IVANA0123 IVANA0123 komentáře u knih

Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Absolutně skvělé, a i když první dva díly byly parádní, tohle je ještě o třídu víš. Ze začátku jsem měla pocit, jako bych četla dva absolutně samostatné příběhy s úplně odlišnou atmosférou. Pohoda na oddělení Q s úžasnými Asadovými hláškami a vedle toho začíná temná část vyprávění s člověkem tak krutým, že se vám občas ani nechce číst dál, aby se nestalo to, co se stejně stane. Ale od půlky, už se vše propojí, a kniha má takový spád, že jste najednou na jejím konci a dočítáte, se sevřeným žaludkem a zároveň lítostí, že už to končí, poslední stránku. Nemám sice ráda, když vím kdo.. už na začátku, ale tady mi to nějak nevadilo a bylo fascinující sledovat průběh vyšetřování. Za mě naprosto zaslouženě 5*.

A nemůžu si pomoct, musím připsat jedno z Asadových "mouder".
.."Nezáleží na tom, jak moc se člověk napíchne na tyčku v plotě, zadek ho bolí vždycky."

nebo raději ještě jedno..
" Ona je jako velbloud se třemi hrby...je taková svá. Špatně se řídí, ale je zajímavé se na ni koukat."
(10/20)

17.10.2020 5 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

(SPOILER) Smutek, nespravedlnost, zlo. Když se místo, které by mělo být vaším útočištěm stane vaší noční můrou, pak nezbývá než uletět...
(7/24)

08.07.2024 5 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

(SPOILER) Tato kniha je neuvěřitelná. Je v ní tolik lásky a zároveň tolik smutku, že člověka naprosto zahltí. Už dlouhou mi u knihy nebylo tak dobře a zároveň jsem necítila tak velkou beznaděj. Pro mě měla dvě roviny, ta jedna mírná a plynoucí u Violetty v kuchyni, na zahrádce, v oddělení cedrů... Ta druhá smutná a temná a já jsem ji kolikrát chtěla přeskočit... ale takový je lidský život den a noc, radost a smutek. Je mnoho části, které bych z knihy vypsala, ale nejde je vypsat všechny. Možná je lepší si v knize najít ty své. Budu se vracet a hledat další knihy autorky. 5*
(9/23)

"Je lepší tě oplakávat než tě vůbec nepoznat"

" S těžkým srdcem zavřu Irenin deník. Jako zavíráme román, do něhož jsme se zamilovali. Román přítel, s nímž se těžko loučíme, protože chceme, aby s námi zůstal na dosah ruky."

27.09.2023 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

(SPOILER) Když jsem se v prvních několika kapitolách trápila a nemohla se začíst, vůbec jsem netušila, že na konci knihy mi bude líto, že končí a že ji musím odložit. Styl, kdy každá kapitola měla jiného vypravěče, mi na začátku trochu vadil. To přeskakování nejen v ději, úhlu pohledu, ale i v čase často o několik let. Navíc strohost, s nevýraznými emocemi mi připomínala spíše reportáž a až literaturu faktu, než beletrii. Ta první půlka byla prostě šedá. Šedá jako beznaděj a popisovaná Ostrava. I postavy byly šedé. Žádná vyloženě kladná a žádná úplně záporná. Každý si nesl své břímě, své poranění. Válka, režim nebo opuštění rodinou poznamenala nejednu generaci té doby. A já jsem si jen těžko hledala tu, ke které bych se mohla v knize přimknout, která by se mi líbila.
A pak najednou kniha rozkvetla. V tu chvíli, kdy se Sotiriiny nohy poprvé dotkly moře. V tu chvíli, jakoby do sebe vše zapadlo a vše se rozjasnilo. Objevily se barvy, vůně, svěžest, slunce. Emoce a radost. A jakoby hlavní hrdinka konečně našla kořeny a temperament svých předků a pochopila je - i když v jiné části své původní vlasti. Strohé věty se změnily v kouzelný popis řeckých městeček a krajiny. Bíle natřené domky zářily ze stránek knihy a svěží vánek lákal se zasnít a vidět před sebou vlnící se hladinu tak modrou, až je potřeba přivřít oči.. V této části mě kniha unášela na jih a já ji nechala.
Kniha byla prostě krásná, i když často smutná. Také se mi líbilo, jak se u postav postupně i s věkem ztrácely a smývaly rozdíly jednotlivých generací. Jak teprve jako starší začali chápat svět rodičů a našli si k sobě navzájem cestu. Jak znovu dokázali být šťastní.
Každý národ má dějiny, které jsou smutné a na které třeba není zrovna hrdý, přesto jsou tyto výlety do minulosti fascinující a autorce se podařilo dějiny českých Řeků popsat velmi zajímavě. Myslím, že se ke knize budu vracet, zanechala mě plnou emocí a za to autorce moc děkuji. 5*
(4/23)

19.04.2023 4.5 z 5

Složka 64 Složka 64 Jussi Adler-Olsen

Stejně drsný a dechberoucí jako vždy. Možná tentokrát vážnější díl - trochu mi chyběly veselé Asadovy průpovídky, kterými se malinko šetřilo. Celkově se mi zdálo, že Asada i Rose bylo v knize méně, což mi bylo líto, ale jako celku to knize neublížilo. Jako vždy kniha běžela ve dvou rovinách, na což jsem si u Olsena už zvykla a nerušilo mě to. Námět byl hodně aktuální a rozhodně nutil k zamyšlení. Závěr jako vždy strhující a i přes drobné výtky je kniha skvělá a zaslouží si plný počet. 5*
(5/22)

23.05.2022 5 z 5

Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Celkově se mi knížka líbila. Autorka píše čtivě, příběh se odehrává v zajímavém prostředí a konečná zápletka je celkem neotřelá. Trochu jsem se zasekla jen v první části knihy, kdy se mi zdálo, že se vlastně nic neděje a příběh se točí v kruhu a popisuje jen denní rutinu lékaře. Řekla bych, že je to takový pohled do reality, kdy se každý snaží najít to své. Je vidět, že i lékaři a sestry jsou jen obyčejní lidé s běžnými starostmi a chybami. Musím říct, že hlavnímu hrdinovi jsem celkem držela palce, i když někdy jeho přešlapy byly tak daleko přes čáru, že už ji snad ani nemohl vidět. Ale ono ustát některá životní období, kdy už jste jediný, kdo ve vás ještě vidí toho "spravedlivého sympaťáka", ať se snažíte sebevíc, je někdy nadlidský výkon. A přiznat si, že jste zklamali i ty, na kterých vám záleží a snažit se to nějak zvládnout a napravit, si druhou šanci snad zaslouží. I když je otázkou, jestli k tomu mají ještě sílu i ti okolo..... Za mě 85%.
(9/21)

04.09.2021 4 z 5

Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Na střední škole jsem některé knihy nestihla a možná je to dobře. Vidím to na svém synovi. Oba jsme teď přečetli Revizora a každý z nás si odnesl něco jiného. On povinnou četbu, zato já jsem se výborně bavila - nad lidskou hloupostí, podlézavostí a klanění se "moci". Ale zároveň mě děsil fakt, jak je hra pořád aktuální. Ani po x-letech se nic nezměnilo. Mocní ovládají svět, který je plný pokrytectví a lidská hloupost a zaslepenost jsou nejspíš večné. Rozhodně si teď najdu Revizora ještě v divadelním provedení a už se na to moc těším. Velké nadšení 5*

25.02.2023 4.5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Knihu jsem poprvé četla před několika lety, ale nepokračovala jsem hned dalšími díly a trochu jsem pozapomněla děj. Teď si chci dát celou sérii, tak jsem začala od jedničky, abych si vše připomněla. Postupně jsem si vše vybavila, ale stejně jsem už knihu dočetla, protože autor píše čtivě, tak mi těch pár stran už nevadilo. Hlavní držák knihy je pro mě postava Eriky, která je neuvěřitelně tvrdohlavá a odhodlaná vše dotáhnout, i kdyby ji to mělo zničit. Ale dobrý je i námět. Dávám 4,5* a budu pokračovat.

05.02.2023 4 z 5

Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

A mně se tento díl líbil, i když byl delší. U tohoto autora mi to natahování většinou nevadí, protože si to s trojicí vyšetřovatelů pokaždé užívám. Tato trojka je skvěle poskládaná, rozhodně patří k nejpovedenějším vyšetřovatelům ze sérií, které jsem kdy četla. Námět se mi líbil, opět z jiného soudku. Závěr jsem neuhodla, i když jsem si myslela, že vím. Možná právě proto mě tyto knihy baví, že jsou tak zamotané, že až do konce se nedá říct vůbec nic. A protože se nerada loučím, rovnou si chystám další díl. Za mě 4,5*
(7/22)

12.07.2022 5 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Milý a jemný humor pana Ebena jsem si velmi užila. Jde opravdu , jak název předesílá, o náhodné myšlenky a vzpomínky, vyprávěné s lehkostí a občasným odbočením od tématu, jak už to při přemýšlení bývá. A to se mi asi líbilo nejvíc, ta lehkost a přirozenost, žádný násilný humor. Při čtení jsem se spíš pousmála než bych smíchy brečela, ale bylo to velmi příjemné čtení. Obzvláště sloupečky o psech a soužití s manželkou jsou velmi povedené. Škoda, že jich v knize nebylo víc. Autorovi moc děkuji za příjemné chvilky u čtení a těším se na nějakou další knihu. 4.8*
(3/24)

30.03.2024 4.5 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Začátek byl malinko krkolomný, ale děj se postupně rozbíhal a myslím, že kniha dokázala celkem dobře popsat skutečná vyšetřování, kdy zdánliví podezřelí postupně vypadávají ze hry a vyšetřování se znovu a znovu vrací na začátek. Pro vyšetřovatele frustrující, pro čtenáře to rozhodně zvyšovalo napětí. Vyšetřovatelka Laura Linhartová mi perfektně sedla, k jejímu parťákovi Adamu Beneši si budu muset trochu hledat cestu.. Celkově byla kniha napínavá, možná bych ocenila chvilkami méně balastu, ale vynahradil to samotný námět, který byl netuctový. Závěr jsem sice odhadla, ale i tak se mi kniha líbila a na další díly se těším. 4,5*
(6/23)

04.06.2023 4 z 5

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Už při prvních kapitolách mi došlo, že i tento příběh jsem kdysi četla, ale vybavil se mi jen rámcově, a protože se mi kniha četla dobře, pokračovala jsem, abych si příběh připomněla i s podrobnostmi. Vyšetřovací tým jsem si oblíbila. Hlavní hrdinka je sice trochu divný pavouk, ale vzhledem k minulým událostem se není co divit a hodně mi sedí i její kolegové z oddělení. Ona sama by se potřebovala zdokonalit v umění diplomacie, i když v jistých okamžicích její neschopnost se ovládnout úplně chápu. A námět tohoto dílu se také povedl - jak rychle se z oběti stane zločinec a je zločincem v pravém slova smyslu? Jistě je, ale kdo za tu změnu může a jak silný musí být člověk, aby ho okolnosti nesemlely a on vydržel.. Díl, který je plný nespravedlnosti a ústrků na všech úrovních a mě moc bavil. 4,5*

27.02.2023 5 z 5

Dopis ze záhrobí Dopis ze záhrobí Dominik Dán

Tak toto byl jeden z nejlepších Dánů, které jsem četla. Tak drsný až mrazí. Od začátku do konce. Tentokrát žádné velké srandičky, žádné prostoje. Brutální, bez soucitu. Jak kostičky z domina - ta první se zvrtla jinak než měla a ty další už padaly jedna za druhou a nechávaly za sebou nevinné oběti.... A taky otázku, kde začíná a končí spravedlnost - ne ta úřední, ale ta lidská, skutečná... 5*
(5/21)

07.05.2021 5 z 5

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Uzavření trilogie závěrem, který jsem nečekala. Laura mi bude chybět. I když to není ideální vyšetřovatelka a pro její tvrdohlavost a přímočarost byla někdy na zabití, možná právě pro tyto vlastnosti byla zároveň obdivuhodná. Ne vše mi v knize i předchozích dílech vyhovovalo, obzvláště mi vadí umělé nastavování textu zbytečnými informacemi, které děj natahují a zaplácávají čtenáře zbytečným balastem a popisy. Přesto se autorce nedá upřít, že její náměty i vyšetřování jsou netuctové a originální. A právě proto si určitě další knihu této spisovatelky nedám ujít a těch pár přídavných jmen navíc ráda odpustím. 4,5*
(8/23)

26.08.2023 4 z 5

Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

Kniha je nádherná, i když jsem její konec probrečela, musím to přiznat. Občas se při čtení do knihy natolik vcítím, že se stane mojí součástí. Čím krásněji a barvitěji autor příběh vypráví, tím snazší to je a tím těžší loučení a odcházení od milovaných postav. A tato kniha je jednou z nich. Jak lehce jsem si přisvojila rodinu z La Amistadu. Obzvláště maminku Beatriz ve všech jejích podobách. Musela jsem obdivovat její laskavost, lásku, odvahu i energii a sílu, kterou v sobě nakonec vždy našla. V zrcadle vzpomínek Francisova Moralese mladšího jsem si s touto rodinou prožila jejich radosti i strasti v průběhu několika desetiletí, na pozadí řady historických a společenských událostí. Rozhodně to nebylo poklidné a bezstarostné období a jen díky soudržnosti, vnitřní síle a odvaze se většině těchto událostí rančerská rodina ubránila. A nejen úžasný příběh, ale i myšlenky, které se z knihy vynoří, vás chytnou za srdce.
Jsem na konci a jak se praví v příběhu, i když něco skončí, svět okolo se nezastaví. A já začnu číst další knihu, ale na Franciskův a Simonopiův včelí příběh budu ještě dlouho vzpomínat. A musím se někdy někde rozhodně projít sadem plným rozkvetlých pomerančovníků... Moc doporučuji, ke knize se určitě vrátím. 5*
(5/23)
" Ať už čas plyne pomalu, nebo rychle, vždy plyne se stejnou jistotou, zrnko písku po zrnku, až nakonec nadejde očekávaný den."

22.05.2023 5 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Pokud se u takto brutální detektivky dá říct, že se mi líbila a že jsem si to užila, tak ano - líbila se mi, byla super. V této knize totiž nešlo jen o vrstvení brutálních vražd jedné za druhou, ale zápletka a motiv byli originální a hlavně vyšetřování bylo v porovnání s prvním dílem mnohem propracovanější. Sledovat logické myšlenkové pochody geniálního detektiva Huntera byla rozhodně zábava. A že je tento detektiv skoro neomylný, tak na to jsem si už u tohoto druhu detektivek zvykla a stal se z toho takový standard, který mi nevadí. Takže za mě víc než spokojenost a dávám 5*
(5/20)

15.05.2020 5 z 5

Vodník Vodník Tereza Bartošová

(SPOILER) Hodně dobré. Drsné a perfektně popsané- postavy jsou reálné a prostředí vesnice mezi loukami a lesy protkanými řekou Litavkou a rybníky s temnými hlubinami jsem přímo viděla před očima. Knížka je neuvěřitelně napínavá, vyšetřovatelé se dobře doplňují a příběh se několikrát zamotá a když už se zdá řešení jasné, je opět vše jinak. Až do konce jsem se nestačila nudit a ke konci knížku ani odložit. Mám jednou výtku - nečetla jsem zatím Klekánici, která byla první a dvakrát se v knize objevila zmínka o předchozím případu a trochu bylo naznačeno, jak dopadl, tak mi přijde líto, že mám částečně vyzrazený konec knihy, na kterou se teď chystám. A konec tentokrát? Tak mrazivý, že vás ta poslední věta připoutá do sedačky. Doporučuji knihu i autorku. 5*
(4/24)

05.04.2024 4.5 z 5

Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Pro mě nová autorka a hned velká spokojenost. Příběh je zasazený do 16. století do středověkých Čech, kam přijíždí z Francie ovdovělá paní Diana a poznává nejen svou novou rodinu, ale i život na středověkém hradě, který rozhodně nebyl lehký a často životu nebezpečný a plný strastí. Víc prozrazovat nechci, snad jen, že knihu jsem si velmi užila. Je napsaná velmi čtivě a popis života ve středověku i samotná zápletka byly zajímavé. Moc jsem se bavila. A to musím uznat i přesto, že historické romány moc nevyhledávám. Na další knihy autorky se už moc těším. Zasloužených 5*
(1/23)

29.01.2023 5 z 5

Moucha Moucha Dominik Dán

Teď jsem si tuto knihu dala repete, protože chci celou serii přečíst chronologicky a musím říct, že ani napodruhé jsem se nenudila. Tento díl je rozhodně jeden z nejlepších. Zábavný a poučný zároveň a tim, že už jsem si něco pamatovala a tolik jsem nespěchala na vyřešení, tak jsem knihu četla pozorněji a víc si ji užila a znovu bych dala 5*.
(6/21)

04.06.2021

Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Za mě ještě lepší než předchozí díly. Zápletka 100%, napětí 100% a závěr a rozuzlení skvělé. Nejvíc mě baví sledovat vlastní vyšetřování a myšlenkové pochody vedoucí k vyřešení případů. Trochu mi vadí ta obrovská brutalita, kterou se snažím při čtení aspoň co to jde vybliknout a potlačit, i když to není lehké, ale styl psaní tohoto autora se mi líbí, takže knihy mi za přečtení stojí. Moc mi sedla postava Alice, jenom škoda že to nevypadá, že by dál pokračovala jako součást týmu. 4,5*
(3/21)

03.03.2021 5 z 5