razorek razorek komentáře u knih

☰ menu

Rybář Rybář John Langan

Ryby nemám rád (jakože jídlo) a na rybách (jakože činosti) jsem se dokázal vždycky spíš zdunit než něco chytat (to ještě kdysi dávno když si člověk o výkendu něco popil teď už nééé). Do této knihy jsem každopádně šel,protože je hojně spojovaná s Lovecraftem a s kosmickým hororem,který já rád. Mno a jak se to povedlo?
Většinou všechno,pod čím se nějak píše že je to hodně inspirované Lovecraftem,dopadne tak že se to k němu neblíží ani na světelnej rok. Proto jsem byl co se týče Rybáře skeptický jak lusk. Jenže milý čtenáři,zde to opravdu v nějaké formě kosmický horor připomíná i když ne úplně ten od Houwiho El,který je všeobecně dělenej na takový dvě jeho hlavní linky a to linka prastarých(Cthulhu,V horách šílenství,Dunwichská hrůza apod.) kterou miluji a tu snovou(Kadath,Pickman atd.)kterou nenávidím. Rybář se dá zařadit právě do té první zmiňované i když moderněji pojato.
Máme zde depresivní náladičku řízlou šíleným hraním si s alternativními realitami ve kterých je možný vše a navíc bůhví co nás tam čeká. Občas spisovatel trošku zatlačí zbytečně na pilu a to se tam pak objeví věci,co u Lovecrafta nenajdete(aka více násilý a sex),ale to na škodu není protože o tom úmění vždy bylo,přinášet nové věci. Pravdou pak je že to místy spíš připomíná fantasy,ale což už. Za mě překvápko jak magor a 4 hvězdy tumáš.

19.09.2024 4 z 5


HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

(SPOILER) Hex je pro mne příjemným překvápkem na které jsem narazil zcela náhodou. Máme zde zajímavé postavy. Máme zde děj který v první půli působí jako horor pro teenagery aby se pak zvrhl v temnou psychiku drásající zhovadilost. A samozřejmě jako třešnička na dortu je tu super zápletka která mi přišla celkem originální. To vše vyvrcholí v parádně depresivním endu kde zjistíte že by jste to své dospívající dcerce asi přečíst nedali. Co je u knihy trošku na škodu je že se tam pár věcí dá predvídat,ale to zas není žádné trauma.Vážně ještě jednou chvála za surová témata jako je ztráta dítěte,lynčování a(to pro mne jako misantropa bylo stěžejní) zjištění že ty největší bestie jsou stejně nakonec lidé. Hodnocení se vyšplhalo na čtyři hvězdy i díky zakončení ve stylu Mlhy a teď myslím té filmové :)

16.09.2024 4 z 5


Drakula Drakula Bram Stoker

(SPOILER) Problém u tohoto dnes už fenoménu jmeném Drákula je v tom že nás vyděsit nedokáže a teď to není kvůli tomu že by spisovatel psal jinak než spisovatelé dnešní doby(což si myslí většina lidí zde),ale právě díky tomu že vytvořil něco tak legendárního,že my co to čteme dnes jsme připraveni o celkový děj tohoto díla.Proč? No odpovězte na otázku co je stěžejním kamenem každého hororu do té doby než na vás poprvé bafne bubák? Strach z neznáma. Vy jednoduše nevíte co vás má zatím děsit a to je právě to co šlape nejlépe. Teď však do ruky berete knihu s názvem Drákula a víte co tam bude strašit a právě proto jsme ochuzeni,narozdíl od lidí co to četli před 127 lety kdy kniha vyšla.Závidím jim ty plot twisty co se v knize nacházejí(použití česneku,zrcadla a pod.),ale nám jsou už dnes tak samozřejmé jako že po použití záchodu máte spláchnout.Je to stejné jako si pustit film vetřelec úplně po prvé aniž by jste si o filmu cokoliv zjišťovali a pak si ho pustit ještě jednou,asi tušíte kdy by vás ten film vyděsil víc.

Co se týká rozdílu mentality dnes a tehdy,tak propast tady určitě nějaká je. Osobně nejsem na to číst knihy starší než jsem já,ale řekl jsem si že klasiku jako je Drákula si prostě musím přečíst a hele,čum,ono mě to bavilo(zhruba tak do půlky). To jak někteří píšou že to dnes nedokáže vyděsit a nebo že je to slabej odvárek dnešních vykuchávacích slahser hororů pramení z toho že né že by to v knize nebylo,ono to tam je,jen to nemá potřebu být tak detailně popisovaný. Je to jako z erotikou tehdy a teď:dřív chlapy stanovaly jenom při pohledu na ženské obnažené lýtko,zatímco dnes je zapotřebí vidět všechno což díky legínám a minisukním a upnutým tričkům bez podprd není takovej problém. Jinak se tedy vnímala brutalita tehdy a dnes.

Co se pak týká samotného jednání a mentality postav,tak právě zde je ten největší problém. Právě zde je daleko více cítit že kniha už není žádná mladice. Ona je totiž z velké většiny spíš festival dvorného chování a pochlebování. Než se k něčemu postavy dopracují tak si musí všichni říct jak jsou skvělí a odvážný a jak se navzájem všichni milují a tohle není jen jednou nýbrž po celou dobu knihy. Jasný dřív byli všichni gentlemani a dámy ale kdyby nebylo tohodle zdvořilostního tlachání tak by kniha měla o dvě stě stran míň.

Drákula je pak kapitola sama o sobě protože čím dál v příběhu jste tím více připomíná karikaturu než nějakého evil záporáka. No posuďte sami elitního zabijáka a vojevůdce kterým v knize po staletí byl,spisovatel zdegeneruje na padoucha který je na úrovni pouťového kejklíře kterej je navíc samotnými postavami překřťen na stovky let žijící dítě,které se nakonec nechá vyšplouchnout bandou měšťáků.

Shrnutí je jednoduché kdyby se kniha více zaměřovala na děj a objasňování záhad(jako např.proč Drákulis může chodit ve dne venku,zatímco ostatní upíři asi ne, nebo kde profesor Van Helsing nabral takovej skill a vědění o vampirech),místo toho aby si postavy ¾ děje lezli do zádelí tak by to asi bylo i na tři hvězdy,ale u mne bohužel věk není vyznamenání takže může být kniha sebevětší fenomén když v jádru spíš nedává smysl než dává.

09.09.2024 2 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Darcy Coates jsem měl tu čest poznat skrze čtyřdílný cyklus Černá zima z kterého se vylouplo solidní postapo s jen jedinou iritací a to romantickou linkou která je vlastně v celé serii stěžejní,ale což už nějak jsem to překousl. Zde u této prvotiny šlo vidět že spisovatelka teprve začíná,ale i tak alespoň si to drželo slibovanou hororovou notu,kde ano horor skutečně má být pozvolný a budovat atmosféru a nééé nemá se hned snažit v prvních dvaceti stránkách šokovat že je tam frajer rozsekanej mačetou,ženská znásilněna a nemluvně snědeno:to fakt horor není.Jelikož je knížka v celku tenká tak se mi líbilo že se spisovatelka snažila budovat nejen atmosféru kolem domu Ashburnů,ale byla tam i snaha nahodit vibe ospalého maloměstečka kde se všichni znají a tvoří komunitu.Kniha pak následně nabírá spád(tak jak by jste to od hororu někde kolem půlky čekali)a směřuje až k celkem napínavému konci a rozuzlení celé zápletky,která nutno podotknout dává hlavu i patu alespoň co se hororu s nadpřirozenem týče. A rada pro ty co by někdy šli bydlet do strašidelně vypadajícího domu:pořiďte si psa a ne arogantního tvora jménem kočka i když Wolf se nakonec alespoň trochu vybarví :D Lepší tři hvězdy protože je to dobrá kniha a pro všechny škarohlídy JE TO JEJÍ PRVOTINA, ale v hlavě mi to jako horor neuvízne narozdíl například knihy pana Kariky:Strach a Trhlina :) .Možná dám i šanci nějakému lépe hodnocenému dílu této serie

05.09.2024 3 z 5


To To Stephen King

Od Kinga jsem už jeden kolos četl a tím kolosem bylo Svědectví. Co se od Štefana Kingů dá očekávat je, že je to vypsaný spisovatel něco za sebou má a psát umí ale jestli konkrétně tento počin potřeboval celých 1092 stran to netuším, pojďme tedy na to. "To" jako takové zná v dnešní době snad každý a to i díky nedávnému dvojdílnému filmu od kterého jsem viděl jen part jedna a to nutno podotknout před přečtením knihy. Věděl jsem tedy do čeho nejspíš jdu,ale to co jsem dostal není ani polovina mého očekávání."To" je totiž festival všeho možného jen né hororu, chcete-li to nějak jasněji definovat nazval bych to fantasty pro dospělé kde jsem se nebál ani vteřinu.Postavi mě bavily, líbily se mi hlavně různé back story(Černý flek, vystřílení gangsterské rodinky apod.), tématika rasismu, šikany, domácích násilí,vliv výchovy na dítě to všechno máme na skladě,ale horor nikde. A když už konečně na konci to mohlo vyvrcholit kosmickým hororem ala Lovecraft tak tudle,nic nebude, uděláme z toho pohádku už úplnou a okořeníme jí klasickým Kingovským chozením za hranu kde se s Beverly jednou z hlavních postav......ale co přečtěte si to sami.Posledních padesát stran jsem už byl v agonii a teď přijde pravej kosmickej horor dámy a pánové, já těch posledních padesát stran knihu zavřel, dal do obalu a dal do knihovny. Ano nedal jsem to, nebavilo mě to.1050 stran jsem zvládl ale úplný finish mne nezajímal bohužel, víc potopený potenciál jak zakončit knihu nějakým pořádaným mindfuckem jsem nezažil,škoda,příště raději hrábnu po tenčí knize od Štefka protože ty mu jdou.

03.09.2024 3 z 5


Dům v Amityville Dům v Amityville Jay Anson

O Amityville už nejspíš slyšel každý kdo má rád horory,tento dům byl už v pár filmech a dokumentech zmíněn a to hned pod aktovkou "podle skutečné události". Pokud se tohle reálně na Ocean avenue 112 v Amityville odehrávalo tak asi jop: děs a hrůza.Ale já tu chci mluvit o této knize která mi prostě strašidelná nepřišla,jen takové přeplácané fantasy kde se furt za každou cenu něco děje a proto mi to moc důvěryhodné nepřišlo, bohužel. Navíc tohle místo je přesně v takovém hajpu jako u nás například hrad Houska,legenda o Hagenovi ve štolách lomu Ameriky a nebo například Branišovský les zvaný Bor kde prostě může psychika zafungovat přesně tak jak od toho místa očekáváte.Je tedy jen na vás jak moc v podobné věci věříte a zdali by v Amityville člověk reálně něco zažil kdyby před tím o tom místě zhola nic nevěděl.

19.08.2024 2 z 5


Šelma Šelma František Šmehlík

Předchozí kniha Slyšet jeleny zpívat se mi velice líbila mělo to atmošku, pěkně to utíkalo a já si dokonce i říkal že konkrétně tato kniha mohla být trošku delší pak přišla šelma která delší je a zároveň trochu zklamání.Jde o to že se zde autor snaží zkombinovat dvě příběhové linky a to linku Porodník a linku politickou,ale ani jednomu zde není věnována stoprocentní péče takže vlastně ve finále z toho vyběhne neslaný nemastný příběh který kdyby se zaměřil buď na jedno nebo druhé mohl být nad průměrně hodnocen, takhle jen slabší tři hvězdy.Škoda škodoucí

15.08.2024 3 z 5