los
![Šupinaté sny Šupinaté sny](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204894/supinate-sny-204894.jpg?v=1398932483)
milá odpočinková četba pro rybáře ze "starých časů", kdy se ještě smělo chytat na živou rybičku a s dvoj/trojháčkem, mník a vranka nebyli chránění a celosvazovka nestála tři a půl tisíce = 13 povídek (+ vstupní báseň) od různých autorů, jenom Mahen výbor rámuje dvěma příspěvky: První výlet - Poslední výlet, s mnoha Bornovými ilustracemi; vyšlo jako neprodejná čtenářská prémie
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čmeláčí med Čmeláčí med](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/8764/cmelaci-med-8764.jpg?v=1244766318)
příběh o relativitě lidské paměti, osobní (ne)pravdy a lži v průhledné, o to však srozumitelnější alegorii bratrského pouta: odpuzováni a přitom spolu doživotně svázáni jako protipóly jednoho magnetu, umírající Hadar a Olof trochu násilně vtáhnou do svého antagonismu "cizinku", která pak pečovatelsky pendluje mezi jejich samotami a chátrajícími těly, postupně se dozvídá různé vyfabulované verze jejich minulosti a přitom píše knihu o svatém Kryštofovi, v jejímž podobenství se nakonec sama ocitne a rozezná: "nedostatek osobního smyslu a obsahu se nejsilněji projevuje v osudovém zmrzačení životních názorů, ve svévolné lhostejnosti k bytí, k obyčejnému, všednímu životu v jeho rozmanité a nádherné celistvosti, mnohoznačnost se scvrkává a redukuje na nejnespornější a do nebe volající jednoznačnost"
jasně že jsem od začátku chtěl zjistit, co je to ten "čmeláčí med", věcně i přeneseně, takže útlocitné povahy, blížící se v četbě ke straně 68, varuju před "švédsky podivnou" poetikou zanedbané hygieny a všech možných tělesných tekutin (příznačně chybí jen slzy!!!)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kašpar Lén mstitel Kašpar Lén mstitel](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143812/kaspar-len-mstitel-143812.jpg?v=1357162941)
jedinečná práce s jazykem! málokteré literární dílo z počátku 20. století vyniká tak uvěřitelným a živým dialogem v hovorové češtině, kontrastující s pásmem "spisovného" vypravěče; k tomu Čapek Chod vytěžil dobový profesní slovník zedníků a trefně napodobil úřední styl advokátů a soudců
+ naturalistická/expresionistická drobnokresba Lénova prožitku skutečnosti bez ohledu na konvence, často poznamenaná nemocí nebo alkoholem, a krajních stavů jeho nejniternějších pocitů
+ v neposlední řadě taky zajímavá sociologická studie pražské chudiny z doby Rakouska-Uherska
+ závěrečná sentence (nebudu spoilerovat)
![Malá cvičení v bezohlednosti Malá cvičení v bezohlednosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436165/mala-cviceni-v-bezohlednosti-itc-436165.jpg?v=1583704529)
soubor deseti povídek Drahomíry Pithartové, příležitostně psaných v průběhu - tipoval bych - 70. a 80. let, ale v knize chybí jakákoli vydavatelská zpráva o době jejich vzniku či případné publikaci, dějově jsou často do těchto let zasazeny, některé se odehrávají v letech padesátých;
jednak podle stáří a charakteru hlavních hrdinek, jednak podle námětu a motivů hádám i na značnou míru autobiografičnosti (studium filologie na Karlově univerzitě, žena v domácnosti, byt v Mostecké ulici, chartisté...);
povídky zachycují myšlenkové a dojmové pochody protagonistky, prožitky trapnosti, nudy, deprese, zoufalství, nepatřičnosti, samoty, nemožnosti porozumět ostatním, stejně jako být jimi respektována, přijímána či milována;
neschopnost porozumět - sobě, ostatním (rodině, mužům), světu kolem - pasivita a osamění, to jsou společní jmenovatelé; nesedí mi ale autorčin vypravěčský styl, který děj spíš útržkovitě popisuje než aby ho tvořil
Polední tání, Lorelai, Malá cvičení v bezohlednosti
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Západ je Západ Západ je Západ](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78707/zapad-je-zapad.png?v=1718461322)
kratičké anekdotické glosy jevů typických pro život západní společnosti (konzum, reklama, služby, propaganda, sexuální otevřenost, životní styl...), pro něž ovšem pozorovatel nenachází (nechce nacházet) žádné pochopení ani aspoň toleranci pro některé, naopak zesměšňuje a odsuzuje úplně všechno (snad s výjimkou chuti francouzského vína), co se odlišuje
jasně, knížka směla vyjít v roce 1964, tak nečekám, že autor-ekonom poplácá strýčka Keynese po zádech, ale proč se třeba vysmívat zaujetí Francouzů pro hru pétanque, kterou družně na ulici tráví volné odpoledne, slovy o absurditě a dětinskosti dospělých?
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Fimfárum Fimfárum](https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79795/fimfarum-79795.jpg?v=1308575909)
Werichovy modernizované pohádky jsem od dětství miloval a dodnes je mám ještě radši než Čapkovy, jedna lepší než druhá (Až opadá listí z dubu, O rybáři a jeho ženě, Lakomá Barka, Fimfárum, Moře, strýčku, proč je slané? ...)
(v pěti letech jsem se tak trochu bál při té poslední, jednoslabičné: chlap pil a krad - zlý pes - chřtán, krev, prst pryč - hvozd a strach - je sám - tma a smrt - ko-nec)
Fimfárum prostě patří do našeho společného národně-kulturního povědomí, doporučuju malým i velkým, jen snad že tyhle "pohádky" člověk lépe pochopí až v dospělosti...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Návštěva na Godenholmu Návštěva na Godenholmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543427/navsteva-na-godenholmu.jpg?v=1724414052)
společnost tří charakterově odlišných osob (2 muži a jedna žena) se vydává na cestu přes moře navštívit "mistra" Schwarzenberga a v jeho sídle na opuštěném ostrově prožije iniciační trip vyvolaný požitím halucinogenní drogy, bývalý polní lékař Moltner je tak "vyléčen" ze svých depresí
umně beletrizovaný synestetický popis prvních experimentů s psychedeliky
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![O rodičích a dětech O rodičích a dětech](https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77568/o-rodicich-a-detech-8E7-77568.jpeg?v=1595147016)
oblíbenost téhle haklovky určuje osoba čtenáře - čím podobnější je jedné či druhé ústřední postavě, tím více bude vyprávěním zasažen (sdílením, lítostí, steskem...), a zvláště pak na té synovské straně se jistě dostaví i náležitá katarze (tak i u mne) = bez sentimentu, bez (dojímavých) slov si chlapi v určitým věku prostě umí říct, že jim na sobě záleží; a taky bez pointy (jak autor vysvětluje v textu!)
film jsem viděl až s dvacetiletým odstupem od vydání knihy (která teda za mne tradičně lepší) a nedokážu si představit lepší obsazení otce než právě Josefem Somrem, doporučuju
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oneiroboros Oneiroboros](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/547281/oneiroboros.jpg?v=1728476799)
čtenářka Barrku níže vyčerpala vše, co bych napsal sám
knížečka ani ne na hodinu četby naláká ilustracemi a dostojí charakteristice vzadu na obálce: plácat ovšem bez kompozice a vnitřní logiky na nějakých 50 stranách textu styly a motivy od čínské mytologie přes bibli či Freuda až po Hru o trůny, míchat řečtinu s latinou, varany z Galapág s Kavkazem, oidipovský komplex s toxikomanií (olizování kamenů) atd. atd., to už je na mne trochu moc, z toho se autor nevylže "snem" ani "mezisvětním portálem"
myslím, že Reissler chce ve skutečnosti psát o problémech chlapeckého dospívání a zvolil si k tomu trochu nešťastnou podobu experimentální F&F
![Postel Postel](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489361/postel-8jK-489361.png?v=1643560609)
bibliofilské vydání Vaculíkovy nikdy nepublikované erotické povídky z roku 1978 o mileneckém vztahu se Zdenou Erteltovou, která opisovala knihy pro jeho samizdatovou Edici Petlice
k "ději" není třeba nic dodávat, v každém případě je Vaculíkova Postel fascinujícím příkladem bohatství českého jazyka, z nějž dokázal autor čerpat i nově vytvářet tolik synonym, opisů a hříček pro tu po tisíciletí nejpříjemnější živočišnou činnost, a přesto nebýt vulgární!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sbohem, město C. Sbohem, město C.](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204793/sbohem-mesto-c-WtW-204793.jpg?v=1550301111)
příběh "letní" lásky dvou mladých amerických židů, zasazený cca do poloviny padesátých let, která - jako tisíce jí podobných - ztroskotává především na sociální nerovnosti (Brenda je dcerou bohatého selfmademana, pohybuje se mezi smetánkou a míří na prestižní univerzitu, zatímco Neil - personální vypravěč - žije u tetičky na chudé periferii a živí se jako knihovník; novela ostatně začíná příznačně scénou posluhy) a rovněž dobových morálních vzorcích (mimomanželský sex)
Roth velmi uvěřitelně, s jemným citem pro nápaditý detail (!) a bez moralizování ukazuje hierarchizaci nejen v židovských komunitách a rodinách (ortodoxie - konzervativismus - odklon od praxe), ale i generační rozdíly či všeobecně přijímanou rasovou diskriminaci a s ní spojenou problematiku chudoby, negramotnosti atd.
originální název novely "Goodbye, Columbus" odkazuje k hlavnímu městu Ohia, tehdejšímu centru těžkého průmyslu, a rovněž k tamní univerzitě (viz scéna, kdy Brendin bratr pouští Neilovi "columbskou" desku)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století Nezadržitelná vlna: Technologie, umělá inteligence, moc a největší dilema 21. století](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540302/nezadrzitelna-vlna-technologie-umela-inteligence-moc-a-.jpg?v=1719244604)
neuvěřitelně pokrytecký pokus, jakým se Suleyman, generální ředitel Microsoft AI a spoluzakladatel Deepmind (než ho výhodně prodal Googlu), za pomoci ghostwritera a generativní UI snaží obhájit zisky plynoucí korporacím z vývoje AI, maskovaný filantropickými a altruistickými ohledy (*),
v informačně chudém výkladu vyplněném hromadou klišovitých frází a vizionářským blouzněním o obecné AI (nelze rozeznat, jaký je současný stav, co možný za sto či pět set let a co už sci-fi) se snaží čtenáře přesvědčit o nezastavitelných hrozbách AI, které dopadnou na lidstvo, a zároveň zdůvodnit, proč se sám dál podílí na jejím překotném vývoji a šíření (a hlavně prodeji) AI technologií = rozuměj: soukromé firmy mají dál inovovat a obchodovat (zisky elit), a stát má povinnost provést taková legislativní a institucionální opatření, která by nebezpečí odvracela a negativní dopady na společnost zadržovala a eliminovala (tj. odpovědnost státu i každého občana za rizika)
(*) např. offshoring západních firem, jak zachraňují tisíce čínských dělníků, když je zaměstnávají ve svých tamních montovnách smartphonů za dolar na hodinu; prohlášení, že nejvýhodnější je zaměstnávat Jihokorejky, protože mají pro výrobu čipů akorát malé ručičky, jsou z domova zvyklé neremcat a poslouchat, neznají stávky ani odbory a hlavně jim stačí na hodinu jen deset centů... (kolik stál váš chytrý telefon?)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Poznání a léčba poruch manželského soužití Poznání a léčba poruch manželského soužití](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78993/poznani-a-lecba-poruch-manzelskeho--Hxy-78993.jpg?v=1650980128)
obecný výklad o dynamice manželského soužití a jeho typologie následuje specializovaná část o poruchách vzniklých soužitím dvou nedisponovaných jedinců (debaklová a kalamitní situace), dvou disponovaných jedinců (s trefnou klasifikací patologických osobností od hypersteniků přes pedanty a hysterky až k chorobným žárlivcům) nebo při mimomanželském vztahu
kdyby se text přepsal současným "korektním" jazykem a vyvatoval feelgood frázemi, je to vlastně úžasně moderní příručka pro vztahové mediátory a terapeuty
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Český král Karel Český král Karel](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74780/cesky-kral-karel-N2t-74780.jpg?v=1447714299)
v době vydání (téměř 50 let zpátky) to byl zdroj jinde nesoustředěných informací zasazených do hospodářsko-politického kontextu českých zemí
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vyprávění Vyprávění](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311987/vypraveni-30x-311987.jpeg?v=1602532021)
připojuju se ke čtenářce Tyet: po nadšení z povídek Le Guinové teď velké zklamání
koncept fikčního světa je propracovaný a jistě se stal předobrazem desítek pozdějších SFaF, ale přijde mi, že Vyprávění chce být mocímermo správně pochopenou alegorií s hlubokým posláním, naprostá absence humoru i nadhledu, postavy jednají výhradně za účelem poslání a každé jejich hnutí brvou má osudový impakt; striktně bipolárně rozdělený svět, kde spolu soupeří dobré a zlé, zde tedy rozum a cit, věda a náboženství, a malá hrdinka se vydává na dobrodružnou výpravu, aby potlačovanou fantazii pro lidstvo zachránila, to patří do pohádek pro nejmenší
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Zpověď trosečníka Zpověď trosečníka](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/2120/zpoved-trosecnika-pU8-2120.gif?v=1549809913)
Zpověď trosečníka je napsána tak sugestivně, že jsem během četby pouhých sto stránek vypil snad tři litry vody
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Humain: Design + humanitní vědy + umění a umělá inteligence Humain: Design + humanitní vědy + umění a umělá inteligence](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472612/humain-design-humanitni-vedy-umeni--YAC-472612.png?v=1620907371)
nedozvěděl jsem se nic nového, vágní úvodní slovo a pár studentských projektů bez analýzy a (třeba předběžných) závěrů; prostě projekt, který skončil se svým grantem
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![O zlých samotářích O zlých samotářích](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44547/o-zlych-samotarich-44547.jpg?v=1283720101)
říkám si, proč Olbracht spojil zrovna tyto tři rané, tak odlišné povídky do jednoho souboru?
"Jozka, Forko a Pavlína" je tak gorkijovská - tou sexuální scénou ve stohu se úplně vymyká "české" literatuře; a taky dokazuje, jaký je Olbracht úžasný pozorovatel: jak lidské psýchy, tak vnějšího světa - třeba ten nenápadný detail, kdy tulák pozoruje postavu zdálky se k němu přibližující a hádá, že to nemůže být muž, nýbrž jistojistě žena, protože silueta nemá mezeru mezi nohama - a je už jen na bystrosti čtenáře, jestli pochopí, že všechny ženy tehdy nosily sukně až na zem...
povídka "Rasík a pes" prý snad měla být jen epizodou v "Bratru Žakovi", ale takhle samostatně myslím lépe vynikne téma sociální nerovnosti a zla v člověku, který si své vlastní ponížení kompenzuje ponížením jiného, slabšího (nejčastěji bitím zvířete, dítěte nebo ženy), na tom se za 100+ let nic nezměnilo...
doporučuju ke čtení všem, kdo snesou hluboký prožitek osamocení a potupení, z nichž není východiska, jen "práva chvěti se hrůzou a vědomím bezmoci"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vánoce v Praze Vánoce v Praze](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546919/vanoce-v-praze.jpg?v=1728133861)
podobně jako z dřívější Rudišovy odbočky Trieste Centrale ani z Vánoc v Praze nejsem nikterak nadšen, přestože nadevše miluju (a provozuju) pražská noční kolečka (a jestli napadne, tak si tohle Rudišovo co nejdřív obšlápnu):
jednak mě zamrzelo, že se nejedná o autorský překlad, ale autorizovaný (kdybych to věděl dřív, pídím se radši po německém originálu), jednak mi příběh přijde dost předvídatelný, šablonovitý a přesymbolizovaný, a taky možná trochu vykradený...
...přečtěte si Aškenazyho Malou vánoční povídku aneb Jak jsem se ztratil (nebo zajděte na její divadelní adaptaci do Dlouhé)