JancaMia JancaMia komentáře u knih

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Lidi na okraji kteří už nemají kam uhnout a jejich krajní řešení situace. Půjčeno z knihovny.

04.11.2023 4 z 5

Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Zen žen: Obrazový průvodce životem moderní ženy Lenka Geislerová

Komiksová kniha stereotypu dnešních dní, místy trefné, místy trapné, jsem rozpolcená čekala jsem víc. Půjčeno z knihovny.

31.10.2023 3 z 5

Bude dobrej...: Poznala jsem psí drama z blízka Bude dobrej...: Poznala jsem psí drama z blízka E.M. Baco (p)

Paní Baco a její věrný Disel-Conánek na začátku cesty (nejprve jsem četla druhý díl). Z autorčiných řádků vyloženě dýchá láska k pejskovi a maximální snaha mu pomoci a ulehčit život. Kniha se krásně četla i když místy to bylo hodně složité, nevyzpytatelné štěně těžce zkoušené životem které nikomu nevěří ... Půjčeno z knihovny.

31.10.2023 5 z 5

Věčně věrný nepřítel - anorexie Věčně věrný nepřítel - anorexie Michaela Hošková

Příběh děvčete (dnes již dospělé ženy) které se trápilo svou váhou ..pořád měla dojem že je tlustá až z toho málem umřela. Následná hospitalizace na psychiatrií a potom problémy s měsíčky a braní hormonů, které vyústilo v několik operací (kýly,prsou) . Autorka konfrontuje minulost s realitou dnešních dní, popisuje svoje nepřenosné zážitky, hodně citlivě napsané. Půjčeno z knihovny.

Lidka z Malé Strany Lidka z Malé Strany Libuše Štědrá

Krásné vzpomínání dcer na maminku, která se narodila v 19. století a žila ve dvacátem a z jeho začátku kniha je, v knize je poměrně dost rodinných fotografií . Na mnoha fotografiích i příbězích se odvíjí smýšlení lidí za mocnářství , jaké měly starosti a co je trápilo a těšilo. Půjčeno z knihovny.

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Téměř osmnáct let manželského života, se vším co s ním souvisí do nejhlubšího nitra ..
Půjčeno z knihovny.

26.10.2023 5 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Na knihu jsme se dlouho těšila, udělala na mě "kuk" v knihovně a já jsem neodolala. No co Vám budu povídat , co stránka ,to mi problikávalo hlavou "to jsem celá, to je knížka o mě a pro mě " =) ... více asi netřeba dodávat .. Půjčeno z knihovny.

19.10.2023 5 z 5

Motol Motol Miloš Cajthaml

Přečteno na jeden zátah. Nicméně jsem rozpolcená, protože řemeslně je kniha napsaná velice dobře, životní etapy dvou kluků který se prolínají na sterilce v nemocnici Motol a ani jeden není pořádně šťastnej , jeden se na konci knihy sice najde,zvedne a vypracuje se , práce sanitářů je popsaná také hodně kvalitně a i neméně kvalitně je popsaná situace zaměstnanců ubytovny Motol (a to ještě hodně klidně) . Na to že knihu psal sedmdesátiletý pán, jazykem dnešních čtyřicátníkům, pohledem 25 letýho kluka, tak klobouk dolů. Půjčeno z knihovny.

19.10.2023 4 z 5

Můj příběh jménem POLICIE Můj příběh jménem POLICIE Jan Duda

Zpověď řadového člena PČR jak to v ní chodí a co PČR tají. Otevřeně a naprosto bez servítků. Půjčeno z knihovny.

14.10.2023 5 z 5

Dým nad Březinkou Dým nad Březinkou Seweryna Szmaglewska

Kniha vydaná těsně po válce, v novém překladu. Psaná formou reportáží z pohledu trestankyně, zoufalství během prožitých tří let. Setkáváme se s bojem o misky na polévku, nedostatkem vody a všudypřítomným vším a díky němu nikdy pořádně nevyléčenému skvrnitému tyfu. Jak se s vězni zacházelo když přijela zdravotní komise od červeného kříže. Zhýralostí dozorců a dozorkyň, povýšené sprosté chování kápů .

12.10.2023 5 z 5

Sestry Dietlovy Sestry Dietlovy Vojtěch Mašek

Skvělý komiksový příběh, kde chvíli nevíte jestli jste se octli v porevolučních letech a chvilku přemýšlíte jestli čtete obrázkový horor nebo detektivku. Promyšlené, nadčasové. Chytne a nepustí. Půjčeno z knihovny.

09.10.2023 5 z 5

Keva Keva Vojtěch Mašek

Keva vypráví svojí životní situaci , o svém sociálním zázemí, o práci, o láskách. Půjčeno z knihovny.

09.10.2023 4 z 5

Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Ke knize jsem přistupovala částečně skepticky (tatér zklamal, tim nijak nezlehčuji Láleúv životní příběh), nicméně kniha překvapila, líčení houževnatostí Cilky a její neskutečné smůly a zažívání dalších a dalších hrůz . Rozhodně Cilka i Tři sestry stojí za to. Půjčeno z knihovny.

07.10.2023 3 z 5

Povolání: Šedá Povolání: Šedá Kateřina Šedá

Sociální průzkum obyčejných lidí v jejich malosti, na základě různých projektů v několika vesnicích. Kniha má říz i ráz. Půjčeno z knihovny.

07.10.2023 4 z 5

Z mého severoitalského deníku Z mého severoitalského deníku Marta Kučíková

Autorka a její italské zážitky s Covidem-19. Autorka krásně vystihuje lidské nátury italú coby prodavačka v místních potravinách. Půjčeno z knihovny.

07.10.2023 4 z 5

Já to měl první! Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou Já to měl první! Komiksový manuál jak přežít rodičovskou dovolenou Barbora Brůnová

Mám doma dva kousky, co strana to skvost ze života, krásně výživný upřímný komiks. Už se těším na druhý díl.Půjčeno z knihovny.

04.10.2023 5 z 5

Dívky z Roanoke Dívky z Roanoke Amy Engel

Zvrhlé, nechutné. Půjčeno z knihovny.

03.10.2023 1 z 5

Manželské etudy Manželské etudy Michael Třeštík

V knize se dozvíme pár věcí, které film neřekne. Sonda do lidských vztahů, co vztah to nějaký kostlivec ve skříni, vše je o tom vzájemně si vyjít vstříc a i ve vztahu mít určitou formu "svobody" a seberealizace. Osudy párů kniha sleduje od roku 1980 do roku 2006 . Od každého páru se dá něco , naučit, přijmout. Osobně nejvíce mi učarovali Strnadovi a Kubrovi (tam je v obou případech vidět krásně vzestup a pád včetně rodičovských starostí). Půjčeno z knihovny.

30.09.2023 5 z 5

Mrcha? Mrcha? Tereza Čiháková

Přečteno na jeden zátah, v podstatě novodobá popelka. Půjčeno z knihovny.

29.09.2023 3 z 5

Tohle město, tahle řeka Tohle město, tahle řeka Martina Leierová

Autorka hovoří krásným jazykem, postavy povídkově proplouvají propletencem. Nicméně se nedokážu ubránit srovnání s filmem "vlastníci" . Mrzí mě že tam kde bylo potřeba přibrzdit autorka rozebírala nitěrně a tam kde kde bylo naopak potřeba přidat bylo bráno "letem světem". Na to jak jsem se na knihu těšila , tak musím říct průměr. Půjčeno z knihovny.

27.09.2023 3 z 5