goofinkaa goofinkaa komentáře u knih

Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Edgar Allan Poe

Edgar bol zaujímavý a šikovný spisovateľ, ale mňa úplne za srdce nechytil. Často som tu strácala pozornosť, ale zase nápadité to miestami fakt bolo.

Citlivá průvodkyně Citlivá průvodkyně Natalia de Barbaro

Ale jo, človek tam nájde par zaujímavých myšlienok, ale inak bola kniha celkom nezáživná. Pár odstavcom som aj preskočila... Tak nejak matne si pamatám, o čom to bolo, ale silný zážitok vo mne nenechala.

Protivné decko Protivné decko Selma Blair

Čítala som anglickú verziu. Na začiatku som nebola úplne presvedčená, ale niekde v polke ma to chytlo. Bola som dosť prekvapená čím si prešla ako dieťa a ako može vyzerať dospievanie v Amerike. Na jednu stranu má Selma moj obdiv, ako všetko zvláda. Kniha je zhrnutie niektorých jej doležitých momentov a asi aj trochu vyrovnanie sa s minulosťou.

26.10.2024 4 z 5

Pivo na Loiře Pivo na Loiře Tommy Barnes

Na začiatku to bola fakt aj sranda, ale potom už som to chcela mať za sebou. Popisovanie prípravy piva ma vobec nebavilo a hlavná postava bola trochu naivná, ale zase zapálená pre vec. Za mňa to bol priemer na letné čítanie.

Milý Edwarde Milý Edwarde Ann Napolitano

Krásna kniha, krásny príbeh aj napriek udalostiam. Malinko som si musela zvyknúť na striedanie časových línií pred a po, ale bol to vlastne super nápad. Dostalo to celé úplně iný zmysel a knihu doporučujem.

26.10.2024 5 z 5

Hygge domov Hygge domov Meik Wiking

Toto bolo jednoducho hygge čítanie. Človek sa síce nedozvedel nič výnimočné, ale získa aspoň nejakú inšpiráciu. Úplne som si dokázala predstaviť, jak funguje a vyzerá dánská domácnosť.

26.10.2024 4 z 5

První den zbytku života První den zbytku života Maud Ankaoua

Tak nejak som predpokladala, jak to celé skončí, ale aj tak ma ta kniha velmi zasiahla. Človek niektoré veci o životě tuší, ale tu to bolo krásne zhrnuté a tešila som sa na každů kapitolu. Z knihy som si vypísala aj pár poznámok a určite ju budem doporučovať.

26.10.2024 5 z 5

Slova a zázraky: Román o osudech jednoho knihkupectví Slova a zázraky: Román o osudech jednoho knihkupectví Ann-Sophie Kaiser

Bolo zaujímavé čítať o vojnovom období a ako to ľudia prežívali. Trošku červená knihovna s happyendom, ale príbeh ma aj tak bavil.

Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

Ideálne čítanie do metra. Krátke kapitoly a nenáročný príbeh. Je to jednohubka pre pubertiakov, s predvídateľným koncom, ale pekne napísaná.

Takoví normální #přátelé Takoví normální #přátelé Sarah Alderson

Nie som fanúšik thrillerov, ale tento sa fakt podaril. Už na začiatku som vedela, že na konci čaká nejaké prekvapenie, ale toto som fakt nečakala :) Čtivé, nápadité a viem si predstaviť z toho aj dobrý film.

04.06.2024 4 z 5

Matylda Matylda Roald Dahl

Čítala som v angličtine a príbeh miestami dosť predvídateľný. Bola to oddychovka.

04.06.2024 3 z 5

Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Velmi príjemné čítanie. Ani som nevedela, že takéto niečo sa dialo aj v skutočnosti. Napriek ťažkej téme bol príbeh podaný velmi citlivo.

04.06.2024 4 z 5

Čokoláda Čokoláda Joanne Harris

Film milujem a dobre si obsahom poradil. Kniha mala podobný nádych, aj keď s úplne iným koncom. Bolo to príjemné čítanie, no ďalšie pokračovania si nechám ujsť. Asi si nechcem kaziť dojem :)

23.03.2024 3 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Úplne ma to vcuclo! Super myšlienka a krásny príbeh. Vypísala som si aj pár hlubokých myšlienok. Nebudem tu rozoberať technické detaily cestovania časom a vŕtať sa v detailoch ako niektorí, bola to proste super kniha. Nevedela som prestať čítať.

17.02.2024 5 z 5

Jak se stát Pařížankou Jak se stát Pařížankou Sophie Mas

Vďaka krátkym textom, som knihu prečítala za jeden deň. Narazila som aj na pár zaujímavých myšlienok, ale podľa mňa bol okolo knihy nezmyselný "hype" a je to len dielo dobrého marketingu a PR...

17.02.2024 2 z 5

Nazdar, vitamíne Nazdar, vitamíne Rachel Khong

Na začiatku sa to zdalo ako fajn oddychovka a nenáročná kniha, ale nedokázalo ma to udržať. Knihu odkladám nedočítanú.

17.02.2024 2 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Klasická Soukupová, reálne aj znepokojujúce. Trochu mi to svojou tématikou pripomínalo Třeštíkovej Kde jsi, když nejsi, ale tu hlavná hrdinka žije a rozhodla sa konať a žiť, tak ako chce ona a nie ako od nej očakávajú ostatní.

17.02.2024 4 z 5

Tak daleko, tak blízko Tak daleko, tak blízko Michaela Zindelová

Trochu ťažšie téma, ale inak sa kniha čítala dobre. Cesta vlakom ubehla rýchlejšie. Z denníka matky tam toho zas tak moc nebolo, ale denník so Španielska bol zase dost podrobný. Skoro ako z filmu, čítaš rýchlo, ale rýchlo aj zabudneš.

17.02.2024 3 z 5

Mise Hygge Mise Hygge Caroline Franc

Dosť predvídateľná oddychovka do metra, aby cesta rýchlo ubehla. V Dánsku som už bola a chcela by som sa tam vrátiť. Hygge je nakazlivé :)

25.11.2023 2 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Bomba! Toto sa naozaj podarilo. Nie každý dokáže oceniť tu autorovu sústredenosť, pri tak mnohovrstevnatom písaní. Ano, bolo to miestami surové, ale taký život je. Vulgárne? Vobec, v niektorých údajne "vulgárnejších" odstavcoch som sa našla aj ja, slobodná a bezdetná žena. Párkrát som vo vlaku aj vyprskla smiechom, ako sa autorka trafila... Piatu hviezdičku dám, až sa to bude točit v Holywoode :)

27.08.2023 4 z 5