pury pury komentáře u knih

Démon ze sídliště Démon ze sídliště Iva Hadj Moussa

Za mě škoda nevyužité šance. Čtivá, zajímavá, současná kniha na pomezí žánrů, to se mi líbí. Ale mystická i detektivní linka se vytratí do ztracena, pátrání po historických souvislostech se ani nestačí rozjet, rozporné postavy se nijak nevyvinou... a zbyde jen rozpitvané dospívání chlapce z poměrně dobře situované a chápající rodiny. Dokážu si představit víc vrstev, zvlášť když už jsou jejich karty ve hře. Nicméně k přečtení mohu doporučit, bavilo mě to.

17.11.2024 3 z 5

Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

Kvůli hrozné češtině, špatnému slovosledu, stylistickým nesmyslům a očividným hrubkám jsem chtěla knihu úplně odložit asi po prvních padesáti stránkách. Odfláknutý překlad + práce redaktora. Ale dala jsem tomu šanci a jen tiše skřípala zubama... protože nakonec jde o příběh. A ten je docela umně propletený a napínavý. Zasloužil by si lepší hodnocení. Ale protože jde o příběh pro mladou generaci, mělo být vydání naprosto bezchybné. Snad poprvé píšu: nečtěte to, pokud narazíte na filmové zpracování.

04.11.2024 2 z 5

Druhý dech Druhý dech Daniel Krásný

Za mě super: příběh, který má spád, svižný děj, postavy a okolnosti jsou věrohodné. Naštěstí jsem knížku přečetla dřív než jsem se dozvěděla, že má jít o horor. No, horor si představuju jinak. Naprosto nečekaný závěr vnímám spíš jako poselství, že není třeba chtít všechno, na co běží skvělé reklamy. Pár slabších míst tam je, ale na prvotinu (!!!) fakt klobouk dolů.

26.10.2024 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Velmi příjemné překvapení od mně dosud neznámé autorky, určitě si přečtu i další knihy... tedy kromě legend o Haně Z., to mě nezajímá. Každopádně rozsáhlá sága zahrnující téměř celou životní cestu hlavních hrdinů je čtivá, napínavá, postavy jsou propracované a jejich chování uvěřitelné. Až na pár méně pravděpodobných náhodných setkání v poslední cca třetině, které chápu jen jako berličku k dokončení vývoje postav, dobrá kniha.

08.10.2024 5 z 5

Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Sice to není reálné, ale mohlo by.. pro mě čtivá, napínavá knížka. Nelogičnost některých pasáží mi dochází s odstupem, čtení bylo příjemné.

04.10.2024 4 z 5

Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

S prostředím, v kterém se autor pohybuje, nemám žádnou osobní zkušenost. Pokud je opravdu ve většině zařízení personál vyhořelý, bylo by to na pováženou. Pevně věřím, že to tak není, i proto, že - pokud je mi známo - ve všech podobných institucích probíhají pravidelně kontroly a supervize. Chápu, že pro svěřence musí být muž - pečovatel skutečně zážitek, zvlášť pokud má v sobě dostatek empatie. Ale některé metody pokládám za přinejmenším diskutabilní: je opravdu dobré pro odreagování střílet po sobě "neškodnými" pistolkami? Podle mého názoru stačí jakýkoli sport s jasnými pravidly: fotbal, házená.. a třeba i judo nebo karate. Takže na mě pan spravedlivý úplně nezapůsobil.

30.09.2024 3 z 5

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Odpočinková četba, závěr melodramatický a nedůvěryhodný, ale to je vesele dětsky barevná obálka taky :-) Kdo nic nečeká, může být příjemně překvapen. I Agatha by byla překvapena, jaký že je její styl.

02.09.2024 3 z 5

Muka obraznosti Muka obraznosti Vladimír Páral

Po několikáté, teď s odstupem více než 20 let. Tentokrát se mi postavy jevily méně barvité, schématické, i ten hlavní hrdina byl nějak tragičtější :-) Ale pořád je to svižná, dobře napsaná kniha.

26.08.2024 3 z 5

Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Skvělá kniha. A moc přeju autorovi (a sobecky potažmo i sobě), aby dokázal vyprávět i další, podobně autentické příběhy.

20.08.2024 5 z 5

Duch lásky Duch lásky Daphne du Maurier

Já už jsem asi na ty starší knížky moc stará :-)

20.08.2024 1 z 5

Dálnice Dálnice Lenka Potůčková

Kniha má svižná i zdlouhavější místa, ale čte se dobře, vcucne. Autorka si dala práci s dohledáním dobových aktualit a souvislostí, i když s rezervou, ale snaha byla. Postavám jsem moc nevěřila, zdály se mi ploché... a některé situace či příběhy naprosto nepravděpodobné. (Opravdu by cca padesátník zvyklý na vedoucí pozici udržoval několik let partnerský vztah/nevztah, který nikomu z partnerů nepřináší absolutně žádné dobré pocity?) Takže za mě: podobně jako běžný český film. Do kina bych na to nešla, ale v televizi dobrý. Modifikace pro knížky: nekoupila bych si to, ale z knihovny dobrý. :-)

17.08.2024 3 z 5

Hra na lháře Hra na lháře Ruth Ware (p)

Čím víc příběh gradoval, tím víc mi přišel zbytečně zmatený a vyhrocený. A to pomíjím takové drobnosti, že mimino má víc potřeb než jen mámin prs, takže vláčet se s ním sem a tam si každá máma rozmyslí. Nebo - kdo by si ve vesnici pamatoval jména tří studentek místní internátní školy z doby před 15 lety, které tam navíc byly necelý rok? Ale když nebudeme moc přemýšlet, užijeme si čtivou napínavou knihu.

05.08.2024 3 z 5

Zatímco spím Zatímco spím Reneé Shafransky

Za mě ne. Jakási snaha o zajímavý rádoby detektivní příběh, ale celé je to nedůvěryhodné. Minusové body za mizerný překlad a korekturu.

01.08.2024 1 z 5

Země žen Země žen Vladimír Páral

Znovu po více než třiceti letech od prvního čtení... Jsou tam některá svěží místa, ale celkově jsem mnohem kritičtější než původně. Kostra drží jen silou vůle, postavy stěží uvěřitelné. Už to číst nebudu.

30.07.2024 2 z 5

Hra o přežití Hra o přežití David Urban

Příjemné letní čtení se zápletkou, přesto jsem podle ohlasů čekala víc. Konec mě naštval, takhle dobrá detektivka nekončí. ;-)

17.07.2024 4 z 5

Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Nečekala jsem moc - ale nakonec musím uznat, že na mnoha místech mě autorka pozitivně překvapila. Zpřeházený děj dává smysl, ani vulgarita mi nevadí. Spíš jsou pro mě jednotlivé postavy příliš umělé, nevěřím jim. A nejméně autentická se mi zdá hlavní hrdinka. Jako matka / hrdinka práce a péče o domácnost si nabrnkne drogového dealera? A udržuje s ním dlouhodobý vztah nevztah? Achjo.

17.06.2024 2 z 5

Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

Stále jsem si připomínala, že to není ze středověku, že se děj odehrává v Americe na přelomu 20. a 21. století. Praktiky pro mě stěží uvěřitelné, žena je 14 dnů v měsíci nečistá, sňatek velmi mladých lidí domluví příbuzní a dohazovači.. holení ženských hlav (jakože umělé vlasy jsou méně nemravné než vlastní?), zákaz jednoduché zábavy asi dokážu tak nějak pochopit, ale zákaz čtení klasické literatury opravdu stěží. Uniknout z područí náboženských fanatiků musí být dost adrenalin, jsem ráda, že to jde.

10.06.2024 4 z 5

Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Správná detektivka, kde na konci čeká čtenáře překvapení :-)

29.04.2024 4 z 5

Pozorovatelka Pozorovatelka Petra Braunová

Příběh tělesně handicapované dívky, čtivé, jen mi pár faktických věcí nesedělo, ale nemám osobní zkušenost. Přála jsem si, aby se některé postavy nějak vyvinuly, během příběhu změnily, dospěly, prozřely... škoda, že se to nestalo. Takhle je to jen příběh bez konce, nikoli zajímavý román.

29.04.2024 3 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Moc jsem si přála, aby se na konci nějakým způsobem propojily příběhy a osudy a kniha se stala pěkným mnohovrstevnatým venkovským románem. Nestalo se, takže jen pár zajímavých povídek z jedné vesnice. Pobavila jsem se, ale za mě tedy promarněná šance.

17.04.2024 3 z 5