Kryštofka Kryštofka komentáře u knih

Dávné proso Dávné proso Jan Skácel

Od prvního setkání s poezií Jana Skácela jsem okouzlená a je z toho láska na celý život.
A tohle byl dárek, který mě potěšil.

Žvaniti fér Žvaniti fér Dan Bárta

Takový hravý slovní ping pong dvou debatérů, kteří rozmýšlí mnohé a přizvali nás jako pozorovatele. Přičemž zpovídaným by měl být Dan Bárta. Jeho styl vyjadřování mě moc baví.

14.11.2021 4 z 5

Myši Natálie Mooshabrové Myši Natálie Mooshabrové Ladislav Fuks

Ani pořádně nedokážu vysvětlit, proč mě to tak baví. Všechny ty absurdity, návraty k nepodstatným detailům jako když se ve skladbě neustále opakuje hlavní motiv. Ojedinělý jazyk. Pavlačová pospolitost. Bláznivé kostýmy. Navádění nás k lichým dohadům. Cosi za tím mumrajem. A do toho probleskuje slušnost a uctivost starých časů. Panoptikum.

14.11.2021 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Když už se mi kniha dostala do ruky, přečetla jsem ji. Jen jsem se ujistila, že tento žánr není můj šálek kávy.

14.11.2021 3 z 5

Vincing - Léčba páteře a vnitřních orgánů Vincing - Léčba páteře a vnitřních orgánů Vinci Lászlo

Tohle dílko neprahne po nějakém hlubším rozboru. Ale je možné, že v něm narazíte na dobrý tip, jak se vyrovnat se svým zdravotním neduhem.

14.11.2021 3 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Kniha, která má obsah a přesah.
Precizně odvedená práce.
Výborný výběr zpovídaných.
Pod stromeček bych ji nadělila každému obdivovateli idejí, na kterých totalitní režimy stojí.

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

(SPOILER) Výborný vypravěčský styl a odhalení hlavního hrdiny až na dřeň. Jeho nadřazenost, sebestřednost, pýcha a pohrdání druhými. Až se sám chytne na udičku vlastního chtíče a ocitne se na té druhé straně, žadonící, uplácející a ovládaný. Opuštěný, mstící se.

14.11.2021 5 z 5

Kytice (Obrazová kniha k filmu) Kytice (Obrazová kniha k filmu) Karel Jaromír Erben

Zase jsem se vrátila k Erbenovým baladám, které jsou dokonalé.
A vzápětí jsem si pustila i film, který mám moc ráda. Magická kombinace slova a obrazu.

14.11.2021 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Vynikající.
Autorka má skvělý vypravěčský styl. S jazykem pracuje s lehkostí, postavy jsou plastické, zapojuje naše smysly - všechny ty vůně, pachy, chutě, zrakové vjemy… Díky tomu jsem byla naprosto vtažena do děje.
Silný příběh.
A je potřeba zmínit i evidentně dobré nastudování všeho, o co se příběh opírá.

Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Hravé.

22.09.2021 4 z 5

Vyladění lidského biopole Vyladění lidského biopole Eileen Day McKusick

Velmi podnětné. Kniha pro otevřené lidi, kteří přinejmenším připouští, že cesty k uzdravenî mohou být různé.

12.09.2021 5 z 5

Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

S touhle knihou jsem nespěchala a četla ji po kouscích a dlouho, abych ji dokázala dobře vstřebat. Je to totiž živá učebnice historie.
Velikášské nápady chorého mozku. A všechny ty absurdity. Plašení vrabců coby třídních nepřátel. "Výroba" oceli s cílem předstihnout USA. Absurdní kastovní systém. A pád z vrcholu společenského žebříčku na dno. Věznění, veřejné obžaloby. Zavřené školy a potulující se mládež. A tak bych mohla pokračovat.
Silný příběh.

13.08.2021 5 z 5

Utajená láska prezidenta Masaryka : Oldra Sedlmayerová (1884-1954) Utajená láska prezidenta Masaryka : Oldra Sedlmayerová (1884-1954) Petr Zídek

Pro mě velmi zajímavá kniha. Nejen kvůli postavě paní Sedlmayerové, která byla nesmírně činorodá a místy i dost urputná, ale i z historického hlediska.
Jak asi Oldra prožívala závěr života, kdy se její starý svět rozpadl, blízcí zmizeli a ona si hýčkala svoje tajemství? A co vztah s ní znamenal pro TGM? A byly i další "Oldry"?
Autor odvedl výbornou práci.

Tvůj perfektní rok Tvůj perfektní rok Charlotte Lucas

Nakonec se z toho vyklubal zajímavý příběh a vyrobit podobný diář pro někoho blízkého napadlo určitě nejednoho čtenáře/čtenářku. Byl by to hezký vánoční dárek. Jdu do toho!

Hormonální jógová terapie Hormonální jógová terapie Dinah Rodrigues

Kniha je dobrá, na kurzu jsem byla, ale už bych konečně měla začít cvičit!!!

13.08.2021 5 z 5

Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Všichni jsou psychopati, jenom já jsem letadlo Jan Hnízdil

Hledání odpovědi na otázku, proč jsou (nejen ti tři páni na přebalu knihy) takoví, jací jsou.

13.08.2021 4 z 5

Síla přírodní fermentace Síla přírodní fermentace Sandor Ellix Katz

Inspirativní. Během čtení jsem hodně experimentovala a zkoušela různé recepty, moje nadšení se ale postupem času někam vytratilo. Moje chyba. Kniha je krásně hravá a nedogmatická. Vždycky totiž něco vznikne a většinou je to jedlé.

13.08.2021 5 z 5

Minerální soli Dr. Shüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví Minerální soli Dr. Shüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví Christine Kellenberger

Přehledné a srozumitelné.

13.08.2021 5 z 5

Tramvaj do stanice Touha Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williams (p)

Poslouchala jsem audioverzi. Výborně vystavěný příběh. Pořád něco bublalo pod pokličkou, až to v závěru přeteklo.

13.08.2021

Velká kniha o čakrách Velká kniha o čakrách Anodea Judith