Kopretina_aku Kopretina_aku komentáře u knih

Kabinet milostných dopisů Kabinet milostných dopisů Alyson Richman

Téma zajímavé, příběh pěkný, ale obsahově bych uvítala tak o 100 stránek víc. Celé mi to přišlo takové zjednodušené, málo podrobné a předvídatelné. Nemohu si pomoci, ale Elodie a její kamarádka působily svým zapojením do odboje a nasazením naivně a braly to spíše jako hru, kterou vyplňovaly své volno a u které nedomýšlely, co všechno by je mohlo potkat.

06.03.2016 4 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Příběh mne svým tématem nezaujal. Spíše mne bavil vztah detektiv a astistenka. Kniha je psaná čtivě, propracovaná, ale něco tomu chybí. Něco, díky čemu bych na ní za dva dny nezapomněla.

17.02.2016 4 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Co k tomu napsat, když už bylo vše napsáno a vysloveno? Prostě vzít knihu a číst. A na konci litovat, že už je konec.

22.01.2016 5 z 5

Krotitel Krotitel Camilla Läckberg

Myslím, že by ke knize více seděl název Krasojezdkyně, než Krotitel. Líbil se mi otevřený konec. Ale chybělo mi větší propracování postav a jejich motivů. Sice "pachatel" je velmi brzy předvídatelný, ale tentokrát to má háček a nakonec vlastně ani policie nezjistila tu hlavní pointu.

14.10.2015 4 z 5

Robert Schumann: Hudba pro Kláru Robert Schumann: Hudba pro Kláru Elizabeth Subercaseaux

Pozor SPOILER. Musím uznat, že kniha mne velmi zaujala. V Kláře jsem viděla ambiciózní ženu, ovlivněnou otcem, která pro vlastní úspěch a to, aby vydělala peníze, byla ochotná udělat téměř cokoliv, co by asi většina milujích matek neudělala. Nedovedu si představit, že mi bude umírat dítě a já pojedu koncertovat. Naprosto nepochopitelné je, že se matka nedokáže podívat na duševně nemocné dítě a chodí kolem něho, jako kdyby neexistovalo a nakonec ho pošle do ústavu a během někalika desítek let ho ani jednou nenavštíví. Jako milující žena, která projevuje city k blízkým, mi také moc nepřipadala. Vlastně ani nevěděla, proč ani vlastního manžela nikdy nenavštívila v blázinci. Robert byl sice geniální skladatel, ale v době kdy žili, se nejspíš každá duševní porucha léčila zavřením do blázince. Jeho život byl velmi smutný a nenaplněný. Připadalo mi, že jeho žena nemilovala ani tak jeho jako člověka, ale jeho dílo a umění. Čekala jsem román o vášni, ale nejsem si jistá, jestli tito dva byli stvoření jeden pro druhého. Většinu rozhodnutí, dělala Klára, i za cenu, že je Robert odmítal. Já bych Kláru nazvala kariéristkou, která milovala především samu sebe.

05.09.2015 5 z 5

Ve znamení sovy Ve znamení sovy Tamara Tainová

Kdo nezažil duševní nemoc u někoho blízkého, tak se hodně poučí a bude si přát, ať se něco takového jemu a jeho rodině vyhne. Kdo to musel někdy prožít, tak v knize najde spoustu situací totožných s těmi, které nemoc provázely. Smutek, bolest, beznaděj, nepochopení okolí.., každý se s tím vyrovnává po svém. Zajímavě vykreslené postavy, jejich svět a emoce, nejen smutek, ale i radosti a naděje. V knize jsem našla spoustu námětů k zamyšlení. Vždyť všichni jsme nějak divní, někdo se bojí tmy, někdo zase sov a každý si nese nějaký svůj kříž, ale důležité je, nést ho občas i s humorem a mít kolem sebe přátele, byť jsou všichni nějakým způsobem "ztroskotanci".

23.06.2015 4 z 5

Kouzlo všednosti Kouzlo všednosti Táňa Keleová-Vasilková

Kdo by nezažil to, co hrdinka knihy? Asi každá matka dětí, které končí rodičovská dovolená zažívá stejné pocity. Myslí si, že padá na ústa, že je v jednom kolotoči a stejně ví, že fungovat musí. Myslím, že podobný příběh by dokázalo popsat mnoho žen. Ale nevím, jestli je zajímavé o tom ještě i číst. Nic jiného, než právě tu všednost, jsem v knize neobjevila. Určitě už paní Keleová-Vasilková napsala mnohem lepší knihy.

14.06.2015 3 z 5

Černý anděl z Ravensbrücku Černý anděl z Ravensbrücku Lukas Hartmann

Zajímavá kniha, Carmen není ani kladná ani záporná postava. Snažila se přežít válku a tak se v danou chvíli vždy přiklonila na stranu toho, kdo byl právě na koni. Trochu mi vadí, že to není úplně biografické a skutečná data se prolínají s autorovou fantazií.

09.06.2015 3 z 5

Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Četla jsem všechny knihy postupně a možná proto mám pocit, že z každé předešlé si autorka něco vzala, splácala to dohromady a byla Andělíčkářka. Jinak skvěle a poutavě napsané jako vždy, ale už mě nebaví číst v každé knize, jaký způsobem Gösta odděluje sušenku od náplně nebo jak si Patrik namáčí toust s kaviárem do kakaa. Možná by nebylo od škody některé zvyky hlavních hrdinů vypustit, určitě hodně čtenářů čte víc knih po sobě a už se s postavami seznámili dokonale.

16.05.2015 4 z 5

Super-Charlie Super-Charlie Camilla Läckberg

Takový úsměvný odskok od detektivek. Hezké ilustrace.

10.05.2015 3 z 5

Plavec Plavec Joakim Zander

Plavec je vlastně taková tajemná osoba, která tajemnou zůstane až do konce knihy. Většina času se děj točí kolem Klary a prožijeme s ní některé těžko uvěřitelné okamžiky, intriky v ústředí CIA, honičky plné napětí a přestřelek. Kniha je velmi dynamická, takže se čte dobře, střídají se prostředí od USA, přes Sýrii, Libanon, Belgi, Paříž, až se dostaneme na švédský venkov.

06.05.2015 4 z 5

Dokud držím pohromadě Dokud držím pohromadě Marcela Mlynářová

Milá kniha, řekla bych spíše než příběh, je to průvodce po Beskydech, Islandu a Vysočině. A mezi tím cesty mezi Prahou a chalupou. Kniha na mne působí, že autorka píše hlavně pro sebe nebo pro svou kamarádku, kdy jí popisuje běžné dny na chalupě, houbaření a eskapády s matkou.

17.04.2015 2 z 5

Strážce majáku Strážce majáku Camilla Läckberg

U tohoto příběhu je už od prvních stran jasné, kdo je pachatelem vraždy a co skrývá za tajemství. Je tedy zajímavé pozorovat práci policistů, kteří se pomalu a přetěžko snaží pachatele dopadnout a odhalují další kostlivce ve skříni nejen u Matse Sverina. Líbil se mi příběh původních obyvatel Graskäru, který byl spíše jen okrajový a pozorný čtenář také ihned pochopí, co skrývá Emelin manžel a jaký asi bude její osud. Trochu mi vadilo, že autorka používá opět stejné téma, které již bylo v jiných knihách: domácí násilí páchané na ženách a dětech a opět sourozenecká dvojice, která je po tragickém dětství na sebe citově upoutaná.

11.04.2015 5 z 5

Manželky Manželky Táňa Keleová-Vasilková

Příběhy obyčejných žen ze života. Každá čtenářka tam asi najde i nějaké situace, s jakými se setkala sama, obzvlášť matky na mateřské. Ale možná proto, že se jedná o běžné životní příběhy, tak mi nepřišla kniha nijak zajímavá.

07.04.2015 3 z 5

Vévodův talisman: Tři rubíny Vévodův talisman: Tři rubíny Juliette Benzoni

Pro znalce francouzských dějin je to jistě velmi zajímavá kniha. Já se občas ztrácela v postavách a často podivných propletencích.Vzledem k častýn narážkám na mininulý případ Alda Morosiniho a jeho "gang" by kniha asi měla volně navazovat na Zlatou chiméru Borgiů. Na můj vkus se příliš mluvilo u čajů a otevřený konec mne donutil si položit otázku, jestli mělo smysl knihu číst.

07.04.2015 2 z 5

Elsyino tajemství Elsyino tajemství Camilla Läckberg

Z mého pohledu nejlepší díl. Konečně jsme se dozvěděli, jakou minulost měla Eriky matka, protože se v tomto příběhu zaujímá hlavní roli, proč se ke svým dcerám chovala tak chladně a jak obtížné může být pochopení vlastní matky. Líbilo se mi propojení s obdobím 2. světové války a zároveň současností. Bohužel se také ukazuje, že i v současné společnosti existují skupiny nebo jedinci, kteří se staví na stranu nacistické ideologie.

22.03.2015 5 z 5

Mořská panna Mořská panna Camilla Läckberg

První, co mě po přečtení napadlo: nějak neobvykle málo vražd. Ale ona stačí i jedna a dokáže z toho být poutavý příběh, perfektně psychologicky propracovaný.

22.03.2015 5 z 5

Vlastní spravedlnost Vlastní spravedlnost Camilla Läckberg

Opět jsem spokojená. Sice bych měla výhrady k práci policie, proč je už dávno nenapadly některé skutečnosti a jestli ve Švédsku neexistuje něco jako rejstřík trestů, aby si ověřili minulost obětí a co by mohli mít společného. To byla asi první, co mě během čtení napadalo. Tentokrát mě pobavil ředitel policejní stanice a jeho románek a stejně tak se vždy těším i na další soukromé osudy policistů a hlavních postav. Myslím, že je to příjemná vsuvka, kdy si člověk při čtení chvílemi odpočine od všech těch činů psychopatů, kterými se to v knihách jenom hemží. Trochu mi vadila reality show, která se ve městě točila, připadala mi zbytečná, i bez ní by byl příběh napínavý a o nic bychom nepřišli.

08.02.2015 5 z 5

Kameník Kameník Camilla Läckberg

Moje třetí kniha ze série a začínám mít pocit, že městečko Fjällbacka je plné psychopatů, fanatiků, pedofilů a jiných šílenců. Bydlet bych tam tedy nechtěla, ale velmi ráda o tomto městečku čtu. Oblíbila jsem si i všechny postavy, se kterými se setkáváme, líbí se mi, že se v každé knize dočteme, jak pokračuje těžký život Eričiny sestry Anny a musím uznat, že autorka píše poutavě a vymýšlí zajímavé zápletky.

28.01.2015 5 z 5

Kazatel Kazatel Camilla Läckberg

Musím uznat, že autorka má psychologii postav výborně promyšlenou, stejně tak zápletku, zdánlivě nečekané zvraty. Pozorný čtenář si ale z náznaků dá v půlce knihy dohromady, kam se asi bude vyšetřování ubírat, kdo bude pachatelem, z jakých důvodů to vlastně dělá a jaký další kostlivec vypadne ze skříně v roky rozhádané, zvláštní rodině. Přesto je to výborná kniha, která se velmi dobře čte, i když Ledová princezna se mi líbila o trochu více asi i z toho důvodu, že v této knize už nebyl takový prostor pro Eriku.

18.01.2015 5 z 5