RMarkéta RMarkéta komentáře u knih

Taková normální rodinka Taková normální rodinka Fan Vavřincová (p)

Fan Vavřincová byla prostě geniální. Její člověčí a laskavý humor mě ještě nikdy nezklamal. Měla jsem pořád před očima seriálové scény. Herecké obsazení bylo bezchybné a skvostné, herci si to museli užívat, přímo to z nich vyzařovalo. Hezky se mi propojili seriáloví Hanákovi s těmi knižními. Ta rodinka je kouzelná a hlavně legendární. Užila jsem si s nimi spoustu legrace. Nezapomenutelný klenot. Každý z nás se v Hanákových najde a kdo říká, že ne, tak ten lže.

25.02.2021 5 z 5

Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Nedá mi to a opět musím před panem autorem hluboce smeknout. Měla jsem o tu malou neskutečný strach, protože v případě pana Kinga se po cestě lesem může přihodit naprosto cokoliv a to cokoliv si hoďte ještě na druhou. Ke všemu je to ještě sugestivně napsáno, protože jsem ty štípance od komárů na pažích cítila taky. Ten netradiční pohled vidět vše očima malého děvčátka velmi oceňuji. To byl teda nápad.

24.02.2021 5 z 5

Dolores Claiborneová Dolores Claiborneová Stephen King

Vážně, tah hodný mistra, vyprávět příběh takovým stylem jako to udělal King. Výborný nápad. To tedy opravdu smekám. Dolores je poctivá ženská, která neměla jednoduchý život a proto se s ním porvala, jak nejlépe uměla. Nikdy jsem si nemyslela, že mě kniha, která vypráví o nějaké postarší hospodyni bude tak bavit a budu mít problém se od odtrhnout, když se do ní zakousnu jako pitbul. Byla to právě Dolores, která mě při svém vyprávění dokázala udržet při čtení. Velmi mě překvapuje a patrně bude stále překvapovat, jak King dokonale zachytil myšlenkové pochody hlavní postavy. To se do ní musel snad převtělit nebo co. Viděna i filmová verze s výbornou Kathy Bates. King a Bates k sobě tak nějak zvláštním způsobem patří.

18.02.2021 5 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Posun k dospělejšímu byl nutný. Vždyť Harry Potter je už v Bradavicích čtvrtým rokem. Vyvijí se a taky stárne. Není už tím vykuleným klukem. Něco zažil. Už to není pohádka pro děti. Fantazie paní spisovatelky nabírá pěkně na obrátkách.

08.02.2021 5 z 5

Ranč U Zelené sedmy 1 Ranč U Zelené sedmy 1 Eva Pelantová

Seriál převedený do knižní podoby a i ta knižní je stejně dobrá jako ta televizní. Fajn nápada přesadit rodinku z města na vesnici. To pak není nouze o vtipné zážitky, protože se to nabízí úplně samo. Mám rodinu Kudrnovic moc ráda.Vždycky mě jejich snažení pobaví. Televizní obsazení nemělo chybu. Takhle nějak si tu městskou rodinku přesně představuji. Všechno ještě o kousek pozvedá babička se svými perfektně mířenými sarkastickými poznámkami.

26.01.2021 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Krásně se mi propojil film s knižním příběhem. Na rozjezd a seznámení se tím brýlatým klukem, který zůstal naživu, to bohatě stačí. Musím uznat, že paní Rowlingová má velkou fantazii. Vymyslela parádní svět, do kterého se velmi ráda vracím.

20.01.2021 5 z 5

Vítr z hor Vítr z hor Andy Wildwood

I mně byla kniha zaslána, tímto chci autorovi poděkovat. Nečtu tenhle druh fantasy každý den, ale ani neříkám, že ho nečtu vůbec. Dost si vybírám. Proto mě kniha mile překvapila. Autor má svět dobře vymyšlen a totéž platí i o vystavěném příběhu. Fantazii má. S rychlou romantikou jsem neměla nejmenší problém a ani s násilím. To do tohoto světa patří, ale nesmí jít o prvoplánovitost. Jako prvotinu musím knihu pochválit. Nemám k ní žádnou výtku. Držím autorovi palce. Určitě si přečtu další díl. Počkám si na něj.

11.01.2021 4 z 5

Aristokratka u královského dvora Aristokratka u královského dvora Evžen Boček

Tenhle díl tomu všemu nasadil korunu, tedy tu královskou a málem posadil na zadek nizozemské království. Paní Tichá by vám to sdělila ale trochu jinak. Bavila jsem se od začátku do konce. Hlavní prim tu hraje právě hláškující paní Tichá, která se obejde i bez ořechovky. Opět se předvedla. Co slovo to perla. Z Marie se stala dáma, taky to má geneticky dané. Info kolem tetičky Nory se taky začíná pomaloučku rýsovat. Ta stará babča mě zajímá. Chtěla bych o ní vědět víc. Už se těším na další díl. Chci vědět, jak vykrystalizují Mariiny trable v ráji.

11.01.2021 5 z 5

Dravci & Sovy Dravci & Sovy Jaap Schelvis

Z knihy jsem nadšená. Dravci mě fascinují už od dětství a pro sovy mám zvláštní slabost. Dokonce umím soví houkání napodobyt a přivolat si ji tak k sobě, když poznám, že tam v lese někde je. Působí to pak skoro až strašidelně, když se začne přibližovat a odpovídat mi. Fotky jsou úžasné. Kochám se jimi. Text je u fotek krátký, srozumitelný a vypichuje mnoho zajímavostí, kterými jsem si rozšířila své obzory. Doporučuji všemi deseti, protože je opravdu krásně udělaná.

08.01.2021 5 z 5

Love story Love story Erich Segal

Je to jednoduchý příběh dvou zamilovaných vysokoškoláků, zároveň je hodně hluboký, skrývající v sobě psychologické a sociologické drama. Nejde tedy o žádnou naivní a hloupou limonádku. Nechala jsem se vtáhnout do příběhu a prožívala s nimi každý jejich krok. Škoda, že všechno bylo až příliš rychlé. Kapesníčky jsem měla nachystané v pohotovostním stavu a dojatá jsem byla taky.

08.01.2021 5 z 5

Macbeth Macbeth Jo Nesbø

Nebudeme si nic nalhávat, Macbeth je prostě hodně jiný a kdo má rád Harryho Holea, tak mi dá jistě za pravdu. Při čtení jsem hodně skřípala zubama. Chtěla jsem knihu odložit. Rozmýšlela jsem to. Donutila jsem se příběhem prokousat. Všechno to dění, násilí a vraždy jsem sledovala s odstupem. Nepodařilo se mi pořádně s knihou navázet ten krásný čtenářský vztah. Nesbo ale nemůže pořád jen psát o Harrym. Tak někdy příště.

07.01.2021 3 z 5

Modré oči osudu Modré oči osudu Jana Tomanová

Od patnáctky pro patnáctky. To opravdu sedí. Prvně jsem tento útlý román četla právě někdy v patnácti letech, tedy na konci základky a zhltla ho jako malinu. Letos jsem ho díky čtenářské výzvě četla znovu a opět ho zhltla. Tenkrát jsem byla hodně překvapená, že to napsala tak mladá holka. Dnes jsem měla ten samý dojem. Je to samozřejmě dívčí román, ale vůbec není naivní, jako by ta osoba už měla něco odžito.

06.01.2021 3 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Postavy neměly chybu, zlváště pak musím vypíchnout Sonyho, Angeliku a manželé Majerovi. To byla teda sebranka. Málem bych zapomněla na Denisku. Ta opět nezklamala. V jeden den se toho může semlít opravdu dost, až se člověk nestačí divit. Tenhle díl je velmi příjemně osvěžující. Můžou za to samozřejmě nové postavy. Díky nim se děje něco zajímavého a praštěného. Pobavila jsem se a ještě si odpočinula od tohoto bláznivého světa. Takže účel splněn.

06.01.2021 5 z 5

Žerty s hastrmany a čerty Žerty s hastrmany a čerty Jaromír Jech

Hastrmani a čerti si opravdu rádi dělají z lidí žerty. Ať už peklo bylo nebo nebylo, bylo vymyšleno dobře. Totéž platí i o té chásce vodnické. Dobrý a poctivý člověk se nemá čeho bát a když je ještě trošičku chytrý, tak tím lépe. Milé pohádkové čtení a krapet ne úplně tradiční.

09.12.2020 5 z 5

Podzimní případ Podzimní případ Anders de la Motte

Velmi příjemný a čtivý příběh, tedy pokud se to dá říct zrovna o thrilleru. Je to trošku tlouštík, ale to mě neodradilo. Zákousla jsem se a nepustila. Kniha mě mila překvapila. Mám ráda, když je hlavní postavou žena, která mimo své práce (policistka) řeší i další problémy. Dělá to postavu tak nějak lidštější. Od tohoto autora je tento příběh můj první. Určitě se podívám i po něčem dalším. Na začátku čtení jsem měla hodně neodbytný pocit, že čtu další knihu od Kinga. Asi to bylo tím popisem krajiny, nevím. No, třeba se jím autor nechal inspirovat.

09.12.2020 5 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Vtipy už se opakují, ale pořád jsem se při čtení bavila a o to přece šlo. Od postarší narkoleptické tetičky Nory jsem očekávala větší vzrůšo. No, a Marie, v pořadí třetí, se nám konečně někam posunula. Ta potrhlá rodinka i se služebnictvem má pořád moje sympatie. Kostky byly vrženy.

27.11.2020 4 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Této knize přitížilo, že je napsaná jako druhý díl. Klidně mohla být součástí toho předchozího. Vždyť začíná tam, kde ten první skončil. Rodina Kostků je už pevně usazena na svém zámku. Pořád se chová potrhle a to platí i o služebnictvu. Výlet do Karlových Varů bych si představovala trošku jinak, ale od Kostků nešlo ani nic jiného očekávat. Dcera advokáta Bendy těm všem zmatkům krásně nasadila koronu. Určitě bych šla paní Tiché překontrolovat zásoby ořechovky. S ořechovkou na věčné časy.

23.11.2020 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Velmi příjemné oddechové čtení. V dnešní době úplný balzám pro duši. Krásně potrhlá rodinka. Chvilkami jsem jim záviděla a chvilkami mi jich bylo líto. Paní Tichá s domácí ořechovkou neměla chybu. Viděla jsem i film. Tak jsem si vše propojila. Jsem zvědavá, kam se osud rodiny Kostků z Kostky bude ubírat dál.

21.11.2020 5 z 5

Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Lidská osobnost má mnoho vrstev a zákoutí, zvlášť, když je něčím pokřivená nebo zformovaná. Styl psaní pánů autorů mi sedl přesně akorát. Kapitoly jsou krátké. Nic se zbytečně nerozepisuje a to i když se tu píše o hnusných a zvrácených věcech. Autoři se rozhodně v jejich popisu nevyžívají a nepodávají je detailně. Kniha vyžaduje soustředěnost, protože se tu prolínají dvě linie příběhu, respektive, přítomnost s minulostí. To považuji za chytrý tah. Nálepka "Jen pro silné povahy" je velmi dobrý marketingový tah. Tím ale nechci znevažovat a zlehčovat téma příběhu. Jde o ožehavé záležitosti. Jako úvod do série mi to stačilo.

10.11.2020 4 z 5

Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Krásná knížka a ten jazyk, úplný balzám pro duši. Jako malou mě nejvíce bavily fotky a ty maličké kresbičky. Byly trefné a vtipné. Psáno s velkou dávkou lidskosti a laskavosti. Příběh je v podstatě velmi jednoduchý, ale za to čtivý. Také vím, co život se štěnětem obnáší a jak to člověka obohatí. A kdo z nějakého důvodu nemůže mít psa, tak mu doporučuji alespoň tuto milou knížku.

19.10.2020 5 z 5