EllisIsland komentáře u knih
Rozhodně nemůžu říct, že by se mi všechny knihy od Stephena Kinga líbily. Ale tahle je fakt dobrá. Samozřejmě nemůžeme od hororu chtít, aby byl uvěřitelný, to už samo o sobě z hlediska žánru není možné. Také nemůžu říct, že bych se děsně bála, ale kniha mi nedala oddech a stále mne nutila jí číst. A to je to nejdůležitější.
Zvláštně napsaná kniha, ale naprosto skvělá. Připomněla mi tu hromadu komunistických keců, které jsem viděla a poslouchala za totáče a které už jsou minulostí. Knihu by měli číst především mladí lidé, kteří tu dobu nepamatují a domnívají se, že podobné zřízení by za jiného vedení mohlo fungovat. Prostě nemohlo, mějte to všichni na paměti. Bohužel historie se čase opakuje, doufám, že já už to za svého života nestihnu. Poslouchala jsem jako audio se skvělým Pavlem Soukupem. Kniha je inspirovaná skutečným Hoslovickým mlýnem.
Holly se tedy Kingovi povedla, vtipně podané hnusy jako třeba lehký jahodový sorbet s mozkem mě fakt dostaly. Poslední kniha Pohádka mě nebavila, protože nemám ráda fantasy, ale tohle je docela jiná píseň. Doufám, že nás King ještě obohatí dalším příběhem Holly, když její minulosti věnoval tolik času. A vlastně i budoucnosti detektivní kanceláře Právo nálezce, takže se pokračování dá očekávat. Poslouchala jsem jako audioknihu a interpretace byla výborná. Určitě doporučuji všem, protože svět je plný různých magorů a nevíme, kdy nějakého potkáme :-). Kniha evidentně není vhodná pro všechny vzhledem k poměrně nízkému hodnocení, které mě dost překvapuje. U jiné nejmenované knihy, kterou považuji za mizernou je zase hodnocení vysoké, jsme prostě každý jiný, takže pro mou cílovou skupinu, přeji skvělé počtení :-)
Za mne naprosto skvělá kniha a v audiu dokonale načtená. Osobně mě překvapuje tak celkově nízké hodnocení. Většinou se podle něj řídím, ale tentokrát byly recenze tak rozporuplné, že jsem si řekla: "To prostě musím zkusit". Začala jsem 30 minutovou ukázkou z knihy a zjistila, že se poslouchá dobře a rozhodně jsem chtěla vědět, co bude dál. Uvědomme si, že se jedná o horor, tzn. musí být buď hnusný nebo strašidelný, no a co si budeme vyprávět? Strašidlo vylézající o půlnoci ze skříně dnes již asi nikoho staršího 10 let děsit nebude.
Kniha navíc skrývá jistá poselství. Nechovejme se jako stádo ovcí. Nepodporujme průmysl vyrábějící deštníky proti ptačímu trusu. Vyhněme se sektářství. Choďme k volbám, ať můžeme ovlivnit nesmyslná rozhodnutí vlád.
Pokud si někdo říká, že píšu blbosti, tak si vzpomeňte, jak média řekla, vejce jsou špatná, je v nich cholesterol a mnoho lidí přestalo jíst vejce. A média řekla, máslo je špatné, jsou v něm škodlivé tuky a mnoho lidí se začalo cpát daleko škodlivějšími margaríny kdoví z čeho. A média řekla, světlá mouka je jed, a lidé začali konzumovat tu samu mouku, akorát horší kvality a obarvenou nahnědo. A už jste někdy viděli hnědé zrní? Já tedy ne.
Takže až do nás média začnou hustit, že od zvířat dostaneme smrtelnou chorobu a jejich maso je navíc jedovaté, co pak uděláme?
Tahle kniha je pro mě jednoznačně za plný počet! Za hnus i za myšlenku!
Vůbec nechápu nadšení z této knihy. Příběh probíhá pouze jakýmisi náznaky a občasnými zmínkami, jinak je zaměřen výhradně na líčení přírody. Detailně popsaná je kdejaká hovadina, Časem již ani příběh nečekáte a děláte dobře, protože žádný stejně nepřijde, jen další kupa dalšího balastu. Popisy jsou sice krásné, ale příběh za mne velká a nudná nula.
Naprosto geniální kniha, nelze jinak než doporučit. Málokdy se mi stane, že se směju nahlas, ale tentokrát fakt, že jo :-)
První setkání s Hetešou dopadlo skvěle. Reálný popis budoucnosti a vtipné repliky mě fakt dostaly. Navíc v podání Petra Třebického jako interpreta v audiu, to ani nemohlo být lepší. Zapomenout ani nezkouším :-)
Ke knize jsem se dostala náhodou a začetla se téměř okamžitě. Zajímavý námět a popis života židovského obyvatelstva v okupované Praze mne zajímal. Celou první část hodnotím velice kladně, těžké rozhodování vzdát se svého dítěte pro jeho záchranu bylo kruté čtení a rozhodně bych to nechtěla zažít. Ale ouha, jakmile jsem se dostala do části 2 a 3, začala se dít nepravděpodobná náhodná setkání, která byla ale značně přitažená za vlasy. A hlavně, jich bylo moc, autorka to opravdu přehnala. Kromě první části byl zbytek příběhu povrchní a zrychlený a pokus o nahuštění co nejvíce historických událostí byl rozhodně na jeho úkor.
(SPOILER) Pozor, následující odstavec opravdu prozrazuje část děje.
Otec, patrně mdlého rozumu, Flory a Aurélie se rozhodne Aurélii provdat za Archieho, zchudlého šlechtice a domluví se s ním na prodeji vlastního sídla, aby si on, Archie, mohl za jeho peníze opravit svoje zchátralé panství. Archie se však, když již je sídlo prodáno, rozhodne, že si Aurélii nevezme, neboť je zamilován do Flory a ta jeho lásku sice opětuje, ale odmítá. Na její naléhání však Aurélii přesto o ruku požádá. Aurélie si není jista jeho láskou a má spoustu jiných nápadníků, kteří jí nadbíhají, avšak na radu Flory Archieho žádost o ruku přijímá. A? Voilá ..... velké překvapení ..... všichni jsou nešťastní! Toto a mnoho dalších podobně absurdních zápletek zcela mimo mísu, najdete v této velmi obsáhlé knize. Současnice a závislačka Star na tom není o mnoho lépe. Jsem si jista, že účastníci tohoto příběhu hromadně utekli ze sanatoria pro choromyslné, a schválně činí stupidní a nesvéprávná rozhodnutí, aby čtenáře pobavili. Řeknu vám upřímně, že něco tak blbého, už jsem dlouho neslyšela. Kdybych knihu neposlouchala jako audio a neskládala si u ní puzzle, mohla by vzplát v kamnech jasným plamenem :-). Asi správci Databáze knih omylem otočili čísla v hodnocení :-), jinak si to nedokážu vysvětlit.
Dokonalá kořist se mi zdála daleko lepší. Tohle nebylo nic moc. Postavy nezajímavé a jejich příběhy také
Kniha byla pomalá, první část docela dobrá, zajímavý námět, ale pak začalo martyrium s nesmyslným obviněním a pak stále dokola, jak se dva milují a zároveň oba chápou, proč to nejde a tak si jen povídají. Já nevím, asi už jsem na tohle stará a očekávám nějaké zajímavější akce, místo utahaného fňukání. Bohužel jsem se z knihy nedověděla zásadní věci, např. proč zůstal sňatek nenaplněný, nebo kdo byl otcem dětí dvou sester, pouze naznačeno jako nedůležité, ale mohlo z toho být konečně zajímavé čtení. Příběh byl velmi plochý až primitivní, s předem jasným závěrem. Za mne zahozený dobrý nápad z historie Kentucky
Evidentně nejsem cílovka. Český Old Shatterhand, mluvící mnoha jazyky zvítězí v každém boji, všechny přelstí, nikdo ho nechytí a jeho cesta je dlážděná mrtvolami. Za mě přehnaně akční fantasy, nemusím už více
(SPOILER) Za mě výborné, super thriller a pořádné psycho, přesně jak si ho představuji. Akorát nevíme, co se stalo s únoscem, možná se objeví v některé z dalších knih.
Knihu jsem vyhledala na základě dojmů po návratu z Egypta. Kdyby to byla kniha evropská, řekla bych, že se jedná o běžnou satiru. Pokud to ale v Egyptě opravdu takto chodí, pak je to katastrofa a samozřejmě chápu kontroverzi. Velmi vtipný, alias tragický je již jen sám úvod, popisující úskalí samotného vydávání jakýchkoli knih obecně. Oceňuji, že autor zvolil postavám jména, která jsou pro naší kulturu jakž takž zapamatovatelná a tím pádem učinil arabské prostředí stravitelnějším. Název domu si vypůjčil od skutečné stavby, ta však nemá s naším příběhem nic společného. Již líčení samotného bydlení některých obyvatel je děsivé, netuším, zda je to překladem, ale vůbec si nedokážu představit plechové kóje na střeše domu, kde bude v létě nejspíš tak 80 stupňů. Osudy jednotlivých postav jsou různorodé a pro nás těžko pochopitelné. Na rozdíl od Egypťanů zde můžeme žít podle svých schopností. Jestli si někdo myslí, že u nás vládne korupce a bezpráví, měl by se do Jakobijánova domu pustit co nejdříve. Nečekejte literaturu faktur, jedná se o čtivou a zajímavě napsanou beletrii.
Tahle kniha mě velice zklamala. Škoda, myšlenka byla dobrá, ale očekávala jsem nějaký vtipný příběh absolventa nastupujícího do prvního zaměstnání a ten mi tedy až do konce knihy dokázal unikat. Resp. veškerý vtip je soustředěn na situace, kdy se někdo ožral a v podroušení se něco stalo. Stejně tak např. oslovení jisté soudružky Ceckoun, by se to dalo akceptovat v případě dobré satiry. Do té má ale tenhle uchlastaný blábol dost daleko. Knihu bych doporučila výhradně denním návštěvníkům výčepů, kteří se nevázaně chechtají tomu, že někdo v podroušení spadne do pangejtu. Jo, to je docela sranda, když to zažijete, ale ne, když čtete to samé stále dokola. Těžká nuda a stupidita!
Moje seznámení s Michaelem Connellym nedopadlo nijak skvěle. Poslouchala jsem v audio a když příběh jen tak plyne a občas zjistím, že nedávám pozor, není to to pravé ořechové. Hlavní případy i pár vedlejších, které řešila noční směna, nebyly zvlášť zajímavé, přišlo mi to, jako když autor slepil dohromady, co mu kde zbylo. Netuším ani, jestli ostatní knihy jsou vedeny stejným způsobem, když jsou tak oblíbené a dosahují vysokého hodnocení, nechám se překvapit v nějaké další dílu s Harrym Boschem.