los los komentáře u knih

Konkláve Konkláve Robert Harris

nečekaná pointa, ale vlastně... ani taková být nemusela

08.04.2018 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

ne, na tento druh humoru musí mít čtenář speciální buňky, a ty postrádám, zvládl jsem pár stránek a knihu odložil

08.04.2018

Hovězí kostky Hovězí kostky Emil Hakl (p)

ale jo, jednohubka na odpoledne, úměrná dávka cynismu a beznaděje chlapskýho světa, takoví jsme

05.04.2018 3 z 5

Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Pipi Dlouhá punčocha (4 příběhy) Astrid Lindgren

tuhle literární postavu prostě od dětství nenávidím

02.04.2018

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

chudák moje máma, četla mi tuto knížku tolikrát, že už ji znala zpaměti

02.04.2018 5 z 5

Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Martínkova čítanka a dvě klubíčka pohádek Eduard Petiška

Petiška a Zmatlíková (stejně jako třeba Petiška a Miller), ti patří k sobě, kdo by na ty překrásné knihy dětství zapomněl - a na to kouzelné napětí, ať už byl posluchačem, anebo tajně četl pod peřinou sám

a nejradši jsem měl Myšího krále a také pohádku O jablůňce

Majka Majka Alfred Wellm

Tato dětská kniha se mi vryla do paměti neskutečně silně, četl jsem ji 20x, možná i vícekrát. Dodnes si pamatuji Sazičku Čmuchálka a Všetečku Všudybyla. Okouzlily mne ilustrace, prohlížel jsem si je znovu a znovu a hledal v nich skryté hádanky. A stále si vybavuji ten dětský vztek z "nespravedlivého kouzla", jak se naučit násobilku, a zlobil jsem se na hlavní hrdinku, že ten "dospělácký trik" neprokoukla!

02.04.2018 5 z 5

1848! - Rok hrdinů, milenců a zrádců 1848! - Rok hrdinů, milenců a zrádců Otomar Dvořák

ne, takto opravdu ne

02.04.2018

Dobré ráno na zahrádce Dobré ráno na zahrádce Kamila Sojková

vzpomínka na dětství

Řecké mýty Řecké mýty Lucilla Burn

v době předinternetové výborný zdroj základních informací o řecké mytologii

02.04.2018 3 z 5

Příběhy lásky - od nejstarších dob až do pozdního středověku Příběhy lásky - od nejstarších dob až do pozdního středověku Rudolf Mertlík

v dětství jsem dostal tuto knihu od babičky za dobré vysvědčení, bylo mi asi 12 let a hrozně jsem se styděl napsat ji do čtenářského deníku, přestože mne příběhy velmi zaujaly

02.04.2018 3 z 5

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

neuvěřitelné, jak dokáže kniha přečtená v dětství člověka provázet i v dospělosti

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

formálně a kompozičně dobrý nápad (a i technicky nápaditě provedený) vyprávět jeden příběh očima dvou hlavních protagonistů, ovšem nikoli paralelně, ale nadvakrát - každý zvlášť
je poznat autorův talent (snad vycvičený ze scenáristiky a na seriálové tvorbě) zdařile pracovat se zápletkou a neutopit se v kauzalitě a chronologii, což však na druhé straně odhaluje i největší slabinu knihy/knih, tj. ve snaze o zkratku se proud vyprávění na mnoha místech blíží spíše převyprávění; příjemné odpočinkové čtení, ale nic víc

20.03.2018 1 z 5

Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

tak překombinované..., nebo to má být parodie žánru?

20.02.2018

Akvárium Akvárium Vladimir Bogdanovič Rezun

četl jsem před 20 lety a tehdy na mne příběh velmi zapůsobil, pravděpodobně bych byl dnes daleko kritičtější, ale doporučuju

20.02.2018 3 z 5

Zen a umění údržby motocyklu Zen a umění údržby motocyklu Robert Maynard Pirsig

inspirující, zejména pro analytiky, patology, poststrukturalisty a podobné podivíny;

doporučuju přečíst interpretaci/parodii od Umberta Eca, pak zjistíte, že pomocí analogie a metafory lze dokázat, že lejno je Bůh

06.02.2018 1 z 5

Edison Edison Vítězslav Nezval

drtí...

06.02.2018

Máňa a my druzí Máňa a my druzí Simona Bohatá

literatura to není, ale jako vzpomínky na dětství zachycené na papír milé
jednoduché a čtivé, oddechové

30.01.2018 3 z 5

Almanach Dramatyckých her Almanach Dramatyckých her Václav Kliment Klicpera

Strojomír Bleskota je prostě Strojomír Bleskota

29.01.2018 4 z 5

Žirafí krk Žirafí krk Judith Schalansky

výborně komponovaný příběh, negativní hlavní postava - učitelka biologie a její subjektivní pohled na svět a život (v paralelách vlastní, ostatních, německého národa, společnosti a lidstva) de/formovaný zkušeností a povoláním, nečekaná pointa až v úplném závěru vysvětluje název díla, krátké, úsečné, popisné věty; ilustrace z učebnic biologie a netradiční využití margin v pravém horním okraji odkazují k formě odborného pojednání - zajímavé prvky intertextuálního a žánrového mísení

24.01.2018 5 z 5