RADOST komentáře u knih
Kniha o zranitelnosti světa. Kniha o zlu, konaném v zájmu něčeho velkého nebo i malicherného. Zlo bývá na všech stranách stejné, pojetí toho správného a dobrého se ale diametrálně liší. Hrdinové z obou stran jsou téměř nesmrtelní a geniální, ale popis jejich činů má i logické zádrhele. Přesto nestrhávám hvězdičku, základní myšlenka a poutavost si pětku zasluhuje.
Působivý román o sebestřednosti mládí, lásce i nelásce, o odhalování chyb z minulosti, které ovlivňují celý život. Styl, kvalita a myšlenková bohatost je u tak mladého autora překvapivá. Zaujme a zaslouží si co nejvyšší ohodnocení.
Rozvláčně popsaný životní příběh vysoce inteligentního introvertního muže se zranitelnou duší.
Čínská realita a zažitý způsob myšlení působí až absurdně. Příběh ve mně utvrzuje poznání, že lidská malost a mocenský boj vždy působí velké škody; přesto bývá silnější než vyšší lidské kvality.
Četba na odreagování, pro kterou jsem si vytvořila vlastní kategorii "ženská detektivka". Ne proto, že jejími hlavními postavami jsou ženy, ale pro styl a hlavně další dějovou linii, milenecký příběh potíračů zla ve stylu červené knihovny.
Detektivní povídky, vesměs s jednoduchým, často překvapivým řešením. Velmi dobře napsáno, klidné čtení o stinných stránkách české reality.
Taková střízlivá detektivka, jejímž prostřednictvím trochu poznáte Bretaň, počasí, přírodu, kulturní zázemí, hrdost i povahu obyvatel. Vyšetřování probíhá klidně, pomalu a tradičně; upřednostňuje úsudek a intuici před technikou. Příběh má svou atmosféru, dobře se mi četl.
Dobrá detektivka, kterou musíte dočíst, i když celou dobu tušíte, kdo asi a proč asi.
Komisař Evert Bäckström, ješitný zhýralý nadutec, rasista a alkoholik, vyšetřuje několikanásobnou vraždu, spojovanou s dalšími zločiny. Dobrá detektivka, ale především oceňuji autorův styl , popis Evertových nevyslovených myšlenek a suchý humor.
Kniha o těch, kdo se vyčleňují. Kdo jsou něčím jiní, v pozitivním i negativním smyslu.Kniha o složitosti života, o nesmyslnosti daných pravidel.O empatii,snaze něco změnit. O dospívání, o marnosti. Velmi dobrá kniha s "živými" postavami.
Dobrá prvotina. Detektivka z našeho prostředí, našich poměrů. I když se to nestává právě nám, stát se to může. Možná nás autor ještě překvapí, budu se těšit.
Mám z toho rozporuplný dojem. Je to především srdceryvné vyprávění oběti o těžkém životě v arabské rodině s despotickým otcem a prarodiči tvrdě vyznávajícími tradice. Politovánihodné, ale i poučné. Nemohu přijmout jakousi naivitu a nerozhodnost matky i dcery. A neztotožňuji se s celkovým vyzněním knihy , glorifikujícím odvahu obětí a hanící systém a nedostatečnou pomoc institucí.Hrdinky knihy nežily ve vzduchoprázdnu, mohly předvídat, včas a lépe řešit svou situaci. Je to jiný svět, jiné zvyklosti, jiné povahy - postoje a jednání hrdinek mi až příliš připomínají jednání té skupiny obyvatel, která se spoléhá, že jejich problémy bude řešit někdo jiný.
Příběh, který by se mohl stát. Postavy, které by mohly existovat. Postavy se všemi chybami, jak už to v životě bývá. Jen Siri působí trochu nereálně - je k neuvěření, že si neumí sladit své profesní vzdělání a praxi s vlastním životem, jedná jaksi protichůdně. Možná to tak bývá, že doktoři duše sami potřebují terapeuty a rádce.Kdo má rád psychologii a napětí, tomu by kniha mohla poskytnout příjemné chvilky, stejně jako mně.
Průměrná kniha o životě babičky, dcery a vnučky, které každá šla za svým cílem navzdory zaběhnutým zvyklostem.
Krásná obálka, zajímavé téma, detektivní podtext, spousta metafor, nádherný jazyk. Zpočátku jsem byla nadšená, četbu jsem si užívala jak mlsání literární lahůdky. Ale čím déle jsem četla, tím víc jsem byla tou přemírou všeho unavená a zdeptaná. Zřejmě nejsem ten pravý čtenář pro tuto překombinovanou kvalitní četbu.
Nádherná a poučná kniha, nejen pro mládež. Jak žít s Aspergerovým syndromem i jak žít bez něj, jak žít společně, navzájem se chápat a respektovat. Vřele doporučuji, přečtěte si tuto knihu.
Svěže popsaná situace po restutici majetku a způsob netradičního využití vráceného zámečku. Pobaví, je učesanější a méně ztřeštěná než Bočkova Poslední aristokratka, kterou vzdáleně připomíná.
Pro mně to bylo zklamání. Styl vyprávění téměř reportážní, kvalitě nepřidal ani překlad. Nudnost stylu je znásobena podobností obou příběhů i jejich závěrečným vyústěním. Opakující se téma - začleňování cizinců v nové zemi a pohled místní populace na ně - mě lákalo. Ale kniha mi nepřinesla žádné nové poznání ani čtenářský zážitek a působila na mně trochu bolestínsky.
Jímavý příběh o tom, jak se vyrovnat s velkou tragédií; zda a jak dále žít. Určitě chytne za srdce většinu žen a možná dodá i trochu naděje a optimismu. Na mně však, i přes svá sdělení, zapůsobila kniha tak nějak nepřesvědčivě, pohádkově, s pachutí dávného ženského "červeného" čtení.
Zajímavý, i když smyšlený, životní příběh etiopských dvojčat, vyrůstajících v lékařském prostředí. Román o kráse i zhoubnosti propadnutí něčemu - profesi, lásce, odkazu předků, touze něčeho dosáhnout, pomáhat nebo se jen zviditelnit. Hodně zajímavých postav i poznatků z oblasti lékařství a života v Etiopii ve 2. polovině 20. století.