cziss cziss komentáře u knih

Masky zmaru Masky zmaru Steve Jackson

Po vzrůstajícím nadšením ze série FF přichází drtivý úder a překvapivě ne od hlavních autorů... Jinak vše podstatné napsal nevermore3. Je to škoda.

12.06.2023 2 z 5

Když ještě žili lidé Když ještě žili lidé Clifford D. Simak

Mám rád tyhle stará vydání starých sci-fi. Hned v medailonku autora "... patří k průkopníkům SF a k nejznámějším autorům tohoto literárního žánru..." No dobře tedy, nikdy jsem o něm neslyšel a zde má pouze 10 knih A TO JE OBROVSKÁ CHYBA. Protože takto kniha je naprosto boží (btw. je to jiné vydání autorovy knihy Město) a nepamatuji si, že bych kdy něco podobného četl. Celkem určitě jde o nějaký exotický subžánr SF, který ale neumím pojmenovat. Každá kapitola přináší něco nového, nový příběh / myšlenku / zvrat. Melancholický nádech knihy je hustší jak u kdejakého post-apa a přitom v této knize se žádná katastrofa nekoná. A i když si nemyslím, že bychom mohli směrem naznačeným v knize někdy jako lidstvo jít, tak bych tuto knihu každému hned doporučil.

11.06.2023 5 z 5

Komando robotů Komando robotů Ian Livingstone

Naprosto vynikající GB a v rámci FF série bych dal 6 hvězd kdyby to šlo. Až se mi nechce věřit, že to napsala dvoje Livingstone a Jackson... Souboje se odehrávají zejména v robotech, kterých vystřídáte několik, často tito roboti mají nějaké zvláštnosti, což GB činí extrémně variabilní a zábavný. A to i přes fakt, že proklamovaných dinosaurů zase tak moc nepotkáte. GB nabízí relativně hodně otevřený svět a možnosti cestovat mezi několika městy. Je tu několik konců a spousta možností jak jich dosáhnout. Prostě bomba.

09.06.2023 5 z 5

Zápas mistrů Zápas mistrů Ian Livingstone

Tento díl mě bavil a zdá se mi lepší jak předchozí Labyrint smrti. Je fakt, že musíte do hry se silným bojovníkem a také musíte posbírat po cestě hodně artefaktů. Ale ty se potkáváte relativně intuitivně a návod není moc potřeba. Herní doba tohoto dílka je na poměry FF řekl bych extrémní. Příběh klasika, ale potkáte zajímavé příšery a ilustrace jsou fajn. Taky se mi líbil ten úplně závěrečný souboj.

08.06.2023 5 z 5

Svědectví Svědectví Stephen King

(SPOILER) Na to jaký je to epos, tak si po dočtení říkám, že tam toho mohlo být více :)... K této knize by měl čtenář přistoupit teprve potom, až už od Kinga něco četl, hlavně z univerza Temné věže, To apod. Potom je jasné, že tu nejde o boj ďábla a Boha, ale dobro vs. zlo v mistrově podání. Nejvíc mě na knize potěšilo asi to, že mistr vidí post-apo vývoj podobě jako já (když odmyslíme ten mystický zápas) - tedy ne jak v těch všech seriálech boj pro boj, ale vlastně postupný návrat k původní civilizaci.

29.05.2023 5 z 5

Krvaví havrani Krvaví havrani Simon Scarrow

Návrat se kořenům se vydařil a série je tak zahraněna. nejvíc se mi líbilo jak Cato dozrál.

10.05.2023 4 z 5

Sláva hrdinům Sláva hrdinům František Lopour

Ač bych českému sci-fi hodně chtěl dát víc jak 3, tak by to prostě nebylo fér. Prostředí a místní fauna byly celkem zajímavé, ale na druhou stranu, ta podobnost se savci na Zemi... no nevím... Dialogy a občasná debilita postav mě místy vadily až moc. A přestože měli hrdinové "k dispozici" supermoderní techniku, tak jejich puška je dávno zastaralá už teď. Nehledě na to, že super-uper vesmírná loď z nějakého důvodu nemůže na planetě téměř nikde přistát a na tom je postavená celá zápletka. A ne, autoři tohle fakt věrohodně nevysvětlili, i když se snažili seč mohli. Ilustrace byly celkem fajn, ale já bych osobně ocenil kdyby byly výrazně víc barevnější.

07.05.2023 3 z 5

Pretorián Pretorián Simon Scarrow

Tento díl mě bavil víc jak ten předchozí, ale trochu mě mrzí, že se Scarrow začal psát podobně jako J. Rolins. Tentokrát jsou z Catona a Macrona špioni, kteří mají odhalit spiknutí, takže je tento díl hlavně o politice. Tím asi Scarrow využil všechny možné obměny jejich osudů. A já doufám, že další díl, návrat ke kořenům, patřičně podaří.

27.04.2023 3 z 5

Úsvit draků Úsvit draků Joe Dever

Opět velmi povedený díl, zvlášť konec na Planině.

23.04.2023 5 z 5

Samurajův meč Samurajův meč Steve Jackson

Vynikající počin ze série FF. Dobrodružství je to sice kratší, nicméně už na začátku máte volbu mezi dvěma cestami a tak to přímo nabádá k dalšímu hraní.

Musím ocenit prostředí, extra pravidla a strukturu. Smyslem je někam dojít, něco vybojovat a k tomu vám pomůžou artefakty, které "vyměníte" za pomoc společníků, ale dohrát GB lze zřejmě i bez toho, jen to bude těžší. Na druhou stranu, pravděpodobnost, že skončíte bez společníků úplně je dost mizivá. V tomhle GB se hodně bojuje, ale souboje jsou vyvážené.

Zatím asi jeden z nejlepších ze série.

14.04.2023 5 z 5

Démoni z hlubin Démoni z hlubin Ian Livingstone

Vynikající GB, líbilo se mi prostředí i možnost několika zakončení. Bylo to zábavné, obtížnost je nižší. Tento GB se autorské dvojce povedl.

13.04.2023 5 z 5

Legie Legie Simon Scarrow

Za mě zatím nejslabší díl série. "Nejlepší armáda světa" vypadá před pirátem a gladiátorem Ajaxem jak parta natvrdlých amatérů. Ajax sám působí jako superantihrdina. A také už začínají být ohrané Katonovo (to zvlášť) a Macronovi superschopnosti... Jako oddechovka je to dobré, bohužel ale Scarrow najel na určitou šablonu a té se drží zuby nehty. Nehledě na to, že děj je strašně předvídatelný.

11.04.2023 2 z 5

Vlkodlak Vlkodlak Moon (p)

Doporučuji hrát dříve jak rytíře - přestože je to stále skvělý gamebook, je ve stejném formátu jako tyto dva a nelze to pak nesrovnávat. Největší rozdíl od rytířů v kvalitě je tu minimum hádanek a skrýší.

Děj se relativně dost lineární a tak hráč opakované hraní bude zábava asi až s určitou časovou prodlevou, na druhou stranu je tak herní doba logicky delší. Celkově, jak už jsem psal, to to skvělý GB. Jediná moje výtka je k pravidlům a způsobům jak doplňovat poměrně dost nízký počet životů vzhledem k síle protivníků už od začátku. Zhruba do půlku děje jsou díky tomu souboje dost na hraně.

09.04.2023 4 z 5

Gladiátor Gladiátor Simon Scarrow

Líbilo se mi jak probíhalo povstání, to si myslím, že bylo vymyšleno celkem věrohodně. Ale ten konec, asi bych ubral na dramatu...

03.04.2023 4 z 5

Prastará tajemství: Příběh Býči skály Prastará tajemství: Příběh Býči skály Jan Padych

Knížka se mi moc líbila, příběhů z pravěku navíc moc není. Jen ke konci ten děj trochu vyšuměl. Čekal jsem epičtější zakončení.

01.04.2023 4 z 5

Vzbouřená planeta Vzbouřená planeta Steve Jackson

Vynikající sci-fi gamebook s nádechem špionství.

31.03.2023 5 z 5

Najdi SMRT Najdi SMRT Steve Jackson

Detektivně-superhrdinská verze FF mě moc nebavila, asi protože nejsem fanda žánru. Za výhody / osvěžení považuji, že cest k úspěchu je spousta. A je dobře vymyšlené sbírání stop.

29.03.2023 3 z 5

Krvavá moře Krvavá moře Steve Jackson

Fajn GB ze série, ale je třeba se vykašlat na soutěž a užít si průzkum. Závěrečný souboj jsem nakonec přeskočil, dobrý nápad, ale ve výsledku nuda.

29.03.2023 5 z 5

Výprava do pravěku Výprava do pravěku Libor Kvapil

Edukativní gamebook, kdy opravdu rozhodující je to edukativní. Je to v podstatě učebnice o tom, co všechno žilo na území ČR od pravěku po relativní současnost, celkem vtipně rozčleněná jako GB. Díky tomu, a pěkným ilustracím, si myslím, že to dokáže děti opravdu zaujmout. Je tedy jasné, že se zde nebojuje, nehází kostkou a o děj tu moc nejde. Výběr odkazů je zpravidla ve stylu "chceš vědět víc o...?", pak se je tu sem tam dotaz na náhodu a někdy dotaz na další postup. Co se Vám nejhoršího může stát je to, že se nedostanete k některým informacím.

23.03.2023 5 z 5

Centurion Centurion Simon Scarrow

Lepší a akčnější než předchozí díl. Líbilo se mi, že tentokrát bylo méně politiky a že také došlo i na nějaké milostné dobrodružství.

22.03.2023 5 z 5