lulucinax lulucinax komentáře u knih

Buď hodná Buď hodná Irena Piloušková

Kniha mě zaujala na první pohled obálkou i anotací. Trochu jsem tušila o čem bude. Ale nesedlo mi zpracování, respektive první půlka se strašně táhla, druhá už byla lepší.
Autorka přeskakovala mezi různými časovými rovinami a občas jsem se ztrácela, tolik mě to nevtáhlo, přišlo mi to takové rozvláčné.
Rozčilovaly mě skoro všechny postavy, některé méně a některé více a měnilo se to v průběhu čtení.
Nicméně kniha, kvůli tématu, stojí za pozornost a pokud máte rádi psychologické romány, jděte do ní.

Čtyři roční období s Bingem Čtyři roční období s Bingem kolektiv autorů

Moc hezké Bingovy příběhy. Tematické podle ročních období. Kniha obsahuje převážně obrázky, textu tak akorát. Dětem se líbí.

Bílá kniha Bílá kniha Han Kang

Bílá kniha je úvaha a soubor myšlenek o věcech, které jsou bílé.
Dočtete se o soli, sněhu a rýži, ale také o nevinnosti, emocích a o sestře autorky, která zemřela dvě hodiny po porodu.
Naleznete v knize i něco mezi řádky a také něco mezi nebem a zemí.
Rozhodně ji doporučuji k přečtení a brzy si dám další knihu od autorky, její styl psaní je poutavý a pohltila mě. Tuhle si určitě někdy přečtu znovu.

Beze stopy Beze stopy Lisa Gray

Čas od času si přečtu knihu, kterou mám doma už dlouho a koupila ji ve výprodeji a pak si říkám, proč jsem se jí tak vyhýbala. Jedná se o skvělý detektivní thriller, který mé mile překvapil a na který mě nalákala anotace.
Styl psaní mi sedl a kniha je napsaná čtivě a napínavě a vyprávěna z pohledu více vypravěčů.
Hlavní hrdinka Jessica - vyšetřovatelka mi byla sympatická a už mám doma i další díl. Jsem zvědavá, kam se rozjela a zda se ještě shledá s Prycem :)

Běhání - fitness i maratony Běhání - fitness i maratony Richard L. Brown

Celkem pěkná kniha o běhání, řekla bych že spíše pro začátečníky, ale ve druhé půlce knihy jsou užitečné tréninkové plány vhodné i pro ty, co už mají něco naběháno.

01.04.2024 4 z 5

Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Batoh, medvěd a osm kartonů vodky Lev Golinkin

Jaké to je být malým židovským klukem v Sovětském svazu osmdesátých let?
Žádná procházka růžovým sadem.
Autor ve svém autobiografickém románu popisuje, jak se žilo jemu, jeho rodině a jak se rozhodli emigrovat do Ameriky.
Jejich cesta je popsána místy černým humorem, ale některé momenty byly dost děsivé.
Četlo se to docela dobře, ale někde jsem se ztrácela v myšlenkách, když například více zabředl do politiky.
Postupem času mi přišlo, že děj upadal a skákal dost mezi roky. Chybělo mi pár vět o tom, jak nakonec dopadli jeho rodiče a sestra.

Až půjdeš, zavři za sebou Až půjdeš, zavři za sebou Anna Moricová

Hodně depresivní knížka. Hrdinka se ve všem neskutečně plácala. Mladých dívek s takovými problémy bude určitě hodně.
Pár věcí mi přišlo trochu podivných a taky, že si hrdinka ani nenechala pomoct.
Chyběl mi nějaký konec.

Atlas dobrodružství: Dinosauři Atlas dobrodružství: Dinosauři Emily Hawkins

Moc pěkná knížka o dinosaurech. Je plná zajímavostí i pro dospělé. Obsahuje hodně obrázků a textu tak akorát.

Annin útěk Annin útěk Mattia Corrente

Moc pěkná oddechová kniha.
Kniha je především o zamyšlení o životě, o našich rozhodnutích, takovéto co by kdyby. Četla se velmi dobře a pěkný příběh, který jsem si užila.
Jen jsem si říkala, proč až po roce ji Severino začal hledat?
A proč ona odešla až v tolika letech?
Možná mi to jen uniklo.

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

O knize jsem vůbec neslyšela. Pustila jsem se do ní v rámci čtenářského klubu a moc se mi líbila. Jen ta Anna byla vážně hodně upovídaná a jelikož mám děti, občas jsem trpěla tou její ukecaností :-D
Ale příběh je moc pěkný, takový prostě roztomilý :)
Člověk by se měl častěji radovat z maličkostí, stejně jako Anna.

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Velmi silný příběh o ženě, která si uvědomí až příliš pozdě, že by chtěla mít dítě a je odhodlaná udělat pro to všechno. A chce mít za každou cenu takovou holčičku, jakou si vysnila.
Výchova dětí a vztahy jsou hodně složité a křehké. Je důležité naslouchat druhým, ale i sobě samotným.
Místy mi ze čtení bylo hodně smutno. Autorka skvěle popsala postavy a jejich pocity. Vtáhla mě a nepustila stejně jako Rekonstrukce. Až teď jsem zjistila, že Anežka je autorčina prvotina, vůbec to není poznat.
Budu se těšit na další knihu, protože Viktorii Hanišovou zařazuji mezi mé oblíbené české spisovatelky.

Ana Ana Roberto Santiago

Moje asi nejdelší kniha a proto se mi vůbec do ní nechtělo, ale jsem ráda, že jsem se do ní pustila.
Příběh byl zajímavý, plný zvratů, napětí a stránky ubíhaly pod rukama. Každopádně by nevadilo, kdyby měla o třetinu míň stran, občas mi to přišlo dost okecávané. A někdy mě ta Tramelová už fakt štvala.
Dokázala bych si představit, kdyby pan Santiago napsal pokračování a ráda bych si ho přečetla.

Alicina síť Alicina síť Kate Quinn

Skvělý špionážní historický román, lehce bych řekla, že i thriller. Mohla by vás odrazit jeho délka, ale každá stránka stojí za to a já hltala jednu po druhé, místy byl děj dost drsný. Odehrává se ve dvou časových rovinách - minulosti a přítomnosti, z pohledů dvou vypravěček - silných hrdinek, které jsou obě sympatické. A pochopíte brzy, proč v přítomnosti je jedna tak protivná.
Hodně mi připomněla knihu Dívka v přestrojení od Greer Macallister, kterou také můžu doporučit.
Byla to má první kniha od autorky a určitě ne poslední. Na konci knihy prozrazuje, co všechno se opravdu stalo.

Alice uličnice a králík nezbedník Alice uličnice a králík nezbedník Ruth Quayle

Tohle se fakt nepovedlo, hodně podivná kniha. Už dlouho jsem nečetla tak špatnou dětskou knížku.
Knihu jsem koupila kvůli názvu a teda vůbec se mi nelíbila.
Špatně se četla a Alice je hodně nesympatická, když budu hodná. Některé části jsem dětem ani nečetla.

01.04.2024 1 z 5

100 pokladů naší planety: Itálie 100 pokladů naší planety: Itálie kolektiv autorů

Moc pěkná kniha o Itálii. Obsahuje mnoho krásných fotografií. Nečetla jsem ji celou, ale prohlédla jsem si ji a přečetla jen, co mě zajímalo. Doporučuji všem milovníkům Itálie.

01.04.2024 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Knihu jsem si přečetla spíš z povinnosti a moc mě to nebavilo. Špatně se mi to četlo a přišlo mi, že se tam hodně věcí opakovalo. Chápu myšlenku, ale pár věcí mi přišlo nelogických. Ještě si přečtu Farmu zvířat a s Orwellem končím.

Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Pěkný příběh jedné rodiny, který v sobě skrývá tajemství o životě Eleanor Bennettové, která právě zemřela. Eleanor po sobě zanechala nahrávky, kde se se svým životem svěřuje. A také schovala do mrazáku svůj poslední upečený černý dort.
Ze začátku se bylo těžké soustředit na hodně postav s podobnými jmény, ale pak příběh pěkně plynul a hezky se četl.

Putování za kouzelnou mocí Putování za kouzelnou mocí Sarah Beth Durst

Velmi napínavý a dobrodružný příběh zvířátek, které dostaly netradiční speciální schopnosti. Jsou jim k něčemu? Přijdou na to, jak je nakonec využít?
Tahle knížka určitě není na dva večery. Začala jsem ji dětem předčítat už někdy v lednu a i díky malým písmenům nám vydržela dost dlouho, ale mého šestiletého syna moc zaujala a bavila. A mě ostatně také. Jen se nám trochu pletla jména zvířátek, kterých v útulku bylo celkem dost, hlavně ze začátku.
Rozhodně zde najdete věci k zamyšlení, že není vše, jak se zdá, že je dobré se vždy zkusit domluvit, a že každý vyniká nějakou schopností, která se na první pohled nemusí zdát výjimečná. A především je kniha o přátelství.

01.04.2024 5 z 5

Má mě ráda, nemá mě ráda Má mě ráda, nemá mě ráda * antologie

Povídkovou knihu z edice česká povídka u mě vídáte pravidelně a nehodlám to měnit. Mám je ráda, přestože některé jsou velmi povedené a některé méně, ale někomu jinému můžou sednout úplně opačně. A vy si dle povídek můžete udělat nějakou představu o tom, jak daný autor píše a pak se podívat na jeho další díla.
Z tohoto souboru bych vypíchla povídku Má mě rád, nemá mě rád od Ireny Hejdové. U povídky Jaroslava Rudiše Vypisovači jsem se dost nasmála. A poslední povídku Sofi od Borise Dočekala bych jen utla o stránku a půl dřív.
Naopak povídka Michala Viewegha mě přesvědčila o vyřazení jeho dvou knih z mé knihovny a rozhodnutí, že je číst nechci :D

31.03.2024 4 z 5

Moderní sebeobrana Moderní sebeobrana Pavel Houdek

Tahle kniha by měla být povinnou četbou pro všechny, protože v ní najdete návod, jak si nenechat nic líbit a umět se ozvat. A rozhodně se ozvěte, přestože hned dostanete nálepku "hysterka".
Přečíst by si ji měly minimálně ženy, ale i mužům hodně dá. I těm, co se cítí neohroženě a možná si pak uvědomí, že ty jejich vtípky, mohou někomu ublížit, třeba takové "nevinné" plácnutí po zadku nebo sexistické řeči. Protože bolest může být i psychická a leckdy je i horší.
A ne, není to normální. V knize najdete i tipy a rady, jak se ubránit fyzicky.
Je to opravdu důležité téma. Rozhodně by vás neměla minout.

29.03.2024 5 z 5