eDex eDex komentáře u knih

Outsider Outsider Stephen King

Kinga mám ráda, a po shlédnutí zfilmované série jeho knihy na HBO/MAX jsem se pustila znovu do re-readingu Outsidera.
Bavilo a podle mě byla kniha lepší, než zfilmovaná verze. Musím však říct, že žádné wow se už nekonalo. A Holly, to je mimochodem skvělá postava.

05.07.2024 4 z 5

Hodina mezi psem a vlkem Hodina mezi psem a vlkem Jan Skácel

Jan Skácel. Láska.

"Tolik se bojím ticha do němoty,
té tíhy na stromech a věčnosti,
co v lidech přestala.
A nestydím se ani nehet
za svojí úzkost, bože, ty to víš"

01.07.2024 5 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Od Patrika Hartla se mi víc líbily jeho další knihy, co jsem přečetla na přeskáčku, ale i tato byla fajn. U čtení jsem si odpočinula a vypla, a toto očekáváni kniha splnila, tak za mě spokojenost, a 3,5-4 hvězdy.

28.06.2024 4 z 5

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Kniha o úžasné spisovatelce, o úžasné ženě. Její knihy Děti z Bullerbynu a Pipi jsem milovala a byly na mém dětském nočním stolku, v knihovně je mám do dnes.
Moc hezké čtení.

26.06.2024 5 z 5

Pohřeb na přání Pohřeb na přání Anthony Horowitz

Horowitz je můj oblíbený autor a umí skvěle napsat cokoliv.
Toto je moc dobrá detektivka a pro fanoušky klasické detektivky MUST READ.

21.06.2024 5 z 5

Sociopat Sociopat D. B. Peck (p)

Páni!
Nová česká autorka a PARÁDNÍ thriller.
Takový debut se jen tak nevidí.
Vynikajíci čtení.

17.06.2024 5 z 5

Tenkrát v noci Tenkrát v noci Karin Slaughter

Karin Slaughter je KRÁLOVNA.
A její série s Willem a Sarou, včetně posledního přeloženého dílu je vynikající.
Navíc od loňského roku je tato série už i zfilmovaná, s příhodným názvem WILL TRENT, letos běží už 2. řada a je taky vynikající. Stejně jako další minisérie staršího data na Netflixu ze samostatných knih autorky.
Jediné, co by autorka ze staré dobré školy mohla změnit, je délka kapitol.
Co takhle rozdělit jednu dlouhou na několik kratších? Přece jen jsme už zhýčkaní, a krátké kapitoly se zkrátka čtou líp.
(Mmch, delší kapitoly používají i české top autorky, M. Klevisová či P. Klabouchová.)
Ale Královně to ráda odpustím a přečtu si všechno, co napíše.
Klidně bez kapitol a v angličtině.

16.06.2024 5 z 5

Roseanna Roseanna Per Wahlöö

Tak tato útlá detektivka, první v sérii - to jsou ty původní prameny dnešní severské krimi.
Ke společně píšící dvojici (či spíš životnímu páru) švédských autorů mě přivedla zvědavost. Jejich série deseti detektivních jednohubek je zmiňována jako inspirace ke tvorbě u většiny věhlasných severských autorů.
A právem. Dobré to bylo. Svěží tempo, žádné kecy, věcné dialogy odsýpaly, dobřé promyšlené zápletce odpovídala charakteristika a jednání postav.
Čistý, jednoduchý styl, kterým byl příběh odvyprávěn, tedy samotné vyšetřování případu vraždy americké turistky Roseane, najdeme dnes u spousty severských autorů. A právě to činí příběh napínavý a čtivý.
Všem milovníkům severské krimi doporučuji. Nepotečou zde hektolitry krve, nebudou se řezat končetiny a ani vás neunudí monology a úvahy hlavních postav.

12.06.2024 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Knihu jsem si přečetla až po shlédnutí zfilmované verze na Netflixu a nevím, jak bych hodnotila jinak. Film byl skvělý, a kniha se mi taky líbila. A vice versa.
Bylo to smutné čtení a jako mámě, mi to rvalo srdce na kusy. Proto mi vyhovovalo i to pomalé, klidně plynoucí tempo vyprávění.
Patřilo k tomu, aby vše vyvážilo. Ach.

11.06.2024 5 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Na tuto knihu jsem se těšila a .... jedním slovem, páni! Výborné to bylo!
Skvěle napsané, napínavé a plné zvratů.
Autorka píše zkušenou rukou a umí v každé poloze. A jak!
Ať napíše paní autorka cokoliv, vždy si to ráda přečtu.

10.06.2024 5 z 5

Otočení klíčem Otočení klíčem Ruth Ware (p)

Skvěle napsaný psychothriller.
Mladé česke autorky rádoby "psychothrillerů", jako např. K. Trpková, by se mohly přiučit.
Ruth Ware totiž umí.

06.06.2024 5 z 5

Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Slepičí krok: 111 fejetonů ze zvědavosti Rudolf Křesťan

Rudof Křesťan je král. Pan fejetonista.

06.06.2024 5 z 5

Mizení Mizení Jiří Březina

Přichází sezona, kdy se bydlí na zahradě, ve venkovním obýváku na terase a zahájila jsem jí z lehátka dalším dílem série nejen oceňovaného, ale i skvěle píšícího českého autora. Poctivá detektivka, zamotaná, dobře vymyšlená a napínavá až do posledních stran.
Skleník se sukulenty a jezírko snad prominou, musí počkat.
Chybí mi přečíst ještě dvě knihy ze série.

01.06.2024 5 z 5

Ostrov Ostrov Adrian McKinty

Souhlasím se slovy Kinga na obálce : " Neuvěřitelně napínavé".
A taky je moc dobré.
Přečtěte si to.

01.06.2024 5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Hezky napsany a odvypraveny pribeh mlade zidovske divky.
Od autorky jsem dosud cetla jen Majonezu, ale s tou jsem se moc nepotkala.
Toto je ovsem jina kava, nelehke tema a hledani odpovedi na tezke otazky. Hezky napsane.
Libilo se mi to a doporucuji.

26.05.2024 4 z 5

Sběratel Sběratel Fiona Cummins

A mně se tato kniha líbila moc, dokonce víc, než autorčina předchozí.
Proč?
Protože britská detektivka.
Protože skvěle napsaná.
Protože jsem byla napnutá až do konce.
Moc doporučuji oba díly.
Fiona umí a nemaže se s tím.

25.05.2024 5 z 5

Linda: Příběh zločinu Linda: Příběh zločinu Leif G. W. Persson

Oops, tak toto se moc nepovedlo.
S příběhem jsem se nepotkala a nebavilo mě to. Bohužel.
Pořád je to však podle mě lepší, než některé nové česke detektivky.

25.05.2024 3 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Toto je jedna z těch knih, co ve vás po přečtení zůstane.
Výborná, nadčasová kniha, ze života.

23.05.2024 5 z 5

Nalezení Nalezení Jiří Březina

Detektivky autora jsem sice četla na přeskáčku, ale ničemu to nevadilo, a tento díl série mi přišel nejlepší.

Tomáš Volf je sympatická a velmi dobře napsaná postava, líbí se mi linka a dynamika jeho vztahu s Evou Černou.
Návrat Tomáše domů, léto, propojení případu s minulostí a české prostředí, dělaly ze čtení potěšení.
Parádní česká detektivka.
Těším se na už na další dily.

22.05.2024 5 z 5

Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Moc mě to nezaujalo.
Žádnou hloubku jsem v tlachání dvou ufňukánků nenašla. Bohužel.

22.05.2024 3 z 5