stalo. Obě to měli těžké a obě se snažily. Ale stejně mi tam chybělo takové to wau.

18.02.2024 3 z 5

Kudlanka Kudlanka Markéta Harasimová

Je to zajímavá kniha, ve které je na mě až moc vražd za sebou. Nicméně zpracování se mi líbilo, ale skoro všichni mi byli nesympatičtí - nějak mi vadilo jejich chování. Kniha je ale čtivá a rychle se čte.

12.02.2024 4 z 5

Pokojně Pokojně Hana Ditrichová

Hned na začátku musím říct, že se jedná o velmi originální kousek. Vypravěčem je totiž pokoj. Poznáváme nejen jeho obyvatele, ale také ty z ostatních bytů. Správně bych ale měla říct, že jde především o zvuky, které do pokoje doléhají třeba i oknem z venku. V našem pokoji bydlí nejdřív Eliška Liška, za kterou chodí její milenec. Pak byt bohužel vyhoří a po jeho opravě v něm bydlí staří lidé, se kterými prožíváme jednu smutnou událost.

Moc se líbilo grafické zpracování některých krátkých textů, např. prach klouzal ve spirále - text je do spirály, část o zrcadlu je psaná zrcadlově. Tím je kniha velmi originální. A velmi sympatický je malý formát.

Určitě nečekejte klasickou beletrii, ale něco nového a neokoukaného. Mě se kniha moc líbila, obzvlášť když si uvědomím, jaké všechny zvuky do jednoho obyčejného pokoje pronikají a které vlastně ani nevnímáme. Určitě tedy doporučuji!

17.01.2024 5 z 5

Čtyři ženy a jeden pohřeb Čtyři ženy a jeden pohřeb Narine Abgarjan

Kniha se četla celkem dobře, ale dokázala bych si představit, že by každý příběh vydal na jednu knihu. Simon mi v jednotlivých příbězích spíš zanikal, než aby byl spojkou.

16.01.2024 3 z 5

Velké léto Velké léto Ewald Arenz

Další kniha, která pro mě byla pohodová a fain oddechovka - možná to bylo i tím, že je řazena do kategorie pro děti a mládež.

Friedrichovi je teprve 16, takže udělá pár blbostí. Dokáže ale přiznat vinu a nést odpovědnost. Hrozně mě bavil děda, který se zdál jako nerudný stařík, ale přitom to byl velmi chytrý pán, který jednou větou dokázal Friedricha nakopnout a nasměrovat správným směrem. Skvělý byl také sourozenecký vztah mezi Friedrichem a sestrou, ale i přátelství s Johannem.
A moc se mi líbilo, jak všude jezdili na kole.

10.01.2024 5 z 5

Možná už zítra Možná už zítra Šárka Hieková

Pro mě to byl takový průměrný román o holce, která neví, co chce. Asi nejsem správná cílová skupina.

08.01.2024 3 z 5

Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Je to hezký příběh o rodinném tajemství, kterého na mě ale bylo místo až dost. Stejně tak několik změn jmen, i když chápu, že si to situace žádala.

03.01.2024 3 z 5

Volyňská rapsodie Volyňská rapsodie Anna Strnadová

Téma je to zajímavé. Autorka věrohodně popisuje život volyňských Čechů, kdy zažívali bídu a strach, jestli se dožijí rána. Celkově byli životní podmínky dost hrozné. Během vyprávění jsem se ale často ztrácela v postavách, kdo je kdo a to mi kazilo pěkný dojem z knihy.

08.12.2023 4 z 5

Řezník a střízlík Řezník a střízlík Alaina Urquhart

Námět se mi líbí, ale kdyby měla kniha o 100 stran víc, nezlobila bych se. Na dokreslení některých situací by se hodilo víc informací, někdy to bylo na mě až moc rychlé.

01.12.2023 3 z 5