Ronny Ronny komentáře u knih

Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Skvělá kniha, kde jsem se dozvěděla mnoho strašných věcí o životě v Severní Koreji. Doporučuji!!

12.07.2014 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Zklamání

12.11.2023 2 z 5

Vlak do Samarkandu Vlak do Samarkandu Guzel Jachina

Naprosto skvělá kniha,ze všech tří knih autorky se mi líbila nejvíc! Velmi čtivá,popisuje strašlivé strádaní lidí,hlavně dětí postižených hladomorem,ale přesto mne čtení místy zahřálo u srdce a dojalo,dokonce jsem se i zasmála. Vřele doporučuji!!

25.11.2022 5 z 5

Sedmihlas Sedmihlas Rebecca Kauffman

Zvláštně napsaná kniha,chvíli mi trvalo než jsem se začetla,ale ke konci mě dostalo její kouzlo.
" ..v životě je třeba najít způsob, jak vlastnímu srdci odpustit za to, kolikrát nás zradilo, jak si odpustit za všechny ty ošklivé věci, co jsme si pomysleli, řekli, udělali nebo cítili, a jak jít dál.
Protože srdce je jako raněný voják, kterému prostě musíme dát, cokoli potřebuje, aby mohl pochodovat dál."

18.09.2022 5 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

Ani na druhý pokus se mi nepodařilo knihu dočíst, třebaže mi knihovnice radila vydržet zhruba do 150. strany. Přemohla jsem se,ale nebavilo mne to. V této knize se to nebožtíky jen hemžilo a otřesně působil překlad příjmení postav. Celé to působilo divně a nepřirozeně. Za mně zklamání,obzvlášť po přečtení jiné autorčiny knihy Tři, která se mi líbila.

15.09.2022

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Podle mně je Pačinko zavádějící název,který mě málem od této skvělé knihy odradil. Myslela jsem,že bude o prostředí kde se hrají hazardní hry. Zatím je to životní příběh korejské rodiny žijící v Japonsku. Moc doporučuji!!

10.07.2022 5 z 5

Bezcitnost Bezcitnost Martyna Bunda

Přečteno jedním dechem. Příběh ze života, místy jsem se i zasmála. Doporučuji.

24.08.2020 5 z 5

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

První kniha od této spisovatelky, kterou jsem přečetla jedním dechem a s nadšením. Celkem se mi líbilo i Veselí, ostatní knihy jsem nedočetla a zdály se mi povrchní. Ale teď u mně získala na ceně!!! Velmi čtivé, zoufalé, vtipné, těžko, ale přesto uvěřitelné, neboť život, naši partneři a děti s námi cvičí tak, že někdy děláme zoufalé věci. Pro mně čtenářský zážitek a doufám, že paní Třeštíková bude v tomto stylu psát nadále.

21.07.2020 5 z 5

Prodloužená sonáta života Boženy Němcové Prodloužená sonáta života Boženy Němcové Anna Strnadová

Vadilo mi umělé "prodloužení" života paní Němcové. Nechápu smysl tohoto počinu a iritovalo mne to. Pro mne tím byla kniha znehodnocená.

25.06.2020 2 z 5

Nikdy není pozdě na šťastné dětství Nikdy není pozdě na šťastné dětství Beatrice Landovská

Bylo to vtipné čtení, opravdu některé kapitoly jsem předčítala manželovi nahlas - a to není u nás absolutně zvykem. I když to "šťastné dětství" vlastně moc šťastné nebylo, a pokud ano tak hlavně zásluhou babiček a dědečků z obou stran. Kromě tatínka Pavla, který se v rodině moc nevyskytoval, také maminka byla dobrodružného ražení a o děti si moc starostí nepřipouštěla. Nevím, jak by se zachovala, kdyby nebylo prarodičů.... Např. na rok se odstěhovala jen s mladší dcerou, aby mohla být u koní.
Některé pasáže už tak čtivé nebyly, ale rozhodně kniha stojí za přečtení.

13.03.2020 5 z 5

Poslední deník Květy Fialové Poslední deník Květy Fialové Josef Kubáník

První část knihy jsem se zájmem přečetla, nebyla jsem nikdy kdovíjakou obdivovatelkou paní Fialové, ale bylo to vtipné a zajímavé. Podle mě je Květa Fialová dost rozporuplná, ale pozitivní a charismatická osobnost. Na jedné straně mi nesedí její neustále se opakující oslovení jako "sluníčko, lásečko, miláčku " atd., na straně druhé někdy až jízlivé bonmoty na úkor jejích hereckých kolegyň a kolegů. Také vztah k rodičům, hlavně k otci byl těžko pochopitelný (i pro ni samotnou). O otci se celý život vyjadřovala negativně, jak byl despotický a měla z něj strach. V knize jsou jejich některé dopisy, které vyznívají velmi láskyplně.
Druhá půlka knihy mne nebavila a nedočetla jsem ji. Den po dni zápisky jejího stále se zhoršujícího stavu.....

19.01.2020 4 z 5

Jedno manželství Jedno manželství Tayari Jones

Tak po delší době dávám plný počet hvězdiček. Toto je kvalitně napsaná kniha. Příběh je popisován střídavě z pohledu všech tří postav, zároveň se dozvídáme historii jejich rodičů. Tady žádná postava není kladná ani záporná, chápala jsem každou z nich. Jenom matka dokáže bezpodmínečně a navždy milovat své dítě a stát při něm ať je ve vězení spravedlivě nebo nespravedlivě na neomezenou dobu.

13.06.2019 5 z 5

Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Velmi kvalitně a poutavě napsaná kniha. Doporučuji.

30.04.2019 5 z 5

Pečená zebra Pečená zebra Iva Pekárková

Tak tohle jsem nedočetla.

13.12.2017 1 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Tak zase jednou byla vychválena kniha, která si dle mého názoru tolik chvály nezaslouží. Zase jsem se jednou navnadila a dva díly si koupila. Druhý díl nedočten.

24.08.2017 2 z 5

Zázračné ráno Zázračné ráno Hal Elrod

Mně to jakožto "sovu", která se z postele odhodlá vstát až je to nezbytně nutné "nakoplo".
Netvrdím, že prožívám "zázračné ráno" každý den, ale sem tam se to podaří a jsem pak na sebe pyšná. A věnuji se pak před prací ranní procházce lesem, psaní deníku, četbě motivujících knih atd.

11.04.2017 4 z 5

Na hrudi obra obláček zlatý Na hrudi obra obláček zlatý Anatolij Ignaťjevič Pristavkin

Vzhledem k tomu, že je příběh částečně autobiografický, jsou okolnosti otřesné. Autor vzpomíná na to, co jako dítě sirotek prožil za 2.světové války, otřesný nedostatek jídla,přesun sirotků na Kavkaz, kde byly sice pole s úrodou a vesnice, ze kterých vyhnali Rusy Čečeny kvůli údajné spolupráci s nacisty, ale hrozilo neustálé nebezpečí od Čečenů ukrytých v horách.
Těžko odsuzovat Čečeny za krutosti páchané na nedobrovolných přistěhovalcích usídlených v jejich domovech, protože násilí plodí zase jen násilí a přerušit tento nekonečný kruh může jen láska - což v tomto románu představují dva chlapci, Rus a Čečen, kteří se k sobě bratrsky přimknou ve světě, ve kterém přišli o všechno.

06.10.2016 5 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Velmi dobře napsaný psychologický příběh o rodině, kde rodiče vkládají do svého dítěte své nesplněné sny a touhy a nenechají mu možnost jít svou vlastní cestou. O tom, že příliš velká očekávání a příliš mnoho lásky dusí a zabíjí. Bylo mi líto zbylých dvou sourozenců, kteří trpěli tím, že je rodiče přlíželi a veškerou pozornost a lásku vkládali do třetího dítěte, které tím zahubili.
Některé věci nejdou vzít zpět, ale člověk musí jít dál a žít svůj život a pokusit se najít nový smysl života a nedělat stejné chyby.

20.09.2016 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Klasika ze života!! Dá se číst znovu a znovu!!

18.02.2015 5 z 5

Kam létají vrány Kam létají vrány Ann-Marie MacDonald

Příběh krásný, ale zbytečně rozvláčný. Miluju tlusté knihy, na těch 927 stránek jsem byla natěšená, ale kdyby to bylo zkrácené na polovičku, bylo by to k dobru věci - dle mého názoru. Nerada přeskakuju řádky, ale jinak bych se tím neprokousala. Škoda....

18.02.2015 3 z 5