Felidae Felidae komentáře u knih

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Povedená česká detektivka. Příběh, za který by se nemusela stydět velmi dobrá severská krimi, vyšetřovaná jako v seriálu První oddělení - čili zápletka má logiku, detektivové jsou z masa a kostí, zločinci rovněž. Zkrátka jak začneš číst - nelze odložit.

20.03.2021 5 z 5

Přeběhlík Přeběhlík Siegfried Lenz

Skoro nejde uvěřit, že kniha byla napsána v roce 1951 Moderní stylistické prostředky, výborná psychologie postav, protiválečné vyznění bez patosu. Knihy s válečnou tematikou vznikající v současnosti bývají často pouhým vyprávěním tu zdařilejším, častěji méně povedeným. Přeběhlík pouhopouhé vyprávění není.

03.03.2021 5 z 5

Světlo ženy Světlo ženy Romain Gary (p)

Nádherný příběh, dech beroucí literatura. Doporučuji

17.02.2021 5 z 5

M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek Dalibor Vácha

Knížka by měla být povinnou četbou - myslím, že málo známe své hrdiny a tito muži jsou hrdiny s velkým H. Autor jejich osudy popisuje velice čtivě, proniká do jejich mysli. Doporučuji.

09.02.2021 5 z 5

Poslední léto ve městě Poslední léto ve městě Gianfranco Calligarich

Krásná literatura, tak jak má být. Pevně doufám, že Argo nám umožní seznámení s dalšími díly Autora.

09.02.2021 5 z 5

Doktor Jesenius Doktor Jesenius Jaroslava Černá

Pokud se týká osudů významného lékaře a vědce Jana Jesenia je Lékař umírajícího času jednoznačně lepší. I prastará kniha L. Zúbka je rovněž lepší. Vyprávění, které se dobře čte.

02.02.2021 4 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Příběh jako z kratochvilného kalendáře pro paní a dívky. Postavy černobílé, děj naivní, reálie nejsou reálie. Ale čte se hezky....

19.01.2021 3 z 5

Děti Volhy Děti Volhy Guzel Jachina

Zulejka otevírá oči byla kometou na literárním na nebi. Děti Volhy ji budou následovat. Příběh vesnického učitele Bacha je alegorií osudů Povolžských Němců i dalších národnostních menšin na území SSSR ve 20. a 30. letech 20. století. Epická báseň, ze které mrazí. Vřele doporučuji.

14.01.2021 5 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Nečekala jsem žádnou zářivou literaturu, ovšem Duch šmrncnutý Šestým smyslem tedy také ne.

27.12.2020 3 z 5

Můj tank Můj tank Viktor Horváth

Kdo tu dobu nezažil , nemůže se tak bavit. Naprosto skvělá satira, u které člověk slzí smíchy a je strašně rád, že se tomu všemu může už jen smát. Doporučuji

25.11.2020 5 z 5

Les Bor Les Bor Pavel Kohout

Nic nečekáš a také nic nedostaneš. Úžasně vyplní čas, když čekáš např. u lékaře.

20.11.2020 3 z 5

Gerron Gerron Charles Lewinsky

Příběh herce a režiséra Gerrona se vine 20. stoletím v Německu. Poznáme jeho mládí v předválečném Berlíně v rodině bohatých židovských obchodníků, složíme válečnou maturitu a budeme s ním trpět v zákopech 1. světové války. Přichází Výmarská republika, první úspěchy v kabaretech a divadle, které vyústi u filmu. Bohužel promešká emigraci a pak Gerrona a jeho manželku čeká smutná pouť po Evropě, Terezín, poslední film a Osvětim.... Skvěle napsané, 5 hvězdiček bez sebemenšího zaváhání.

18.11.2020 5 z 5

Do posledních sil Do posledních sil Miloš Doležal

Opětovně skvěle zpracované dramatické osudy, tentokrát z konce Protektorátu.

09.11.2020 5 z 5

Ženy na pranýři Ženy na pranýři Naďa Horáková

Umně napsaná oddechovka.

Tajný chléb Tajný chléb Johannes Mario Simmel

Velké zklamání, škoda času.

26.10.2020 2 z 5

Jmenuji se Maryte Jmenuji se Maryte Alvydas Šlepikas

Literární zážitek zpracovává nelehkou poválečnou dobu v Německu.

Čarostřelec Čarostřelec Jan Horníček

Skvělá historická detektivka, která baví od začátku do konce. Úžasná atmosféra horské zimy, žádná červená knihovna, vytříbený jazyk. Takový Sherlock po česku.

Guernica Guernica Dave Boling

Těšila jsem se na Komu zvoní hrana v moderním hávu. Tolik neskutečného červenoknihovního plkání... To jsem nedala. Kniha má velmi pěkné hodnocení, ale můj šálek kávy opravdu není.

08.10.2020 odpad!

Cesta pouští Cesta pouští Ota B. Kraus

Alegorie holocaustu, židovského údělu. Hlavní hrdina Štěpán, nesoucí prvky autobiografie, prochází jako Mojžíšovi Židé pouští let 1938-41, hledá sám sebe, hledá své ukotvení v národnosti, zemi, sociální skupině. Nacházíme i prvky realismu - přítel Gideon je Jiřím Ortenem a pod. Konečná fáze putování - setkání s ďáblem - zde jsme v koncentračním táboře - Štěpán je u konce své pouti, ví kdo je a o co se musí pokusit.

07.10.2020 5 z 5

Když jsem žila v moderní době Když jsem žila v moderní době Linda Grant

Okolnosti vzniku státu Izrael v přímém přenosu, bez sentimentu a růžových brýlí.

30.09.2020 5 z 5