Kaduri komentáře u knih
Audiokniha.
Po predchádzajúcich výborných knihách "Terror" a "Ostrov" mám z tejto skôr rozpačitý dojem.
Kanada, 19. storočie. Autorka nám približuje skutočný príbeh Grace Marksovej, odsúdenej za spolupáchateľstvo na dvojnásobnej
vražde.
Zvláštna kniha.
Žiadna z postáv mi nebola sympatická (čo ani nebolo autorkiným zámerom).
Výpovede mätúce, nejednoznačné. A vlastne sme sa ani k ničomu nedopátrali. Je to len popis udalostí, ako to byť mohlo, ale aj nemuselo.
Z autorkiných kníh "Příběh služebnice" a "Svědectví" som bola nadšená, tejto však niečo podstatné chýba. Pointa? Rozuzlenie?
Nevzbudila vo mne žiadne emócie.
Po dopočúvaní prevažuje sklamanie.
Jedna z najkrajších kníh Mariany Zapaty.
Príbeh sa odohráva v národnom parku v Colorade, v mestečku Pagosa Springs. Pozerala som si fotky na internete a je to krása.
Mariana má dar stvoriť kúzelný, pozvoľna sa vyvíjajúci ľúbostný príbeh. Áno, je to trošku naivné, trošku klišé, ale to k tomuto žánru patrí:).
Preklad spočiatku dosť krkolomný, postupne som si asi zvykla...
Celkovo sa mi to moc páčilo.
4,5 hviezdičiek.
Audiokniha.
Veľmi pútavé a podrobné sprevádzanie hlavnými predstaviteľmi slovenskej politiky od vzniku Československého štátu až do volieb v roku 1998.
I ja, ako Slovenka, som sa dozvedela kopu zaujímavých informácií, hlavne zo vzdialenejšej histórie. Napr. o fungovaní triumvirátu Masaryk, Štefánik, Beneš, či o prepojení Milana Hodžu na následníka trónu Františka Ferdinanda d'Este. O šialenej výprave Andreja Hlinku na Parížsku mierovú konferenciu som už poznatky mala, ale s chuťou som si vypočula celý príbeh.
Trochu mi "trhalo uši" vyslovovanie pojmu "luďák", správne je "ľudák", ako už zmienil predchádzajúci príspevok.
Autor sa vo svojom výklade snažil zachovávať čo najväčšiu objektivitu.
S niektorými jeho názormi - hlavne čo sa týka SNP a rozpadu republiky, som sa však úplne nestotožnila.
Celkovo však vnímam počúvanie tejto knižky ako zmysluplne strávený čas.
Audio jednohubka.
Súbor krátkych (a krásnych) poviedok.
Vnučka Sofia. Babička. Ostrov.
Z knižky sála pokoj, pohoda, nostalgia.
Pripomenulo mi to moje detstvo a moju babičku. Akurát môj ostrov bol imaginárny:).
Moc pekné počúvanie.
A mňa to bavilo...
Záver Elinej Scholomantskej epopeje.
Tak kde sme to v predchádzajúcom dieli skončili? Orion je mŕtvy, Scholomancia už neexistuje, El je zdrvená. Alebo je všetko inak?
Zo začiatku máte dojem, že sa v priebehu knižky nič moc nedeje. No deje sa toho veľa. Zápletka je veľmi pekne vystavaná. Odrazu je všetko jasné ako facka.
Koniec mi pripomenul záverečnú scénu z Harryho Pottera. Bolo to víťazstvo. Ale čo bolo potom?
Hodil by sa epilóg, no autorka ukončila knižku v tom najlepšom.
Celkovo, táto originálna séria sa mi moc páčila a odporúčam ďalej:).
Mňa táto dvojica hrozne baví.
Sympatická „stará dievka“ Bea, ktorá cíti neovládateľné nutkanie vyšetrovať vraždy. A vojvoda z Kesgravu, ktorému – napriek jeho výhradám – prischla rola neochotného asistenta.
Jedná sa o dôvtipné čítanie a Vy proste nemôžete inak, len držať Bee a Kesgravovi palce.
Páči sa mi štýl, akým je to napísané a rada sa k tejto sérii vraciam.
V porovnaní s „Podivným počátkom“, knihou s príbuznou tematikou, Bea vyhráva na celej čiare.
Za mňa 5 hviezdičiek a teším sa na pokračovanie série.
Poprvé ji přerušil, když vysvětlovala, že tělo pana Wilsona prohledávala v době, kdy leželo v posteli.
„V nočním úboru?“ zalapal po dechu. Sice přitom nezrudl rozpaky, ale očividně mu to bylo nepříjemné a Bea musela zadusit výbuch smíchu, který se jí hrozil vydrat z hrdla. Bylo neskutečně vtipné, že stará panna pokročilého věku byla méně úzkoprsá než vévoda, který musel mít v životě už několik tuctů milenek.
„Ano, v nočním úboru. Nepřipadalo mi vhodné žádat majordoma, aby ho převlékl do odpoledního obleku a posadil ho do obývacího pokoje. Jednak by bylo neobyčejně hrozné vidět mrtvého muže naaranžovaného, jako by byl ještě živý. A navíc bych tím přišla o příležitost zjistit užitečné informace přímo z místa činu. Ale to je jen můj soukromý názor. Neostýchejte se a příští mrtvolu si před prohlídkou klidně oblékněte a naaranžujte tak, aby to neuráželo váš jemnocit.“
Ďalší akčný nervák od Johna Marrsa.
Pasažieri uväznení v samoriadiacich autách. Porota, ktorá má vyniesť rozsudok. A človek v pozadí, ktorý so všetkými manipuluje. Hra začína.
Autor je v podstate cynický až surový, ale vplyv sociálnych médií na reakciu verejnosti vystihol dokonale. Takto nejako by to v realite prebiehalo.
Marrs týmto románom nastavuje zrkadlo spoločnosti a nevychádzame z toho dobre.
Koniec mi prišiel už dosť naťahovaný, ale so záverečnou pointou to celé dávalo zmysel.
SPOILER
Ako mohol únosca rátať vo svojom pláne s mŕtvolou v kufri auta? Nemohol predsa vedieť, že zomrie práve v ten deň. Nejde mi to do hlavy.
"Každý má nějaký názor. Takže i kdybyste osobně dojela do každé z těch škol, sama deaktivovala všechny bomby a pak bez pomoci zachránila život všem Pasažérům, našel by se nějaký troll v obecním bytě v Hackney s roztřepenými konečky a tetováním s několika hrubkami, který by si postěžoval, že jste se zpronevěřila proti ženským právům a vrátila je zpátky minimálně o deset let, protože jste celou svoji záchrannou misi absolvovala v sukni.“
Priznávam, že sériu "Griša" som nedočítala. Nebavilo ma to. Preto som k ďalšej knižke od Bardugo pristupovala s opatrným očakávaním, čo sa z toho vykľuje.
A autorka sa s čitateľom nemazná. Hneď v úvode pobehujeme po Yale, skáčeme udalosťami v čase a popritom zisťujeme, aký magický svet autorka vlastne vykonštruovala.
Ku podivu, to celé akosi funguje. Alex, "zlé" dievča, ktoré sa podivnou hrou osudu ocitne na Yale. A potom je tu Darlington, zlatý chlapec Léthé, ktorý jedného dňa zmizne, a my celú knihu pátrame, čo sa vlastne stalo. Okrem iného:).
Svet mágie je skvelo vystavaný.
Spolky študentov, ktoré vykonávajú strašidelné rituály. A deviaty spolok - Léthé, ktorý je "pastierom" / kontrolórom ich činnosti.
Knižku som prečítala jedným dychom a bola to parádna jazda.
Teším sa na druhý diel.
„Takže je to kouzelný kýbl?“
Ta malá neznabožka. „Já bych to tak neřekl, ale ano.“
„A je to celý zlatý?“
„Než tě napadne sebrat tyglík a utéct, uvědom si, že je asi tak dvakrát těžší než ty a že celý dům je střežený proti krádežím.“
„Když říkáš.“
Při jeho smůle Alex objeví způsob, jak tyglík skutálet ze schodů, naložit do náklaďáku a nechat roztavit na náušnice.
Milé, vtipné čítanie. Určené pre násť-ročných, ale ani ja som sa vôbec nenudila.
Hlavná hrdinka Bel, študentka posledného ročníka strednej školy, nemá konkrétnu predstavu o svojej budúcnosti. Viacmenej omylom sa stane členkou krúžku robotiky. Spočiatku netuší, ako to ovplyvní jej život...
Jasné, knižka sa nevyhla známym klišé v rámci žánru. Ale ako celok pôsobí veľmi kompaktne a mňa to celé proste hrozne bavilo.
A je to knižka feministická v tom najlepšom slova zmysle. Minimálne povzbudí dievčatá študovať exaktné vedy.
Počas čítania som si myslela, že dám 4 hviezdičky, ale nakoniec je to za 5. Tak.
P.S.: Úplne ma nadchli súboje robotov. Som divná? Nevadí:).
Druhý diel som čítala s cca mesačným rozostupom po prvom dieli.
Autorka nám pripravila akýsi úvod do druhej časti príbehu, ale ja som sa vo vedľajších postavách úplne strácala. Musela som si dohľadávať kto-je-kto v prvom dieli. Až po dočítaní dvojky som zistila, že prehľadný zoznam vedľajších postáv autorka umiestnila na koniec knižky:).
Túto druhú časť Bezvětrného města som čítala neúmerne dlho. Nebolo to zlé, ale kvalitu prvého dielu nedosahuje.
Na záver musím vyzdvihnúť krásnu grafiku na obálke.
Kto má rád fantasy o knihách, knižniciach a knižných svetoch, si toto nemôže nechať ujsť. Pre mňa to bola jedna z najočakávanejších kníh tohto roka.
A musím povedať, že príbeh o Malou, antimúze, ktorá kradne spisovateľom nápady pomocou bozkov, sa mi páčil ... ale je tam ale:).
Bolo to napísané tak trochu naivne, detsky. Spôsob vyšetrovania, nosenie vyšetrovacích spisov kade - tade, ako bezproblémovo prijali policajti existenciu nadprirodzeného sveta ... Proste to nebolo uveriteľné, aj keď sa bavíme o fantasy.
Cítiť, že sa jedná o začínajúcu autorku.
Celkovo sa mi však knižka pozdávala a predovšetkým záver, kde sa s príbehom Malou prepojila samotná autorka. To sa vážne podarilo.
A nebojte, knižka je ukončená, v ďalších dvoch pokračovaniach už vystupujú iné hlavné postavy:).
Tak toto má našliapnuté na veľmi peknú fantasy sériu. A dej knižky sa odohráva "toť za rohom" - u našich susedov v Budapešti. Teda v takej jej nadprirodzenej verzii, kde o moc a nadvládu nad územím súperia ľudia s fae.
Prišlo mi to ako akčnejšia a drsnejšia Maasová. Väčšina príbehu sa odohráva vo väzení, ktoré pre hlavnú hrdinku Brexley rozhodne nie je prechádzkou ružovou záhradou.
Čítanie som si fakt užila. Akurát mi prišla trošku komická kombinácia anglických mien s maďarskými priezviskami. Brexley Kovácsová. Ale to je detail.
Každopádne koniec knižky zostal otvorený, pôvod postáv zahalený rúškom tajomstva, a nám nezostáva nič iné, len netrpezlivo očakávať druhý diel. Snáď bude čoskoro, kým mám dej tejto knižky v živej pamäti:).
Skvelo napísaný príbeh plný magického realizmu.
Ságu rodiny Lonsonierovcov, zhutnenú do cca 200 strán, som prečítala jedným dychom.
Osudy členov rodiny - francúzskych emigrantov v Čile - sú úzko späté so svetovými dejinami (prvá a druhá svetová vojna, diktatúra v Čile). Sledujeme ich životné vášne, ich cesty na vrchol - vinárstvo, chov vtákov, lietanie, po ktorých nasleduje nevyhnutný pád.
Najdesivejšie boli detailné popisy mučenia Ilaria Da počas čilskej diktatúry. To bolo už pre mňa takmer nestráviteľné.
Záver knižky je však plný nádeje. Autor to mal famózne premyslené a vracia posledného člena rodiny na začiatok. Kruh sa uzavrel.
Určite odporúčam.
A začínam pátrať po Čiernom cukre...
Keď som sa tak pekne rozbehla so slovenskými prekladmi, tak som si "naordinovala" ďalšiu knižku v rodnom jazyku - Miniaturistu.
No chaotický začiatok a zmätočné dialógy vo mne zanechali skôr rozpačitý dojem.
Poctivo som čakala, kedy sa príbeh naplno rozbehne. A on sa aj rozbehol ... ale úplne odlišným smerom, ako som očakávala.
Namiesto mysteriózneho historického románu som dostala nemastnú - neslanú rodinnú drámu.
Dočítanie knižky vo mne zanechalo pachuť nepochopenia a neúplnosti. Že niečo podstatné mi uniklo. Nosná myšlienka / hlavné posolstvo knižky predo mnou zostali skryté.
Škoda.
Anglicko, rok 1941.
Na poli v blízkosti sídla Farleigh sa nájde mŕtvy parašutista. Vznikne podozrenie, že sa jedná o nemeckého špióna, ktorý mal napomôcť Hitlerovej invázii do Veľkej Británie.
Do vyšetrovania prípadu sa zapoja kamaráti z detstva - Pam, dcéra majiteľa panstva, lorda z Westerhamu, a Ben, syn vikára. Toho času obaja pracujú v utajení a navzájom o sebe nevedia.
Podarí sa im prípad vyriešiť?
Knižka sa čítala veľmi dobre, zhltla som ju za 2 dni. Jedná sa o špionážnu detektívku s jemnou romantickou linkou.
Čo mi úplne nesadlo, je množstvo náhod, ktoré posúvajú dej dopredu, a občas naivné konanie jednotlivých postáv.
Tiež by potešil epilóg, záver mi prišiel useknutý.
Za mňa solídne 4 hviezdičky.
Pokračovanie "Pošťáka" je opäť moc pekné čítanie, ale chýbalo mu to nedefinovateľné kúzlo prvého dielu, ktoré robí z knižky neobyčajný, jedinečný čitateľský zážitok.
Tentokrát sa na celý príbeh pozeráme z Taniinho uhla pohľadu. Tania, ktorá zúfalo miluje Biloda. Čo všetko je ochotná podniknúť, aby získala muža svojich snov?
Mala som pocit, že celá séria je jeden veľký cyklus. V prvom dieli smerujeme od poetického, nežného k temnému a drsnému, v druhom dieli zase naopak.
Ale ten úplný záver ... ach ...
Enso.
Kratučká novela s veľkou výpovednou hodnotou.
30-te roky 20. storočia, Taliansko pod vládou Mussoliniho. Vyprávač príbehu trávi s rodinou dovolenku v Taliansku. Je znechutený kypejúcim nacionalizmom, pochybnou morálkou, povýšenectvom voči zahraničným turistom.
A tam, počas predstavenia kúzelníka, sa ukáže celá obludnosť režimu, aj s desivým vyústením.
Pre mňa je však najtragickejšia "blažená nevedomosť" autora, kam za pár rokov dospeje jeho vlastný, nemecký, národ...
Moja prvá kniha od Johna Marrsa a veľká spokojnosť:).
Predstavte si, že pomocou DNA je možné nájsť Vášho dokonalého partnera. Ako to ovplyvní Váš život? To práve rieši táto knižka.
Sledujeme osudy 5 hlavných postáv, ktoré našli svojich predurčených partnerov pomocou rozboru DNA.
Krátke kapitoly a nepredvídateľné zvraty v deji udržujú čitateľa v neustálom napätí.
I keď niektoré dejové linky mi už prišli trošku prekombinované (hlavne Nick a Mandy).
Celkovo sa mi páčil svižný štýl, ktorým autor píše. Určite si od neho nedám ujsť ani ďalšie knižky. Najbližšie ma čakajú Pasažéři:).
Najlepší diel série.
Veľmi emotívny, nabitý akciou, plný kúziel a mágie. Príbeh, ktorý vás "vcucne" a nepustí, až kým neprečítate poslednú stránku knižky.
Oceňujem, že autorka nevidí svet čierno-bielo. Žiadna postava nie je len pozitívna alebo len negatívna. I Vasja, nie je dokonalá, má svoje chyby. A tak to má byť.
Potešil by epilóg, ale rešpektujem rozhodnutie autorky ukončiť knižku v tom najlepšom.
Proste čítajte:)
... a Medveď - duch chaosu - dodnes brázdi krížom krážom svet ...
Jednoducho skvelé.
Príbeh plný mystiky, duchov a kúziel, odohrávajúci sa na pomedzí umierajúceho pohanského sveta a čoraz silnejšieho raného kresťanstva.
Autorka vytvorila pútavý príbeh, dômyselne prepojený s prvkami ruských rozprávok a povier.
Čo sa týka samotného deja:
Prišlo mi to celé o dosť akčnejšie v porovnaní s prvým dielom.
Vasja sa po prekonaní rôznych nástrah dostáva do Moskvy, kde sa opätovne stretáva s dávno stratenou sestrou a bratom. No nič dobré ju tam nečaká. Pomôže jej v boji s nepriateľmi Mrazík? A aké je medzi nimi puto?
Za mňa bez váhania 5 hviezdičiek.
... a áno, obálka je rovnako krásna ako obsah knižky:).