Laerry Laerry komentáře u knih

Nový kluk Nový kluk Sarina Bowen

Moje nová oblíbená série od autorky. Sice je to pořád o hokeji, ale po dlouhé době je knížka zase o M/M páru, takže se tu řeší trochu jiné problémy, než když jde o holku a kluka. Příběh je tak dospělejší (neboť hlavní postavy nejsou žádní puberťáci), ale nebudete ochuzeni o zábavné momenty, které S. Bowen prostě umí na jedničku. Pokud máte rádi sérii On/My, a víte, co od autorky čekat, nebudete zklamáni.
P.S. - následující dva díly se točí okolo nových párů, leč se odehrávají ve stejném prostředí. Takže se sice nedočkáte dalšího pokračování příběhu Hudsona a Gavina, ale na nějakou zmínku o nich přeci jen narazíte.

11.11.2024 5 z 5

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

Jsem ráda, že svět, který stvořila autorka ve své předešlé sérii, pokračuje a rozvíjí zajímavou mytologii okolo Osudníků a především, že se zaměřuje na Jackse, kterého jsem si oblíbila ve "Finale", jenž Egmont trestuhodně nevydal v češtině, takže noví čtenáři této navazující trilogie asi budou místy tápat, co je jeho postava zač... Doufám tedy, že nakladatelství King Cool podobnou chybu neudělá a vydá všechny díly.

09.11.2024 5 z 5

Křehká vlákna moci Křehká vlákna moci Victoria Schwab

Úžasný návrat do světa Bílého ale předvším Červeného Londýna, ve který jsem ani nedoufala. Staré známé postavy se vrací (mezitím však uběhlo několik let) a na scénu přicházejí i zbrusu nové postavy, které si díky autorce rychle oblíbíte. Knížka lehce navazuje na původní trilogii Tvář magie, takže pokud jste ji nečetli, tak budete dost zmatení - moc se tu nevysvětluje, jak magie funguje či jaký je rozdíl mezi jednotlivými Londýny. Stejně tak budete tápat u četných odakzů na události, které se odehrály v předešlých dílech či vám může dělat problém se zorientovat ve všech postavách, u kterých autorka očekává, že je již znáte. Nicméně pokud přijmete fakt, že vám některé souvislosti budou zpočátku unikat, avšak časem si je domyslíte či pochytíte, tak knížku můžete číst i samostatně. A třeba se pak rádi začtete do původní trilogie, abyste si "doplnili znalosti".

01.11.2024 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců  (MinaLima) Harry Potter a Kámen mudrců (MinaLima) Joanne Rowling

Krásné ilustrativní vydání plné interaktivních prvků. Pro sběratele téměř povinnost, pro menší děti bych dokonce tvrdila že i nevhodné vydání (knížka je drahá a jednotlivé přidané prvky by se daly snadno zničit). Doma mám všechny tři vydané díly v angličtině, ale jsem rozhořčená, že se zase nějací důležití panáci museli nesmyslně rozhodnout, že od nakladatelství MinaLima další díly vydávat nechtějí...

28.10.2024 5 z 5

Kandidát na přítele Kandidát na přítele Alexis Hall

Nakladatelství Red mě i nadále mile překvapuje, že vydalo další knížku, u které jsem ani nedoufala, že tomu tak bude. Takže i když ji mám v originále (taktéž i další díly), tak si ji určitě ráda přečtu i v češtině, protože jsem zvědavá na překlady těch spousty slovních hříček u kterých se musely těžko hledat české ekvivalenty.
Samotná knížka by obálkou a námětem mohla připomínat titul „Červená, bílá a královsky modrá", ale zpracováním se nemůže lišit víc. Hlavní kostrou příběhu se tu z počátku může jevit typická situace pro fanfikce: „slavná“ osoba (céčkové kategorie), je pronásledovaná paparazzi a aby nepřišla o svou mizernou práci, tak se rozhodne zlepšit si image a najde si falešného přítele, který splňuje všechny kolonky „pana dokonalého“… no a samozřejmě že ono předstírání přeroste ve skutečné city. Mohlo by jít o klišé, ale knížka je vyprávěna velmi britským stylem, ze kterého se vyklube překvapivě dospělý emotivní příběh, plný tíživých životních situací, se kterými se Lucian musí vyrovnávat.

16.10.2024 5 z 5

Překvapivý následník Překvapivý následník Jax Calder

Jedna z těch knížek, u kterých jsem se musela vyloženě nutit přestat číst, abych ji nepřelouskala za jeden večer a pošetřila si ji aspoň na dva dny... Srovnání s Červenou, bílou a královsky modrou je nasnadě, ale ačkoliv tu jsou jisté podobnosti, jedná se o naprosto jiný příběh, který je ale stejně zábavný a zajímavý, jako právě u zmiňovaného titulu - takže pokud hledáte vhodnou "náhradu", tak tohle je ta pravá volba.

26.09.2024 5 z 5

Občasné přeháňky Občasné přeháňky Rainbow Rowell

Od téhle sbírky jsem měla mnohem větší očekávání, která nebyla bohužel naplněna... Většina povídek jsou nemastné neslané příběhy točící se povětšinou okolo vánočního času (čest pár výjimkám) s postavami, ke kterým jsem si za tak krátkou dobu nedokázala vytvořit vztah, aby mě zajímalo, jak to s nimi dopadne. Nakonec tak knížku zachraňuje povídka se Simonem Snowem a Bazem, což byl vlastně hlavní důvod, proč jsem si knížku vůbec koupila.

19.09.2024 3 z 5

Ocelová liga Ocelová liga Adéla Rosípalová

Škoda, že se jedná o jednorázovku (což samozřejmě má taky svá pozitiva) a ne o delší sérii - neboť mi přišlo, že by se některé dějové linie daly ještě více rozvést nebo osvětlit... Každopádně se jedná o napínavé a nemilosrdné čtení, které mi vyhovuje, takže jsem spokojena - i přes ten brutální konec...

03.09.2024 5 z 5

Sluneční král Sluneční král Kai Spellmeier

Naprosto skvělý příběh, který mě držel přikovaný ke stránkám od začátku až dokonce s neustálým tíživým pocitem, že všechno špatně dopadne, protože historie je krutá a k zakázaným vztahům dvojnásob. Příběh je velmi dobře vyprávěn a jsem ráda, že vyšel v češtině, jelikož bych si ho asi nikdy nevšimla, což by byla škoda. Rozhodně se nejedná o tuctovou červenou knihovnu, jakou byste u nakladatelství Red mohli očekávat, takže jen doufám, že se v budoucnu nakladatelství rozhodne vydat podobné kvalitní tituly.

29.07.2024 5 z 5

Zaříkávač draků Zaříkávač draků Boris Koch

Docela příjemné čtení, jen je z textu znát, že se autor zaměřuje spíše na mladší publikum, takže ačkoliv jsem fanouškem YA literatury, tak tohle bylo pro mě až někdy moc dětské... ne že by příběh byl vyloženě přívětivý - právě naopak, hlavní hrdina má otřesné dětství a musí se sám vydobít své místo v krutém a nespravedlivém světě, plného násilí a zlých lidí, avšak Ben neztrácí víru, že pro něj má osud přichystáno přeci jen něco víc. Věřím tedy, že čtenáři okolo 13 - 14ti let si příběh užijí dostatečně.

24.07.2024

Voltová královna Voltová královna Amanda Foody

Dokonalé zakončení celé série, která mě bavila od začátku do konce. Autorku jsem si velmi oblíbila, takže budu vyhlížet její další počiny, jelikož dokáže stvořit poutavé fantasy světy zasazené do jakési alternativní reality našeho světa, s vlastními originálními pravidly pro magii, ale především živoucí charaktery, které nejsou dokonalé a často chybují a proto jim budete fandit, aby to nakonec přežily...

06.07.2024 5 z 5

Fangirl 1 Fangirl 1 Rainbow Rowell

Povedené komiksové zpracování mé oblíbené knížky, které slouží jako zajímavé bonusové rozšíření celé série okolo Simona a Baze. Samozřejmě, že si tuhle knížku (první ze čtyř svazků) můžete přečíst i bez znalostí předešlé knížky (či navazujících knih), protože toto kreslené zpracování drží příběh pohromadě docela obstojně. A fanynkám (fangirls!) i fanouškům dopřeje zajímavý obrazový materiál k postavám, které si už dávno oblíbili.

01.06.2024 5 z 5

Dotek zmaru Dotek zmaru Scarlett St. Clair

Poslední dobou se v New Adult stalo módou, že musí být do knížky nacpáno co nejvíc erotických scén (hraničících s P literaturou), aby to nalákalo a "oslovilo" co nejvíce čtenářek a už se autorky většinou příliš nestarají o zajímavý a promyšlený příběh, který by pracoval s postavami, které netrpí plošností, bludy o své výjimečnosti a nadřazenosti, a hlavně nesnesitelně otravným charakterem, načež začínám být silně alergická. To ale naštěstí neplatí o téhle sérii, ke které jsem přistupovala skepticky a obezřetně a jsem jen mile překvapena, jak čtivé to je. Sexuální scény tu jsou povinně taky, ale ne na úkor nějakého skutečného děje, takže jsem v hodnocení shovívavá a ráda si přečtu další díly. Navíc autorka zajímavě zpracovala starou řeckou mytologii do dnešní podoby velmi osobitým a neokoukaným stylem.
P.S. - Skvělým bonusem jsou kráné obálky, na které si rozhodně potrpím.

01.06.2024 4 z 5

Vlčí píseň Vlčí píseň TJ Klune (p)

Celou sérii jsem si přečetla už v angličtině, protože jsem ani nedoufala, že by mohla někdy vyjít v češtině, ale jsem ráda, že opak je pravdou. Pokud se vám líbily předešlé autorovy knížky, které se dají označit jako "feel good" či "family friendly", tak k této sérii přistupujte s obezřetností, protože to je poměrně jiné kafe. Sice to z počátku není tak zjevné, jelikož sledujeme hlavního hrdinu od jeho dětství (leč ne zas tak idylického) až po dospělost, kdy teprve začíná ten pravý děj - a ten se neštítí brutality, vulgarismů a sexuálních scén (především v dalších dílech). Jak by taky ne, když se příběh točí okolo smečky měničů - vlků, jejichž podstatu z části ovládají zvířecí pudy. Pokud tedy máte rádi příběhy s alfami, betami a omegami (aneb povídek na tento specifický subžánr existují miliony), nevadí vám časové skoky a jste především fanoušky tvorby T.J. Kluneho, tak si tuhle drsnou zábavu nenechte rozhodně ujít.
P.S. - všechny nové obálky téhle čtyřdílné série vám budou dělat hezkou ozdobu v knihovně:-)

17.05.2024 5 z 5

Kate v záři reflektorů Kate v záři reflektorů Becky Albertalli

Další z řady "mile praštěných" jednorázovek od Becky Albertalli, která však opět nepřekonala sama sebe a sice napsala fajn knížku, ale po přečtení ve vás nezanechá žádný hlubší zážitek a brzy na ni zapomenete. Jak vztahové patálie hlavních postav dopadnou odhadnete celkem brzy a na konci se žádného šokujícího rozuzlení taky nedočkáte, takže důležité je nemít od čtení příliš velká očekávání, abyste nebyli zbytečně zklamáni.

29.03.2024 3 z 5

Okouzlení Okouzlení F. T. Lukens

I když mi to přišlo nemožné, tak v téhle další jednohubce od Lukens najdete originální pohled na magii, která se v moderním světě stala součástí běžného podnikání. Knížku jsem četla v aj, takže mi trochu trvalo, než jsem si zvykla na některé překlady, především jména hlavních postav, které v češtině znějí prostě podivně. Nicméně se jedná o milou a příjemnou fantasy, kterou jen tak neodložíte.

11.03.2024 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Nebezpečně návykové čtení... přes 1100 stránek přečteno za pět dní (bylo by to i za méně, ale člověk taky musí chodit do práce a nebo spát, že?). Jsem na sebe pyšná, že po pěti načtených dílech jsem konečně dokázala odhalit vraha už v okamžiku, kdy se poprvé objevil na scéně. Nenechala jsem se zmást tisíci vodítky, kterými Rowlingová tak umně dokáže čtenáře zmást a svést na scestí, a stála jsem si za prvním dojmem/instinktem a vyplatilo se. Skvělý zážitek. No a teď už mi zase nezbývá než čekat dlouhou dobu na další díl...

13.02.2024 5 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

I když pátý díl z detektivní série o Cormoranu Strikovi má bez mála tisíc stran a je to tedy úctyhodná bichle, tak jsem ji přečetla během pár dní, neboť jsem se od knížky nemohla odtrhnout. Na vyprávěcím stylu JKR se mi líbí fakt, že děj plyne „líným“ tempem, kdy téměř den po dni sledujeme, jak Cormoran s Robin postupně řeší nejen hlavní případ, ale i několik „menších bokovek“ a mezitím autorka nesnesitelně (v dobrém slova smyslu) šnečím tempem buduje i vyvíjející se vzájemné pouto mezi hlavní detektivní dvojicí. Samotný případ je opět zapeklitý a komplikovaný, takže pokud někdo bude tvrdit, že odhalil vraha hned od začátku, je absurdní lhář.

31.12.2023 5 z 5

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Velmi příjemné překvapení v podobě jedné z nejlepších YA fantasy, které jsem za poslední dobu četla (a že jich už pár stovek bylo). Originální nápad na omílané téma čarodějnické školy, stejně tak jedinečný styl výuky, k tomu výborné charaktery a ironický humor vytváří šťavnatý koktejl dramatu, který mi naprosto vyhovuje. Naomi Novak mě naprosto uchvátila svým stylem vyprávění, které vás chytne hned od první stránky a nepustí vás, dokud nebudete usínat únavou. Po dočtení jsem si musela obstarat i její další tituly a v mém názoru mě jen utvrdily.

23.11.2023 5 z 5

Černá čarodějka Černá čarodějka Laurie Forest

Jsem ráda, že jsem narazila na tuhle sérii, která se zaměřuje na dost závažná témata, jenž halí do roušky květnatého fantasy světa. Hlavní hrdinka Elloren je jako Harry Potter, ale (zatím) bez magických schopností a s větší mírou šikany, se kterou se musí vypořádávat na čarodějnické škole. Postupně se vyrovnává se nemilými spolubydlícími a nepřátelsky naladěnými skupinkami studentů, kteří nechtějí k sobě pustit někoho cizího. Při čtení narazíte na neustále přítomné tísnivé podtóny v podobě mezirasové nesnášenlivosti, otevřené diskriminace a rasových předsudků, kterými jsou někteří krmeni již od narození. Autorka tu podává současné problémy společnosti, kdy snahy o začlenění odlišných žáků naráží na názory o rasové nadřazenosti a čistotě (míšenci jsou vyvrhelové). Autorka sem dokonce i vtěsnala společenskou neakceptovatelnost homosexuality, náboženská dogmata hraničící s fanatismem, či zapovězenost mezirasových vztahů, nucených domluvených sňatků bez lásky. Aby toho nebylo málo, tak je tu i čilý obchod s bílým masem (sexuální otrokyně, které nejsou považovány za lidské bytosti). Je tu také jasná inspirace našimi nedávnými dějinami: nacistickým Německem (a jeho zvrácenou ideologií) počínaje, přes ukrývání židů a tajnými partyzánskými odboji konče. První díl je především o budování charakterů, vztahů a celkově celého různorodého světa, nežli dobrodružná fantasy s bitvami, přesto se jedná o velmi návykovou četbu, která rychle uteče.

23.11.2023 5 z 5