Finn69 Finn69 komentáře u knih

Vzestup Persepole Vzestup Persepole James S. A. Corey

Trochu mě překvapilo, o kolik let dopředu se děj posunul proti předchozímu dílu. Myslím že to bylo dokonce o třicet, přesto to ale neznamená, že přijdete o někoho z hrdinů předchozích dílů. Sice už jsou z nich skoro důchodci, to ale neznamená že nedokážou kdekoho nakopat do tentononc jako za mlada.
A přes loupání v kříži, vysoký krevní tlak i stařeckou vetchozrakost musí posádka Rosimanty čelit dalšímu velkému nebezpečí, ohrožujícímu celou lidskou rasu. Zase si totiž někdo myslí, že ví nejlíp, jak se má lidský vesmír řídit a hodlá všechny zavést do zlatého věku, i kdyby měl cestou všechny zabít.
Jak to dopadne je doslova ve hvězdách, oproti předchozím dílům je totiž konec poněkud otevřený a jelikož další díl v češtině zatím není, nezbývá než si počkat...
Dávám čtyři hvězdičky, líbilo se mi to víc než Popel Babylonu. A doufám že Hněv Tiamat, či jak se bude další díl jmenovat, tenhle příběh nějak parádně uzavře.

21.06.2020 4 z 5

Tajemství sídla Craven Manor Tajemství sídla Craven Manor Darcy Coates

Normálně tu nehodnotím knihy které znám jen jako audio. Tady ale cítím povinnost vás varovat.

18.06.2020

Popel Babylonu Popel Babylonu James S. A. Corey

Tak tady už se mi zdá, že pánům autorům začíná trošku docházet dech.
Tím nechci říct že by to nebylo ke čtení, chraň protomolekula. Místy to má docela tempo a čte se to pořád fajn. Ale jisté výhrady bych měl.
Třeba Marco Inaros - takto všemocný a skoro vševědoucí terorista/bojovník za svobodu, dělá v podstatě celou dobu takové pitomosti, že nebýt toho že ve vesmíru se lidi špatně hledají, dávno ho musel někdo rozmáznout. Nebo jeho synek Filipito Inaros - co to má proboha být? Pokaždé když se objeví, máte chuť mu dát pár facek a poslat ho spát bez večeře. A finále knihy to je deus ex machina jako když vyšije.
Takže proto ty tři hvězdičky.
No a z toho že začínám číst Vzestup Persepole je jasné že to mělo i nějaké ty kladné stránky :)

14.06.2020 3 z 5

Hry Nemesis Hry Nemesis James S. A. Corey

V pátém dílu se posádka Rosinanty dočasně rozchází, což je vlastně fajn, jelikož se tím příběh může rozdělit do více dějových linií, které se navzájem proplétají. Takže zažijete nejen vesmírné přestřelky jako v každé pořádné space opeře, ale třeba i chmurné postapo o zničené Zemi v hlavní roli s (výborným) Amosem a hned několik dobrodružných útěků z vězení, pokaždé v jiném prostředí a v podání někoho jiného. Pořád dobré, čtivé a zajímavé, takže opět dáme ty čtyři hvězdičky.

10.06.2020 4 z 5

O poklad Ciboly O poklad Ciboly James S. A. Corey

Čtvrtý díl se odehrává ze značné části na pevné zemi, na což nejsme u Expanze úplně zvyklí. Nejde tedy o Zemi s velkým Z, ale o planetu Ilus, první kolonie lidstva mimo sluneční soustavu. Jak napovídá název, čeká tam na odvážné dobyvatele spousta pokladů - ale víme už z historie jak to končívá, nikomu se moc nechce dělit a namísto spolupráce začíná hodně drsný konkurenční boj.
A ono navíc nejde až tak úplně o Cibolu, planeta Ilus připomíná spíš Pandořinu skříňku, ze které se také může vyplazit kdejaká obluda. A když může, tak to taky udělá.

08.06.2020 4 z 5

Nejodlehlejší stanice Nejodlehlejší stanice Ben Aaronovitch

Další epochální výlet pana Granta na venkov, tentokrát až tam, kde končí londýnské příměstské železnice. Je to pěkná zábavná novelka, dlouhá tak akorát na to se nadechnout mezi dvěma díly Řek Londýna. Mě se to líbilo, a doporučuju i vám.

02.06.2020 4 z 5

Abaddonova brána Abaddonova brána James S. A. Corey

Stejně jako Kalibánova válka trochu natahované, ten rozjezd mohl být svižnější. Nicméně i tak pořád dobré a zajímavé čtení. Oproti předchozím dílům je tu vzhledem k okolnostem příběhu míň meziplanetární politiky a víc je to o osobních kvalitách lidí - a třeba i o selhání těch kteří by měli ostatní vést. Objevuje se pár důležitých nových postav a jako obvykle jsou zajímavější ty se záporným nábojem. Teroristka Clarissa u mě vyhrává nad pastorkou Annou na celé čáře, a nic na tom nezmění ani to, že je Anna zrzka :)
Mimozemská brána je něco mezi přestupní stanicí z Vesmírné odyssey a artefakty z Pohlovy Gateway. A chtěl bych tam toho o ní víc, až na jednu krátkou pasáž se o Bráně vlastně jen mluví. Třeba se dočkám v dalších dílech, otevírají se totiž zajímavé možnosti a ani detektiv Miller zřejmě neřekl poslední slovo...
Trošku jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdami, když to ale vezmu jako součást celé série tak si i Abaddonova brána ty čtyři hvězdy zaslouží.

01.06.2020 4 z 5

Kalibánova válka Kalibánova válka James S. A. Corey

Oproti prvnímu dílu možná trochu natahované, to vám ale vynahradí našlapaný konec. Pořád se to moc pěkně čte, je to prostě dobrá scifi.
Trochu mi chyběl detektiv Miller, a jelikož Holden mi tu a tam už leze na nervy, vypadalo to chvilku jako problém. Zdá se ale, že i tohle se v dalších dílech vyřeší :) Víc říkat nebudu, nechci moc spoilovat.

26.05.2020 4 z 5

Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Pěkná, čtivá, zajímavá space opera, která se zatím obešla bez hyperprostorových letů. Všechno se odehrává uvnitř sluneční soustavy, spory a přestřelky se řeší jen mezi matičkou Zemí, Marsem který by se rád už postavil na vlastní... co vlastně? nohy? a poněkud anarchistickým svazem vnějších planet. Prostě je to takové mile domácké. :) Vystačíme si vlastně se soukromým detektivem, posádkou jedné malé obchodní lodi a jednou mimozemskou molekulou, která se utrhla s řetězu.
To ale neznamená, že to není akční jízda, nebojte se. Jestli znáte Neala Ashera a říká vám něco slovo džain, budete už vědět, která bije.
Tahle série vypadá hodně zajímavě, a jestli i další díly budou takhle dobré, mám se na co těšit.

23.05.2020 4 z 5

Dědičky Dědičky Andrzej Pilipiuk

Třetí díl Sestřenek už mě až tak nebavil. Četlo se to sice pořád docela pěkně, ale příběhu bylo pomálu a ani té zábavy nebylo tolik jako v předchozích knížkách.
Holt nevstoupíš potřetí do jedné sestřenky, jak se tak nějak říká. A jestli se to tak neříká, tak by se asi mělo :)

16.05.2020 3 z 5

Princezna Princezna Andrzej Pilipiuk

Pěkné, zábavné, příjemné počtení, stejně jako Sestřenky. Na knihu o upírech je tu sice povážlivý nedostatek polonahých pokousaných panen a na knihu od Pilipiuka zase jen stopové množství lavorovice a smradlavých ponožek, o legraci ani zajímavé nebo akční momenty přesto nepřijdete. Čekají vás lovci upírů, tajemní alchymisté, ožívající egyptské mumie, školní inspektoři, výbuchy v podzemí i noční souboje s prastarými meči jako z Highlandera.
Za mě čtyři hvězdy a hned jdu na třetí díl.

15.05.2020 4 z 5

Špeky Špeky Rob Grant

Ze začátku mi bylo toho kuchaře a chudáka holky až líto, ale postupně ta legrační stránka věci převládla. I když co je vlastně legračního na koncentračních táborech pro tlusťochy?
Ale přiznávám že jsem se bavil. Hlavně u linky s věčně vytočeným kuchařem Grenvillem, anorektička Hayleigh byla hlavně dojemná (dojemně pitomá) a ambiciózní namistrovaný Jeremy mi většinu času spíš lezl na nervy. Jinak tu najdete zajímavý pohled na výpovědní schopnost statistik a vědeckých studií, což se vám v době koronavirové může hodit k restartu kritického myšlení :)

13.05.2020 3 z 5

Neschopnost Neschopnost Rob Grant

Pár dobrých gagů tu bylo, nemůžu ale říct že by mě to chytilo. Jestli to mělo být k popukání, tak já jsem nepopukal.

10.05.2020 2 z 5

Upír z okrsku Upír z okrsku Andrzej Pilipiuk

Pokračování Upíra z činžáku, nic moc nového tu nenajdete. Prostě groteska o upírech v socialistickém Polsku, někdy vážně hodně zábavná, někdy se to zas až tak nepovedlo. Trošku míň "hraběnky" Manky a víc "věčného dělňase" Marka, což hodnotím jako plus.
Žádná bomba to není, ale pobavíte se a nudit se nebudete.

08.05.2020 3 z 5

Upír z činžáku Upír z činžáku Andrzej Pilipiuk

Taková nenáročná oddechovka, třeba do vlaku nebo do šaliny. Jakýkoliv Jakub Vandrovec je rozhodně lepší, na rozdíl od povídek s ním a Semenem tady není (až na "věčného dělňase" Marka) jediná trochu výrazná postava.
Hlavní hrdinka Manka mi docela lezla na nervy, takovou pitomou káču aby člověk pohledal. Pokud to byl záměr, tak bych to snad měl Pilipiukovi počítat jako plus, protože to se mu fakt povedlo :)

06.05.2020 2 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Murakamiho knihy se naštěstí krásně a hladce čtou, ten člověk to prostě umí. Takže bez mrknutí oka zvládnete více než 700 stránkovou knihu vlastně téměř bez děje a s minimem postav ze které trčí vložená "magicko-realistická" linka trochu jako bolavý palec. A ona vás za to neodmění ani žádným dechberoucím závěrem.
Přes tohle všechno se mi Komturova smrt líbila, je to prostě typický Murakami - moc dobře napsané, plné všelijakých kulturních i popkulturních odkazů a krásně vykreslené atmosféry.

05.05.2020 3 z 5

Portnoyův komplex Portnoyův komplex Philip Roth

Začíná to jako taková masturbační groteska, skoro jako od Palahniuka. Ale to by asi na celou knihu nestačilo. Takže po zbytek knížky sledujete jak se hlavní hrdina, Alex Portnoy, nemůže rozhodnout jestli chce či nechce být dospělý, jestli chce či nechce být žid, jestli chce ojet všechny blond šikse nebo jestli chce mít hodnou židovskou manželku... Pracuje v jaksi komisi která má pomáhat menšinám atd. ale ve svém vlastním životě vlastně všem jenom ubližuje. Je to takový sobecký zmetek, který vlastně nikdy nedospěl. Mladý židovský intelektuál, vždycky premiant třídy, opatrovaný miláček celé rodiny který to měl dotáhnout moc a moc daleko. Ale nedotáhnul. Připomínal mi místy některé týpky z filmů Woodyho Allena.
No a teď leží na gauči u psychoanalytika a o všem tomhle vám dost otevřeně vypráví.

01.05.2020 3 z 5

Kolejmoří Kolejmoří China Miéville

Kdo má odvahu, naskočte na krtkařský vlak a vydejte se s filozofkou-kapitánkou na lov její ztělesněné filozofie, obrovského nažloutlého krtka Parod Jacka! Tenhle způsob Bílé velryby je parádní čtivo.
Čtu to už podruhé a nestačím žasnout - kam na to ten Miéville chodí?

29.04.2020 4 z 5

Kuchař, chmaták a realitní magnát Kuchař, chmaták a realitní magnát Liou Čen-jün

Liou Čen-jün je zdá se mi takový čínský Paasilinna, jen na to potřebuje víc stránek. Není to špatné, taková docela zábavná krimi-groteska ze současné Číny. Co jsem těžce překonával, byl pokus překladatelky použít různá česká/moravská/slezská nářečí namísto čínských nářečí použitých v originálu. Palec nahoru za odvahu, ale mě ti chlopci a robky v pekingských ulicích neskutečně lezli na nervy.

24.04.2020 3 z 5

Šesté dítě Šesté dítě Jonathan Dylan Barker

Šesté dítě nezklamalo, je to stejně jako předchozí díly parádní thriller. Tak jako jeho hrdinové je trochu šílený, možná trochu překombinovaný, ale hlavně nabitý dějem a plný takové té "noir" atmosféry. Nechybí šokující momenty, papírové krabičky ani překvapivý konec. Ano, vidíte dobře, tentokrát se nekoná žádný cliffhanger, všechny dílky do sebe zapadnou a nebudete stačit koukat :)
Určitě celou tuhle sérii doporučím, je to hodně dobré a napínavé čtení, navíc po všech těch Harry Holech a dalších je to takový příjemný závan nového vzduchu. I když ten vzduch trochu páchne zatuchlinou a nejspíš jde odněkud z márnice :)

22.04.2020 5 z 5