NemmamSlov Online NemmamSlov komentáře u knih

Neobývateľná Zem Neobývateľná Zem David Wallace-Wells

V poslednej dobe sa akoby vrece roztrhlo s témou klimatických problémov a edícia Civilizácia nezaostáva, venujúc im veľkú pozornosť.

Tentokrát tu máme knihu Neobývateľná Zem od Davida Wallaca-Wellsa. Autor je americký novinár, ktorý sa venuje klimatickým zmenám, čo je fajn.

Prečítal som už niekoľko kníh ohľadom tejto témy a ešte určite nejaké prečítam. Bohužiaľ, bol som dosť nespokojný s tým, ako to autor spracoval. Autor sám poukazuje na to, že veľa expertov na ekologické problémy len straší verejnosť a nepoukazuje na možnosti nápravy. V tejto knihe tých možností na nápravu tiež moc nenájdeme a autor píše knihu dosť katastroficky. Samozrejme, som za to, aby sa táto téma viac riešila v spoločnosti, lebo zmeny počasia a klímy sú už teraz viditeľné.

Keby som mohol poradiť, určite by som odporučil knihu Prorok a čarodejník od Charlesa C. Manna. Autor v nej opisuje aj možnosti, ako sa ľudstvo môže z tejto tragédie dostať, ak si čo najrýchlejšie uvedomí chyby, ktoré pácha. Je to dlhšie čítanie, ale nič tým človek nestratí, ak ho zaujímajú témy životného prostredia a klimatických problémov.

11.01.2025 3.5 z 5

Prokletí: Jaro komisaře Ricciardiho Prokletí: Jaro komisaře Ricciardiho Maurizio de Giovanni

Kniha komisára Ricciardiho už dlhšie strašila v mojej knižnici a až teraz som sa k tomu príbehu dostal. Knihu som dostal v bonusovom predplatnom časopisu Pevnosť. Nebyť Pevnosti, táto kniha by sa ku mne určite nedostala.

Príbeh sa odohráva v medzivojnovom období, kde komisár Ricciardi musí riešiť záhadnú vraždu kartárky v Neapole. Má milého pomocníka, praporčíka Maioneho, ktorý mu vo všetkom pomáha a ktorý sa sám dostáva do nepeknej situácie. Nakoniec sa musí rozhodnúť medzi neskutočne krásnou dámou v problémoch a svojou rodinou, ktorá prechádza veľkým zármutkom.

Príbeh je temný, plný bolesti, vrážd, neopetovanej lásky a chudoby. Ricciardi má aj špeciálnu schopnosť, vidieť duchov, čo mu dosť pomáha stať sa najlepším komisárom v Neapole. Kniha je výborne napísaná, číta sa skoro sama. Kto má rád príbehy Sherlocka Holmesa, určite si obľúbi aj túto taliansku dvojku.

06.01.2025 4 z 5

Ideální svět Ideální svět Theresa Hannig

Veľmi milé prekvapenie. Ak hľadáte krvavé sci-fi, kde sa vo veľkom strieľa na rozličný mimozemský život alebo sa nachádza obrovské množstvo vesmírnych výprav, tak táto kniha nie je pre vás, lebo žiaden takýto prvok neobsahuje.

Prostredie knihy mi je strašne podobné Hetešovmu Baltimoru, ale obsahovo je podobné dosť knihe 1984 od Georga Orwella.

Je to svet, kde ľudia spolunažívajú s robotmi a v podstate riadia ich životy. Európska únia sa rozpadla a vznikol iný spolok, kde ľudia zbierajú sociálne body a ich životy riadia poradcovia. Samozrejme, nie je všetko ideálne. Vždy budú nespokojní ľudia a nie každý režim zaobchádza s odporom v rukavičkách.

Bavilo ma sledovať život hlavného hrdinu Samsona, ktorý je verný režimu a má obrovské množstvo sociálnych bodov, ktoré by ho mali čoskoro posunúť na vyššiu pozíciu. Samozrejme, jedného dňa sa to zmení a Samson zistí, že dokonalý systém nie je až taký dokonalý. Stáva sa jeho nepriateľom a zistí rôzne fakty, ktoré ako poslušný občan ignoroval.

01.01.2025 5 z 5

Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

Výborná kniha. Výborne spracovaný svet. Jediný problém, ktorý som mal, bola komunikácia medzi kľúčom a Sanciou. Inak bolo všetko perfektné.

Temná fantasy, kde si bohatí užívajú na úkor chudobných. Sancia je zlodejka, ktorá sa snaží všetko zmeniť. Najprv chce, samozrejme, pomôcť samej sebe, keďže na nej robili pokusy s nemalými následkami, ale časom sa príbeh objasňuje a naberá hlbšiu myšlienku. Ukradne artefakt s neskutočnou mocou, ktorý je veľmi dôležitý. Na ostatných postavách by sa ešte malo popracovať. Nemali dostatok priestoru, aby sa ukázali v pravom svetle.

Nerozumiem jednému. Prečo sa veľa spisovateľov v dnešnej dobe všade snaží natlačiť do príbehu LGBT témy? Určite by sa táto kniha zaobišla aj bez toho, ale nebudem sa miešať autorovi do remesla a určite si zakúpim pokračovanie. Znova niečo nové, mágia je decentná a tajuplná, čo ma teší. Hlavne koniec prekvapil a nachystal ďalšieho záporáka, proti ktorému sa bude musieť Sancia popasovať.

30.12.2024 4.5 z 5

Černá luna Černá luna František Kotleta (p)

Omnoho lepšie ako prvý diel. Bolo tu viac akcie a zapojenie samotného Lucifera ma potešilo. Pridalo to príbehu na zaujímavosti. Zapájala sa aj božská sila, a to fakt malo šmrnc. Kotleta našiel alternatívu príbehov Koseka. Znova kopu mytológie, autor sa hral trošku so sumerskou históriou a znova je naším hlavným záporákom Lilith, čo hneď nasvedčuje, že sexu nebude málo.
Oproti Čiernej smečky sa dej odohráva viac v zahraničí, vstupuje aj ďalšia záhadná postava, a to rovno zo samotného Vatikánu.

Nebudem klamať páčilo sa mi to a dúfam, že bude pokračovanie. Kotleta má stále dobré nápady, ktoré dokážu čitateľa zaujať.

26.12.2024 5 z 5

Plameny války Plameny války František Kotleta (p)

"Každá vojna sa nakoniec scvrkne na snahu pomôcť svojim priateľom a rodine. A my sme rodina."

Légia sa blíži k svojmu koncu, čo ma teší, lebo som fakt zvedavý, ako chcú Kotleta a Snegonova uzavrieť túto sériu. Posledné tri časti to dosť zamotali a mám dosť veľký tušák, že jeden z dvojice Gerasim a Moravec sa nedožije konca série, ale je to len moja úvaha.

Táto kniha je znova plná akcie a vtipných hlášok. Do scény nastupuje aj ľudská flotila. Majú neľahkú úlohu, dostať sa na planétu, ktorá má skoro 100 % obranu. Znovu sa tu stretávame s novou rasou tvorov, ktoré sa mi dosť podobali na mloky. Nech už sú tu Vianoce a ku mne sa dostane ďalší diel Legie.

18.12.2024 5 z 5

Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudskosti Zuzana Čaputová: Odvaha k ľudskosti Peter Bárdy

"Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť."
(M.R. Štefánik)

Zuzana Čaputová bola, podľa môjho osobného názoru, jednou z najlepších prezidentiek Slovenskej republiky. Nemala to ľahké a do mandátu sa možno dostala s trochou šťastia, ale to k tomu patrí. Do väčšieho povedomia sa dostala hlavne v kauze Pezinská skládka, proti ktorej bojovala. Neskôr sa pridala k Progresívnemu Slovensku, no po výhre vo voľbách sa od tejto strany dosť dištancovala.

Je neskutočné, čomu všetkému musela čeliť, hlavne počas Matovičovej vlády, kde neustále musela riešiť problémy koalície a brániť sa útokom opozície, ktorej hlavným aktérom bol Róbert Fico. Boh vie, ako by to dopadlo, keby znova kandidovala, no aj tak sa stala obrazom jednoty a zmierenej politiky. Dobre sa ju počúvalo v rôznych debatách a určite bude chýbať v slovenskej politike.

09.12.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Severka je druhá kniha od autorky, do ktorej som sa odhodlal ísť. Už z prvej knihy boli neskutočné dojmy a emócie, no tentokrát sa autorka zamerala na jeden príbeh z úteku zo Severnej Kórei. Znova ho sprevádza obrovské množstvo smútku. Severná Kórea nie je miesto pre ľahký život, každý utečenec vie o tom svoje, a aj keď postava pochádza z vysoko postavenej elity v krajine, musí sa mať stále na pozore a je otázka času, keď sa stane pre režim nepotrebným, či dokonca nebezpečným.

Je to príbeh dcéry vysokopostaveného pracovníka a príbeh vzbudzuje veľa zmiešaných pocitov. Príbeh je kvalitne napísaný a mrzí ma, ako nakoniec skončil. Dúfam, že sa ešte niečo dočítame, že budú ľudia, ktorí sa budú chcieť podeliť o svoje príbehy, aby sme si vedeli viac predstaviť život v krajine a začali si vážiť demokratickú krajinu.

30.11.2024 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

"Ten, kto má dosť odvahy a trpezlivosti celý život sa pozerať do tmy, prvý v nej uvidí záblesk svetla."

Metro je svet po atómovej vojne a ľudia, ktorí prežili túto vojnu, utiekli pod zem, aby sa ochránili pred radiáciou a prežívajú v Moskovskom metre už niekoľko rokov.
Toto je svet Arťoma, ktorý žije v jednej z mála staníc podzemného metra. Jeho život sa zmení, keď náhle musí opustiť svoju rodnú stanicu a spoločne s ním spoznávame podzemný svet.

Osobne som už dlho obchádzal túto knihu, vždy som uprednostnil v kníhkupectve nejaký iný príbeh, no tentoraz sa ku mne dostala ako dar. Rozhodol som sa teda do toho pustiť. Najprv som bol sklamaný. Podzemie bolo zaujímavé, no nenadchlo ma to až tak. No ako náhle sa Arťom dostal na povrch, nemohol som prestať čítať. Autor opisuje veľa legiend moskovského metra a vynikajúco ich zakomponoval do príbehu.

24.11.2024 4 z 5

Tenká hranice touhy Tenká hranice touhy Patrick Rothfuss

Pri tejto knihe som bol hneď dvakrát sklamaný. Po prvé, v príhovore sa nedozvedáme nič, čo by naznačovalo vydanie tretej časti Kráľovraha. Po druhé, je to len prerobená poviedka, ktorú si mohol človek prečítať v knihe Darebáci.

Aj tak som si ju znova prečítal a bol som po druhýkrát ohromený príbehom. Musím sa priznať, že aj kresby prispeli k pozitívnemu hodnoteniu knihy.

Bast je jednoducho frajer a dokazuje to aj v tejto poviedke. Je to jednoduchá poviedka, kde si vymieňa s deťmi rôzne veci alebo ponúka svoje služby za malé dary. Bast to berie ako hru, no pre deti to má ohromný zážitok.

Znova je to rýchle čítanie ako pri Auriel a rýchlejší čitateľ to schrúme za jeden deň, ale ak sa chcete viac ponoriť do Ruthfussovho sveta, tak určite odporúčam prečítať.

10.11.2024 5 z 5

Životopis Zeme: Od všedných dní k záhubám a znovuzrodeniam svetov Životopis Zeme: Od všedných dní k záhubám a znovuzrodeniam svetov Juraj Činčura

"Korene našej identity spočívajú v rodine, rodisku, v prostredí v ktorom vyrastáme. Pociťujeme však prirodzenú spolupatričnosť aj s ľuďmi hovoriaci rovnakým jazykom, s podobnými kuktúrnymi tradíciami, k národu."

Juraj Činčura vie, o čom píše. Kniha je perfektne napísaná. Obsah dokáže pochopiť aj začiatočník, čo ja určite som. Po knihách edície Civilizácia rád siaham, pretože obsahujú obrovské množstvo tém. Málokedy sa mi stalo, že kniha bola zlá. Činčura sa zaoberá geológiou a celkovo vznikom planéty Zem. Obsah je bohatý od samotného počiatku až po koniec rôznych živočíchov, ktoré spôsobili rôzne katastrofy.

26.10.2024 4 z 5

Na lovu kvizonů Na lovu kvizonů Jakub Němeček

V poslednej dobe nemám rád krátke poviedky, vždy ma vie nahnevať, keď je poviedka dobrá a náhle skončí. Autor má určite potenciál a dúfam, že ešte niečo napíše a hlavne niečo rozsiahlejšie.
Dosť ma prekvapila cena knihy. Na to, aký je to malý formát, tak sa mi zdá, že je suma príliš vysoká. Najlepšia poviedka je určite lovenie kvizónov. Taká menšia paródia na Vinnetoua, mám pocit, že bola aj z celej zbierky najrozsiahlejšia. Najmenej sa mi páčila poviedka Kto príliš veľa snie. Určite je to dobré čítanie pri preprave hromadnou dopravou.

21.10.2024 4 z 5

Nedokončené príbehy Nedokončené príbehy J. R. R. Tolkien

Myslím si, že táto kniha je povinnosťou pre každého fanúšika Tolkiena. Nedokončené príbehy dopĺňajú Silmarillion. Nachádzajú sa tu príbehy z každého veku. Človek sa môže dozvedieť niečo viac o Rohane a Gondore. Hlavne o tom, ako vzniklo ich spojenectvo. Mnoho príbehov už vyšlo v samostatných knihách. Či sú to Hurínove deti, Pád Gondolinu, Beren a Lúthien. Tieto príbehy čitateľ môže preskočiť, pretože boli už niekoľkokrát prerozprávané v novších knihách. Samozrejme, sú tu aj zaujímavejšie príbehy. Hlavne spisy o palantíroch alebo vzťah Galadriel a Celeborna. Je to dobré doplnkové čítanie, ak máte v pláne pozerať seriál Pán prsteňov.

10.10.2024 5 z 5

Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Konečne som si našiel čas aj na Naslúchača a musím priznať, že som bol celkom prekvapený. Jedinou nevýhodou bolo, že som nedávno podobnú tému čítal a bolo to omnoho lepšie. Táto kniha vrhá veľa vášní medzi čitateľmi. Niektorí ju budú milovať a niektorí ju budú nenávidieť.
Ja patrím do sorty niečo medzi tým.

Súhlasím s niektorými negatívami aj pozitívami, ktoré písali ľudia nižšie. Obzvlášť by som vyzdvihol autorkin svet. Bol vynikajúci. Temný, záhadný, s trochou nádeje. Najviac mi asi vadilo, že sa to skôr podobalo na dievčenský román ako na temné fantasy. Mám pocit, že autorka niekedy nevedela, aký žáner píše. Trochu v tom bol guláš. Otrokársky svet mal tiež obrovské diery, hlavná postava sa niekedy správala nelogicky, akoby zabúdala na to, že je otrok, a to isté sa vzťahuje aj na družinu. Páčilo sa mi aj využitie Ďatlovej expedície. Tento úsek príbehu mi pripadal najlepší. Možno bude pokračovanie lepšie.

30.09.2024 4 z 5

Krev pro divoženku Krev pro divoženku Kristýna Sněgoňová

"Nehľadaj problémy, zlato. Hľadaj riešenia."

Opäť sa vraciam do sveta rusaliek, divožienok a horaliek. Krv pre divožienku je voľné pokračovanie, v ktorom sa zoznamujeme s novými postavami. Hlavnou postavou je tentokrát Eliška Blažková. Je špeciálnou detektívkou v malom oddelení, kde sa samozrejme nenudí a hneď rieši obrovský prípad rusalky. Príbeh je opäť temný a napínavý a časom sa objavujú aj starí známi z prvej časti. Číta sa to skoro samo, človek sa nenudí a dej ubieha ako po masle. Vyzdvihol by som hlavne prácu na postavách. Autorka si dala obzvlášť záležať. Smelo odporúčam a dúfam, že bude pokračovanie.

30.09.2024 5 z 5

V úzkých V úzkých Masaši Kišimoto

Pokračujeme v súbojoch, kde je to obzvlášť zaujímavé. Nečakane na scénu prichádzajú nindžovia z Piesočnej. Kabuto, známy svojimi bábkami, prichádza na poslednú chvíľu a pomáha Kibovi, ktorý je vážne zranený.

Shikamarovi tiež dochádza dych a na bojovú scénu prichádza Shikamarova známa Temari s jej obrovským vejárom a technikou vzduchu. Tieto časti som si obzvlášť vychutnával.

Najviac zmien prichádza v boji Naruta a Kimimara. Sasuke sa preberá a dobrovoľne odchádza, aby Naruto mohol prenasledovať svojho parťáka z tímu 7, na scénu prichádza opäť Rock Lee a piesočný Gaara. Tu sa objavuje kopa nových techník a skvelých súbojov, všetko sa blíži do finále. Teším sa na ďalšiu časť.

06.09.2024 5 z 5

Potíže....!! Potíže....!! Masaši Kišimoto

Choji a Neji majú svoje súboje odbité a tentokrát diel číslo 23 prináša hneď 3 súboje.

Najmenej ma zaujímal asi súboj medzi Kibom a Akamarom proti Sakonovi. Obaja používajú techniky, ktoré môjmu oku nie sú veľmi lahodné a prchká Kibova povaha mi doslova prekáža. Za zmienku možno spomenúť akurát Sakonove techniky, ktoré sú určite unikátne.

Druhý a asi najlepší súboj je medzi Shikamarom a Tayuyou. Shikamaru má v súbojoch smolu a znova je pred neho postavený súper ženského pohlavia. Tayuyu samozrejme netreba podceňovať, jej technika vyvolávania démonov za pomoci flauty je obzvlášť obdivuhodná a silná. Shikamarov mozog sa určite zapotí, aby z tohto súboja vyšiel živý.

Tretí súboj nedostal veľa priestoru, no Naruto si vytiahol najkratšiu zápalku a bojovať musí proti Kimimarovi, ktorý vďaka svojej rodenej schopnosti používa zvláštne techniky, kde doslova využíva svoje kosti. Naruto je už nadupaný líščou čakrou, takže je len otázka času, ako sa tento súboj vyvinie, čo sa dozvieme až v ďalšom zväzku.

06.09.2024 5 z 5

Říše Říše Roman Bureš

Ríša (5*)
Bol som spokojný. Alternatívna história, kde Nemecko vyhralo 2. svetovú vojnu. Príbeh je o Alexovi, ktorý má zvláštne schopnosti a agenti USA by ho mali najradšej vo svojich rukách. Najviac som si obľúbil postavu Kowalského, ani neviem prečo. Samozrejme, celé prostredie je temné pod rúškom nacizmu, ale to už prezrádza aj obálka. Celková história sa až tak nelíši, ak neberieme do úvahy víťazstvo Nemecka. Autor veľa čerpal z histórie a prvky zakomponoval do príbehu. Škoda toho konca.

Zeď (5*)
Je to príbeh Alexovej mamy, ktorá to v živote nemala ľahké. Ide o jej štúdium a milostný románik s profesorom, ktorého si nakoniec vzala. Alex bol neplánované dieťa, čo je pochopiteľné, lebo Klára pochádzala z nižšej vrstvy. Viac sa tu dozvedáme o prostredí Nemeckej ríše, ale akcie ubúda. Prvá časť bola živšia, no tu sa viac dozvedáme zo zákulisia ríše. Mrzí ma, že som tak dlho obchádzal túto knihu.

05.09.2024 5 z 5

Likvidátor Likvidátor Honza Slívka

No Tak toto bolo niečo. Honza Slivka má určite talent, no vidno, že je to jeho prvotina, tak treba kritiku brať s rezervou.

Začnem s pozitívami knihy.

Tento svet má obrovský potenciál. Na svet sa po apokalypse dostávajú bohovia, ktorí s ľuďmi hrajú nečistú hru a chcú byť uctievaní, aby získali obrovskú moc. Skombinovať modernú dobu a mytológiu sa autorovi určite podarilo. Pritom zapojil aj mágiu, čo býva obzvlášť problém, no aj s tým si Slivka poradil. Príbeh bol tajomný, niekedy sa veci dali ľahko predvídať, no niekedy som bol prekvapený zo zvratu deja. Všetko fungovalo dobre, dej sa posúval a záver nás navnadil na ďalšie pokračovanie.

Samozrejme, u knihy som mal istý čas problém. Nevadí mi, keď sa v knihe objavuje nejaká erotika, pri čítaní Kotletu si na to človek nejako zvykne, ale nemám rád, keď sa z knihy stáva porno príbeh. Miestami som mal pocit, že už nečítam nejaké fantasy, ale knihu pre dospelých.

Ale ako som písal vyššie, celkový pocit z knihy mám pozitívny a čítalo sa to rýchlo, ako každá kniha z edície Epocha. Dúfajme, že sa objaví pokračovanie čo najrýchlejšie.

01.09.2024 4 z 5

Ocelový alchymista 3 Ocelový alchymista 3 Hiromu Arakawa (p)

Fullmetal Alchemist som sa v dávnej minulosti snažil pozerať ako anime, no neuchvátil ma tak ako Naruto alebo Bleach. Snažím sa to napraviť a postupne si kupujem príbehy Edwarda a Ala.

Určite to má dobrý príbeh. Bratia sa po pokuse oživiť svoju matku dostávajú do obrovských problémov. Ich pokus skončil katastrofálne a z Ala sa stala chodiaca plechovka a Edward prišiel o svoju ruku. Jedinou možnosťou, ako všetko napraviť, je kameň mudrcov. No v tejto časti zisťujú zdrvujúcu pravdu o tomto kameni. Bratia stoja pred veľkou dilemou a nepomáha im v tom ani tajný nepriateľ. Teším sa na pokračovanie.

25.08.2024 4 z 5