Pikalenka Pikalenka komentáře u knih

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Knihu Den Trifidů jsem si chtěla přečíst už asi 3 roky od doby, co jsem se účastnila hry na její motivy, která se mnou hodně silně zarezonovala. Čekání se vyplatilo, kniha mě nezklamala.
Na knize oceňuji zejména množství morálních témat, které otevírá a vyvolává diskuzi a zároveň nenabízí moc odpovědí. Nechává čtenáře, aby si myslel, co si myslet chce. Příběh je poutavý a má spád.
Nemůžu jinak než doporučit, protože tato kniha je opravdu nadčasová!

16.12.2020 5 z 5

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Pro mě se jedná o dechberoucí čtení. Dlouho mě žádná kniha tak moc neokouzlila. Barvité popisy přírody hladí po duši. V prvních momentech mi kniha připomínala knihu Pryskyřice, zejména samotou hrdinky, která v jednom případě (v této knize) je způsobena nedostatkem lásky, v případě knihy Pryskyřice přemírou lásky. Je pravda, že detektivní příběh tam je možná trochu navíc a kdyby tam nebyl, tak to knize rozhodně neubere. Ale pokud chcete oddechové čtení plné krásných slov, můžu jedině doporučit.

16.11.2022 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Poprvé jsem tuto knihu četla na střední, kdy si mě získala hromadou myšlenek ke zpracování. Po několika letech jsem ji otevřela znovu a opět ji přehltala. Líbí se mi, že je to ten typ knížky, který nám v každém věku předá trochu něco jiného.
No a navíc, zkuste si tu knížku číst v době coronavirové... dostává zase úplně nový rozměr!

26.02.2021 5 z 5

Zabiják Zabiják Émile Zola

Zabijáka bych zařadila do seznamu nejnáročnějších knih, které jsem kdy četla. A to nemyslím po stránce čtivosti, jelikož styl psaní Zoly je naprosto geniální! Ale temná atmosféra, chátrání lidí a zejména čistý naturalismus, který z knihy přímo crčí je opravdou zkouškou vaší psychické odolnosti. Nadruhou stranu jsem opravdu ráda, že jsem tuto klasiku mohla držet v ruce a přečíst!

21.02.2022 5 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nápad rozhodně zajímavý, přesto se mi zdálo, že takový režim a ještě k tomu tímto způsobem je dlouhodobě neudržitelný (ale co já vím a rozhodně můžeme být rádi za to, co máme). Provázání dějových linek bylo celkem předvídatelné a nepříliš překvapující. Knížce by neuškodil nějaký dynamičtější zvrat. Na druhou stranu autorka zkrátka umí psát poutavě, nemůžu říct, že by mě čtení této knihy nebavilo. Ale bohužel, na seznam svých oblíbenců jí nezařadím.

09.09.2021 3 z 5

Knihonoš Knihonoš Carsten Henn

Moc milá knížka o lásce, ale ne té romantické. O lásce ke knihám, jeden k druhému, k životu. O tom, že konáš-li v životě dobro a jsi laskavý k lidem, vrátí se Ti to.

09.02.2024 5 z 5

Lovkyně Lovkyně Kate Quinn

Ta kniha mě naprosto odrovnala. Strhující příběhy hlavních postav dokonale propletené v hlavní linku knihy. Kniha je velmi čtivá, jen těžko se od ní odtrhnete. Vlastně nevím, co víc k ní dodat snad jen to, že ji doporučuji na potkání!

17.06.2021 5 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Existuje někdo, kdo miluje tu knihu víc než já? Nemyslím si. Autorovo vyjadřování, styl psaní, filozofování mi bere dech... Líbí se mi, jak ukazuje na to, že (nejenom) láska má mnoho podob a že život se neubírá lineární cestou. Přečetla jsem ji po několika letech podruhé a stále v ní nacházím nové a nové myšlenky a snad ještě hlubší zalíbení.

05.11.2020 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Vlastně nemám slov. Kniha velmi promyšleně zpracovává téma zivota v KLDR. Ukazuje i to, že svět není černobílý a někdy je obtížné zjistit co je ta pravda. Dlouho jsem nečetla takhle kvalitní knihu.

11.07.2024 5 z 5

Sviatok bezvýznamnosti Sviatok bezvýznamnosti Milan Kundera

Na to, že je Kundera mým nejoblíbenějším spisovatelem, tato kniha mne nezaujala. Nedotkla se mě. Pochopila jsem myšlenku, kolem které se autor motá a kterou chce předat, ale možná jí tam vkládal příliš na sílu. Příběh byl vcelku nezajímavý, nepoutavý. Pro mě celkem zklamání.

05.11.2020 2 z 5

Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Ať se snažím sebevíc, vlastně nenacházím slov k popisu téhle knihy. Pro mě to bylo čisté pohlazení po duši. Tečka.

05.11.2020 5 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Jedna z nejlepších knih co jsem četla. Neptejte se proč. Zkrátka jsem se zamilovala.

24.06.2017 5 z 5

Nedotýkej se mě Nedotýkej se mě Laura Kneidl

Už dlouho mě žádná kniha tak nepohltila. Každý den jsem se těšila, až si ke knize sednu a budu pokračovat ve čtení. Postavy mají hloubku, jsou naprosto skvěle vykreslené a člověk se s nimi velmi rychle ztotožní. Líbí se mi, že román řeší celkem zásadní téma a to je zneužívání a jeho následky. Na druhou stranu nejde jen o to. V každém příběhu a postavě je vidět to, co si s sebou člověk nese z dětství/ ze své rodiny a to, že ho to provází po celý život. Moc se mi líbí i aktivní přístup k problémům, který je často v knize vykreslován - tedy nesedět jen doma a litovat se, ale posouvat se, pracovat na sobě, na překonávání problémů. A v neposlední řadě bych chtěla vyzdvihnout krásnou formu destigmatizace psychologických návštěv i důležitost podpůrné sítě přátel, kteří nás nenechají ve štychu.

A ten konec knížky autorce odpouštím jen proto, že byl nevyhnutelný pro navázání druhého dílu (pro který jsem si mimochodem běžela hned v den, kdy jsem dočetla ten první). Doufám, že druhý díl nebude zklamáním, ale první díl hodnotím 10/10 a děkuji za něj!

13.09.2021 5 z 5

Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Někdy prostě potřebujete v životě jistotu. A tahle knížka vám od začátku přináší jistotu hezkého, velmi předvídatelného konce. Asi právě proto se jedná o velmi milé čtení, které vás pohladí po duši.

09.08.2021 4 z 5

Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Tato kniha mě velmi příjemně překvapila. Rozjezd byl spíše pomalejší, ale postupně mě do sebe vtáhla. Velmi precizně propracovaná z historického hlediska.

17.05.2024 5 z 5

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Knížka naplnila moje očekávání (přestože byla dost vysoká!). Celou sérii Hunger Games knížek mám velmi ráda a proto mě potěšilo, jak krásně je doplňuje. Skoro bych i řekla, že je to takový pohled do backstage celých Hunger games. Líbí se mi, že se člověk dozví některé souvislosti o kterých ho při čtení první trilogie nenapadlo ani přemýšlet. Jelikož se jedná o knihu časově zasazenou před trilogii Hunger games, je směr konce této knihy předvídatelný, ale přesto musím zatleskat za bravurní rozuzlení celé zápletky tak, že dává smysl v kontextu všech knih. No co víc dodat, knížku můžu jedině doporučit!

09.09.2021 5 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Tak takhle knížka mě naprosto dostala! Přečetla jsem ji jedním dechem. Přímo z ní sálá radost, energie, láska... život. Jsem moc ráda, že ji mám doma, protože věřím, že po ní ještě nejednou sáhnu. Děkuji za ten zážitek a že alespoň přes stránky knížky můžeme cestovat, když to aktuálně jinak nejde!

17.03.2021 5 z 5

Nové šance Nové šance Lilly Lucas

Miluju tuhle knižní sérii. Moc se mi líbí provázanost předchozích knížek. Ráda se znovu setkávám s postavami z minulých dílů a nakukuju jak se jim žije.
Člověk nesmí čekat hlubokou literaturu, je to milá oddechovka. Škoda že je poslední.

11.07.2024 5 z 5

Komnata ozvěn Komnata ozvěn John Boyne

Velmi kvalitně zpracovaná knížka! O generačních rozdílech. O nástrahách sociálních sítí. O želvách a o čokoládě. Některé situace byly zahnány do krajnosti, ale myslím, že to jen podtrhlo myšlenku celé knihy. Vřele doporučuji nejen pro lidi kteří se chtějí zamyslet nad moderním světem žitým více online než offline.

27.02.2024 5 z 5

Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Obyčejné příběhy obyčejných lidí. Myslím si, že v knize se najde snad úplně každý, včetně veselých i trochu smutnějších vzpomínek na dětství. Líbil se mi styl psaní autorky, knížka je velmi příjemně čitelná, oceňuji i to, že na život této rodinky nakoukneme z pohledu všech členů. Je však nutné dodat, že má spíše melancholický až depresivní podtón.

31.03.2021 4 z 5