Felidae komentáře u knih
Komu se líbila Geniální přítelkyně, bude nadšen. Rodinné vztahy, Neapol a.... zkrátka vše, co na knihách E. Ferrante obdivujeme a milujeme.
Výborně napsaný román, skvěle popsaná atmosféra starověké Alexandrie. Více než příběh, který je průměrný, čtenáře zaujme popis města, výklad filosofických směrů, kultura, národnosti apod. A tato nadstavba zaslouží plný počet hvězdiček.
Výborně napsaný životopis spisovatele Oty Pavla. Autor se nevyhýbá nepříjemným či kontroverzním událostem ve spisovatelově životě i životě jeho blízkých, ale dělá to s noblesou, úctou k spisovateli, neshání senzace. Každý z nás asi miluje Smrt krásných srnců a tahle knížka je důležitý kamínek k mozaice nazvané Ota Pavel.
Po dlouhé době skvost v rámci české literatury. Dojemná, ale bez patosu, zachovávající Poláčkův styl, neuvěřitelně lidská kniha. To jsou Rozsypaná slova zaznamenávající poslední léta Karla Poláčka. Plním autorovu prosbu v doslovu a sahám po Poláčkově knize.
Román o bratrech Aškenaziových je vlastně románem Lodže, vzniku moderní společnosti, přerod tradiční židovské komunity v kapitalistickou a sociálně revoluční. Doporučuji.
Milovaný a moudrý Karel Čapek v širokém rozsahu jeho tvorby glosovaný mistrem literatury Martinem C. Putnou. Knížečka malá formátem, velká obsahem. Knížka ke které se budete vracet.
Skvěle napsaný, mnohovrstevný román ze současného Izraele. Skvěle vykreslené charakteristiky, literární požitek.
V pořadí šestý díl Velkého století. Opětovně díl slabší než v počátku ságy, zřejmě vrcholu Stavitelů mostů se podruhé nedočkáme, ale kdo ví do konce století zbývá několik dílů. Po příšerné Modré hvězdě jsem se rozhodovala, zda v sáze pokračovat, či nepokračovat. Dala jsem šanci a jsem tomu ráda. Skvěle vykreslená 50.léta očima dítěte a dospívajícího. Moc se těším na pokračování.
Velice fundovaně a přitom čtivě autor provádí čtenáře nesnadným rokem 1937. Symbolicky 37 črt je věnovaných různým osobnostem i neosobnostem (vojenský zrádce) v jednom okamžiku daného roku. Doporučuji.
Dějiny soukromé rozvětvené rodiny Novotných i dějiny kouzelné a magické Páté čtvrti (Josefova) nahlížené paradigmatem těch velkých dějin. Začíná se koncem čtyřicátých let a končí skoro v současnosti. Jak praví autor - děje se mnohé, ale Pátá čtvrť trvá.
Smutné, místy nechutné čtení, ale velmi důležité. Povinná četba pro všechny, v jejichž okolí se vyskytují děti na internetu.
Už Prak ukázal, že v osobě pana Vrby roste české spisovatelské obci osobnost pera. Povídky Kolem Jakuba opětovně tnou svým mistrným zacílením dějinné zkratky v osudech lidí. Skvělé.
Velká osobnost našich dějin ve velké době z pera velkého historika. Co dodat? Vřele doporučuji.
Po dlouhé době se mi do rukou dostala literatura, a ne pouhé vyprávění - skvělé jazykově, tématem, kompozičně. Mohu jen vřele doporučit - otázky viny a trestu, vyrovnávání se s minulostí. Pro lidi, kteří i dnes dokáží brečet po minulém režimu, by měli mít jako povinnou četbu, snad by je to vyléčilo.
Začátek knihy je neslaný - nemastný, naturalistické scény někdy až odporné. Moje vřelé doporučení - vydržet - čím jste dále v příběhu, stává se lepším a lepším a nejde od ní odejít až do skvěle zkonstruovaného konce. Těším se na další dílo švédského aristokrata.
Příběh románu s fantazií používá skutečné historické postavy s pozměněnými jmény (plukovník Moravec = Makovec apod.) Mám ráda příběhy odehrávající se v protektorátu a upřímně mi vadí pokud se v takovéto literatuře vyskytují historické nepřesnosti. Autor ovšem od začátku se čtenářem hraje hru a to je něco jiného. Navíc hru čtivou, napínavou a zabávnou.
Kdo chce literaturu, a ne jen vyprávění sáhne po této knize. Spletitý příběh několika lidí, zemí, generací a velký psací stůl. Děj vás naprosto pohltí nikoliv dějově nabitými scénami, ale ryzími emocemi. Pět hvězdiček je málo.
Literární skvost, skvělá analýza lidských vztahů. Příběh nevěry a odchodu otce rodiny vyprávěný manželkou, manželem, dětmi. Všichni nešťastní, všichni poznamenaní.
Sága osudů čtyř kamarádek na pozadí sto let Německa, konkrétně Hamburku. První díl sleduje události let 1919-1948. Trochu mne mrzelo, že roky druhé světové války byly brány letem světem, přesto se těším na druhý díl, který má nakladatel v plánu na jaře 2020.