Kenan Kenan komentáře u knih

Stane se včera Stane se včera Gillian McAllister

Mně to bavilo :)
Jennie uvidí jednou v noci, jak její 18ti letý syn Todd ubodá přímo před jejich domem neznámého muže. Policie odveze Todda na stanici, ale Jennie nemůže pochopit, jak mohl ,a proč, její dosud bezproblémový a chytrý syn něco takového udělat. Druhý den se probudí do předchozího dne, a i když nechápe, jak je to možné, pouští se do pátrání po příčinách Toddova činu. Postupně se takto dostává až do dávné minulosti a vždy má k dispozici jen ten den, kdy se probudí. Nemůže používat internet, starý tisk, protože to , co ten den zjistí , se v minulém dni vlastně ještě nestalo. Postupuje proto pomalu, den ode dne.
Kniha kromě detektivního příběhu obsahuje i pohled na manželství a rodičosvství. Často kladené otázky, zda Jennie neudělala ve výchově chybu, zda poskytla svému synovi od dětství to, co potřeboval, jestli to co se stalo není její chyba.
Tento chytrý příběh je plný zvratů a i když už jsem si ke konci myslela, že už vím o co jde, bavilo mně to do poslední stránky.

07.06.2024 5 z 5

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Při přečtení prvních stránek, jsem si pomyslela, že tahle kniha není pro mně. A taky není, ale postupným čtením jsem si minotaury oblíbila a nakonec se mi hodně líbila. Autorka nás hodí, bez podrobného popisu fungování světa, rovnou do děje, a to vlastně nejdřív na konec příběhu. Až následně se dozvídáme, jak k tomuto konci došlo a začal dávat smysl i svět minotaurů, jehož základem je dodržování Kodexu, života bez lží a podvodů, kdy podmínka udržení cti je základ jejich existence. Až zrada změní a ohrozí dosavadní způsob vedení i podstatu života minotaurů. Autorka použila povedené střídání časových os, které nijak nenarušily příběh a působily přirozeně. Dokonce mi ani nevadily časté popisy bitev, které se neobešly bez spousty krve a brutálních scén. Tato hrdinská fantasy mně určitě překvapila.

12.05.2024 4 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Dvě sestry vyrůstající v dysfunkční rodině, kde dusná atmosféra a úzkost by se daly krájet, ale přesto jsou si sobě vzdáleny a ani v době dospělosti k sobě cestu nenacházejí. Daniela potká Štěpána, chce se postavit na vlastní nohy, čelit démonům, které si přináší z dětství, ale čekají ji jen další pochybnosti o sobě samé, o vnímání reality, výpadcích paměti, zpochybňování vlastního rozumu.
V kratičké knížečce, jazykově mistrně zpracované téma jisté formy manipulace, ve které se dočkáme ale jen povrchního náhledu na psychologii postav. Ale i to stačilo :). Pro mně znepokojující a depresivní čtení, téma, které je nutné připomínat.

27.04.2024 3 z 5

Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Přísně tajný spolek svérázných čarodějek Sangu Mandanna

Na obálce je napsáno, že je to hřejivá knížka, a to ji vystihuje. Ve Ztraceném domě spolu žijí bývalý herec Ian, zahradník Ken, knihovník Jamie, dobrosrdečná hospodyně Lucie a 3 malé čarodějky. Z jejich soužití je cítit láskyplná a milá atmosféra. I když se neustále škádlí, řeší drobné rozmíšky, tak stále drží spolu. Protože neví, jak zkrotit moc tří čarodějek najmou si čarodějku Míku, aby holky naučila, jak se s touto nebezpečnou mocí zachází. Míka se přitom chystá porušit pravidla čarodějek, a to, že na sebe nesmí upozorňovat a ani spolu žít na jednom místě, protože magie se tím násobí.
Fajn bylo umístění čarodějek do současného světa i láskyplná atmosféra ve Ztraceném domě. Úplně mně překvapil zvrat ke konci knihy a spíš by mně zajímal víc rozvedený osud Liliany a Primrózy. Jako oddechovka byla kniha super.

22.04.2024 4 z 5

Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Šepot z lesa se mi líbil hodně, proto mě mrzí, že musím napsat, že mně tato kniha zklamala. Autorčin jazyk je krásný, ale v tomto případě zdlouhavé popisy, dle mého, neprospěly příběhu. Po jejich čtení mně přestalo zajímat, jak vše dopadne a chtěla jsem knihu už jen přečíst.

17.04.2024 3 z 5

Neobyčejní Neobyčejní Sarah Addison Allen

Příběh obyčejných lidí, kteří spolu žijí na ostrově Mallow v rezidenci Chmyříčkov. Zoey, 19ti letá dívka, tady zdědí po své matce byt a protože se jí její otec s novou macechou rád zbaví, stěhuje se do svého nového bydliště. Postupně se seznamuje se svými sousedy, a přestože každý z nich má svá tajemství, své temné období v minulosti, nachází zde svou novou rodinu.
Kniha je o přátelství, odpuštění, zákrutách lásky, o tom, že nás naši mrtví neopouštějí, že rodinu mohou tvořit i lidé, kteří nejsou pokrevně spříznění.
Mrzelo mně, že jsem se nedozvěděla víc o maličkých ptáčcích v Chmiříčkově, ale miluji knihy, kde jen tak plyne život, ráda jsem se ke všem těm lidem vracela a při čtení mi s nimi bylo hezky.

14.04.2024 5 z 5

Červotoč Červotoč Layla Martínez

Babička s vnučkou bydlí v domě, na kraji španělské zapadlé vesnice, ve kterém se sami otvírají skříně a šuplíky a pod postelí, v pokojích i ve zdech se pohybují stíny.
Sousedé se jich straní, ale tajně vyhledávají jejich pomoc, protože věří, že dokážou pomoct v jejich pomstách. Vnučka má v plánu z vesnice vypadnout, ale dostává se do konfliktu s bohatou rodinou a navíc je k domu připoutaná.
Kniha je označena jako horor, ale i když je hodně pochmurná, děsivá, mizejí v ní lidé, tak bych ji asi hororem nenazvala. Spíš náhled do mysli generace tří žen, jejich bojem s postavením bohatých a chudých, pomstou, doddržování tradic katolické víry, postavení mužů a žen. Naprostý šok mně čekal v poděkování autorky, kdy jsem se na příběh začala dívat úplně jinak. Perfektně napsaná novelka, kterou ke čtení určitě doporučuji.

09.03.2024 5 z 5

Jako tygr ve sněhu Jako tygr ve sněhu Juhea Kim

Děj se odehrává v letech 1917 až 1965. Projdeme celým životem Jade, dívky prodané do školy pro kurtizány a chlapce Jung Ho, syna chudého lovce, zapojujícího se v době koloniální nadvlády Japonska do boje za nezávislost Koreje. Jejich silné přátelství je přerušováno životními zkouškami, ale přetrvá celý jejich život. Vidíme jak jednotlivé události ovlivňují jejich kroky, jejich cesta se proplétá s různými lidmi a mění její směr. Na konci mně nemohlo nenapadnout, jak by byl jejich osud jiný, kdyby ... Kniha je plná krásných myšlenek, přátelství, ale i nespravedlností, chudoby a krutosti. V některých místech se mi zdála sice trochu nezáživná, takže ztrácela moji pozornost, ale celkově se mi příběh hodně líbil. Není to žádná bichle, ale přesto se toho do ní vešlo strašně hodně.

10.02.2024 4 z 5

Crota Crota Owl Goingback

První půlku knihy to byla spíš nuda. Příšera, která zabíjí lidi, no a co? Styl psaní jednoduchý, moc mi nesedl. Ale po přidání indiánské mytologie získal příběh na zajímavosti a atraktivnosti. Druhá půlka knihy vše nahradila a líbil by se mi určitě film (teda nevím, jestli už neexistuje :))

03.12.2023 4 z 5

Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Střihavková

Z knihy se dozvídáme o nadějné malířce Augustě Nekolové, o které jsem nikdy dřív neslyšela. Výsek jejího života zahrnující hlavně období před 1.světovou válkou a válečná léta. Jejich tehdejší život nám zprostředkovává její sestra Milada. Miladiným největším štěstím je možnost dát si ušít šaty v módním salónu, kdežto Gusta žije svůj volnomyšlenkářský život ve společnosti podobně smýšlejících lidí, žije jen pro malování. I když jsou každá z nich naprosto jiná, z příběhu poznáváme jejich silné pouto a nekonečnou vzájemnou podporu. Obě mně někdy štvaly, také vztah Gusty s Jarešem byl trochu divný, ale moc se mi líbilo vylíčení atmosféry dané doby, poznávání života a často přežívání lidí, jasné vylíčení toho, že i když je Gusta výborná malířka, nemohla se v té době prosadit, protože je žena. Kniha je hlavně o vzájemném vztahu obou sester a i když vychází ze skutečného příběhu, autorka si některé historické události pozměnila, proto nelze říct, že jde o biografii. K přečtení určitě mohu doporučit.

25.11.2023 4 z 5

Čarojas Čarojas Tim Tilley

Knot uteče před babiznou Mizerovou, která se ke všem dětem chová krutě a nutí je pracovat v sirkárně Čarojas. V lese se seznamuje se skřítky - Ďobky, ochránci lesa. Nejen, že jej příjmou do rodiny a Knot tím získá pocit, který nikdy nepoznal, ale učí jej poznávat i les, jeho zvířecí obyvatele, stromy, rostliny, léčivé byliny. Knot ale nezapomíná na své kamarády z domova a vydává se zachránit les i děti.
Líbilo se mi, jak poznáváme les spolu s Knotem (ekologický podtext tohoto příběhu je jasný) a čím víc se kniha blíží k závěru, tím víc se stává napínavou až dramatickou, takže udržela mou pozornost až do konce. Dovedu si představit, že si hrdiny této knihy dětští čtenáři oblíbí tak, že neskončí u jednoho čtení.

14.11.2023 5 z 5

Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Claire se chce pomstít Hanně, která jí zkazila život, ale najednou není jasné, kdo spřádá pomstu a vše je trochu jinak. Thriller, který jsem přečetla za chvíli. Konec je překvapivý, i když mě tak moc nepřekvapil.

14.10.2023 3 z 5

Neztrať mapu k mému srdci Neztrať mapu k mému srdci Hana Repová

Příjemná oddechovka na jedno odpoledne.

23.09.2023 3 z 5

Než vybledne den Než vybledne den Kristína Hušeková

Zaujalo mně téma. Zvlášť když jsou události napsány podle skutečných zážitků. Vnímání a reakce dcery na zhoršující se psychický stav matky, kdy ji nakonec už nepoznává. Musí to být hrozné, když rodiče nějakým způsobem vnímáme a oni se začnou měnit před našima očima v někoho úplně jiného. Smutný příběh, který by se mohl stát každému, a který je přes nelehké téma, napsán poutavě a čtivě.

15.09.2023 4 z 5

Zrádci krve Zrádci krve Lynette Noni

Hlavním motivem celé série je boj dvou starodávných rodů o trůn, kdy jeden z nich vládne a druhý si myslí, že neoprávněně. Dostáváme se přes vězení Zalindov, kde hlavní hrdinka ranhojička Kiva stráví od svých 7, dlouhých 10 let a setkává se zde se záhadným Jarenem, přes luxusní paláce až po putování a hledání důležitých artefaktů a boj za záchranu. Nejde o žádné poetické vyprávění. Celá série je plná akce, bez hluchých míst a i když jsem některé zápletky odhadla, přesto jsem byla překvapená :). Důvodem ale proč mně celá série tak zaujala, byly postavy. Mým favoritem byl Caldon, ale milovala jsem je všechny. I když je toto fantasy napsáno pro mladší čtenáře, než jsem já, líbilo se mi moc.

09.09.2023 5 z 5

Vlak do Paříže Vlak do Paříže Lorraine Brown

Příjemná oddechovka s jednoduchým příběhem. Hannah je se svým snoubencem na cestě vlakem do Amsterodamu, kde se koná svatba jeho sestry. Nedopatřením, při rozpojení vlaku, nakonec vystoupí v Paříži. Bez kufru, bez peněz a navíc ji vzniklou situaci ztrpčuje jeden drzý Francouz. Všichni víme, kterým směrem se bude tento příběh ubírat, ale tato kniha byla pro mně hlavně oslavou Paříže. Moc ráda jsem si užila procházky krásným městem spolu s hlavními hrdiny. Přes jednoduchou, předvídatelnou zápletku mi kniha přinesla, co měla. Nenudila mně a ráda jsem s ní strávila svůj čas.

01.07.2023 5 z 5

Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Za mně zklamání. Tohle by stačilo na povídku.

24.06.2023 2 z 5

Plavba zlých snů Plavba zlých snů L. J. Shen

Tennessee pracuje jako servírka a ve městě má nezaslouženě špatnou pověst. Vychovává svého syna sama a dělá co může. Má trochu prořízlou pusu, ale od své rodiny si nechá vše líbit. A pak tady máme pana dokonalého, pana doktora Cruze, který je místní hrdina, všem přispěchá na pomoc. S Tennessee se znají od školky, ale přátelé zrovna nejsou, spíš naopak. A pak najednou mají omylem podstoupit společnou plavbu na lodi. Vtipná, romantická oddechovka, která na mně ale bohužel nijak nezapůsobila a rychle na ni zapomenu.

18.06.2023 3 z 5

Chaloupka na muřích nožkách Chaloupka na muřích nožkách Sophie Anderson

Krásná dětská kniha, která zaujme i dospělé čtenáře. Márinka putující s babou jagou v chaloupce na kuřích nožkách se mi hodně líbila. Kniha je nejen kouzelná, dobrodružná, ale i skrývající v sobě ponaučení. Vřele doporučuji.

27.05.2023 5 z 5

Tajemství černé orchideje Tajemství černé orchideje Lucinda Riley

Mám ráda autorčiny knihy, ale tahle byla za mně zatím nejslabší. Začátek byl nadějný, ale pak pak mně to přestalo bavit. Dlouhý popis pobytu dědečka v Thajsku a pak dokonce zmrtvýchvstání, to bylo už jako jiná kniha.

27.04.2023 3 z 5