Kuci12
![Jen mezi námi Jen mezi námi](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520326/jen-mezi-nami-fN2-520326.jpg?v=1691002070)
"Protože taková je podstata lásky. Že upřednostníš jednoho člověka před všemi ostatními. Svěříš mu své srdce."
Čtvrtý bratr a poslední příběh velké lásky. Trochu jiný scénář, než u předchozích dílů a za mě jsem ráda, že se vyměnily kulisy a najednou tu byla Barcelóna, Řecko, moře, sníh, hory a venkov. Jedno, ale zůstalo - pohádka.
"Některé věci si nemůžeš vybrat. Ony si vyberou tebe."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Gazely Gazely](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522477/gazely-65191cb6cd45e.jpg?v=1696144566)
Četlo se to samo, příběh tří žen, které se musí smířit s tím, že možná život vypadá, jinak než plánovaly, ale že v zásadě nebude, tak špatný. Nechápu, jak muž dokáže napsat příběh o třech ženách, tak uvěřitelně.
"Jenže teď ten život probíhá... A my ho ani trochu neřídíme. Jenom na něj reagujeme."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Mlýn Mlýn](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391225/mlyn-5BW-391225.jpg?v=1539343890)
Kniha o tom - "Co se může stát, když si lidé dobrovolně a demokraticky zvolí systém, který umožní vládnout psychopatům a zrůdám."
Jeden slib, jeden mlýn a dva bratři, kteří dokázali čelit zlu a svůj slib dodržet i když zaplatili až příliš velkou cenu. "Čas. Vzali jste nám čas. Čas svobody."
Po celou dobu mi v hlavě rezonovala otázka proč? Jak jsme si mohli navzájem způsobit takové věci a proč?
"Přemýšlela o tom, jestli jednou, až lidé zcela zapomenou, jestli se to všechno může opakovat" Ráda bych věřila, že ne, ale znáte to.....Díky za příběh "Nejobyčejnějších hrdinů", který tu už s námi bude napořád - stejně, jako mlýn.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484552/pulnocni-knihovna-ZfS-484552.jpg?v=1637601719)
Wau, tak jo, tohle je takový průvodce životem v beletristické formě. V dnešní době se nám každý snaží říct, jak žít a hlavně, jak úspěšně žít. Existuje několik knih na toto téma, kdy více méně každý jouda má návod na štěstí.
V téhle knížce se, ale dozvíte, jak může být ten “úspěch" vlastně vnímám. Líbí se mi celkový koncept, možnost navštívit v paralelním vesmíru naše další životy. Víte, několikrát jsem si už předtím říkala, jak by to asi dopadlo, kdyby....
Mít tu možnost kukátkem nahlédnout za oponu mých jiných světů. Skvěle napsáno, kniha obsahuje tolik postřehů a zajímavých úvah, které snad nejdou na jedno přečtení ani všechny obsáhnout.
Při přečtení anotace jsem si říkala, no nemám ráda scifi motivy, mám vůbec začít číst? Ne, takhle kniha není scifi je to jen jiný pohled na svět. "Otázka není, na co se díváš, nýbrž co vidíš."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Život po tobě Život po tobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342129/zivot-po-tobe-cxS-342129.jpg?v=1493052899)
Pro spoustu čtenářů, byl druhý díl lehce zklamání. Pro mě, ale ne. Popis smiřování se ztrátou nejbližšího byl podle mě realisticky popsaný a určitě lepší, že kdyby Louisa splnila vše z dopisu Willa a začala hned žít krásný a naplněný život. Fáze truchlení není lehká a každý ji prožívá po svém. Hledání sama sebe a smyslu proč vlastně dál žít a jak, spolu s pocitem, že nechcete hlavně nikoho zklamat. Tahle knížka je možná více smutná a pro někoho je možná Luisa až moc dlouho "rozbitá", ale za mě určitě stojí za přečtení.
![Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528619/sudetsky-dum-sudetsky-dum-iii-1959-1963.png?v=1733867546)
(SPOILER) "Ne Jarčo, v tom není žádné hrdinství! To opravdové spočívá v tom, že nebereš v prvé řadě ohledy na sebe, ale na své blízké! Že klidně zradíš svoje svědomí, jen aby se těm, které máš ráda, nic nestalo!"
Kdo byl hrdina, ten který se nebál a pro svoje přesvědčení byl několik let vězněn, nebo jeho blízcí a rodina, kteří doma museli vše snášet a žít bez něj, či ti kteří naopak mlčeli v zájmu svojí rodiny a snažili se ohnout záda, ale né zase tolik?
Pominu epilog, který byl za mě taková úlitba nám všem, který chtějí dobrý konec. Ale jinak se mi nešlo ubránit slzám a zas a znovu si položit otázku, proč? Proč si nechceme pamatovat naši historii, tak jak byla v celé své nahotě a proč jsme si tohle navzájem způsobili?
"Vzali mu tady úplně všechno, i radost z obyčejných okamžiků lidského štěstí. Ale tu vzpomínku, která se mu právě honila hlavou, mu vzít nedokázali."
Velká poklona autorovi, který připomněl naši ne tak vzdálenou historii a nebál se u toho nazývat věci pravými jmény a velké díky všem hrdinům, kteří v boji za pravdu ztratili rodiny, přátelé, lásku, zdraví, budoucnost, ale dokázali si udržet víru.
"Nezlomí nás! Pamatujte si, tohle jsou jen okolnosti, nic, co by bylo trvalé. Každá krutost jednou pomine."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ignis fatuus Ignis fatuus](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531148/ignis-fatuus-65ba77891b14f.jpg?v=1706719113)
"To, co má člověk přímo před očima, bývá nejvíce neviditelné."
Šumava moje srdcová záležitost, každé léto od dětství jasně daná prázdninová destinace. Je krásná a příroda tu může vyprávět historii, ale nikdy mě nenapadlo, že až tak krutou. Nejsem někdo, kdo by cíleně sáhl po knize u které se bude asi bát, ale po přečtení U severní zdi, mě lákala tajemná obálka, jako světla v mlze.
Mělo to atmosféru, podzimní chlad i pach tlejícího listí. Čas se zastavil, ale příběh běžel dál, až na za mě zbytečně překombinovaný konec jsem spokojená.
"Vyděšenejm se nejlíp vládne, ať si hraješ na boha, kněze nebo na vojáčky."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aristokratka pod palbou lásky Aristokratka pod palbou lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499649/aristokratka-pod-palbou-lasky-Sie-499649.jpg?v=1658765175)
Už to bylo takové nastavované a za mě je škoda, že Bendova svatba se vlastně vůbec neudála. Poslouchala jsem, jako již tradičně v podání skvělé Veroniky Kubařové, ale už jsem se tolik nesmála. Nic to nemění na tom, že díky za Aristokratku a její příběhy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Prokletý kraj Prokletý kraj](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476283/proklety-kraj-snk-476283.jpg?v=1625351584)
Anotace knihy slibuje kriminální zápletku a rodinou historii plnou zvratů. Pro mě to bylo spíše trápení. Zhruba do třičtvrtě knihy je to stále chodí Pešek okolo ... Příliš postav a velké kličkování o okolo "velkého" rodinného příběhu. Za mě protrpěné 3 * a nevím zda se ještě někdy k autorce vrátím.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jenom kamarádi Jenom kamarádi](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491222/jenom-kamaradi-TOr-491222.jpg?v=1652705077)
"To chci. Chci, abych měl někoho , kdo bude můj vesmír."
Příběh o tom, co chce každý z nás a i o tom ostatním, co nám v tom brání. O životě, kdy někdy je štěstí na Vaší straně, ale může se znenadání otočit, proti Vám, ale platí to i obráceně.
"Příjemné ticho. Když Mia Wallaceová řekne: Podle toho se pozná, že jsi narazil na někoho extra. Když můžeš tu hubu na chvíli zavřít a příjemně sdílet ticho."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nové sliby Nové sliby](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485101/nove-sliby-8tf-485101.png?v=1649191456)
Jakou jinou knihu sebou přibalit na týden lyžování v Itálii než tu, kde se to sněhem, sjezdovkami a mrazivým vzduchem jenom hemží. Bylo to stejné, jako první díl a možná o chloupek lepší, protože šlo o návrat starých známých. Líbilo se mi, že jsem opět potkala Lenu, Ryana a zároveň dorazila i hollywoodská hvězda. K úplné dokonalosti chybělo, aby příběh vyprávěla, jak Izzy tak by se mi líbil i pohled Willa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449882/aristokratka-u-kralovskeho-dvora-57M-449882.jpg?v=1602158559)
Ten konec, jako vážně? Asi pět minut jsem si myslela, že se mi sekl počítač při přehrávání kapitoly a nebo, že jsem jsem prostě omylem dostala vadnou nahrávku. AŽ po opakovaném přehání mi došlo, že se opravdu nejedná o poškození zákazníka. Nezbývá než si počkat, jak to v Haagu všechno dopadne :-) Už teď se těším, na další pohodový poslech.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
Nenechte se odradit filmem......jak už to tak skoro vždy bývá, knížka je mnohem lepší. Vtip a smích ji nejlépe vystihují :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvě tváře lásky Dvě tváře lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540904/dve-tvare-lasky.jpg?v=1720787746)
(SPOILER) Čtivá knížka o lásce a manipulaci. Bohužel i takové matky jsou mezi námi a upřímně většinou to nemá takový "HappyEnd."
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515358/svatojanske-orechy-GbU-515358.jpg?v=1682024472)
Kdo je dobrý a kdo zlý a jak může touha po pomstě ovlivnit životy lidi, kteří jsou zdánlivě mimo. Mám ráda styl autorky, která píše, tak nějak jinak, bez zbytečného patosu a silných frází - díky tomu, tak lidsky a opravdově.
"Vždycky budeš špatný, když tvůj příběh bude vyprávět špatný člověk."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jednou za život Jednou za život](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473313/jednou-za-zivot-txU-473313.jpg?v=1621851610)
Emily Fajnová a Jay ty dva jsem měla fakt ráda. Emily a James někdy pokulhávali a i příběh o vyšetřování mi přišel krapet nedotažený, ale suma sumárum hezká pohádka o tom, že bych i já možná přehodnotila svůj strach z létání.
"A jak jsem tě líbala? Jako bys na náš polibek čekala celý život."
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Snít znovu Snít znovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458845/snit-znovu-KSM-458845.jpg?v=1605795603)
Poslední díl a vlastně největší zklamání, což se nestává často. Je to, jako jít do oblíbené restaurace a dát si výběr šéfkuchaře. Vždycky to funguje, tak proč by mi to najednou nemělo chutnat? Těžko říct, ale přesně to se stalo. Přitom na Blakea jsem se těšila, ale Jude - nezlobte se na mě, ale byla moc hysterická. Stejný scénář, který je pokaždé jen o maličko jiný, mi připadal plytký a plný velkých slov a gest : "Už nikdy, na dně, zlomená, zničená, pukala srdce" a pak se zase dala hned dohromady........možná, kdyby příběh vyprávěl Blake, bylo by to jiné. Série mě bavila, nejvíce asi Dawn a Sawyer. Někdy své staré známé navštívím a užiju si svoje oblíbené "menu".
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cítit znovu Cítit znovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429873/citit-znovu-Pqd-429873.jpg?v=1579095811)
"Pro všechny, kteří nejsou tím, co se o nich říká." Každý díl, který čtu překonává ty předchozí, ale troufnu si říct, že porazit třetí díl série bude oříšek. Stejně, jako Sawyer i já si postupně víc a víc užívala toho "mimoňského podivína" a jejich společnou cestu. Samozřejmě jde v podstatě o pokleslou literaturu, všichni víme jak to dopadne, ale proč kruci ne. V poslední době víc než, kdy jindy chci při čtení vypnout a užít si příběh, který je jedna velká pohádka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418841/prazdniny-v-evrope-ITu-418841.jpg?v=1566896423)
Můj první cestopis a určitě ne poslední. Mělo to vtip, dozvíte se spoustu zajímavých věcí a začnete věřit tomu, že lidé nejsou zlý. Letos mi prázdniny v Evropě díky, celé situaci nevyšly, ale o to víc se těším na ty další. Bavilo mě nejdřív si místa popisovaná Láďou představit a pak, když už jsem měla málem pas a řízek v batohu si je hodit alespoň do Googlu a povečeřet nad obrázky míst, které jsem čtenářsky navštívila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Deset malých černoušků Deset malých černoušků](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236/deset-malych-cernousku-mlR-236.jpg?v=1536319554)
Čteno v rámci čtenářské výzvy a ano nebýt jí, asi bych tenhle žánr nezvolila. Nejdřív jsem byla úplně mimo a pak jsem měla správný předpoklad, ale nechala jsem se zmást a na konci už vůbec nevěděla, kdo a jak.