pepap | Komentáře u knih | Databáze knih

pepap pepap komentáře u knih

Český satirikon Český satirikon Jiří Žáček

Poezie pana Žáčka je trefná a rozveselí.

13.05.2021 4 z 5

Květy slunce Květy slunce Rupi Kaur

Některé kousky se mi líbily moc - třeba poděkování/vyjádření obdivu mámě, která umožnila autorce žít ve světě, jehož jazyk sama neovládala a kde kvůli tomu zůstávala izolovaná na okraji. Tenhle kus mi pořad leží v hlavě.

13.05.2021 5 z 5

Šitíčko Šitíčko Marjane Satrapi

Uplne bozi komiks o tom, jak se sejde skupina iranskych zen a poradne si podrbou. Hlavne o chlapech :-)

13.05.2021 5 z 5

Komiksová filozofie Komiksová filozofie Kevin Cannon

Krasny prehled filozofie. Komiksova forma v tomto pripade zlehcuje narocne uvahy a slozitosti vlastnich myslenek. Osobne bych rad znal nazor Friedricha Nietzcheho a Immanuela Kanta na podavani jejich myslenek formou komiksu :-)
Mne osobne velmi zaujala kapitola Etiky a tesim se na precteni nejakych uvah o Bohu. Take jsem se rad dozvedel o soucasnem filozofu Davidu Chalmersovi, o kterem jsem nemel tuseni, nebo o Alanu Turingovi, nad kterym jsem vzdy premyslel jen jako nad genialnim matematikem. Kniha se zkratka moc povedla.

22.10.2020 5 z 5

Migrace a nesnášenlivost / Věčný fašismus Migrace a nesnášenlivost / Věčný fašismus Umberto Eco

Krásně rozebrané charakteristiky fašismu plus se mi moc líbila kapitola "Nový Nimejgenský mír" - potřebuji si uvědomit, v čem spočívá moje evropanství a tahle kapitola může být první vlaštovkou.

19.11.2024 4 z 5

Balady Balady Johann Wolfgang Goethe

Balady vyloženě atypické (tedy ve smyslu pochmurných romantických balad, s trpkým koncem ve formě trestu a věčně trestanými protagonisty). Goetheovy balady jsou forma "písní žáků darebáků", noc bližšího mě nenapadá - veselé, bez temného konce, často jsem se neubránil fandit někomu z postav. Do metra ideální čtení ;)

01.11.2024 4 z 5

Prolomený kód života Prolomený kód života Walter Isaacson

Vzrušující příběh unikátního objevu našeho věku - metody CRISPR CAS9, mechanismu evolučně vyvinutého v bakteriích jako obrana proti virům, která byla v laboratoři paní Jennifer Doudna s výraznou stopou českého biochemika Martina Jínka. Objev umožňující efektivní editování lidského genomu, předcházení mnoha genetickým onemocněním a tudíž generující etické otázky o oprávněnosti užití. Příběh korunovaný Nobelovou cenou.

30.10.2024 4 z 5

L. N. Tolstoj - Anna Karenina L. N. Tolstoj - Anna Karenina Václav Dušek

Docela mi trvalo, než jsem tuhle konkrétní knihu docenil. Dlouho mi přišla Anna Karenina jako ukňouraná šlechtična, které se nic nelíbí a s ničím není spokojená. Když si ale člověk představí tu zoufalost a bezmocnost, společenskou izolaci, kulturní a sociální odstřižení .. a to všechno jen pro ni, u mužů se aférky tak nějak berou jako zlobení, nad kterým se udělá "tytyty" a stane se šťavnatou součástí pomluv vyšší společnosti. On zastává vážený úřad, ona nesmí ani do divadla, aniž by si od ní lidé opovržlivě neodsedali. Je to síla.

15.10.2024 4 z 5

Popelka nazaretská Popelka nazaretská Václav Renč

Hezky se to četlo, hlavně začátek se mi moc líbil - veršovaný Ráj s Adamem a Evou :) postupem vítězí nad kvalitou poezie autorova víra a láska k Panně Marii. Ale uváží-li se okolnosti, za kterých bylo dílko psáno, nezbývá než číst s obdivem a pokorou.

01.10.2024 4 z 5

Destrukce Destrukce Stanislav Biler

Poslouchal jsem jako audio.
Učitel, který kvůli přílišnému dumání a prakticky nulovému sebevědomí, je bezvýznamnou figurkou, se kterou vláčí každý lobbista i traktorista. Jeho nejistota je až zarážející!
Kniha se mi nelíbila, měl jsem z autora pocit, že se vysmívá vesnickému prostředí. A to dost lacině. Jeho kniha "Nejlepší kandidát" je mnohem, mnohem lepší.

27.09.2024 2 z 5

No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Bob Kartous (p)

Vzdělávání a školství obecně je jedno z nejdůležitějších a nejnevděčnějších témat každé vlády. Depresivní název knihy se poměrně odráží ve vyznění celé knihy - bez reformy vzdělávání, pochopení jeho důležitosti a esenciálnosti pro úspěšný a šťastný život a ochoty zkoušet nové cesty i za cenu omylů nás nečeká zářivá budoucnost. Čeká nás "no future". Velminse mi líbil autorův příměr, kdy říká, že jsme očividně uspěli v evoluční soutěži v podmínkách nedostatků a omezování se. Tím jsme ale současně vytvořili prostředí přebytků. Na tohle prostředí se nyní musíme adaptovat, naučit se v něm žít a správně rozhodovat. A co je ještě těžší, musíme se pokusit to učit už naše mladší generace.

Knihu jsem poslouchal jako audio, načtené přímo autorem a jsem naprosto spokojen. Tedy s poslechem, s nastíněnou budoucností už tak ne.

25.07.2024 4 z 5

Tělověda pro dorostence Tělověda pro dorostence František Nepil

Nebyl by to můj milovaný spisovatel, František Nepil, aby mě nepřekvapil s další kraťoučkou knihou, tentokráte ze světa anatomie, morfologie a lékařských znalostí. A to i přesto, že mám jeho tvorbu docela pročtenu a proposlouchánu. Nic na to nehledí a přichází s laskavou, všímavou a zajímavostmi a informacemi nabitou knížečkou, ve které vaše srdce nosí škodovku po schodech do desátého patra paneláku, vaše nervy jemnosti vynikají nad krajky nejvyšší jakosti a třeba žlučník se stává branou k duchovnímu sjednocení lidstva ve víře. Hezký poslech (poslouchal jsem jako audio), já jsem si to moc užil :)

24.07.2024 4 z 5

Přepište dějiny potřetí Přepište dějiny potřetí Michal Stehlík

Mnichovské trauma, Únorové dny a počátek komunistického ČSSR, ale i přepisovaný Karel Hynek Mácha .. je to pestré přemítání nad dějinami a odhalování úskalí vytvořených zkratek, zjednodušení a zobecňování.
Seriál prezidentů je naprostá pecka.

04.03.2024 5 z 5

Paměť v kameni: Druhý život válečných pomníků Paměť v kameni: Druhý život válečných pomníků Vojtěch Kessler

Historie valecnych pomniku - docela me prekvapilo, ze pamet pomniku si zije svym vlastnim zivotem, zaziva oslavy i zapomneni v ramci jednotlivych rezimu a politickych systemu, pomniky jsou nenavideny i zboznovany podle nalad ve spolecnosti.
O bitve u Chlumce jsem dokonce vubec nevedel, musim se tam zajet podivat. Pomniky u Kolina, Slavkova nebo Sadove jsou impozantni !

26.02.2024 4 z 5

Klub rozkoše Klub rozkoše Jüne Plã

libilo se mi to - spousta rad a pristupu, rozhodne poucne, knihu bych ocenil nejvic kolem puberty. Kazdopadne vrele diky autorce ;-)

04.12.2023 5 z 5

Zázračná imunita Zázračná imunita Matt Richtel

Přehled a vysvětlení fungování jednotlivých komponent naší imunity byly fakt dobrý a ještě se k nim vrátím. Srdceryvné příběhy pacientů s rakovinovými recidivami mě už zajímaly méně. Líbila se mi forma popisu - vortex všech možných buněk, tělísek, molekulárních komplexů a činitelů nazvat "festival života" je skvělé a kniha rozhodně stojí za přečtení (nebo za poslech..).

14.11.2023 4 z 5

Kocour, pes a strejda Mudra Kocour, pes a strejda Mudra Eduard Nikolajevič Uspenskij

Perfektní knížka, četla nám ji máma jako malým, zlepší mi náladu, jen mi na ni padne zrak v knihovně. Scénka s mluvící strakou a pošťákem Pecínkem, co nese Mateřídoušku, mě spolehlivě rozesměje kdykoliv.

04.11.2023 5 z 5

Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

pribehy, ve kterych hlavni roli hraje sex a rozkos. Nahlizene z tisicu uhlu a situaci. Bavilo me to.

22.08.2023

Automat Svět Automat Svět Bohumil Hrabal

hospodska povidka jako hlavni forma vypraveni. Clovek a jeho psyche z ni vystupuje, ze ctenar nestaci zasnout - postavy v nem vystupuji rozpacite, hrde, zkrousene, zranene ... a to vzdy prirozene, nenucene, sami od sebe, jako by sedely na protejsi strane stolu. Kniha je oslava cloveka literaturou, pecka !!

19.07.2023 5 z 5

Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy * antologie

Přál bych si, aby mi výběr předčítal sám pan Hrabal s komentáři. Zkoušel jsem se do všech ukázek ponořit a zahloubat, ale někde to nešlo. Ale bavilo mě to :-) O K. J. Erbenovi jsem netušil, že psal něco tak osobního jako Sny ve výběru, Nerudova Zastavárna vám odhalí mraveniště lidství pod úřednickou taktovkou, které byste mohli snadno přehlédnout. U Demlova Zapomenutého světla jsem žasnul odvaze převést všechna ta vyjádření do filmového scénáře. Holanův "Lovil se rybník" je nejsymboličtější próza, možná poezie, co jsem kdy četl - obrazy a představy se na vás valí z každého vyjádření. Úplně jsem nezvládl Weinera a Kafku, ale třeba to ocením později.
Nejvíc nadšený jsem byl z Ignáta Hermanna a jeho Sudičky. S tímhle pánem jsem ještě neskončil :-)

17.06.2023 5 z 5