Sova15 Sova15 komentáře u knih

Uprdelizmus Uprdelizmus Jan Menděl

Knihu mi půjčila kolegyně, které jsme před lety koupili, protože má vše - s prominutím- u prdele. Je velmi zajímavá, ale musí se při čtení přemýšlet a nechat si rady prostoupit tělem až do hlavy. Než to má člověk tam kde autor popisuje, chce to dlouhý trénink. ale výsledek je potom skvělý.

26.10.2023 5 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Tak to byla jízda. Napínavé do posledních stránek.

26.10.2023 5 z 5

Loď plná nevěst Loď plná nevěst Jojo Moyes

Jako všechny knihy od Jojo Moyes je i tato krásná. Bonusem je, že je jejím námětem skutečná událost. Vůbec jsem nevěděla, že k plavbě nevěst došlo. A příběhy dívek byly velmi zajímavé.

13.09.2023 5 z 5

Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

Výborná kniha, ke které jsem se dostala díky výzvě. Překvapilo mě, že mě bavilo číst o naší válečné historii, ale když je to napsáno zajímavě a jakoby z ženského pohledu bylo to velmi poučné. Nic není černobílé a nemůžeme tehdejší aktéry soudit z dnešních podmínek. A jak již bylo uvedeno, mrzí mne, že se dějiny opakují a válka blízko nás zase zuří.

11.05.2023 5 z 5

Moje máma Jana Brejchová Moje máma Jana Brejchová Tereza Brodská

Knížka se ke mě dostala z úplně jiného důvodu. Dcera dělá fotoknihu jako svou bakalářskou práci a chtěla jsem jí inspirovat. To se mi nepovedlo, ale já jsem se do ní začetla. Střídání vyprávění paní Brejchové a Terezy Brodské vůbec nerušilo, doplňovalo se. Fotky krásné. Velmi zajímavé.

03.03.2023 5 z 5

Válka se stromy Válka se stromy Jan Tománek

Přesně - nejprve úsměvná, později mrazivá kniha.
Jak moc se necháme ovládat? Médii, společností, vládou, diktátorem? Asi necháme, každý do určité meze a panika vzniká tam, kde je strach. A ustrašení lidé se dobře ovládají.
To se nikdy nepoučíme z historie?

14.11.2022 5 z 5

Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Zase jedna hezká, čtivá kniha od Moyes. Ed mě ze začátku štval, později to zlepšil. A Jess jsem fandila. Neměla to hezké a dokázala si poradit a ještě být optimistická. Starat se sama o dvě děti není žádný med. A ona to, třeba i s trablemi, zvládala dobře.

17.06.2022 5 z 5

Růže bílá, černý les Růže bílá, černý les Eoin Dempsey

Ano, jistě byly tam určité nepřesnosti. Ale knížka se dobře četla. Až jsem si říkala, zda není zvrácené si číst o 2. světové v době další hrozné války,

13.04.2022 4 z 5

Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět Jonas Jonasson

Pan Jonasson umí psát. I když první díl byl lepší, těšila jsem se z toho co stařík a jeho parťáci opět vyváděli.

25.03.2022 4 z 5

Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Vědomí a realita: O mozku, duševní nemoci a společnosti Jiří Horáček

Prokousala jsem se knihou. Četla jsem ji dlouho, protože vyžadovala plné soustředění. I přesto jsem někdy tápala. Druhá polovina mě zaujala více. Obdivuji pana Horáčka a i paní Drtinovou, která se ptala opravdu zasvěceně.
A dovolím si citaci: " Náš "typ mapy" tedy mapa mentální, znamená tři hlavní složky: 1.to, co je vně našeho těla (exteroceptivní vědomí), 2. to, co je uvnitř (interoceptivní vědomí) a 3. jak se má nebo jak se daří tomu, "všemu uvnitř" (afektivní vědomí, emoce). Každý z těchto parametrů je v mozku mapován trochu jiným mechanismem,. Pro každý z nich stačí už malá změna, aby se proces mapování narušil. Tak vznikají psychické poruchy. "
Takže, buďme hodní na sebe, i na naše okolí, ať se tomu "všemu uvnitř" dobře daří.

25.03.2022 3 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Kniha se mi moc líbila, k autorce jsem se vrátila po knize Velké maličkosti a opět mě nezklamala. Mimo krásného vyprávění jsem se dozvěděla hodně zajímavého o slonech.

18.05.2021 4 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Vtipné, krásné a mnohých příbězích celá já.

16.03.2021 5 z 5

Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Knížku jsem si vybrala do výzvy. Počáteční kapitoly byly pravda trochu nudné, ale důležité. Jak se na scéně objevil Šakal, bylo to napínavé a také jsem fandila zločinci. Určitě se znovu i podívám na film.

05.06.2020 5 z 5

Lety a pády Lety a pády Vladimír Renčín

Netřeba komentáře - výborný, trefný humor.

23.05.2020 5 z 5

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Opět, mé mládí za totality. Knížku jsme si tajně půjčovali. Opisovala jsem některé pasáže. I film byl dobrý.

23.05.2020 5 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Jsem ráda, že moc nedávám na recenze. Příběh se mi líbil, pravda rozjezd byl pomalejší, ale pak mě to chytlo. Mít doma Sarah, asi bych taky rostla, ale rozčilovali mě i vlastní děti v pubertě. A Sarah to neměla vůbec lehké. Myslím, že si v rámci možností vedla dobře. Líbilo se mi, že většina postav nebyla vykreslena jen jednoznačně. Nikdo nepůsobil jen jako kladný hrdina, pocity se v postavách mísily, jako v běžném životě.

31.03.2020 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Málo platné, paní Rowlingová umí psát.

21.01.2020 5 z 5

Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

Jaroslav Dušek - Duše(k) mi mluví z duše. Pod většinu jeho názorů se můžu podepsat. Třeba ten, co je v knize až na konci. Nenecháme své tělo dospat - vstáváme podle budíku, pak si dáme kávu, čaj abychom mohli vůbec fungovat. Vydržíme to, ale všechno nás bolí, jsme unavení nebo v depresi. Asi mi nepovolí chodit do práce, až se vyspím do růžova, ale odpoledne se na všechny důležité?? povinnosti vykašlu a nechám své tělo odpočívat. Vánoce nevánoce.
Vím, že se svět zásadně nezmění, ale trošku, trošínku k tomu můžeme pomoci. Zkusit se zžít se svým tělem, prostředím, neničit už víc přírodu, ať nám vůbec nějaká zbyde.
Díky pane Dušku. A při čtení Čtyř dohod slyším v hlavě Váš hlas.

17.12.2019 5 z 5

Blackout Blackout Marc Elsberg (p)

Nepěkná představa. Raději nakoupím baterky, sirky (svíčky mám).Protože na elektriku máme vše, zapátrám po vařiči na tuhý líh, nebudu spotřebovávat léky do posledního.....je toho moc. Na elektrice jsme závislí. A kniha to pěkně, čtivě popisuje.

08.11.2019 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

I já jsem měla první zkušenost s tímto autorem. Kniha byla zajímavě psaná, napínavá, ke konci jsem hltala stránky, abych věděla jak to dopadne. Zajímavy motiv jednání.

13.10.2019 5 z 5