libuse6749 libuse6749 komentáře u knih

Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Zuzana Čaputová: Neztratit se sama sobě Erik Tabery

Sama o sobě tvrdí, že se vyhýbá škatulkám, ale po přečtení této knihy jsem ji zařadila do svých:
- Žena s velkým Ž
- Maminka s velkým M
- Prezidentka s velkým P
- Dáma s velkým D

Je řeč o bývalé slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. V knižním rozhovoru s Erikem Tabery dostanete šanci poznat více tuto osobnost od našich bratrů sousedů.
Kniha je rozdělena dle několika témat. Od zvolení a začátky v úřadu, přes soukromí a ženy v politice zabrousí i do kauz, které přesáhly hranice Slovenska. Text je proložen černobílými fotografie, co zpestřují čtení. Forma rozhovoru probíhala po etapách v letech 2022 až 2024, časosběrně tedy dokumentuje aktuální témata. Paní Čaputová se svěřuje i svými úvahami o další kandidatuře a knihu uzavírá bilancováním.
Přestože v době prezidentského mandátu čelila mnoha hrubým útokům a projevům nenávisti, stále se obdivuhodně držela lidských hodnot a slušnosti. Každou přečtenou stránkou jsem více a více poznávala citlivou, moudrou, pokornou a empatickou ženu, která získala mojí důvěru a určitě je vzorem nejedné dívky a ženy. Po tom, čím se dennodenně potýkala, mám však potřebu ji obejmout a poskytnout ji otevřenou náruč stejně jako ji nabízí ona, všem těm, kteří ji právě potřebují.

Mnoho jejích myšlenek ve mně bude rezonovat déle. Uchovám si tady jednu na památku.
„Je velice důležité být podporujícím rodičem, pomáhat našim dětem k budování sebehodnoty, je to pak základ pro celý jejich život.“

Místy zachází do politických kauz, jejichž detaily mě minuly, přesto jsou důležité informace čtenáři osvětleny pod čarou. Ikdyž jsou politická a mezinárodní témata mimo mojí komfortní čtecí zónu, hodnotím knihu jako velmi čtivý rozhovor s mimořádnou osobností.

24.01.2025

Vyrytá znamení Vyrytá znamení Johan Theorin

Nejnovější díl ze švédské krimi série Öland a Johan Theorin přišel se starými známými z předchozího dílu, avšak s novým případem.
Policejní inspektorka Tilda, toho času v 8. měsíci těhotenství, se stane svědkem vloupání na osamělém statku v severní části ostrova. Zároveň je vlivem okolností nucena pomoci svému kolegovi Amorovi, ten je na místě pobodán a Tildě se rozbíhají kontrakce….
Po tomto úvodu jsou trochu netradičně hlavní postavy postaveny mimo hru. Tilda je v roli novopečené matky doma na mateřské, Amor je postaven mimo službu vzhledem ke zdravotním následkům a internímu vyšetřování. Vyšetřování však běží i bez nich.

Autor příběh vypráví po kapitolách jednotlivých hlavních hrdinů, k nimž patří i Tildin příbuzný Gerlof. Ve věku 86 let žije již v domově důchodů, avšak díky jeho vzpomínkám vyjde na světlo mnoho informací z minulosti související s případem. Druhá časová linka nás zavede na stejné místo do roku 1940. Tady jsem se dost ztrácela v jménech, ale s každým dalším návratem do minulosti se však vyjasňovalo, co se tehdy událo.
Velkým překvapením pro mě byl příběh o starci, ohlížející se za svým životem, který jsem v krimi žánru nečekala. Autor ho však neumístil náhodou…

Suma sumárum krimi román s tajemnou atmosférou z oblasti mokřadů a samot, obyvateli s tvrdou skořápkou a pomale plynoucím dějem, kde neočekávejte žádnou velkou akci, ani extra popisy krutého násilí, ale určitě ucítíte touhu po rozluštění spáchaného zločinu.

11.01.2025

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Předchozí díl ze série jsem četla v dubnu 2023, tak jsem se obávala, že se budu ze začátku ztrácet a budou mi chybět souvislosti z předchozích příběhů. Autorka však na čtenáře v tomto smyslu myslela a na prvních stránkách nenásilně připomíná jednotlivé postavy a jejich aktuální rozpoložení ať už pracovním nebo soukromém životě. Za mě velmi příjemná maličkost, co čtenáři usnadní rozjezd a dopřeje užít si knihu na maximum.

Nový případ, který padne na bedra detektivní agentury je z virtuálního světa. Tým detektivů se pouští do pátrání, kde kombinují šetření v on-line světě sociálních médií a klasického pátrání. Téma nástrah internetu a vlivu sítí na mládež je velmi aktuální pro čtenáře všech věkových kategorií. V jednotlivých kapitolách nechybí tweety a rozsáhlé chaty z on-line hry, což geniálně dodává příběhu autenticitu. Smekám na kolik vrstev je příběh vystavěn, vše je doplněno podrobnými popisy prostředí i emocí jednotlivých účastníků. Díky tomu jsem byla příběhem dokonale pohlcena. Zmatená jsem však byla z velkého počtu postav, kdy k reálným účastníkům přibyly jména a přezdívky z internetových diskusí. Ze všech těch jmen a nicků mi šla chvilkama hlava kolem.

05.01.2025

Poslední fotografie Poslední fotografie Tina Frennstedt

Žánr TRUE CRIME Studené SEVERSKÉ KRIMI TV krimi seriál MOST

Pokud si naladěn na stejné vlně, tak by tě rozhodně neměla minout série Odložených případů. Já naskočila rovnou do 4. dílu, řeší se však samostatný případ, tak se nemusíš bát, když sáhneš rovnou po této novince.

Jak se cítí pozůstalí obětí, když po neúspěšném pátrání je případ odložen?
Matka mladé ženy i po šesti letech nechává na noc v pokoji rozsvícenou lampičku pro případ, kdyby se její dcera, která beze stopy zmizela, vrátila domů. Drásalo mě to srdce, jen to pomyšlení.

Vyšetřovatelka Tess, toho času postavena mimo službu, svolí s pomocí dánským kolegům odložených případů a rozjíždí se tak napínavé vyšetřování několika zmizelých žen.

Rozjezd byl od počátku pozvolný, leč příběh nabíral spád s každou další kapitolou přinášející další související informace, někdy ze současnosti, někdy z minulosti. Při vyprávění se prolínaly příběhy několika účastníků. Stačilo několik zvratů a knížka se nedala odložit. Atmosféra příběhu byla vykreslená ponuře, studeně a hrdě tak obhajovala tradiční žánr severského krimi. Vyšetřování autorka popisovala detailně, doslova krok za krokem.

Při čtení jsem celou dobu v hlavě držela myšlenku, že se autorka inspirovala skutečnými případy tragických osudů několika žen. Přestože omáčka okolo byla smyšlená, i tak příběh bude rezonovat v hlavě delší dobu.

Určitě sáhnu i po předchozích dílech ze série.

29.12.2024 4 z 5

Bazén Bazén David Věrný

ak může skončit příběh, který začíná na hřbitově? To neprozradím, ale nemůžu se dočkat až vám povím o této novince z pera českého autora více.

Při čtení se přenesete o více než dvacet let zpět a blíže poznáte Tomáše, obyčejného muže středního věku, jeho bratra i jeho kolegu. Přestože se příběh odehrává v roce 2000, řeší stále aktuální témata. Bohužel Tomášův život poznamená současně několik tragických událostí a dají tak do pohybu akční jízdu, kterou nelze zastavit.

Jeho cesta za spravedlností je plná akčních scén, napětí i krvavého boje s mafií. Jako čtenář jsem užasla na rychlou proměnou montéra ocelových konstrukcí v profesionálního zabijáka. Přesto jsem hlavnímu hrdinovi fandila, nebojoval totiž jen za sebe. Dala by se použít památná věta "Podle vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem".

Tahle akční jednohubka není jen o zabíjení, dává prostor i k zamyšlení a v několika pasážích hraje na citlivou notu.

Je libo akční film plný bolesti, krve a touze po pomstě? Najdete ho na 254 stránkách druhé knihy Davida Věrného.

Těžký život knihomolů Těžký život knihomolů Hanka Grehová

Sympatická sbírka komiksů naprosto přesně vystihuje #tezkyzivotknihomolu. Vášeň pro knihy, vášeň ke čtení, a vše, co nás knihomoly spojuje.

Začíná definicí knihomola, dále představí specifické chování této zvláštní skupiny, která žije mnoha příběhy, debatuje o vymyšlených postavách či světech a dokáže utratit svoje poslední peníze za knihy, co už doma někdy i má.

Grafické zpracování je líbivé, zářivě barevná obálka zaujme na první pohled, a přestože je obsah černobílý, bude vás rozhodně bavit. Mnozí z vás (z nás) se totiž najdou na nejedné stránce. Dá se přečíst na jeden zátah, pobaví, rozesměje. Navíc je to jedna z knížek, ke které se rádi vrátíte, když budete chtít vylepšit den a zvednout náladu.

Velmi pozitivně hodnotím jako celek, který nenudí. Autoři kromě zábavných stripů přidali do knihy knihomolský knižníček, knihosloví, tipy, jak více číst a třeba i parádní knihomilské bingo.

Kniha je zakončena bonusem ze zákulisí, kde se dozvíš více o tom, jak knížka vznikala a osobní informace přímo od tvůrců.

Břídilové z Kábulu Břídilové z Kábulu Eduard Krainer

V druhém dílu románové trilogie je David Prokop nasazen na misi v Afganistánua jeho působení v pozici operativce vojenské zpravodajské služby se chýlí pomalu ke konci. Nová kniha začíná romantickou chvilkou při čekání na východ slunce nad Kábulem, který se probouzí do nového dne. Hlavní hrdina to ještě neví, ale v Kábulu si ještě chvíly pobude a půjde rozhodně o akčnější chvilky.

Tady už začíná s realistickým životem u mise, čtenář prožívá s hlavním hrdinou napadení jejich vojenské základny a na druhé lince se dává do pohybu únos českého páru, a s tím i budoucí případ, který dostane kapitán David Prokop přidělen k vyšetření.

Další kapitoly jsou plné napětí, zvratů, akčních scén, nechybí popisy běžného života na misi, ale i spolupráce jednotek při vyšetřování. Na stránkách se dostanete i do hlavy hlavního hrdiny, který je nejen pod pracovním tlakem, ale čelí současně soukromým problémům. Jeho půlroční nepřítomnost u rodiny se bohužel podepsala i na jeho vztahu s manželkou.

Autor opět skvěle servíruje informace z prostředí, které není úplně obvyklé. Popisy temných kábulských zákoutí spolu s přiměřenou dávkou historických souvislostí dodávají příběhu uvěřitelnost a trocha humoru odlehčuje momenty i u závažných situacích.

Autorův styl je svým způsobem specifický, možná místy působí jako reportáž, ale právě svou originalitou mě dostal. Jako perličku dodávám, že i v této knize čerpá ze svých vlastních zkušeností z jeho afgánské mise, kde byl v roce 2013 zapojen do pátrání dvou unesených Češek.

Gábinka a víla Jasenka Gábinka a víla Jasenka Kamila Pálová

Dnes vám představím ještě jednu čtyřletou cácorku – Gábinku. Ta žije na okraji malého městečka v Zeleném domě se svojí velkou rodinou a nespočtem zvířecích kamarádů. Její tatínek je totiž zvěrolékař. Gábinka má o rok staršího bratra Robina, maličkou sestřičku Natálku. Maminka je překladatelka a pracuje z domova. Jejich dům je opravdu veliký, bydlí s nimi společně i dědeček a babička.

Příběhy malé Gábinky jsou opravdu ze života a pozná se v nich nejedna holčička/ kluk, i rodičům budou povědomé. Přizná, že nejraději by jedla jenom samé sladkosti, nerada si uklízí hračky v pokojíčku, ne vždy poslechne rodiče a někdy dokáže být i pěkně protivná.

Reálné příběhy se prolínají s příběhy s vílou Jasenkou. Ta přilétá ke Gábince po usnutí, mávne kouzelnou hůlkou a ….v přičarovaném snu Gábince radí, jak napravit situace, které ji přes den zaskočily.
Tahle knížka ale umí víc!!! Každá kapitola je doplněna zhruba 3 otázkami k danému tématu. Po přečteném příběhu vyzkouší pozornost dítěte, paměť a zda příběhu porozumělo. Navíc nenásilně rozšiřuje slovní zásobu a pracuje na lepším vyjadřování a slovním projevu.

Dcerku bavila knížka moc, líbily se jí nejen příběhy, ale i moc hezké ilustrace. Příběhy jsou jako stvořené pro čtení před spaním nebo jako první čtení po školáky. Naše čtení zpestřily otázky na konci kapitol a společné povídání. Mile mě také překvapilo, že si na některé situace z knížky vzpomněla dcera i v našem běžném životě. Ponaučení si tedy úspěšně odnesla už z prvního čtení. Knížku budeme číst určitě ještě několikrát.

Hledání Phoebe Hledání Phoebe Gavin Extence

Phoebe jsem si zamilovala po pár stránkách právě pro její odlišnost. Její život je od narození jiný a může za to porucha autistického spektra. Šestnáctiletá studentka Phoebe má ráda svůj život pod kontrolou, libuje si v pravidelném režimu, a rozumí si jen se svojí nejlepší (vlastně i jedinou) kamarádkou Bethany, kterou zná od dětství. Když její zaběhlý stereotyp naruší mimořádná událost, dají se do pohybu věci, co její život převrátí doslova naruby.

Kniha, která žánrem ya cílí na mládež, má mnohem na víc. Všem věkovým kategoriím přiblíží zásadní momenty v dospívání mladých dívek, jejich přemýšlení o budoucnosti i velmi křehkou vazbu s rodiči. Přidanou hodnotou jsou právě odlišné myšlenkové pochody dívky s autismem a pochopení/nepochopení okolí.

Příběh mě dojal v několika momentech, poslední zabrnkání na city bylo v doslovu autora, kde prozradil, že knihu psal pro svoji dceru. Nechte se taky dojmout, stojí to za to!

08.12.2024

Tíživé ticho Tíživé ticho Robert Bryndza

Když si Robert Bryndza odskočil od Eriky a Kate (rozuměj od krimi) ke Coco (rozuměj humorný román pro ženy), tak jsem úplně nesdílela ovace ostatních čtenářů. Zatímco jeho první samostatný psychologický thriller mě velmi mile překvapil. Pojďte se se mnou na něj podívat blíže.

Úspěšná lékařka Maggie žije život přesně podle svých představ. O jedné noční směně jeden lidský život zachrání, ale u druhého už se jí to nepodaří. Bohužel se jedná o jejího milované manžela Willa, kterého přivezli do nemocnice se střelným zraněním. V přímém přenosu tak sleduje jeho poslední minuty života. Psychicky ji však dorazí policejní zpráva, že šlo o sebevraždu. S touto verzí se však nedokáže smířit. Po pohřbu se jede uklidnit do prázdninového domu na malý chorvatský ostrov, ale tam klid nenajde.

Čtenář se v Chorvatsku může těšit na dramatické chvilky, pátrání po tajemství, dobrodružství, hledání odpovědí na otázky, ale i děsivé vyhlídky na budoucnost. Maggie doslova bojuje o přežití a boj nezdává do poslední chvilky.

Kniha se mi četla skvěle, byla napínavá a měla spád. Do psychothrillerů se často nepouštím, ale tento od Bryndzy jsem si užila. Jak může skončit ten, který začíná citátem od Benjamina Franklina
„Tajemství lze udržet nanejvýš mezi třemi osobami, ovšem za předpokladu, že alespoň dvě z nich jsou už na pravdě boží.“

Mrtvá budoucnost Mrtvá budoucnost Veronika Martinková

tenáři KNIŽNÍCH SÉRIÍ ten pocit, kdy zamáčknou slzu nad poslední stránkou a se zmatkem v hlavě a nespočtem nezodpovězených otázek netrpělivě odpočítávají dny/týdny/roky do vydání dalšího dílu.

@veronikamartinkova je v tomto případě jedinečná. Na nový díl ze série Vítková & Winkler jsem čekala JEN něco málo přes půl roku. Nic to nemění na tom, že kruh není uzavřen a jsem opět ve fázi čekání, tentokrát na 6. díl ze série. S Hanou a Davidem se prostě odmítám rozloučit.

Pátý díl s názvem Mrtvá budoucnost zdobí nádherná obálka v tyrkysovo-bronzovém provedení a vnitřní černobílé uspořádání. To jsem si tak oblíbila v předchozích dílech a stejně tak střídání kapitol z pohledů hlavních hrdinů. V některých případech to čtenářům vysvětluje jejich motivy jednání. Ty mají za následek často nechtěné situace, jejíchž hlavní příčinou je CHYBĚJÍCÍ KOMUNIKACE v jejich vztahu. To čtenáři šílí….

David je postaven mimo službu a snaží se očistit z obvinění ze 3 vražd. Hana je v radostném očekávání, ale nemá šanci sdílet svou radost s Davidem. Oba, jak název knihy napovídá, mají pochopitelné obavy z budoucnosti. Kdo tahá za nitky a chce vidět Davida ve vězení Kdo ovlivňuje Hanu a Davidova syna

Na scéně dostává poprvé více prostoru Davidův otec a s ním i střípky z minulosti. Perfektně jsou v příběhu popsané konexe a jejich vlivy nejen u policie, ale i u soudu a v politice. Děsivé

Svižné tempo děje, velká dávka napětí a sršící emoce u všech zúčastněných a žánr se přibližuje více k thrilleru. Autorka nenechala čtenáře vůbec vydechnout, kniha má spád, kapitoly jsou plné zvratů a konečně přináší chybějící odpovědi. Rozplétá tak krimi linku, která se táhne vlastně celou sérií. Uspokojí však konec čtenáře?

Fotografové vzpomínek Fotografové vzpomínek Sanaka Hiiragi

Co kdybyste mohli znovu prožít okamžik, který vše změnil?

Melancholický příběh z druhé strany zeměkoule přináší tři kapitoly, které čtenáře po pár stránkách zpomalí a přivedou k zamyšlení.

Autorka pojala odcházení na onen svět originálně, a to krátkým pobytem ve fotoateliéru s neobyčejným průvodcem.
Citlivě následně představuje 3životy právě zesnulých osob s pohledem zpět do jejich minulosti. Každý z nich totiž obdrží balík fotografií, ze kterých musí vybrat přesně tolik fotek, s počtem odpovídající jejich věku. Za každý rok života jednu. Snímky jsou pak použity do kolotoče vzpomínek, co proběhne člověku před očima v okamžiku smrti.

Japonská literatura může být pro nás Evropany svým způsobem specifická. Tahle knížka by mohla oslovit čtenáře, kteří právě na japonskou literaturu sbírají odvahu. Nevystraší vás, co se počet stránek týká a je velmi čtivá V odvyprávěných životech se však ukrývá kromě dojemných příběhů i spousta nezodpovězených otázek o životě a smrti.

Bonusovým příběhem je tajemný život i samotného průvodce.
Nastavená pravidla mě připomínaly mou oblíbenou knihu Než vystydne káva, kde účastníci cestují časem.

Mimochodem, autorka je nadšená fotografka, která o fotoaparátech a fotografování píše odborné články. Z knihy je její záliba hodně znát.

Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Místo činu P Ř Í B R A M, přesně tak by se mohla jmenovat tahle knižní detektivní série se sympatickými parťáky v roli hlavních vyšetřovatelů.

Právě na Příbramsko nás autorka @terka.bartosova.psani, se svojí již třetí knihou ze série s Tomáše Vyskočilem a Honzou Richterem, zavede. S názvy se však nechala inspirovat u klasika baladami ze sbírky Kytice, zda její příběhy mají nešťastné konce si přečtěte už sami.

Ač se jednalo o moje první knižní sblížení s autorkou, o to více jsem byla příjemně překvapena, jak mi její styl psaní kápnul do noty.

Líbil se mi realisticky vykreslený příběh z domácího neokoukaného prostředí. Návnada hned na první stránce ve formě prologu a s každou přečtenou kapitolou povinnost číst dál. Autorka vysázela čtenářům úctyhodné množství postav, které mohou působit rušivě, ale jako celek do sebe vše perfektně zapadne jako skládanka. Pátrání mě bavilo a tušila jsem, kdo za zločinem stojí dříve než to objasnili vyšetřovatelé. Se zatajeným dechem jsem však dočetla epilog…

Těším se na předchozí dvě knížky a doufám, že i další díly z této série.

26.10.2024 5 z 5

Mimika Mimika Sebastian Fitzek

Víte o tom, že Sebastianovi Fitzekovi vyšla tento rok u nás nová kniha Její název vystihuje i hlavní téma knihy a čtenářsky je hodně zajímavé

M I M I K A – hlavní hrdinka Hannah dokáže rozumět tajné řeči těla, je odbornicí na mimiku a svoje služby uplatňuje jako policejní konzultantka.

Fitzek opět nezklamal. Po úvodním výletu ho minulosti, představení profesních kvalit hlavní hrdinky a krátkém seznámení synem, při kterém však už tuhne krev v žilách….dochází k dějovému zvratu o 180 stupňů.

Hannah, po dočasné ztrátě paměti, stojí před nejtěžší analýzou, a to sebe sama. Je jí přehrán videozáznam, na kterém se přiznává, že vyvraždila celou rodinu.

U autora jsem zvyklá na svižný děj, umocněný střídáním krátkých kapitol, které přidávají na tempu a tím mě autor naprosto přiková ke čtení. Přestože autor přidával v průběhu příběhu mnoho indicií, dokázal mě zmást svými dějovými zvraty natolik, že jsem netušila, co zamýšlí.

Nechtěla bych být v roli hlavní hrdinky, ač bojovala o pravdu, byla v zoufalé situaci, kdy neměla co ztratit. Závěr tomu nasadil korunu.

28.09.2024

Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Voňavý pytlík s mateřídouškou zavede hlavní hrdinku Annu zpátky do minulosti k její prababičce Věře. A postupně odhalí její život od dětství až k její smrti. Pro mě šlo o nejjemnější přechody mezi přítomností a minulostí, s kterými jsem se zatím v knihách setkala. Tak poetické. Těšila jsem se na tu chvilku, kdy Anna přivoní k pytlíčku a dozvím se, jak bude vyprávění pokračovat dále.

Autorka rozjela dvě dějové linky v různých časových liniích. V současnosti Anna řeší problémy v manželství s tradiční zápletkou, kterou při čtení příběhu asi všichni čtenáři očekávají. Historie nabízí rozhodně zajímavější vzpomínání na nelehkou dobu první poloviny dvacátého století v malé vesničce Lomná. Poukazuje na jiskření mezi Čechy a Poláky, ale zejména se věnuje cílevědomé, na svojí dobu příliš emancipované, Věře plnící si svůj sen stát se učitelkou. Na její cestě však stojí mnoho překážek, bojuje s předsudky sousedů, bojuje o svoji lásku a v letech 39-45 i o svůj život.

Nenechte si ujít romantický příběh postavený na historických základech, podaných čtivou formou. Knihu si určitě přečtěte!

28.09.2024 4 z 5

Pravidlo tří zdrojů Pravidlo tří zdrojů Eduard Krainer

Š P I O N Á Ž N Í thrillery v českém knižním prostředí nejsou úplně častým jevem. O to víc mě potěšila prvotina bývalého policisty a vojenského zpravodaje Eduarda Krainera. Při čtení jsem totiž vůbec nepochybovala o tom, že ví, o čem píše, má za sebou totiž více než 25 let zkušeností a zážitků.

Pravidlo tří zdrojů je úvodním dílem z trilogie, kterou má autor již rozepsanou, ba dokonce se na podzim dočkáme u @nakladatelstvijota vydání druhého dílu pod názvem Břídilové z Kábulu.

Teď zpět k prvnímu dílu. Brněnský kriminalista David Prokop nám velmi realisticky přibližuje práci operativců, otázku bezpečnosti i jejich náročné pídění se za informacemi.
Co mě nadchlo byl děj odehrávající se současně v ČR a Blízkém východě, prošpikovaný mnoha reáliemi. Jeho vyprávění bylo poutavé a dokázalo mě jako čtenáře (čtenářku) vtáhnout do děje, přestože mi prostředí není úplně blízké. Přičítám to zajímavým popisům prostředí, vypíchnutí odlišností kultur a nastínění pohledů ze strany extrémistů, jejich motivy.

Děj měl spád, nechybělo napětí i zajímavá zápletka. A četlo se dobře i díky krátkým kapitolám.

Hodnotím velice kladně a těším se až sáhnu po druhém dílu.

01.09.2024 4 z 5

Tak tohle nikdo nečekal Tak tohle nikdo nečekal Jesse Q. Sutanto

K létu romantika prostě patří! Já sáhla tentokrát po YA romantické komedii, která čekala na přečtení od minulého roku v mé knihovně.

Jak dopadne rande, když ho domluví na sociálních sítích za své děti rodiče?

Příběh přináší nenáročné oddechové čtení, které je svižné a čtivé. Knihu tedy slupnete za víkend u vody. Kapitoly jsou psány z pohledu dvou teenagerů a styl i dialogy jsou odpovídající jejich věku. Jak už to u komedií bývá, humor jde někdy na sílu, ale do příběhu forma nadsázky skvěle zapadá.

Co jsem jako čtenářka ocenila nejvíc je exotické prostředí Indonésie a Bali. Užila jsem si místní kulturu, gastronomii, výlety i zajímavé odlišnosti. Právě na odlišnostech východní versus západní kultury i výchovy je příběh postaven. Celá kniha je navíc protkaná hot tématy – rozdílná kultura, LGBT, zneužití sociálních sítí…

08.08.2024

Panik! – Pandemický deník z Itálie Panik! – Pandemický deník z Itálie Francesca Colombara

Pandemický deník z Itálie v komiksovém zpracování byl naštěstí jen krátkou připomínkou éry, kterou si snad ani nechceme připomínat.

Panika, obavy z nakažení, strach o život nejen vlastní, ale i všech blízkých, tohle platilo snad . Na pár stránkách jsem cítila všudypřítomnou paniku Diega a Violy v jejich malém bytě kdesi v Bologně. Rostla každým dnem, stejně jako jejich pes Panik!

Na knihu jsem narazila v knihovně úplně náhodou. Na první pohled mě zaujaly ilustrace, které jsou z mého pohledu , mírně řečeno nehezké. Přesto jsem si komiks odnesla domů, zvědavost byla silnější. Dál ho však doporučovat nebudu.

08.08.2024 2 z 5

Mráz (grafický román) Mráz (grafický román) Bernard Minier

Komiksové zpracování známého thrilleru Bernarda Miniera má jednu hlavní výhodu: 112 stran oproti originálu, který jich má 632! Jelikož mám thriller na nekonečném seznamu TBR, tak byl komiks jasná volba a moje první setkání s kriminalistou Servazem.
Příběh jsem přečetla na jeden zátah, což vzhledem k napětí výrazně zlepšilo čtenářský zážitek.
Grafické zpracování bylo perfektní, barevné ladění i ilustrace dodávaly příběhu tu správnou ponurou atmosféru naprosto ladící k thrilleru v zimních Pyrenejích.

Komiksový žánr ráda volím jako relax díky minimu textu a rozličnému grafickému zpracování. V tomto případě jsem po přečtení měla pocit, že mi ke spokojenosti něco chybí, více textu, více podrobností, více souvislostí….pustím se tedy i do originálu, přestože se dopředu bojím, že tam mi bude možná naopak vadit zdlouhavé vyprávění a rozvláčněné popisy.

08.08.2024

Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

První motivační kniha, která mě zasáhla. A byl to průstřel skrz naskrz.

Po prvním přečtení ve mně spoustu myšlenek dozrávalo. S odstupem času jsem se pustila do druhého čtení, už jsem plakala. Našla jsem se v několika kapitolách. Pláč to byl však očistný jako dlouho očekávaný déšť, po které vysvitne slunce. Jako bonus se všem i lépe dýchá a ŽIJE!

Michelle Losekoot s Táňou Brodskou dávají v této malé knížečce tolik rad, inspirace, pohlazení a podpory pro všechny ženy, které si mohou připadat ve svém životě ZTRACENNÉ. Všechny texty jsou podané čtivě a výstižně, nečekejte žádnou nezáživnou omáčku. Navíc je celá kniha skvěle zpracovaná, líbivá je grafika a barevné ilustrace.

30.07.2024 5 z 5