eDex eDex komentáře u knih

Nalezení Nalezení Jiří Březina

Detektivky autora jsem sice četla na přeskáčku, ale ničemu to nevadilo, a tento díl série mi přišel nejlepší.

Tomáš Volf je sympatická a velmi dobře napsaná postava, líbí se mi linka a dynamika jeho vztahu s Evou Černou.
Návrat Tomáše domů, léto, propojení případu s minulostí a české prostředí, dělaly ze čtení potěšení.
Parádní česká detektivka.
Těším se na už na další dily.

22.05.2024 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Hezký vánoční příběh od klasika, a tak trochu pohádka pro dospělé s přesahem a ponaučením až do dnešní doby.

21.05.2024 5 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Výborná kniha, jak pracuje s napětím, a příbehem z minulosti.
Výborné to bylo i filmově zpracované na Netflixu.

14.05.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Úžasná Joan Rowling aka Robert Galbraith.
Ať napíše cokoliv, ráda si to od této královny pera přečtu.
Série s Cormoranem je půvabná, hezky se čte, má skvělé zápletky a je neodložitelná. Britského ducha cítíte z každé stránky.
I tento díl je skvěle vymyšlený a odvyprávěný. Žádné slovo z 1150 stran není zvytečné a má své místo.
Doporučuji, přečtěte si to i celou sérii.

06.05.2024 5 z 5

Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Ale jo! Oddechovka, jako vyšitá. Jednoduchá, ale napsaná jistým perem, vtipná, skvěle napsané rozeznatelné postavy, přes všechen dějový a časový posun se v nich dá dobře orientovat, ze života. Uvěřitelný příběh, jako by člověk četl o svých sousedech. Za toto všechno a za píčusi (víme, že? :) ) dávám 4 rozesmáté hvězdy.

29.04.2024 4 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Jedním slovem ....aaach. Je to napsané tak krásným jazykem. Autor má nezaměnitelný rukopis, je radost číst knihy pana Štiftera.

08.10.2024 5 z 5

Hrob v horách Hrob v horách Hans Rosenfeldt (p)

Lahůdková série.
Postava psychologa Sebastiana Bergmana je podle mně jedna z nejlépe napsaných postav v krimi thrillerech. Jeho linka s dcerou se četla se zatajeným dechem a i když tomuto dílu oproti prvním dvěma jakoby něco lehce chybělo, pořád si drží neuvěřitelnou úroveň.
Povinná četba pro všechny milovníky dobré detektivky.

22.05.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Tak trochu jiná kniha, ale potřebná.
Velmi silná, těžká a napínavější než thriller. Škoda, že autorka už trochu vykrádala z předchozích knih sama sebe. Ale bylo to napínavé, drásající a smutné čtení.
Díkybohu za naše hezké, pohodlné životy.

05.05.2024 4 z 5

Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Tim Weaver je sympaťák.
Britský autor, jehož celou sérii s Davem Riekerem jsem si pořídila jako e-knihy. Nevím proč.
A jako první ke čtení jsem si vybrala zrovna tento, devátý díl série. Taky nevím proč.
Možná to bylo téma, co mě zaujalo, možná vysoké hodnocení (předpokládám, že u zahraničních autorů bude pravdivé a odpovídající :) ).
Každopádně jsem se začetla do Ženy mého života a nelituju. Dalších, vynikajících 13 dílů je přede mnou.

Není to typická detektivka, David se živí tím, že pátrá po ztracených lidech, ale princip výstavby děje je de facto paralela s detektivkou.
Tento příběh se osobně dotýkal Dejva, a umožnil mi tím poznat ho blíž ( takže možná přece jen dobře, že jsem začala uprostřed).

V první řadě je kniha velmi dobře napsaná. Sebejistým perem zkušeného autora.
Má velmi dobře propracovanou zápletku, napětí od prvních stránek, pár zvratů, které zamíchají tím, co jste si mysleli, všechno to převrátí, abyste otáčeli stránky rychlej a zjistili, kdo, co a proč.
Závěr je jen třešínka na dortu.

Kniha je velmi čtivá a rozhodně její čteni doporučuji. Sama se vrhnu na další díly a budu jimi prokládat čtení tvorby nově vylíhnutých českých autorů, na spravení chuti.
Tohle je ale pětihvězdičková záležitost.

03.05.2024 5 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Tuto knihu Kristýny Trpkové jsem četla dávněji, ale pachuť a pousmání nad knihou, jakožto i každým marketingovým počinem nakladatelství, jehož vlajkovou lodí zřejmě autorka bude, zůstává stále.

Jak píší ostatní komentáře, vyprávění je hodné snaživého gymnazisty, co nemá ještě úplně ujasněné, co chce vůbec říct. Hlavní hrdinka Laura je nesmrtelná Xena, kterná nadto pořád nad vším - překvapivě citlivě - přemýšlí ( v detektivce :) ) a přitom se o ní vlastně nic nedozvíme, chová se nelogicky, jako kdyby ani nepracovala u policie. Dynamika mezi postavami není žádná, zbytečné dialogy odvádí od děje, děj nepostupuje plynule, napětí se nestupňuje, stránky jsou zaplněny zajišťováním nesprávných podezřelých, hlavní vyšetřovatelka neumí rozpoznat ani vyhodnotit důkazy, celkově působí vše velmi naivně.

Všichni mají pořád - i při té nejbanálnější činnosti a sdělení - pořád zatajený dech, vynechaný úder srdce, sevřenou hruď, krve by se v nikom nedořezal.... ..

A věrohodnost nalomuje další bizár: v obci Holice se stanou téměř současně dvě vraždy?

Nelogičnosti v ději, zápletce, díry v příběhu, by možná autorce neušly, kdyby si místo soustředění na vypsání všech synonym ze slovníku, které v knize otočila snad dvakrát, radši udělala pořádnou redakci a korektury. Všimla by si spousty nelogičností, krkolomných zvratů a bylo by to ku prospěchu věci.

Na druhé straně, ale proč? Když to takhle nakladatelství stačí a dokonce i na cenu? Ta visela hodně nízko. A podle mě byla takovou pobídkou pro mladou autorku, podaným esem, které však autorka ke své škodě neproměnila.

Dobrých českých autorů detektivek je jako šafránu, tak je asi potřeba chňapnout po čemkoliv. V tomto případě se zázrak nekonal, jako například u autorky Klevisové ano, která se naopak po ocenění prvotiny zlepšovala s každou další knihou.

Jak se však ukazuje, kvalita tvorby Kristýny Trpkové má bohužel knihu od knihy strmě sestupnou tendenci. Myslím, že právě toto bude příčinou toho, co se nedávno tady i na sociálních sítích přetřásalo, a to umělé udělování 5-hvězdičkových hodnocení z jednorázově čerstvě založených profilů pro všechny knihy autorky. Má jít o desítky takových účtů.

A něco na tom asi bude, ale autorka by se radši měla soustředit na sebe, na své děti a zlepšování svých rukopisů. Pravda totiž vyplave na povrch a autorka si tím podle mě jen škodí. Minimálně do momentu, kdy její nakladatelství objeví dalšího nového autora.
Toto nezralé dílko hodnotím optimisticky jednou hvězdou, jakožto první knihu autorky, a bohužel, bylo to zároveň i to nejlepší z celé dosavadní tvorby Kristýny Trpkové. (Květen 2024)

03.05.2024 1 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

"Romantiku" prakticky nečtu, ale tato kniha se mi dostala do rukou v začátcích Covidu a .... páni. Pamatuji si to dodnes. Takové emoce, jaké umí autorka vyvolat, to se jen tak nevidí. Kdepak romance. Bravurně, s lehkostí odvyprávěný hutný příběh - propojující přítomnost s minulostí - pojednáva o vážných tématech, domácím násilím počínaje, stanovením hranic a svojí hodnoty konče. A o naději.
Kniha se mi líbila víc než film v kině. Ale i ten se vtiskne do paměti.

13.08.2024 5 z 5

Otočení klíčem Otočení klíčem Ruth Ware (p)

Skvěle napsaný psychothriller.
Mladé česke autorky rádoby "psychothrillerů", jako např. K. Trpková, by se mohly přiučit.
Ruth Ware totiž umí.

06.06.2024 5 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Kult je kult ..... ale když v tom nic není, tak v tom prostě nic nenajdu.

21.05.2024 2 z 5

Ticho Ticho Yrsa Sigurðardóttir

Knihy Yrsy miluji.
Nejen tato detektivní série s Freyou a Huldarem, ale i další díla autorky jsou výborně napsané a mají v sobě něco arkticky mrazivého.

A nejen to; mají skvěle promyšlené zápletky, trojrozměrně popsané postavy a v dobrém tempu vygradované závěry knih.
Jsou temné, drsné, jako by je ani nepsala žena.

Co je však markantní, všechny knihy autorky jsou napsány chytře. Z každé věty i stránky je patrné, že kosmopolitní autorka disponuje akademickým vzděláním a rozhledem.

Z každé knihy je pak díky tomu světově úspěšný bestseller, na rozdíl od knih čerstvě vylíhnutých českých detektivních "princezniček", kterým vysoké hodnocení musí zajišťovat rodiny a přátelé z fejkových účtů.

13.05.2024 5 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Smutná, depresivní, ale velmi dobře napsaná kniha.
Autorce věřím každé slovo, každou situaci, která se klidně někomu mohla stát.
Všechny knihy autorky doporučuji.

06.05.2024 4 z 5

Učedník Učedník Hans Rosenfeldt (p)

Jednim slovem, V.Y.N.I.K.A.J.Í.C.Í
Ostatni by uz bylo jen opakovani moji recenze k prvimu dilu serie.
Ba ne, prece jen, tento dil byl jeste o kousek lepsi.
Ani 5 hvezd nestaci.
Skvela serie, moc doporucuji.

29.04.2024 5 z 5

Obhájce Obhájce Victor Methos

Skvělá jednohubka, první od autora, který se díky tomu stal mým oblíbeným. Uvěřitelná zápletka, dobře vykreslené postavy, napínavé, čtivé.
Doporučuji.

29.04.2024 4 z 5

Mizení Mizení Jiří Březina

Přichází sezona, kdy se bydlí na zahradě, ve venkovním obýváku na terase a zahájila jsem jí z lehátka dalším dílem série nejen oceňovaného, ale i skvěle píšícího českého autora. Poctivá detektivka, zamotaná, dobře vymyšlená a napínavá až do posledních stran.
Skleník se sukulenty a jezírko snad prominou, musí počkat.
Chybí mi přečíst ještě dvě knihy ze série.

01.06.2024 5 z 5

Paví hody Paví hody Jan Štifter

Knihy Jana Štiftera nejde nemilovat.
Laskavé, poetické, lidské. Uvěřitelné, autentické české prostředí, postavy ze života.
Doporučuji moc.

06.05.2024 4 z 5

Mlčící pacientka Mlčící pacientka Alex Michaelides

A mě tento psychologický thriller moc bavil!

Četla jsem ho po české autorce knihy Ňěkdo z nás, K.Trpkové a bylo to, jak když se na nedělním pochodu vytáhnete z bahna na rozkvetlou louku, vonící všemi vůněmi, uslyšíte štěbot, cvrlikání a modré nebe.

Tohle všechno tato kniha totiž měla. Plnokrevnost, rafinovanost, a víc než se slovy pracovala s dějem a náznaky, které vás nutili obracet stránky.

Kniha má na Goodreads přes 2 miliony hodnocení (wow !!!) a drží si vysoké hodnocení 4.2.

Skvěle gradované, šokující zvraty. Ma konci vám spadne brada.

Každá takováhle kniha na českém trhu jen ukazuje, jak tristně propastný rozdíl je mezi českou tvorbou ( např. K. Trpková) a tou zahraniční.

Autorovi vyšel v angličtině nový thriller, The Fury, doufám, že se dočkáme brzy překladu.
4-5 hvězd a velké doporučení.

01.05.2024 4 z 5