Ristridin Ristridin komentáře u knih

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Příliš krátké, příliš dojemné. Četl jsem naposledy před 9 lety k maturitě, ale stále mě ten příběh dokáže oslovit. Steinbeck dokázal vždy krásně popsat atmosféru a pocity postav. Tolik osudů, které se zde zvládly na malém prostoru, představit, je něco, co neumí každý. Je to vlastně o ničem a zároveň o všem. Každá postava na mě něčím zapůsobila a velkou část z nich bych nejradši objal.

21.12.2024 5 z 5

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Tohle je prostě klenot mezi knihami pro mládež a nic na tom nemění to, že příběh byl napsán za 2. světové války a je mu více než 80 let. To prožívané napětí si ještě jako malý pamatuju. Po několika letech můžu tvrdit, že mě to stále bavilo. Sem tam se vyskytují malé nelogičnosti a klišé, ale to čtenář Foglarovi musí odpustit. Nemohu si ale pomoct s tím, že mi přišlo do očí bijící, jak se zde vykreslují čestní a vzorní hoši, kteří ale kvůli tomu, aby měli co psát do TAM-TAMu, strkají čumák do věcí, do kterých jim ale opravdu nic není a vnikají do objektů, kam by neměli. Asi jiné dobové vnímání soukromého majetku a beztrestnosti takového počínaní :))
Ve výsledku ale krásná záhada a čtení, které mě kdysi ovlivňovalo společně s filmem, který vznikl v roce 1993. Zopakoval jsem si ho i s původním seriálem z roku 1969. Ač je novější snímek barevný a kratší, tak je podle mě určitě lepší (a nehleděl bych v tomto na ČSFD). Kulisy a atmosféra omšelé Prahy (ještě tolik nezměněné z doby devadesátých let) dává filmu tu správnou atmosféru a herci mi přijdou o dost lépe zvolení. Seriál z roku 69 ztrácí na kulisách a především na postavách, kde se mi líbil asi jen Rychlonožka, na Mirka Dušína s užvejkanými nehty a obličejem prostoduchého chlapce je hodně smutné pohledět. Navíc tento seriál tak nějak divně sebral nápady i z druhého dílu Stínadla se bouří, přetvořil jej k obrazu svému a udělal z toho všeho mírný paskvil. Nicméně postava Široka v podobě Jana Třísky byla úchvatná.

15.04.2024 5 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Po Café Groll (které mi velice přirostlo k srdci) druhá kniha od Štiftera. A musím říct, že pro něj začínám mít vážně slabost.
Příběh tří generací (30. léta, 50. léta a rok 2017) by mohl napovídat, že se jedná o generační román jedné rodiny (s těmi se roztrhnul docela pytel), ale není tomu tak úplně. Jedná se o různé příběhy a situace různých lidí, které jsou navzájem ovlivněny a na konci se vše sejde dohromady. Završení mi přišlo super. Moc mě baví jazyk, výrazy a myšlenky, které Štifter používá.
Je vhodné číst opravdu pozorně, aby si člověk samotné čtení ještě více užil v místech, kde se drobné zmínky a detaily spojují.
Jako stavaře mě více než duchové děsila zmínka o tom, že Dominik ze současnosti (rok 2017) chodí pro dřevo na topení odřezávat kusy krovů na střechu činžáku, jelikož tyto krovy jsou dle jeho názoru předimenzované :D To mě strašilo ještě dlouho, že by tohle mohl někdo dělat.
Autorovi se podařilo ve mně probudit zájem o lepší poznání Českých Budějovic, uliček a staveb, která jsou zmíněná v jeho knihách (i těch míst, která už byla bohužel zbořena a zničena).

04.09.2023 5 z 5

Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

První zkušenost s autorkou. Z nezajímavé Irmy se nakonec vyklubala silná a úžasná žena. Hezky zapracováno do historického kontextu. Dle zadní strany obalu se jedná o příběh podle skutečných událostí? Ocenil bych vlastní závěr autorky o tom, co bylo skutečné a co si domyslela.
Jinak velmi čtivé, název knihy již předem dával najevo, co je hlavním tématem. Překvapení se tak nekonalo, ale nebylo to na škodu. Příběh samotný stojí totiž za přečtení. Velmi lidské a v závěru dojemné. Znám i jeden takový podobný (a též skutečný) příběh. Líbil se mi popis uvažování jednotlivých postav i vykreslení toho, čím je zapříčiněno jejich chování a postoj.
Žánr "Pro ženy" možná knize škodí (i přes značnou popularitu). Ocení ji určitě i muži.

29.08.2023 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Místy zbytečně rozvleklý děj, ale četl se hezky, takže nelze ohodnotit jinak. Nestárnoucí klasika, která nevtíravým a milým humorem převyšuje například takovou dnešní Aristokratku.

02.12.2022 5 z 5

101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Super, skvělý náhled na HZS v akci, věřím autorovi poměrně solidně nastudovanou oblast. Není to práce, kterou by dokázal dělat každý a určitě je třeba si této složky vážit, protože jsou to borci, kteří musí znát spoustu věcí, než jenom vzít hadici a hasit. Vždy jsem k nim měl neskutečný obdiv, proto mi tato kniha ve spojení s pražským mně známým metrem nemohla uniknout. Začátek solidní, okolo poloviny náboj lehce opadnul, ale v závěru jsem byl úplně stažen do sebe a až jsem se necitil dobře. Kopřiva je skvělý autor. Pokud se neobáváte, že po přečtení už nevlezete do metra, stojí za to si knihu přečíst. Neotřelé téma.

19.06.2022 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Syrové, drsné, místy dechberoucí. Jako Pražák jsem poslouchal od prarodičů pražské hrůzy a zážitky té doby, přečíst si takto realisticky o věcech, které se udály v Brně a přilehlém okolí a měly by být do jisté míry velmi věrohodné, protože autorka hodně čerpala z archivů, je silný zážitek. Kontroverzní téma poválečné doby a chování Čechů k Němcům vzbuzuje otázky, jak by to dopadlo dnes. Poučili jsme se a jsme humánnější? Ač v to člověk doufá, už dlouho jsme nezažili nějakou velikou tragédii, nechtěl bych tedy někdy dojít k situaci, kdy dochází takzvaně k lámání chleba, protože se přes všechnu naději obavám, že bychom nebyli o moc lepší než naši předci. Máme se sakra dobře, ikdyž ne vždy dokonale, ale stejně buďme za to rádi. Ať už je u moci ten nebo ten, nebuďme malicherní.
Zpět ke knize, závěr byl možná poněkud uspěchaný, ale je jasné, že měl být pouze dokreslením toho hlavního, co zde chtěla autorka vyzdvihnout.

29.10.2021 5 z 5

Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Štifter je můj nejoblíbenější současný český autor, jeho knihy si dávkuju postupně po několika měsících, abych se měl stále od něj na co těšit a zatím se mi mé očekávání vždy potvrdilo.
Jeho styl psaní, poetismus, vyprávění a drobné náznaky mě hodně baví a ve spojení s edicí Tvář od Vyšehradu to nemá chybu.
Z povídek mě nejvíce oslovilo Světlo z Pauliny, Toho dne šel městem Ježíš, Andělíčkářka a Rodinná sešlost.

22.12.2024 4.5 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Velmi povedené a nedivím se, že kniha trvala autorce celý rok k sepsání. Je skvěle vystavěná a logicky směřuje k ne/logickému rozuzlení. Netvrdil bych, že se jedná úplně o horor, nebo to aspoň na mě tak nepůsobilo. Spíše jde o velmi zajímavé a napínavé čtení, kde se rozkrývá cosi zlého, ale musíme si tím projít s hlavní postavou, protože odkrývání je postupné a nejisté.
Je smutné, že musím vyzdvihnout to, že dle mého má autorka velmi vytříbený a květnatý jazyk - mělo by to být samozřejmostí všech našich současných autorů, ale opravdu není. A korektoři tomu často vůbec nepomohou. Hodnotím tedy taky kladně slovní obraty a bohatost jazyka!
K tomu všemu autorka velice dobře popsala jednotlivé postavy a ikdyž se v pozadí rozjíždí zvláštní mysteriózno, vůbec mi to nepřijde divné nebo i trapné.
Přečtěte si to!

29.11.2024 5 z 5

Začátek Začátek Lenka Chalupová

Paní Chalupová je prostě úkaz. Kdo nečetl její trilogii Kyselé třešně, měl by to rychle napravit. Mně se líbila natolik, že jsem se pustil i do další dřívější tvorby. Začátek je kniha, která je koncipovaná jako povídky, které všechny "vypráví" končící psycholožka. V povídkách vyprávěné příběhy si odžila prostřednictvím svých pacientů, a právě těchto šest v ní zanechalo největší dojem, protože se jedná o neobvyklé prožitky. Když se oprostím od toho, že některé příběhy byly poměrně přitažené za vlasy (ikdyž třeba ne, co já vím), tak je třeba přiznat, že autorka má perfektní fantazii, dar vyprávění a logického navazování a hlavně dokáže celý příběh dovést do takového závěru, který opravdu člověk nečeká. Nebo aspoň já byl u některých překvapený, až zaražený. To stejné dokázala i u zmiňované trilogie.
Nejedná se tak sice o nějaký počin, který by měl povznést literární scénu, ale paní Chalupová zkrátka umí a mám na ni jen slova chvály.

16.03.2024

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

(SPOILER) Z celé trilogie nejlepší kniha, ačkoliv považuji za nešťastné, že pachatel byl do konce úplně neznámý člověk. Jinak případ dost zajímavý a vztahující do děje.
Závěr dost nečekaný, o to víc kniha překvapila. Jsem si jist, že čtvrtého dílu se již nedočkáme

09.02.2024 5 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Detektivka, která není tou klasickou detektivkou, na kterou jsou asi všichni zvyklí. Řekl bych, že je to takové sloučení románu s detektivní zápletkou, a to vše s historickým podtextem na motivy skutečného koncentračního tábora Prameny Vltavy a blízké nacistické továrny v oblasti Františkova. Základ námětu je skutečný, obojí na Šumavě bylo a málo se o tom vědělo a doteď nejsou žádné další osvětlující informace. Továrna je stále opředena tajemstvím a existují i nyní lidé, kteří se ji snaží najít se vším, co by uvnitř teoreticky mohli (ale taky nemuseli) nalézt.
Kriminální zápletka je pak už samozřejmě čirou fikcí, osudy dalších postav současných a historických převážně také. A nebo taky zas tak úplně ne, to člověk vlastně neví, protože autorka čerpala kromě historického námětu a pár ověřených informací především z ústně předávaných povídaček a legend. A u těch je to vždy s otázkou, do jaké míry se zakládají na pravdě, ale něco na nich být může.
O to je to vlastně celé ještě kouzelnější a kniha mi nedala spát, protože byla jednoduše strašně zajímavá!
Krásná Šumava je vykreslena netypicky ve značně ošklivých barvách, kdybych ji trochu neznal, tak mě tam na základě knížky vůbec nic neláká :) Lidské trosky, úpadek, zmařené osudy. Ale ke knize to zde sedí a možná v některých oblastech úplně nepřehání, přes pohraničí se toho ve 20. století prohnalo hodně.
V knize tak jsou válečné i poválečné osudy v jednom, něco o Králích Šumavy, zápletka, která se najednou otočí tak, že mě to upřímně překvapilo. Nečekal jsem to, ač k tomu vše logicky směřovalo, autorka mě prostě napálila.
Každý měl ve výsledku nějaké své vlastní motivy, některé mi až vyrazily dech. Vítězem mi nepřijde prakticky nikdo až na jednu méně očekávanou postavu, u které je to ale taky takové hořkosladké.
Doktor s OCD na hygienu byla slušná úchylárna :)
Autorka sama v kraji vyrůstala, takže téma jí bylo o to bližší a přiblížila touto fikcí alespoň něco, co zůstává vlastně dosud zahaleno a je takovým trochu veřejným tajemstvím.
Za mě skvělé a knihu doporučuji, pokud vás zajímá se něco i dozvědět mimo klasické mordovačky.

12.07.2023 5 z 5

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Nikdy nezklame, zase mi bylo s touhle knihou 8 let a chtěl jsem začít lovit bobříky :) Pro dnešní dobu již asi hodně idealistické, ale stále se v ní dá mnohé nalézt. Snad bude bavit i další generace.

17.12.2022 5 z 5

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

I přes nějaké lehké nedostatky a některé příliš veliké náhody v průběhu příběhu je tato knížka opravdu skvělá!
Nelíbí se mi srovnávání s Foglarem, ač ho trochu chápu. Foglarovky jsem přečetl všechny a jediná podobnost je v tajemné čtvrti. Spisovatel byl určitě do jisté míry ovlivněn, pochází snad prý i ze stejného prostředí, takže je to pochopitelné, ale o žádnou vykrádačku se nejedná, naopak se zde rozjíždí velice zajímavý příběh, který má poměrně slušně našlápnuto a to hlavně po dost napínavém začátku! Zhruba od půlky knihy se již tempo zmírnilo, děj začal být poměrně předvídatelný, nicméně závěr mile překvapil a alespoň ve mně vyvolal dejme tomu “hlubší otázku” :) Jsem zvědavý na další směrování děje, protože půda je zde pro něj poměrně zajímavě připravena.

15.11.2021 5 z 5

Jeden svět Jeden svět Aleš Novotný

(SPOILER) Novotný se zlepšuje. Jak jsem trochu tepal první díl série, tak druhý byl lepší a tento je nejlepší, ačkoliv tak do 2/3 je to vlastně velmi pozvolné. I přes nějakou tu vraždu v naší nejvíce kriminální obci Tišina :) Trefně bylo řečeno, že je to tady jak Vraždy v Midsomeru.
Psaní mě taky baví víc, ačkoliv některé obraty typu “Noc mezitím zhoustla, dozrála do temnějšího odstínu s vyšeptalým nádechem hvězdného prachu." jsou takové lehce úsměvné a nadbytečné. Autor umí psát, nemusí to přehánět.
Viděl bych to na 4/5, ale závěr byl překvapující a značně napínavý. No ale ten úplný závěr?! To přece nemyslí Novotný vážně! To mi zlomí srdce.. Ale chápu tu logiku této scény. Jestli se ovšem edith79 na další díl těší, tak já se už předem na navázání této scény netěším :(
I to způsobilo nakonec 5/5.

15.12.2024 5 z 5

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Milé překvapení, tato kniha mi velmi sedla. Čtivě napsáno, postavy rychle a jasně vykresleny a hned se můžeme vrhnout na to, o co zde jde. Ano nebo ne? Nosné téma je poutavé, úvahy nad osudem, volbou a jejími důsledky mě fakt baví. Na pozadí období 50. let žijí lidé se svými problémy a musí se jim postavit. Nejedná se o historickou knihu a přesto se Lukášková snaží lehce čtenáři podávat soudobé informace. Komunisté jsou všude, Židi ani nyní po válce nenalézají svůj klid.
Za některými postavami se skrývá tajemství a až postupně se čtenář dozvídá víc v paralelních rovinách příběhu.
Originální a přitom tak jednoduché. Doporučuji.
(Zajímalo by mě, o jaké se jednalo "popíchnutí" od Karin Lednické, o kterém se autorka zmiňuje v poděkování. Bylo to v přátelském duchu nebo ne? :))

13.10.2024 5 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Toto je Kmotr! Ve své době úkaz, i po tolika letech skvělé čtení, napínavé, místy sice se slabšími pasážemi, ale naopak s velmi silnými. Stojí za přečtení, protože tato kniha byla vlaštovkou pro mnoho dalších mafiánských filmů, knih a her (kdo nemá rád první dvě české Mafie). Ale zažít... zažít bych takovou dobu nechtěl.

07.06.2024 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Jaká existuje lepší recenze, než že jsem tuhle knížku slupnul jak malinu za pouhý jeden den (cca 380 stran)?
Velmi zajímavý koncept o možné budoucnosti, kdy lidé již dosáhli vlastně všeho na poli vědění, mají nad sebou dozor v podobě dokonalé a bezpečné umělé inteligence (bude se náš vývoj ubírat podobným směrem??) a hlavně a především dokázali ošálit smrt a stali se tak zdánlivě nesmrtelnými. To přináší ale přirozeně růst populace, a tak jsou vybráni lidé "nadřazení", tzv. smrtky, které stojí nad zákony a náhodně vybraným lidem odebírají životy dle předepsaných pravidel, v předepsaném množství. Už to je samo o sobě hustý a autor to dokázal opravdu poutavě a mrazivě popsat. Líbilo se mi uvažování nad konceptem nesmrtelnosti a dosažení všeho, co lidstvo potřebuje - vlastně se nemá nyní za čím hnát a často dochází ke stagnaci a ztrácení smyslu života (něco, co bylo už tolikrát nastíněno ve fantasy u elfů).
Místy působilo něco ohledně tohoto budoucího světa trochu nedomyšleně, ale nelze vše podat na ani ne 400 stranách.
Deníkové zápisy slavných a důležitých smrtek na začátku kapitol sloužily jako velmi chytrý doplněk světa a propojení s příběhem. Též v nich byly úvahy o morálce, samotných zákonech, smrti, lidech. Ale až tak před půlkou knihy mi došlo, že C. s. je Ctihodná smrtka, pořád jsem za tím čekal nějaké jméno... :)
K příběhu nic nenapíšu, jen že mě bavil a přede mnou jsou ještě další 3 knihy o Smrtkách a už teď dovedu odhadnout, že tuhle sérii si oblíbím.

18.03.2024 5 z 5

Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Velmi hezké čtení pro děti, u kterého se těším, až ho budu jednou těm svým číst.
K hračkám by se mělo chovat hezky, ostatně jako ke všem Věcem, a vážit si jich.

23.12.2023 5 z 5

Dědina Dědina Petra Dvořáková

Milé čtení o "problémech" obyčejných lidí žijících v kraji, se kterým je autorka spjata. První a čtvrtý (poslední) příběh byly slabší než delší dva prostřední. V druhém jsem úplně dokonale poznával osobu, kterou znám a která také žije na "dědině". Jazyk nepůsobil nepřirozeně a nějak na sílu. Líbí se mi, že nějaká taková oddechová kniha vznikla. Super je taky mapka obce na vnitřní straně obalu, kterou jsem stále studoval, protože postavy se v knize občas míhají rychle.

17.10.2023 4 z 5