gladya gladya komentáře u knih

Potmě jsme se viděli lépe Potmě jsme se viděli lépe Monika Zgustová

Knížka, která stojí za přečtení. Zajímavé je nejen téma emigrace, ale taky vztah matky a dcery, nebo možná obecněji rodičů a dětí. Mně to vyznělo tak, že se traumata vlastně přenášejí z generace na generaci.
V jedné čási jsem se trochu ztrácela v časové rovině, ale to je asi můj problém.

Způsob, jakým rodina emigrovala, byl asi možný, ale mně jako pamětníkovi té doby, se zdál až neuvěřitelný , např. celá rodina politicky nespolehlivé osoby dostala výjezdní doložku (no i to se stát mohlo, možná se ho chtěli zbavit) a přemýšlím, jestli jsem v té době alespoň slyšela o někom, kdo byl na takovém zájezdu. To není kritika nebo zpochybňování, jde spíš upozornění na to, že se jedná opravdu o výjimečný příběh.

31.05.2024 4 z 5

Revoluční Rusko 1891 – 1991 Revoluční Rusko 1891 – 1991 Orlando Figes

Vřele doporučuji. Ovšem pokud si ze školy vzpomenete sotva na to, kdy byla VŘSR a Molotova považujete za autora koktejlů, asi se v téhle knížce trochu ztratíte.
Kdo má alespoň základní přehled o historri Ruska a SSSR, rozšíří si znalosti a možná i víc pochopí dnešní Rusko. Autor rozhodně nezůstává na povrchu.
Ovšem z úplného závěru jsem byla docela špatná. Rusové se s temným stránkami jejich historie vypořádat nedokázali. Dokud touhle katarzí neprojdou, na Rusi dobře nebude. A jak je v současnosti vidět, problémy Ruska nekončí na hranicích Ruska.

12.09.2022 5 z 5

Stručné odpovědi na velké otázky Stručné odpovědi na velké otázky Stephen William Hawking

Mně tahle knížka spíš přinesla další otázky než odpovědi. A to je dobře. Čtenář si ovšem musí uvědomit, že Hawkinga může brát jako autoritu u fyziky a hlavně kosmologie. Pokud jde o genetiku, klima, umělou inteligenci a vše ostatní, do čeho se pouští, jsou to velmi zajímavé a inspirující názory velmi inteligentního, vlastně geniálního, velmi poučeného a vzdělaného a informovaného, ale přece jen laika. Je to zkrátka něco zcela jiného než např. Stručná historie času, ale za přečtení to určitě stojí.

17.08.2022 5 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Jasně, je to pohádka. Ale já mám pohádky ráda. Pravda, postavy nejsou tak černobílé, jak to v pohádkách většinou bývá.
Plus za popis Benátek a vůbec mou milovanou Itálii. I když popis je někdy tak naturalistický, že člověk málem cítí ten zápach.

21.07.2022 4 z 5

Dcera železného draka Dcera železného draka Michael Swanwick

Někdy mi vadí, když autor fantasy nebo sci-fi až přehnaně podrobně popisuje a vykládá svět, který vymyslel. Tak to u téhle knížky rozhodně nehrozí. Vysvětlováno není vlastně nic. Různí tvorové tam zkrátka jsou a ne vždy je hned jasné, co jsou zač.
Je to docela šílené a občas ujeté, nejsem si jistá, jestli jsem všechno pochopila. Ale rozhodně je to originální. Za origanilitu dávám hvězdu navíc.

30.01.2022 4 z 5

Kdo rozváže pás Orionu Kdo rozváže pás Orionu Aleš Rozehnal

Zajímavé čtení. Ale rozumím tomu, proč má tahle knížka tak nízké hodnocení. Kdo čeká thriller plný akce a pronásledování padouchů či prchání před nimi, bude zklamán. Pokud je tam napětí, tak spíš intelektuální.
Vložení soudních případů má smysl, i když s dějem (dá-li se to nazvat děj) nesouvisejí.
Mě potěšilo, že si ještě něco pamatuji z matematiky, fyziky, historie a dalších oborů.
Posloucháno jako audiokniha.

17.08.2021 5 z 5

ROBOT100: Povídky ROBOT100: Povídky Jaroslav Olša Jr.

Všechny povídky nejsou na 5*, ale celek je skvělý. Je docela zajímavé, jak odlišně autoři povídky pojali.

Některé povídky na Čapka navazují hodně, některé jen okrajově. Ve všech jde o myslící bytosti a vztahy mezi nimi. Kdo přečte pochopí, že nejde jen o lidi a roboty. Některé povídky si opravdu užije jen ten, kdi zná R,U.R. , což se u čtenáři sci-fi zřejmě dá předpokládat.

Chtěla jsem některé autory zvlášť pochválit, ale nakonec to neudělám. Dobří jsou všichni.

14.01.2021 5 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Kdybych to četla tak před 40 nebo 45 lety, asi bych to hodnotila výš. Ale já si tenhle druh knížek občas s chutí přečtu i když jsem vlastně o dvě generace starší než hlavní hrdinka.

Vím, že některé věci patří v podstatě neodmyslitelně k žánru, třeba velmi mladý hrdina či hrdinka s výjimečnými schopnostmi. Romantika tam je, i akce se najde. Magie se mi zdála zakomponovaná trochu násilně.
V knížce se objevuje celkem častý nešvar žánru, ve fiktivním fantazy "středověkém" světě se objevují věci, které tam nepatří, třeba valčík. Vím, to zrovna je spíš úsměvné, ale stačilo by, kdyby se autorka pokusila vytvořit něco, co alespoň připomíná svébytný svět a knížku by to zvedlo.

K postavám. Od nejlepšího zabijáka bych čelala sebeovládání a chladnokrevnost, to mi u hlavní hrdinky docela chybí. Princ a hlavně jeho vztah k otci patří k tomu povedenějšímu. Chaol moc věrohodně nepůsobí.

Na jednu stranu jsem docela zvědavá, kam se příběh posune, ale na celou sérii chuť nemám, mám lepší knížky "v pořadí".

11.09.2020 3 z 5

Máme na vybranou Máme na vybranou Edith Eva Eger

Zajímavé a působivé, hlavně osud autorky. Ne, není to jedna z mnoha knížek o Osvětimi a holokaustu, je to víc. Napadlo mě, že člověk, který prožil takové hrůzy opravdu může pomáhat lidem s posttraumatickou stresovou poruchou, jistě ne každý, je potřeba studium a empatie, což evidentně paní Eger má.
Trochu hůř vnímám některé příběhy klientů či pacientů. To mi občas zavánělo motivačními příručkami, které moc nemusím.

24.08.2020 4 z 5

Stručné dějiny Hnutí Stručné dějiny Hnutí Petra Hůlová

Hvězdu navíc za zajímavé téma. Totalitní mechanismus byl popsán pěkně, i princip : Ve jménu "osvobození" někoho zotročíme všechmy".

Trochu problém mám s tím, co vyvolalo vítězství hnutí. Asi je to tím, že něco pamatuju, S polonahými a nahými kráskami na reklamních poutačích jsem se setkala až v dospělém věku. To už jsem to měla v hlavě dávno srovnané. Takže něco jako jít kvůli chlapovi na plastiku je pro mě nepředstavitelné. Kult mládí a krásy asi opravdu existuje, ale nikdo mu nemusí podlehnout. To jde zkrátka úplně mimo mě. A tak nechápu, jak by Hnutí mohlo třeba vyhrát volby.

Styl a jazyk jsou opravdu zvláštní, podívám se asi na jiné autorčiny knížky. Zajímá mě, jestli tak píše vždycky nebo to má být ukázka myšlenkových pochodů hlavní hrdinky.

28.05.2020 4 z 5

Bohemia Bohemia Jan Svěrák

Dávám 5*, možná abych trochu zvedla hodnocení. Jistě, není to "velká literatura". ale copak někdo čekal Dostojevského? Je to příjemná oddechovka. Ale dotýká se docela zajímavých věcí, vztahů, kulturních rozdílů, národní povahy. Ovšem čtenář musí počítat s tím, že je to nadsázka a že autor občas přehání. Je to zajímavý počin a vůbec to není hloupé. A nevadí, že s některými explicitně nebo podprahově vyjádřenými názory autora nesouhlasím,

30.04.2020 5 z 5

Pět Pět Ursula Poznanski

Povedená detektivka. Nápad s geocachingem je dobrý. Ani nevadí, že jsem pachatele odhadla dřív než vyšetřovatelé.

21.01.2020 4 z 5

Dům z karet Dům z karet Michael Dobbs

Tak vypadá politika. Doufám, že detektivní zápletka je jen fkce, no, kdo ví. Ale tomu ostatnímu věřím. Tak to asi pravdu funguje. Autor se v politice pohyboval, takže ví, o čem píše.

A napadlo mě jisté rozvedení Zemanova (pokud se nepletu) stupňování slova nepřítel:
1.nepřítel
2.úhlavní nepřítel
3. koaliční partner
4. nejvyšší stupeň je ovšem spolustraník.

28.10.2018 4 z 5

Spící město Spící město Martin Vopěnka

Skvělý nápad, jenže nevyužitý. Ne že by to bylo úplně špatné. Ale i když je to určeno dětem, hrdinové, kterým je 12 a 15 let jsou až moc naivní a vzorní jako Mirek Dušín, takže pro mládež v tomto věku a dnešní době asi neuvěřitelní. Ovšem na druhou stranu dětská psychologie je zvládnutá skvěle.

Předpoklad, že většina bezdětných dospělých jsou zlí, divní až úchylní a nějaké pozitivum se najde snad u hrstky mladých je přehnaný.

Uznávám, zajímavé to do jisté míry je a jelikož jde o první díl, podívám se i na vyústění.

08.10.2018 3 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Do vily se určitě chci určitě podívat. Autor velmi zdařile využil jeden architektonický skvost. Vykreslení doby, atmosféry na mě působilo velmi věrohodně. Trochu mi vadily milostné a vztahové propletence a náhody. Uznávám, čtivost to asi v zvyšuje.

06.10.2018 4 z 5

Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Není to veselé čtení, zejména proto, že Babiš vlastně do značné míry vyrostl i "zásluhou" některých politiků a jejich "pasáků". I oni přispěli k tomu, že Babiš získal ekonomickou moc a pak využil naštvanosti občanů na politiky a politiku, naštvanosti alespoň částečně oprávněné.

Některé věci v knížce na mě působí spíš jako spekulace, nechce se mi věřit, že Babiš má až tak dlouhé prsty. Je vidět, že autor Babiše nemusí. Ale nešetří ani ostatní politiky . A nakonec, i kdyby byla pravda jen zlomek, bohatě by to stačilo k podzimní depresi. Jak z toho ven?

Chtěla jsem dát 4*, ale za skvělý epilog dávám tu pátou.

20.09.2018 5 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Objektivně to asi na čistých 5* není, ale mě tahle knížka dostala. Titulní postava skutečně není moc sympatická, ale to není důležité. Je to emotivní a docela ponurý příběh o rodičovství, partnerství a vztazích vůbec.

Forma ani střídání er a du vyprávění mi nevadilo.

Ke škodě je, že autorka ve snaze o působivost dala až příliš prostoru různým náhodám a shodám okolností.

Musím se přiznat, že s náhradní rodinnou péčí mám osobní zkušenost, která ne vždy odpovídá tomu, jak je to popsané v knížce. Ale to podstatné tam člověk, který se o problematiku adopce zajímá, najde.

03.08.2018 5 z 5

Evangelium podle Jidáše Evangelium podle Jidáše Simon Mawer

Při hodnocení Mendelova trpaslíka jsem malinko přidala, tady zase malinko ubírám. Rozhodně to není špatná knížka, Tři časové roviny mě zpočátku trochu mátly. Chápu, že autorův záměr je jisté propojení osobní roviny hlavního hrdiny a krize náboženského přesvědčení, pochyby a pokušení tělesné i duchovní. Pro mě osobně by bylo zajímavější, kdyby měla větší prostor problematika svitku.

20.05.2017 3 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Začátek na mě působil spíš jako nějaká postapo. Drsné, ale působivé, vše má své místo, včetně vulgárního jazyka

10.05.2017 4 z 5

Ochlazení: Špionážní thriller z blízké budoucnosti Ochlazení: Špionážní thriller z blízké budoucnosti Michael Žantovský

Rozhodně zajímavé čtení. Není to "velká LITERATURA", ale v rámci žánru to není vůbec špatné. Při části věnované Bělorusku mě mrazilo. Pokud se knížka bere jako špionážní román, nějaké to klišé se najde a v závěrečné části romantický prvek a jeho zapojení do řešení krize autor trochu přehnal.

Vzhledem k osobě autora jsem v některých pasážích věřila, že dobře ví, o čem píše.

03.04.2017 4 z 5