LenaBil LenaBil komentáře u knih

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Tak tato kniha mě opravdu dostala, ač se mi do ní původně ani nechtělo. Ponuré a depresivní téma, ale opravdu brilantně zpracované, autorka dokázala naprosto přesně vystihnout, co se odehrává v hlavě mladé dívky, jak přemýšlí, co je ještě normální a co už ne, naprosto otřesný přístup výchovné poradkyně ve škole (což se obávám, že je realita) a příšerné myšlenkové pochody nešťastné matky.

22.03.2021 5 z 5

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Hodně drsná, hodně povedená. Po předchozí knize od autorky (Anglická zahrada) jsem velmi mile překvapena perfektním čtením. Jsem opravdu ráda, že jsou autoři, kteří otvírají i toto nelehké téma. Ze kterého jasně vyplývá, že zvěrstva nepáchali jen nacisté, ale bohužel i jejich pokračovatelé. Bylo to těžké čtení, ale kniha byla výborně napsaná, čtivá, vše do sebe v závěru krásně zapadlo.

07.07.2024 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nejlepší kniha autorky. Silné, drsné, mrazivé, aniž by bylo nutné vše vyslovit a vyžívat se v popisech krutosti.

12.04.2024 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Touto knihou se autorka definitivně zařadila mezi mé oblíbené. Neměla jsem nejdřív velká očekávání, ale byla jsem mile překvapená, jak mi kniha dokázala vlézt pod kůži a zaujmout, nutit k přemýšlení. Nejvíc u Petry Dvořákové oceňuji to, že každá její kniha je úplně jiná, jinak zpracovaná, tématiku má komplexně prostudovanou. To u jiných autorek postrádám, i když mě třeba příběh zaujme, je tam prostě vždy zřetelný rukopis a opakující se linka.

04.11.2021 5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Michaela Klevisová opět nezklamala, dobrá detektivka, česke prostředí, co víc si přát:-)

07.04.2021 5 z 5

Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Z knihy mám stejný pocit jako z ostatních knih Patrika Hartla, při čtení mě bavila, ale nemá žádný větší přesah. Je to takové vyprávění, které přečtu a už mě dál nenutí přemýšlet. Prostě klasická oddychovka, která věřím, že pobaví i "nečtenáře" třeba na dovolené u moře.

10.04.2021 4 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Kdybych mohla mít v knihovničce jen jednu jedinou knížku, byla by to tato. Je tam opravdu vše, bez příkras, ale i bez zbytečného vyžívání v krutostech, podané citlivě, napsané krásným jazykem. Wow, nezbývá než těšit se na třetí díl!

10.02.2021 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Autorka se nebála otevřít opravdu těžké a kontroverzní téma, zpracování jako vždy naprosto skvělé. Opět další kniha autorky, která je originální, neopisuje dějovou linku předchozích knih.

12.07.2023 5 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

V dnešní době už je celkem těžké napsat něco neotřelého, originálního, co si čtenář zapamatuje. Mám pocit, že autorka přesně toto umí. Je to detektivka, ale ne úplně klasická, s geniálním nesmrtelným vyšetřovatelem. Má to myšlenku, zajímavé reálie. Jsem s čtenářským zážitkem spokojená.

23.07.2024 5 z 5

Království Království Jo Nesbø

Bylo hodně těžké se začíst. Na poprvé jsem knihu odložila, nějak mi nesedla. Po roce jsem se k ní vrátila, protože nemám ráda nedočíst knihu a musím říct, že tentokrát mě to chytlo, promyšlené, Nesbovsky dobré. Autor prostě umí psát. Jen se člověk musí přenastavit z klasické detektivky k dramatu.

27.04.2023 5 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Knihy Michaely Klevisové mám moc ráda, ale tentokrát to nebylo úplně ono. Dlouho mi trvalo než jsem se začetla, pak už to celkem odsýpalo, ale úplné wow to tentokrát nebylo. A už si říkám, že je to pořád taková podobná lajna těch postav, někdo na vesnici žije, někdo tam přijede z města, mladá dívka, co se trochu hledá, starší dáma, která miluje kočky. To prostě v žádné knize nechybí...

04.11.2021 4 z 5

Závod s časem Závod s časem Lisa Regan

Kniha se dobře četla stejně jako celá série. Ale po pravdě nechápu to množství superlativů, které zde čtu. Zapletka je velice jednoduchá a to, že se neustále vyšetřování zločinů týká nejbližších lidí hlavní vyšetřovatelky, je mírně řečeno přitažené za vlasy. Celá série, která je opravdu čtivá, bohužel díky tomu vyznívá neuvěřitelně a naivně.

01.07.2024 3 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Tuto knihu jsem přečetla s chutí, stejně jako ostatní díla autorky, ale tentokrát ve mně příběh trochu vyvolal dojem, že nebyl tak "vymazlený" jako v předchozích knihách. Trochu jako by úkolem bylo rychle napsat bestseller a mít splněno.

01.10.2021 5 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Za mě jednoznačně nejlepší kniha autorky. Četbu jsem si opravdu užila, i přes přeházené kapitoly, naopak bych řekla, že se tím kniha zajímavě ozvláštnila. Kniha nutí k zamyšlení o manželství, vztazích, kdo za co vlastně "může" a proč. Myslím, že negativa, která čtu na knihu často souvisí a osobními antipatiemi vůči autorce.

11.07.2023 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Kniha mě velice bavila, četla jsem jedním dechem,ale je pravda, že nechutností a brutality by mohlo být méně. Taky si často u knih od této dvojice říkám, proč se vyžívají v takových bizarnostech.

10.04.2021 5 z 5

Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

A mně tato rozporuplná kniha neskutečně sedla. Bavilo mě sledování různých úhlů pohledů na stejnou zdánlivě banální věc, kde každý měl svůj kus pravdy. Věřím, že to není kniha úplně pro každého, ale oceňuji, že mě kniha bavila celou dobu, i když se v ní vlastně nic moc nedělo :-). Určitě se budu těšit na další autorčinu knihu.
A teda absence přímé řeči byla jediným minusem.

11.02.2021 5 z 5

Mafie po česku, aneb, Jeden den Bohuslava Panenky Mafie po česku, aneb, Jeden den Bohuslava Panenky Zdena Frýbová

Perfektní kniha, reálné vykreslení charakterů postav, navíc velmi čtivě napsaný příběh. Doporučuji k přečtení.

18.06.2013 5 z 5

Zlo pod sluncem Zlo pod sluncem Agatha Christie

Skvělá kniha, velmi čtivá, navíc zasazena do pro mě atraktivního prostředí. Asi jedna z mých nejoblíbenějších detektivek s Poirotem.

23.03.2011 5 z 5

Proč nepožádali Evanse? Proč nepožádali Evanse? Agatha Christie

Tuto knihu jsem začala číst večer před spaním s tím, že přečtu jednu dvě kapitoly a půjdu spát. Nakonec to dopadlo tak, že jsem přečetla přes půl knihy a druhý den ten zbytek. Je to velmi čtivá kniha, od které se lze jen velmi těžko odtrhnout a ačkoli nepatří mezi nejslavnější Agathy díla, pro mne je to jedno z nejoblíbenějších.

01.02.2011 5 z 5

Herečka Herečka Magda Váňová

Trochu dobré, trochu naivní. Místy přímo otravný děj, některé části byly zase fajn a bavily mě. Magdu Váňovou jsem moc ráda četla, ale poslední dobou jsem přišla na chuť dalším českým autorkám, jejichž styl mi sedí o dost více.

04.11.2021 4 z 5