lucie.svobodova komentáře u knih
Tak tohle nejde označit jinak než milé, odpočinkové čtení . Které se ještě k tomu čte “sakra dobře . A nejednou pohladí po duši v této uspěchané době.
V reálném světě se s takovýmto přístupem, který autorka popisuje, už asi moc nesetkáme, jelikož se to “nenosí a každý si všímá jen sám sebe. Ale je třeba brát ohled na to, že se jedná o knížku .
Parta lidí na nástupišti nemá společného nic víc, než příměstský spoj do Londýna. Ale zůstane to tak? Nebo je osud svede dohromady a stanou se z nich přátelé?
Každý je charakterem úplně rozdílný, alespoň na první pohled, ale je to skutečně tak nebo zdání klame?
Seznamte se, prosím, například s Ionou, Svěžím sexistou ze Surbitonu nebo s PPP - Podezřele Přívětivým Plyšákem.
Co je to za přezdívky? Na to už si budete muset přijít při čtení .
U autorky oceňuji vykreslení charakterů postav, to zvládá opravdu bravurně a myslím, že mnozí z nás (čtenářů), se v nějaké z postav i najdou.
Rozhodně si od autorky přečtu i její předchozí knížku - Kavárna na konci ulice.
Po všech těch hororech, thrillerech a psychothrillerech to byla taková výhybka () “na odpočinek a byla opravdu skvělá .
Tak tady mě na první pohled zaujala obálka knížky. Hned v závěsu to byla anotace, podle které bych si dovedla představit i akční film
Nu což - spokojím se s touhle knižní jednohubkou.. mám k ní však jednu výhradu - je moc krátká ..
Děj knížky je nabitý akcí a rozhodně bych ho nazvala poutavým. Já miluji postapo, od zombíků v Živí mrtví až po Vrčící naději . Musím říct, že celé tohle dílo je naprosto promakané a jednoduše - Leni - klobouk dolů. Je to něco nového, neokoukaného a rozhodně chtělo odvahu jít s tím na trh.
Hlavní postavy jsou perfektní, Samael je můj favorit číslo jedna, taková útlá knížečka a stejně jsem si ho stihla hrozně oblíbit, ani nevím pořádně proč, ale prostě to tak je. A hlavní hrdinka? Tišší´ postavu jsem snad ještě nezažila ..
Samael je voják, který dostane důležitý úkol sblížit se s vlkodlačicí ale jak tohle může dopadnout? Jak to může fungovat bez možnosti normální komunikace? A proč vlastně?
Nalezneme zde akci, napětí, nějakou tu romantiku a také nějaké ty zvraty.. Zajímá tě jaké? Tak to už si musíš zjistit v knížce sám!
S manželem máme zájem o období druhé světové války a nacistické Třetí říše.
Možná to na první pohled vypadá zvláštně, ale nejde v žádném případě o žádné sympatie k tehdejšímu režimu – spíš o fascinaci tím, jak se jedna z nejtemnějších kapitol lidských dějin mohla vůbec odehrát. A jak se takový člověk mohl dostat k moci?
Právě proto, když jsme viděli, že bude vycházet tato kniha, museli jsme ji mít. Zajímalo nás, jestli skutečně dokáže přinést nový náhled na xkrát zpracované téma.
Kniha nám dle anotace slibuje přelomová tvrzení o Hitlerových motivacích a mnoho dalších informací, které kdyby tak skutečně byly, mohly by přepsat historii.
Autor totiž tvrdí, že Hitler nebyl posedlý bojem proti bolševismu nebo Židům, ale vše, co se dělo, bylo zapříčiněno jeho strachem z moci Spojených států a Británie.
Mohlo být skutečně vše jinak, než je nám tolik let prezentováno?
Simms je zaměřen na Hitlerovu ideologii, její vznik a postupné formování.
Dle něj obdivoval úspěch Spojených států a Británie a chtěl to i pro Německo.
Údajně totiž věřil, že pokud si Německo nevybuduje také takové postavení, zanikne.
Přesně toto měl být, dle autora, klíčovým důvod k Hitlerově politice, včetně genocidy.
Je možné, že byl Hitler posedlý strachem a ne nenávistí? Byly jeho činy způsobeny obavami, že by Německo mohlo padnout?
Úplně jsem knihu nevnímala jako biografii. Ne v tom smyslu, jaký jsem očekávala.
Přijde mi, že v knize najdeme především rozbor myšlenek Hitlera a hypotéz autora, jak to tehdy mohlo být.
Stejně tak mi přišlo, že dost svých teorií autor předkládá spíše jako fakta.
Pokud čekáte biografii s osobním příběhem, tohle nebude ta správná cesta. Ucelený životopis zde totiž nenajdeme.
Ale pokud si chcete přečíst něco nového, dozvědět se nové teorie a prozkoumat ideologii Hitlerovy politiky, pak to bude knížka pro vás .
My měli po dočtení smíšené pocity. Simms sice přináší něco nového, rozhodně originální pohled na Hitlerovu politiku a ideologii.
Hledali jsme si i další názory odborníků na tuto knihu, jelikož spoustu informací bylo výrazně odlišných od těch dosud známých.
Dohledali jsme i dost negativních názorů na knihu - od historiků, i od dalších čtenářů.
Vy si ale, prosím, udělejte názor podle svého .
I my nad tím budeme asi ještě nějakou tu chvíli přemýšlet .
Napínavé psychologické krimi, které nás vtáhne do malého městečka - Kazdíkova.
Stráví tam Viktorie poklidnou dovolenou, tak jak měla v plánu? Procházky, focení a koupání… nebo ji čeká něco úplně jiného?
Více v záložce Recenze :)
Emotivní příběh o tenké hranici mezi láskou a nenávistí, o minulosti, která nás formuje, a o síle, kterou člověk musí najít, aby se postavil sám sobě a svému osudu.
Autorka přináší komplexní a poutavý pohled na život hlavní hrdinky, třicetileté Mariny, která bojuje se svými démony z minulosti a snaží se najít rovnováhu v přítomnosti.
Marina se zdánlivě vyrovnala se svou bolestnou minulostí a žije poklidný život.
Má stabilní práci, přátele i bydlení.
Ale příchod nového kolegy Marcela – muže, který zná její minulost a může ji kdykoli připomenout – vše mění. Marcel, pocházející ze stejné vesnice jako Marina, o ní zná jen povrchní pravdu a nechápe tak její hlubší bolesti.
Na začátku k ní chová zjevné pohrdání a není schopen vidět ji jinak než přes negativní zážitky z dětství. Avšak postupem času a blízkostí v práci začne Marcel odhalovat Marininu současnou povahu – laskavou, silnou ženu, která se i přes všechny překážky postavila na nohy.
Příběh se věnuje několika vážným tématům, včetně sexuálního zneužívání, rodinného zklamání a společenských předsudků.
Autorka citlivě a realisticky zpracovává náročná témata, a přestože kniha není nijak depresivní, nechybí v ní momenty, které vás dojmou k slzám.
Marina je inspirativní postavou, jejíž cesta ke smíření s minulostí ukazuje sílu lidského ducha a odhodlání nevzdat se naděje.
Prožíváme s ní její pocity beznaděje, boj a nakonec i smíření.
Marcel jako postava prochází výrazným vývojem – z hrubého a arogantního muže se stává někdo, kdo se dokáže otevřít a pochopit druhého člověka. Jejich vztah není pohádkovou láskou na první pohled, ale spíše procesem poznání, smíření a budování důvěry.
Marcel je pomyslným zrcadlem každého, kdo si pod tlakem předsudků a stereotypů vytvořil o druhém člověku falešný obraz.
Miška v knize mistrně postupně odhaluje Marininy temné vzpomínky a vytváří tak plný obraz její osobnosti.
Dialogy jsou přirozené a realistické, což dodává příběhu autenticitu. Kniha je plná emocí – vtipné momenty se střídají s těmi bolestivými, a právě tato dynamika činí příběh živým a velice čtivým.
Jedná se o knihu, která vás zaujme od prvních stránek a nepustí až do konce.
Příběh, který se zabývá tématy, jež nejsou lehká ani příjemná, ale zároveň je napsán s nadějí a optimismem.
Doporučuji všem, kteří se nebojí číst knihy s hlubším poselstvím a kteří ocení příběh o odpuštění, lásce a síle člověka překonat svou minulost.
(SPOILER) Společenský román, který se věnuje tématům alkoholu, vztahům, ztrátě, truchlení a zabrouzdá i do LGBT problematiky.
Adam, hlavní hrdina, se už půl roku vyrovnává se ztrátou milované manželky. Jeho život se skládá ze dvou kontrastních částí – nočního promiskuitního života plného alkoholu a denního pokusu být alespoň průměrným otcem pro svého syna Kryštofa.
Kryštof je přitom skvělým dítětem, a jeho přítomnost v příběhu dodává svěží a nevinný pohled na svět, který dokáže krásně vyvážit těžší momenty.
Zásadní zlom přichází, když se objeví energická Broňa, která Adama zcela vyvede z jeho pochmurného světa a ukáže mu nové možnosti.
Broňa je živá, mladá a přináší do příběhu naději, kterou Adam nutně potřebuje.
Vedlejší postavy, jako Adamova sestra, také dostávají dost prostoru, a jejich příběhy pěkně dokreslují atmosféru knihy.
Autorka nešetří sprostými slovy a přímými popisy, což dodává textu autenticitu.
I přes určitou tvrdost ale kniha zůstává velice čtivá a zajímavá.
Adam není snadnou postavou k oblibě – jeho způsob truchlení, způsob života a často sobecké chování není snadno pochopitelné.
Přesto však v sobě má jakýsi klíč k pochopení, a jak se děj postupně rozvíjí, Adam prochází uvěřitelným vývojem, který ho nakonec činí rázem sympatičtějším.
Zakomponování LGBT prvků je zde přirozené a jemné, a přestože není hlavní linkou příběhu, dodává knize zajímavý drive.
Adamův boj se ztrátou, jeho vývoj, i vztahy, které naváže, jsou psány tak, že působí věrohodně a lidsky. Někdy je jeho chování k zlosti, jindy ho můžeme litovat.
Kniha dokáže překvapit vývojem událostí, zejména díky nečekaným zvratům v příběhu a zajímavým postavám - jako Broňa.
Celkově kniha nabízí hluboký pohled do života člověka, který prochází ztrátou, a ukazuje, že štěstí může být blíž, než bychom čekali – stačí tomu dát jen šanci.
4.5*
Již 5. případ Adama Fawleyho, kdy se tentokrát přesuneme na půdu Oxfordské univerzity. Padlo zde totiž obvinění ze sexuálního obtěžování…to by mohla být “parádní aféra.
Člověk by s tím mohl být díky předsudkům rychle hotový, ale zde padlo obvinění na ženu. Obviněnou je úspěšná akademička a obětí pohledný student, hráč ragby, takže rozhodně žádné tintítko, které by mohlo být lehkou obětí.
Jak se věc skutečně má?
Objevují se totiž rozpory ve výpovědích. A vypadá to, že úplně nevinně v tom nebude ani jeden.
Stane se to, co by každý asi čekal - celá situace se začne propírat na sociálních sítích a teď je na Adamovi a jeho týmu, aby to celé co nejrychleji rozlouskl.
Nesmí u toho ale zapomínat ani na své nejbližší, jeho rodinu totiž dohání stíny minulosti a najde se někdo, kdo trpělivě vyčkává, aby se Fawleyho zbavil .
Pomůže Adam svému týmu nebo se bude muset věnovat jiným záležitostem? Na to si odpověď budete muset již nalézt v knížce.
Nerada se opakuji, ale tahle série je pro mě sáhnutí po jistotě. Obdivuji autorku jak dokáže pokaždé vykreslit děj, dát mu drive, spoustu možných cest ve vyšetřování, vždy je příběh zamotaný a postupně nám ho rozplétá a vy jen čekáte s čím vlastně v závěru přijde tentokrát .
Hlavní dějová linka vyšetřování zneužívání je zde doplněna vedlejší (ale neméně důležitou a napínavou) linkou, která se týká přímo Adama a jeho okolí, se kterou jsme mohli počítat už z minulého dílu.
Jako vždy nalezneme obohacení v přepisech výslechů, kresbách, diskuzích na sociálních sítích a dalších.
Tak si k tomu pojďte sednout a pokusit se rozluštit jak to ve skutečnosti celé bylo, myslím si, že budete stejně překvapení jako já.
Jelikož postupně přicházím na chuť fantasy a erotice, po všech těch thrillerech a detektivkách, které čtu dlouhé roky, sáhla jsem po Chladném králi. Protože Fantasy Darkromance? Na to se musím mrknout! Kdo by si nechtěl rozšířit rozhled napříč knižním světem, že jo?
Míša má poutavý styl psaní, určitě je knížka čtivá a i přesto, že s tímto žánrem teprve začínám a celkově mu přicházím postupně na chuť, moc mě zaujala a sáhnu jistě i po pokračování, to si totiž nemohu nechat ujít!
Autorka nás v úvodu seznamuje s “jejím světem. Nacházíme se v budoucnosti, ale vládce život vrátí o míle do minulosti. Vládne mu krutý král Krenus, který si podmanil řadu zemí. A životu ve své zemi nastavil jasně daná pravidla Představte si, že například nesmíte u sebe mít elektroniku, nosit spodní prádlo a nebo používat jako žena hygienické pomůcky zpět do minulosti, kdy žena byla jen objektem touhy a měla jasně dané své postavení, které nebylo jistě lichotivé.
Příběh je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky Mesilie a některé části i z pohledu Kardese, místního prince, který si jde za tím, co chce.
Mesilie je klasická “puberťačka - paličatá a se svým názorem. Jak se jí asi žije v takovém světě, kde jsou jasně daná pravidla? Dodržuje je? Nebo se pravidlům brání nebo dokonce staví proti nim?
Kardes - krutý a chladný princ, anebo je to tak trochu jinak? Budete ho nenávidět nebo milovat? Dominantní, krásný a zahalený tajemstvím. Ale jakým?
A co má v plánu krutý král Krenus?
Znáte takový ten pocit, který balancuje na hranici lásky a nenávisti? Tak i ten tady nalezneme. A o neuvěřitelné touze ani nemluvím !
Fantasy část mi vyrazila dech, ale nic z ní nebudu prozrazovat, ať si ten wow efekt užijete v plné parádě.
Ale jinak Chcete příběh v neobyčejném světě, protkaný nějakou tou vraždou, zvrhlostí a plnou dávkou elektrizující erotiky? Chcete se červenat?
Mesilie a Kardes na vás čekají
A upozorněte partnery, že budete dost možná náruživější než normálně
„Smyslnost je zbraň, kterou jen stěží přebijete slušností. A vášeň válka, která se nedá vyhrát prosbami.“
„Omluvy a prosby patří do postele.
Dneska je to jednohubka Cyklus vlkodlaka, u které musím vyzdvihnout především ilustrace, protože ó můj Kingobože - bomba. To je přesně ta knížka, kterou potřebuje mít doma každý Kingofil Jedná se o první české vydání .
Tarker Mills - městečko, které je ochromeno hrůzou, kdykoliv nastane úplněk. V tu chvíli se totiž ozývají zoufalé výkřiky lidí a nelidské skučení. A všude kolem zanechává stopy netvor, jehož hlad nelze ukojit. Každý měsíc se opakuje o úplňku to stejné - někdo zemře.
Každá kapitola = měsíc v roce. Čte se velice svižně, právě i díky krátkým kapitolám .
Už dle počtu stránek vidíte, že je to opravdu útlá knížečka, takže toho obsahu se tam moc nevejde, ale i tak je to za mě příběh, který stojí za přečtení. Určitě neurazí, každopádně pokud s Kingem teprve začínáte, sáhla bych po jiné jeho knížce, abyste nebyli zklamání, protože určitě má lepší díla . Ale i tak - tahle knížka svoji atmosféru bezesporu má
Tohle nebylo úplně lehké čtení, to je tak, když zkombinujete cestopis s životním osudem.
Manželé provozovali rodinnou farmu, kterou vlastními silami zrekonstruovali a vychovali tam i své děti.
Ale přijde rána z čistého nebe a o vše přijdou. O střechu nad hlavou, práci i veškerý majetek.
Jsou z nich najednou lidé bez domova. Nemají se kam vrátit.
Aby toho nebylo málo, zjistí, že Moth trpí nevyléčitelným degenerativním onemocněním.
Jak byste se cítili, kdybyste zjistili, že váš životní partner má nevyléčitelnou nemoc?
Kdybyste přišli o dům i práci?
Není to na jeden manželský pár trochu moc?
A tak si Raynor a Moth zabalí do batohu jen to nejnutnější a vydají se na životní pouť dlouhou mnoho kilometrů po anglickém pobřeží.
Ze Somersetu, přes Devon a Cornwall, až do Dorsetu.
Po cestě je čeká mnoho nástrah a starostí.
Jaké? Bude jim stačit 48 liber na týden? Víc totiž nemají..
Jejich putování je cestou k sebeuvědomění, cestou k naději, ale i přes všechny nelehké skutečnosti si stále uvědomují okolní krásy. A také to, že člověk nikdy neví, kolik času mu zbývá.
Co myslíte? Došli do cíle cesty?
A co Moth a jeho zdravotní stav?
Tahle kniha je prostě jedna velká emoční jízda.
Tato knížka mě zaujala na první pohled, jelikož miluji vše italské, od kultury až po místní gastronomii. A zde jsem dostala vše, ještě včetně životního příběhu Blanky
Na první pohled úspěšná rozhlasová moderátorka, ale v osobním životě to bohužel skřípe, dva rozvody za sebou a třetí manželství také není podle představ. Jednoho dne v sobě Blanka najde vnitřní sílu, požádá opět o rozvod a vydá se na dovolenou do Itálie - do Kalábrie, přímo do pověstné špičky italské boty, plnit si své sny.
Co se zde odehraje? Pomůže sluníčko a moře zahnat každodenní starosti a strasti? Nebo tam na Blanku snad čeká osudová láska? Nový začátek?
Blanka nás vpustí do svého osobního života a nahlédneme do hezkých, i méně hezkých, chvil, kterými si člověk standardně v životě prostě mnohdy projde, ať chce nebo nechce.
Kniha je psaná čtivě, upřímně, dokonale jsem si dokázala představit místní prostředí, kde se příběh odehrává a stejně tak smysl pro humor autorky mi naprosto sedl .
Pro mě to bylo příjemné čtení obohacené o spoustu receptů, a jelikož ráda vařím (i jím ), určitě se do nich pustím a třeba se zde s vámi podělím i o výsledek .
Každopádně bych po přečtení nejraději sedla do letadla a vydala se vstříc dobrodružstvím (a mňamkám) směr Kalábrie .
Naomi strávila léto s kamarádkami, již před lety, když byly ještě malé holky. V lesích hrály “Hru na bohyně, toulaly se lesem a představovaly si svět obřadů a zázraků.
Poklidné léto náhle skončilo, když na Naomi někdo zaútočil, přežila jako zázrakem 17 bodných ran.
Dočkala se identifikace toho, kdo ji měl ublížit. Spolu se svědectvím kamarádek za mříže poslaly sériového vraha. Byl hledaný za vraždu několika žen, ale ublížil skutečně i Naomi?
Byly to hrdinky nebo lhářky?
Začala bych tím, že miluji thrillery, jak mnozí z vás už vědí.
V tomto případě mě zaujala ihned na první pohled obálka knihy a já věděla, že si ji potřebuji přečíst.
Kate Alice Marshall - do této chvíle pro mě neznámá autorka. Jaký mám názor na její styl psaní?
Když jsem se ponořila do čtení, nemohla jsem knížku ani odložit. Dostává se nám totiž originálního příběhu plného temnoty, nebezpečí, lží, zvratů i možných odhalení.
Občas byla nějaká část trochu předvídatelná, převažoval však wow efekt .
Mohou lži “přežívat tolik let, aniž by byly odhaleny? A jak to bude v tomto dechberoucím příběhu? Dozvíme se, jak to tehdy skutečně bylo?
Postavy jsou zde originální a skvěle propracované. Charaktery jsou to různé, každopádně uvěřitelné. Některé sympatické, některé méně, každý si najde zajisté své.
Máte rádi knížky u kterých musíte přemýšlet? Milujete napětí a zvraty?
Dedukujete z děje rádi co se skutečně stalo?
A chcete zjistit co se před lety v lesích skutečně stalo?
Tak neváhejte a knížku si určitě pořiďte!
S porovnáním s ostatními knihami, které čtu, je tohle opravdu sousto na jedno odpoledne při kávě jo, to jsem si říkala - a ejhle to je tak nabitá knížka emocemi, že to opravdu u jedné kávy přečíst nešlo
Novela in-flash nic ti to neříká? Neboj, také jsem nevěděla o co jde
Je to specifický literární útvar, kdy autor píše povídky, které fungují samostatně, ale spolu vytváří komplexní příběh. A zde autor ukazuje, že to opravdu umí
Jedná se o velmi silný psychologický příběh, o příběh syna a otce otce a syna a o jejich poutu. Setkáme se zde s chlapcem, který postupně dospívá, až se také sám stane otcem a při výchově se snaží poučit z chyb, které udělal jeho otec.
Ale i tak nějaké chyby dělá, jak už to tak bývá..
Autor píše poutavě, nijak to neprotahuje a jde rovnou k věci, takže za mě super .
Každopádně knížka je tak nabitá emocemi, že i zde jsem si musela ke čtení přizvat balíček kapesníků (fuuu, od toho co jsem matka, jsem nějaká ubulená )
Rozhodně přečtení této útlé knížečky doporučuji
Tak tahle jednohubka stojí za to a dovedla bych si podle ní představit nějaký kratší akční film ..
Hlavní hrdinka - sympatická, trochu potrhlá Klára nechává svůj dosavadní život v České republice a odjíždí do Mexika, na svou tak trochu šílenou jízdu
Nalezneme zde prvky akce, hororu i humoru, kdy Kláru potkávají až bizarní události.
Víc vyzrazovat nebudu, ať nevyzradím příliš .
Autor píše uvolněně, čtivě a určitě se podívám na nějakou z jeho dalších knížek.
Představte si, že se vám během chvilky obrátí život vzhůru nohama.
Jdete na zdánlivě normální nákup do supermarketu a ten se promění v noční můru.
A přesně to se stalo Philovi.
Phil vyrazil jednoho dne do supermarketu nakoupit, aby si s přítelkyní užil pohodový den doma, jen odpočívat a mlsat.
To by tam ale nesměl potkat malého chlapce - Adama. Ten mu na místě zvedl tlak svým chováním.
Ale to nebylo vše.
Chlapec totiž nabídl Philovi bonbon a ten udělal to nejhorší co mohl - vzal si ho.
Copak mu doma nevtloukali do hlavy, ať si nebere sladkosti od cizích lidí? Nebo to platí jen naopak - aby si nebraly děti od dospělých?
No, každopádně tento nevinný akt spustil spirálu děsivých a nevysvětlitelných situací.
Například tu, kdy se Adam stal součástí Philova života a začal mu tvrdit, že je jeho syn.
Může být něco horšího?…
Jak se s touto situací vypořádá? A jak se to mohlo stát? Ztrácí rozum, sní nebo ještě něco úplně jiného?
Kealen rozehrál na pár stránkách dokonalou psychologickou hříčku, která mě přilepila ke knížce, dokud jsem ji nepřečetla na jeden zátah.
Spolu s Philem jsem balancovala na hraně reality a šílenství.
Děj se ubírá jasným směrem a pak přijde další zvrat, až nakonec….
Autorův styl je velmi sugestivní a poutavý, dokonale navodil atmosféru. A to chce na tak malém rozsahu talent .
Hraje si s myslí Phila, ale i tou naší. A hrozně se mi to líbilo. Teď přemýšlím, jestli jsem normální .
Horor, psychologie, tajemné děsivé dítě… no klid to ve vás rozhodně nevzbudí. Mám jen jednu jedinou výtku - chci to delší!
Teď ti položím jednoduchou otázku…
Dáš si bonbon?
Určitě je zde znát Kingův rukopis – spletitý příběh plný vzrušení, skvěle vykreslené postavy i dlouhé popisy a temná stísněná atmosféra.
Přestože se kniha neřadí do klasického hororu, dokáže vzbudit nějakou tu hrůzu a zároveň donutit přemýšlet o tom, co se děje za hranicí reality.
Občas působí dost přitaženě za vlasy, ale to vysvětluje asi i stav SK, ve kterém byl, když knihu psal …
Děj začíná nenápadně, nedaleko městečka Haven, kde hlavní hrdinka Bobbi narazí v lese, při cestě domů, na kus kovu. Doslova o něj zakopne.
A to by nebyla ona, kdyby nezačala pátrat, o co se jedná. Postupně tak tento kousek odhalí jako součást obřího mimozemského korábu. Byl dobrý nápad tento nález odhalit?
Tento objev totiž odstartuje sérii nevysvětlitelných událostí, kdy se obyvatelé městečka začnou měnit - hodně měnit. Přeměna je pozvolná, a přesto hrůzná – lidé se stávají něčím a někým jiným, ovládaní tajemnou a temnou silou. Tommyknockeři je potřebují…
King věnuje velkou část knihy popisování jednotlivých postav a jejich vnitřních bojů, což dodává příběhu hloubku, ale zároveň to může působit trochu zdlouhavě, ale to u Kinga také není novinkou. Já to na něm třeba miluju .
Ve chvíli, kdy jsme se dostali k popisům vedlejších postav, začala jsem se lehce ztrácet, protože jich bylo opravdu dost. Ale nic, kde by se člověk časem nezorientoval.
Hlavními postavami jsou Bobbi a Gard, který je díky kovové destičce v hlavě “imunní vůči vlivu mimozemšťanů.
Je to právě Gard, kdo má potenciál zastavit šíření zkázy. Ale dokáže to? Odhodlá se k tomu?
Přestože kniha nemá klasické hororové prvky, jaké byste čekali od Kinga, atmosféra strachu a tísně je tu stále přítomná.
Postupná proměna obyvatel Havenu je bezesporu mrazivá.
Celkově Tommyknockeři ukazují Kingovu schopnost mistrně budovat svět plný tajemství. A i když rozsah není opět nejmenší, kniha si udržela mou pozornost až do poslední stránky.
Doporučila bych ji především těm, kdo mají rádi sci-fi příběhy, ideálně s hororovým nádechem.
A zároveň bych ji za sebe nedoporučila jako první knížku od SK, pokud s ním teprve začínáte koketovat .
Veronika ve své knize přináší autentickou a upřímnou zpověď o jednom z nejtěžších životních rozhodnutí – o rozvodu.
Ale je to vážně vždy jeden z nejhorších zážitků v životě? Nebo může přinést i něco dobrého…?
Autorka přistupuje k tématu s neobvyklou dávkou odvahy a nadhledu, což činí její příběh nejen inspirativním, ale i povzbuzujícím. Místo tradičního pojetí rozvodu jako traumatu, plného bolesti a smutku, ukazuje, že i taková zkušenost může být cestou ke svobodě, sebelásce a osobnímu růstu.
Kniha je psána z pohledu ženy - mámy, což jí dodává osobní hloubku a autentičnost.
Můžeme se snadno ztotožnit s autorčinými pocity nejistoty, strachu, ale i s postupným přijímáním nových výzev.
Autorka dokazuje, že rozvod není konec světa, ale může být začátkem nové, lepší kapitoly života.
Jedním z nejsilnějších prvků knihy je její otevřenost.
Verča se nebojí přiznat chyby, slabosti a obavy, což činí její příběh o to reálnější.
Kniha je plná osobních reflexí, ale zároveň nabízí povzbuzení a naději pro všechny, kteří se ocitnou v podobné situaci.
Ukazuje, že i když cesta může být trnitá a plná slz, na jejím konci čeká nové pochopení sebe sama a osvobození.
Jedná se o knihu, která nejen zaujme čtivým stylem, ale hlavně nabídne útěchu a inspiraci těm, kteří prochází obdobím změn.
Veronika svým osobním příběhem dokazuje, že někdy je potřeba projít těžkými chvílemi, aby se člověk mohl znovu nadechnout a najít nový smysl života.
První díl romanticko-erotické trilogie zasazené do temného fantasy světa čarodějnic a démonů.
Jedná se o vášnivý příběh, který mísí prvky magie, napětí a vášně, a přitom se nebojí sklouznout do klasických romantických a erotických scén.
Hlavní hrdinka, Elara, je mladá čarodějka, která se nečekaně ocitá na útěku před vlastní rodinou a čarodějnickou komunitou kvůli své zakázané magické moci.
Její jedinou nadějí na záchranu se stává tajemný král démonů, který jí může poskytnout úkryt v nebezpečné Temnozemi.
Elara je jednou z těch hrdinek, ke které jsem si hledala cestu postupně.
Přestože je jí 25 let, její chování a myšlení jsou naivní, někdy až dětinské, což mi malinko ze začátku překáželo.
Postupně se však odhaluje hloubka její postavy, zejména když se dostane do situací, které ji nutí rychle dospět.
Svým způsobem se z naivní dívky stává silná a odvážná žena, která se učí, jak se vyrovnat s její mocí.
Inspirace pohádkou o Červené karkulce je patrná – v knize najdeme symboly jako červený plášť, vlka (jako doprovod lovce), stejně jako cestu lesem, který je plný nástrah a tajemství.
Přesto není příběh tradičním retellingem, ale spíše volně inspirovaným motivem, který se rychle rozvíjí do zcela jiného a originálního směru - fantasy světa čarodějnic a démonů.
Děj knihy je bohatý na akční scény a napětí, ale primárně se soustředí na vztahy.
Erotická linka se zde také objevuje a je vykreslena citlivě, avšak zároveň dráždivě.
Chemie mezi postavami je silná a vnáší do knihy svěží napětí.
Přestože je děj do značné míry předvídatelný, v žádném případě to neubírá na jeho poutavosti. Ba naopak – právě díky této předvídatelnosti a určité jednoduchosti si můžeme naplno užít atmosféru, kterou příběh nabízí.
Důraz na vášeň, vzájemnou přitažlivost a postupný vývoj vztahu dodává knize jiskru.
Přestože kniha není bez chyb, její kouzlo spočívá ve smyslném napětí mezi postavami, promyšleném světě magie a tajemství, a v tom, že dokáže vtáhnout do děje a nepustit. Pro fanoušky žánru je to rozhodně kniha, kterou stojí za to si přečíst.
Příběh plný emocí, konfliktů, naděje i deziluzí.
Román se odehrává v prostředí slunného Řecka, kam si hlavní hrdinové, Daniel a Šárka, přijeli zachránit svůj vztah, který prochází hlubokou krizí.
Cílem jejich dovolené je najít znovu ztracenou harmonii, odpuštění a lásku.
Namísto toho však hned druhý den dovolené přijde zpráva o podivném dopisu, který na Daniela čeká na poště.
Tím se celá snaha o usmíření změní v záhadu plnou otázek, které ničí jejich poslední zbytky důvěry.
Kdo dopis poslal? Proč? A především, co v něm stojí?
Autorka vypráví příběh střídavě z pohledu obou hlavních postav – Daniela a Šárky.
Tato dvojí perspektiva přináší nejen komplexní pohled na dění, ale také umožňuje lépe pochopit vnitřní prožívání každého z nich.
Šárka je na začátku příběhu zraněnou ženou, která se stále potýká s následky partnerovy zrady. Přestože se snaží o vztah znovu bojovat, neustále ji pronásledují pochybnosti, zda může Danielovi ještě věřit.
Daniel, na druhé straně, se snaží svou chybu napravit a vrátit vztah na správnou cestu. Postupně odkrýváme, že za jeho jednáním stojí nejen výčitky svědomí, ale také snaha o nový začátek.
Věkový rozdíl mezi nimi je jedním z mnoha faktorů, který jejich vztah ovlivňuje – a zároveň otevírá otázku, zda jsou partneři schopni si rozumět, pokud jsou v tak rozdílných životních etapách.
Dagmar se v románu dotýká několika citlivých témat – zejména důvěry a jejích hranic. Důvěra je zde ukázána jako křehký element, který může být rychle zničen, ale velmi obtížně obnoven.
Věnuje se i otázce věkového rozdílu ve vztahu, kdy Šárka touží po dítěti, zatímco Daniel se svou životní bilancí tuto myšlenku odmítá.
Zatímco Šárka prožívá svůj biologický tikot, Daniel přemýšlí nad svou minulostí, chybami a tím, jak by jeho život mohl vypadat jinak.
Není možné nezmínit prostředí, ve kterém se děj odehrává. Řecko je zde vykresleno jako kouzelný svět plný slunce, modrého moře, taveren a nekonečné pohody.
Atmosféra této destinace dodává knize neopakovatelný šarm.
Měla jsem chuť sbalit kufry a odcestovat do míst, kde se Šárka a Daniel pokoušejí o znovuobjevení své lásky.
Řecko není jen krásnou kulisou, ale také místem, které jim poskytuje útočiště, naději a prostor k sebereflexi.
Kniha je plná emocí – od smutku a bolesti až po naději a radost.
Ačkoli děj není úplně překvapivý a poměrně brzy tušíme, jakým směrem se bude vyvíjet, autorka jej dokáže podat tak autenticky, že vás vtáhne do příběhu a nedovolí vám přestat číst.
Velkým plusem jsou svižné dialogy, které udržují příběh v tempu.
Je nutné ocenit, jak autorka dokáže podat lidské emoce a komplikovanost vztahů, přičemž zachovává lehkost a čtivost.
Díky lehkému stylu, atraktivnímu prostředí a střídání pohledů je román ideální pro chvíle, kdy hledáte únik z reality a chcete se nechat unést na vlně řeckého moře.
A pokud vás zajímá, co skrývá tajemný dopis a jaký bude osud Daniela a Šárky, určitě dejte této knize šanci.
Kniha, která nám nabízí pohled na kriminální případy, které otřásly tehdejším Československem a zůstávají zapsány v paměti jako jedny z nejbrutálnějších v historii.
Kniha je dílem dvou autorů: Jiřího Markoviče, zkušeného policejního vyšetřovatele a šéfa pražské mordparty, a Viktorína Šulce, scénáristy a spisovatele. Společně vyprávějí o případech, které jsou pověstné nejen svou krutostí, ale také složitostí jejich vyšetřování.
Markovičova kariéra začala v šedesátých letech a rychle nabrala na významu.
Mezi nejznámější případy, které řešil, patří případ spartakiádního vraha Straky či vraha Hojera.
Kniha popisuje nejen samotné zločiny, ale i práci vyšetřovatelů, která stojí za objasněním těchto hrůzných činů. Je to pohled za oponu kriminalistiky, do světa forenzních postupů, pitev, výslechů a psychologických analýz pachatelů.
Díky tomu nám přibližuje detailní metody policejního vyšetřování, které se od osmdesátých let, kdy Markovič působil, dramaticky změnily.
V té době bylo chytit pachatele mnohem složitější než dnes, kdy díky moderním technologiím a analýze DNA je téměř nemožné spáchat „dokonalý“ zločin.
Kniha je rozdělena do deseti kapitol, z nichž každá se věnuje jinému případu. I když jsou některé z nich známé díky medializaci, tato kniha na ně přináší nový pohled díky detailnímu popisu, autentičnosti a explicitním líčením, které nás vtáhne do děje.
Místo jednoduchého vyprávění zde najdeme syrové rozhovory s pachateli, přepisy z výslechových místností či výňatky z protokolů o ohledání těla, což přispívá k intenzivnímu zážitku z četby.
Styl vyprávění je spíše reportážní, bez zbytečného žargonu, což dělá knihu vhodnou i pro laiky.
Šulc s Markovičem dávají příběhům ucelenou podobu, jsou obohaceny o osobní vzpomínky, názory a detaily z vyšetřování.
Občasný přechod do formy rozhovoru dodává čtení na dynamice a oživuje vyprávění.
Vzhledem k surovosti popisovaných případů a přítomnosti autentických fotografií míst činů a rekonstrukcí, není tato kniha určena pro slabší povahy.
Avšak pro fanoušky true crime žánru, kteří chtějí poznat zákulisí vyšetřování vražd a temnou stránku lidské povahy, představuje toto dílo nepostradatelný kousek do knihovny.
Jedním z témat knihy je otázka trestu smrti – téma, na které má Markovič osobní a jasný názor, reflektující jeho dlouholeté zkušenosti s násilnými zločinci.