Felidae komentáře u knih
Povedená česká detektivka. Příběh, za který by se nemusela stydět velmi dobrá severská krimi, vyšetřovaná jako v seriálu První oddělení - čili zápletka má logiku, detektivové jsou z masa a kostí, zločinci rovněž. Zkrátka jak začneš číst - nelze odložit.
Skoro nejde uvěřit, že kniha byla napsána v roce 1951 Moderní stylistické prostředky, výborná psychologie postav, protiválečné vyznění bez patosu. Knihy s válečnou tematikou vznikající v současnosti bývají často pouhým vyprávěním tu zdařilejším, častěji méně povedeným. Přeběhlík pouhopouhé vyprávění není.
Knížka by měla být povinnou četbou - myslím, že málo známe své hrdiny a tito muži jsou hrdiny s velkým H. Autor jejich osudy popisuje velice čtivě, proniká do jejich mysli. Doporučuji.
Krásná literatura, tak jak má být. Pevně doufám, že Argo nám umožní seznámení s dalšími díly Autora.
Pokud se týká osudů významného lékaře a vědce Jana Jesenia je Lékař umírajícího času jednoznačně lepší. I prastará kniha L. Zúbka je rovněž lepší. Vyprávění, které se dobře čte.
Příběh jako z kratochvilného kalendáře pro paní a dívky. Postavy černobílé, děj naivní, reálie nejsou reálie. Ale čte se hezky....
Zulejka otevírá oči byla kometou na literárním na nebi. Děti Volhy ji budou následovat. Příběh vesnického učitele Bacha je alegorií osudů Povolžských Němců i dalších národnostních menšin na území SSSR ve 20. a 30. letech 20. století. Epická báseň, ze které mrazí. Vřele doporučuji.
Nečekala jsem žádnou zářivou literaturu, ovšem Duch šmrncnutý Šestým smyslem tedy také ne.
Kdo tu dobu nezažil , nemůže se tak bavit. Naprosto skvělá satira, u které člověk slzí smíchy a je strašně rád, že se tomu všemu může už jen smát. Doporučuji
Nic nečekáš a také nic nedostaneš. Úžasně vyplní čas, když čekáš např. u lékaře.
Příběh herce a režiséra Gerrona se vine 20. stoletím v Německu. Poznáme jeho mládí v předválečném Berlíně v rodině bohatých židovských obchodníků, složíme válečnou maturitu a budeme s ním trpět v zákopech 1. světové války. Přichází Výmarská republika, první úspěchy v kabaretech a divadle, které vyústi u filmu. Bohužel promešká emigraci a pak Gerrona a jeho manželku čeká smutná pouť po Evropě, Terezín, poslední film a Osvětim.... Skvěle napsané, 5 hvězdiček bez sebemenšího zaváhání.
Opětovně skvěle zpracované dramatické osudy, tentokrát z konce Protektorátu.
Literární zážitek zpracovává nelehkou poválečnou dobu v Německu.
Skvělá historická detektivka, která baví od začátku do konce. Úžasná atmosféra horské zimy, žádná červená knihovna, vytříbený jazyk. Takový Sherlock po česku.
Těšila jsem se na Komu zvoní hrana v moderním hávu. Tolik neskutečného červenoknihovního plkání... To jsem nedala. Kniha má velmi pěkné hodnocení, ale můj šálek kávy opravdu není.
Alegorie holocaustu, židovského údělu. Hlavní hrdina Štěpán, nesoucí prvky autobiografie, prochází jako Mojžíšovi Židé pouští let 1938-41, hledá sám sebe, hledá své ukotvení v národnosti, zemi, sociální skupině. Nacházíme i prvky realismu - přítel Gideon je Jiřím Ortenem a pod. Konečná fáze putování - setkání s ďáblem - zde jsme v koncentračním táboře - Štěpán je u konce své pouti, ví kdo je a o co se musí pokusit.
Okolnosti vzniku státu Izrael v přímém přenosu, bez sentimentu a růžových brýlí.