padola

To jsem si teda dala, s tohle knihou! Chtěla jsem něco zajímavého na dovolenou – a pak jsem měla týden nos zabořený v knize a myšlenky v Kanadě s hrdiny příběhu.
Příběh má hlavu a patu, žádné slepé uličky, a to i přes množství dějových linií. I když se všichni rozhodujeme, jak nejlépe umíme, v součtu to někdy to prostě nedopadne dobře a neexistuje jeden viník, na kterého by šlo ukázat prstem.
Pěkně předvedeno, jak „tradiční rodina“, kde se maminka stará o děti, dům a zahradu a tatínek chodí do práce a vydělává peníze, může být ve skutečnosti velmi dysfunkční. Přesvědčivě vylíčen svět dětí. A i nápad hrát si na školu pro mě bude mít odteď jiný význam.
Ano, mohlo to být tak o 100 stran kratší. Někdy se autorka zjevně nechala unést. Ale stejně pět hvězd za příběh a hlavně za jazyk – na čemž má jistě zásluhu i překladatelka.

"Přátelství" dívek mi připadalo dost patologické. V několika momentech mi z toho běhal mráz po zádech. Nedočetla jsem.

(SPOILER) Naslouchače i Faju jsem si moc užila, ale tohle je hrozně překombinované. Těšila jsem se, že se podíváme za reteu a dozvíme se, jaké bytosti se můžou vyvinout v místě, kde biologická hmota nepřežije - a namísto toho tu máme tajná podzemní města, kde žiji lidé (jak?) a záhadnou řeku, a tajemství a zase tajemství a ještě jedno ... člověk si chvilkama připadá jak v konspirační teorii. Na scénu nastupují "vyvolení", co zachraní svět a příběh se zplošťuje. Takže bohužel jenom dvě hvězdičky. Jednu za to, je "vyvolená" je i dívka.

O Bibli toho moc nevím, jsem spíš samouk, a tak si myslím, že mi hloubka mnoha myšlenek unikla. Nicméně i tak je z knížky cítit pokora a milosrdenství - a je to prostě příjemná knížka.
S čím bych nesouhlasila, je názor autora na chudobu. V chudobě není žádná důstojnost. Není těžké hledat Boha, když je člověk sám, ubohý či zlomený. Minimálně kneží by, dle mého názoru, měli být schopni dát odpověď na otazku, proč je vztah s Bohem přínosný i pro ty, co jsou materiálně zabezpečeni a spokojeni ve svém blahobytu.

Nesmírně naivní. Jako fanatická víra v socialismus, jenom naruby. Lidi nejsou stroje.

Úžasný, expresivní styl. Srdce bolí stejně, jako bolelo hrdinku příběhu. Chtěla jsem to stihnout na jeden "zátah" za víkend, ale bylo to na mě moc emocí najednou. Skoky mezi vyprávněním v první a ve třetí osobě, a v minulosti a v přítomnosti, jsem považovala za nezbytné. Už toho "teď a tady" bylo hodně a mysl si potřebovala odpočinout.
K pochopení příběhu myslím pomůže, když jste se s takovým překotným zamilováním, vlastně poprvé, ve středním věku, sami někdy u někoho setkali.

Myšlenky občas zajímavé, občas dokonce hluboké - bohužel ta pornografie mezi tím je dost únavná.

Jednoznačně zajímavý pohled do historie textilní výroby v Brně. Škoda, že ani tehdy se byznys nedělal eticky. Kapitoly o sirotcích, zaměstnaných v továrnách, se mi nečetly lehce.
Bohužel hvězdička dolů za příšerné výrazivo. Nazývat těžce postiženého bratra majitele továrny lidskou zrůdou či slintajícím kriplem mi připadalo dost přes čáru. Rovněž jsme se několikrát dozvěděli, že ženy "daly svému muži x dětí". Ano, ještě i na konci 20. století byly v některých evropských zemích děti majetkem muže a v rodném listu neměly jméno matky - zároveň jsme snad ale měli řadu publikací na téma "Bez dcerky neodejdu", abychom používali kultivovanější jazyk.

Hluboce upřímná sebereflexe ženy středního věku, podnícená setkání s lidmi, kteří ji připomínají "figurky" jejího vlastního dětství. Je to především o mateřství, ale také o životních volbách a (nebo v) situacích, do kterých se člověk dostává, a trochu i o tom, jakou v životě hraje roli náhoda.

Poslouchám jako audioknihu. Dost mě to baví a dost se i dozvídám o životě v oceánu i moderní těžbě ropy.
Dvě hvězdy dolů za naprosto příšerný překlad. Cožpak už ani překladatelé neumějí česky?! "Whale watchers" jsou nejspíše turisté, co jeli pozorovat velryby, "autopsie" bude asi pitva, "mohl ochutnat pravou east coast kitchen" - u toho jsem málem spadla ze židle - pravděpodobně myšleno cuisine, či tradiční kuchyni z východního pobřeží (Kanady) (kousky sporáku doufám nikdo neochutnával), "toto je totální blowout" má být, odhaduji, podmořský výbuch, co jsou "drajftery" jsem nepochopila, nejspíš asi "drifters" čili plováky .... no prostě ... čiré zoufalství ... beggars belief bych možná měla napsat.

(SPOILER) Proč jsem Atlas mraků tak dlouho odkládala? Úžasné dílo. Historie průmyslové revoluce od jejího počátku až k jejímu konci. Každý příběh sám o sobě je zajímavý a donutí člověka přemýšlet. Zejména ty dva z budoucnosti jsou dost mrazivé. Na reinkarnaci nevěřím, tuto linii jsem ignorovala. Poslouchala jsem jako audioknihu.

Klasická literatura, kterou je ovšem nutno ćíst v kontextu doby. Z dnešního pohledu bych řekla koloniální slátanina. Chlapec z vyšší společenské vrstvy, vzdělaný v privátní škole, který nemá žadnou znalost ani praktickou zkušenost, se jaksi zázrakem sám naučí obdělávat půdu a vyrábět nástroje, a když se setká s domorodcem, od kterého by se logicky měl spíše učit, jak v jemu přirozeném prostředí přežít, domorodec ho okamžitě respektuje jako pána a "nadřazeného" člověka.

Rasistická, sexistická a věcně nesprávná. Některé závěry tak absurdní, až jsem se musela nahlas smát. Ale rychle se čte. Na prodloužený víkend u bazénu OK.

Nápad výborný, ale hrozně zaujaté už od první kapitoly. Taky jsem v roce 2002 pracovala v Moskvě a to město mi připadalo v pohodě (až na žebrající babičky v metru, což je důsledek zpackané transformace sociálního systému). Rusové nejsou jednolitá masa - jako žádný jiný národ. A prosím přestaňme už konečně tvrdit, že v SSSR byl komunismus. Komunismus nikdy nikde na světě neexistoval. Komunismus je utopický systém, kde není stát a kde nejsou peníze. Cílem socialistického experimentu bylo ukázat, že když z lidí odejmeme tlak kapitalistické soutěže a zneužívání moci nad jinými k vlastnímu obohacení, ukáže se pravá lidská povaha - která je přatelská (soudružská) a kolektivistická. Pak může vzniknout ten komunismus, neboť peníze ani stát nebudou potřeba.
To se samozřejmě neukázalo, ale o tom ten systém primárně byl.

Napsáno jazykem pro děti, přístupným způsobem.
Dost mi tam ale vadily ty neustálé odkazy na Bibli. S Biblí je zacházeno jako se seriózním historickým pramenem. Připadalo mi, že cílem knihy není až tak děti seznámit s dějinami, jako je spíš připravit na přijetí katolické doktríny.
Poslouchala jsem jako audioknihu.

V listopadu 2022 dosáhla světová populace osmi miliard. Zhruba čtyřikrát více než na konci druhé světové války. K tomu máme globalizovanou ekonomiku, internet a sociální sítě. Představíme-li si, kolik toto vytváří komunikačních vazeb, je nám jasné, že svět je dnes mnohem komplexnější, než kdykoli v dějinách, a je tudíž konstruktivnější ho zkoumat optikou teorie chaosu než optikou lineární.
Autor bohužel nepochopil, co ve skutečnosti znamená fraktál, a kniha by byla lepší, kdyby namísto "fraktální" říkal "roztříštěné". Nabízí nicméně zajímavé podněty, i když klouže pouze po povrchu. Většinou není jasné, zda jde o autorův osobní názor či zda to, co říká, má něčím podložené.
Ocenila jsem, že v chaosu vidí příležitost a ne zánik civilizace. Narozdíl o některých historiků, kteří vycházejí z toho, že to, co se ve světě děje, už tu bylo. Nebylo. Osm miliard lidí na zemi je historický precedens.

Upřímné vyprávění obyčejné, nevzdělané ženy, která sice vidí, jak se její dítě řítí do záhuby, ale nemůže s tím vůbec nic dělat. Ve smrti nevidí žádnou vznešenost ani spasení, jenom utrpení a bolest.
Knížka tenká, ale velmi hutná. Autor se snažil vyjádřit hluboké emoce. Věřím, že se někomu může obtížně číst. Taky si myslím, že člověk už musí mít něco "odžito", aby ho taková kniha oslovila.

Celá řada zajímavých historických podnětů, kvůli nimž stojí za to knihu přečíst.
Kniha sama je bohužel nesmírně plochá, nevyvážená. Gen. Píka je vykreslen jako takový 'Mirek Dušín' - ve všem je nejlepší, nikdy nedělá chyby, nikdy nepochybuje. Obdiv autora ke kapitalismu je stejně nekritický jako obdiv Karla Vaše k socialismu a Sovětskému svazu. Vytlouká ideologii ideologií.
Celkem za 2 hvězdy

V českém prostředí super knížka! Popisuje plochý svět hochů, kteří nejsou hloupí, ale nejsou ani (zbytečně) chytří, chtějí vyhrávat a zajímá je akce, akce, akce. Mnozí z nich jsou tak trochu primitivové, což kompenzují "okázalou spotřebou" v kasínech a saunách a stylových barech, kde ukazují, jak jsou úspěšní a plní si svůj "americký sen". Jsem překvapená, že se to děje i v Praze/ČR, kde ani dnes žádné skutečné investiční banky nejsou a ti, co si chtějí sáhnout na skutečně velký byznys, musí do ciziny.
CEO, co je fanatik do fitnessu a nesnáší, když zaměstnanci jedí bílý chleba - a zároveň jim toleruje pití coca coly, mě pobavilo. A trochu mě překvapilo, že ani energetická společnost ani makléřská firma autora knihy nezažalovala, i když bylo celkem jasné, o koho se jedná.

Napínavá detektivka, poslouchala jsem jako audioknihu, je to výborně namluveno. Jenom ten konec je takový divný.