tabaluga komentáře u knih
Zprvu jsem si říkala,co jsem si to půjčila.Příběh Květy, která se na sklonku života cítí osamělá.Manžel,o kterého se starala s láskou, i když to pro ni vůbec nebylo jednoduché. Dospělá dcera, která má o matku zájem jenom kvůli penězům a ona má najednou pocit, že potřebuje někoho, o koho se bude zase starat....Kniha se četla moc dobře...
Zase trochu jiný pohled na odsun Židů do Palestiny v době druhé světové války. Jak to muselo být těžké pro rodiče,své děti poslat pryč za cenu toho, že věřili,že jejich děti se o sebe postarají a mají větší šanci žít beze strachu.jen kdyby věděli, co na ně v Palestině čekalo.Nikdy jsem si k tomuto tématu nic nehledala a myslela jsem si, že ti co odešli, vlastně udělali dobře, a v Palestině na ně čekala jejich země zaslíbená a nakonec tady čtu,že oni tam vůbec nebyli chtění a to, že odešli, byl vlastně jenom začátek další strastiplné cesty. Určitě doporučuji.
No tak toto byla jízda...napínavé od začátku do konce, prohlubující se vztahy mezi přáteli a upevňující se pouto mezi Xadenem a Violet. Vše co spolu dokázali a stejně ta největší bitva je ještě nejspíš čeká. A já věřím, že spolu to zvládnou a vše se v dobré obrátí.
Závěrečný díl trilogie. Ocenila jsem, že na začátku knihy je popsáno, co se událo v předchozích dílech, jelikož jsem to již zapomněla a znovu jsem si připomněla život Celine a jejího bratra Briana. Kniha popisuje přípravu Bernardy na svou plánovanou pomstu. Najde naplnění láska Celine k nevhodnému muži z hlediska jejího postavení a jak to dopadne s nevlastní dcerou Lori, která se sice změnila, ale láska jejího života si toho nechce všimnout? Nechte se překvapit:-)
Krásný příběh Tenar, Geda a Tenahu, který pohladí na duši. Nečekejte žádné velké akce, ale stojí to za to.:-)
Kniha plná příběhu ze Zeměmoří. Nejvíce se mi líbil příběh Jiný vítr, kde se dozvídáme znovu o Gedovi a ženě Tenar a dceři Tehanu...některé povídky moc nezaujaly, ale jinak to bylo milé počtení a návrat do Zeměmoří.
Od knihy jsem neměla žádné velké očekávání, ale nakonec mne mile překvapila. Oddychové čtení s trochou tajemna a samozřejmě i romantickou linkou. Takové lehké pohlazení po duši.
Tato kniha ve mně zanechala silný otisk a všem, kdo tvrdí, že za komunistů jsme se měli dobře,bych vzkázala, ať takové knihy čtou a oživují si ty zrůdnosti, které se tady v době jejich vlády děly. A zaplatili za to ti bezbranní. Celou dobu jsem přemýšlela nad tím, jak se tohle všechno mohlo stát...Těžké čtení,ale určitě doporučuji, abychom si přestali idealizovat něco, co vůbec ideální nebylo...
Kniha přečtena za jediný den, vlastně mi Petra bylo velice líto. Vše dostal tak nějak zadarmo a proto nikdy nepoznal, jakou cenu má úspěch a dopadl tím nejhorším způsobem. Bohužel ani výběr přítelkyně Niny nebyl šťastný. Přišlo mi to tak nějak ze života, jen se šťastným koncem, a už teď bych nejraději sbalila batoh a vyrazila na ty překrásná místa, která jsou v knize popsaná. Jen doufám, že ten nádherný dům s výhledem tam bude taky:-D
Díky knize člověk měl možnost nahlédnout pod pokličku světa věřících. Paní farářka má velké charisma. Kniha se tématy dotýkala každého z nás bez ohledu na to, zda věřící jsme či nikoli. A pro někoho může kniha působit jako balzám na duši.
Už se mi po této detektivní dvojici stýskalo...pobyt na ostrově Hitra by mohl být jako pohlazení na duši, ale bohužel se Mia opět stává jedním z vyšetřovatelů vraždy mladé dívky a tříletého zmizení malého chlapce. U těchto případů nesmí chybět ani skvělý vyšetřovatel Munch. Jsou tyto případy vzájemně propojené? Nechte se překvapit...Některá rozuzlení jsem tedy nečekala:-)
Putování Geda a jeho společníka budoucího korunního prince Arrena do země mrtvých. Na scénu také vstupují draci. Podaří se Gedovi vyluštit záhada ohledně mizející magie a ztráty rozumu?
Ve druhém díle série se potkáváme s Tenar, dívkou, kterou v dětských letech odvedli od rodiny a ona tak nezažila skutečnou lásku, což mělo vliv i na její morální vývoj. Zde se i poprvé i setkává s Gedem, který ve svém životě opět zažívá dobrodružství. Děj se na můj vkus trochu táhl.
Přečteno téměř jedním dechem. Ze začátku jsem měla jasno, člověk, který ztratil svou cestu asi nějaký syndrom vyhoření. Nedokázal si najít opravdové přátele. Jedinou útěchou mu je zahrada po jeho prarodičích. Chápu, čím si musel procházet, když vlastně zjistil, proč se cítí tak vykořeněný, ale je on natolik morálně pevný, aby to skutečně neskončilo katastrofou? Od poloviny knihy jsem ve svých pocitech rozpolcená, tolik bych mu přála hledaný klid (málem jeho boj se sebou samým dopadl katastrofálně), ale zároveň se na to dívám pohledem matky dvou malých dětí a tam veškeré pochopení a soucit mizí...možná kdyby se rozhodl pro nějakou léčbu, věřila bych,že to dokáže ustát...
Kniha napůl čtená napůl poslouchaná jako audiokniha. Trochu jsem se bála, že mne to nebude bavit, ale opak byl pravdou. Morální vývoj Geda od dítěte k rozumnému čaroději. Vlastně mladická nerozvážnost ho málem stála život a provázela ho celým jeho životem, dokud se nedokázal tomuto problému postavit čelem s přáteli po boku. I my si z toho můžeme vzít ponaučení.
Oddechové čtení pro romantické duše:-) dej trochu předvídatelný, ale to nic neubralo na čtenářském zážitku, který jsem z knihy měla. Snad to není moje poslední kniha od autorky a až budu někdy potřebovat pohlazení po duši opět po jejich knihách sáhnu.
Nedávno jsem byla v Srní podívat se na vlky a měli jsme to i s komentovanou prohlídkou, kdy nám paní vysvětlovala fungování vlčí smečky a jiné zajimavosti. A pak mi do ruky přistála tato kniha, byla jsem za ni strašně vděčná. Vlci jsou opravdu zajímavá zvířata. Luke to ve světě lidi neměl lehké a nejlepe se cítil právě mezi těmito zvířaty, byla tam jasně stanovena hierarchie, to se ve světě lidi neděje. Souboj dvou sourozenců o to, kdo má větší právo rozhodovat o jeho životě byť neplnohodnotném. Těžká otázka...
Druhý díl se mi líbil o něco méně než díl první, nakonec jsem si Mhairi taky oblíbila. Obdivovala jsem její rozhodnutí, že nebude ničit Donaldovo manželství a sama chtěla vstoupit do manželství, které by ji nic hezkého nepřineslo. Naštěstí zasáhl osud a vše dopadlo pro oba relativně dobře i když se uvidí, co bude obsaženo v dalším díle a jak se bude vyvíjet vyšetřování vraždy...
Miluji knihy od paní Körnerové a proto jsem nyní sáhla po historickém tématu, který je mi mezi čtenými tématy velmi blízký. Nejsem vůbec zklamaná, za mne se jedná o oddechové čtení s romantickou linkou:-) Na můj vkus se mi postavy zdály příliš ploché, nemohla jsem se s nimi nějak extra sžít. Dvě generace v jedné knize a sotva člověk přilne k jednomu páru (rodičů) již nastupují osudy jejich dětí. Uvidíme, jakým směrem se bude pentalogie ubírat.:-)
Dočetla jsem další knihu o osudech rodiny Smolíkových a je mi z toho těžko na duši. Doba komunismu tolik očekávaná válkou zkoušenými lidmi a nakonec to pro mnohé bylo velké zklamání. Místo aby se těšili nově nabyté svobody, zakoušeli nový strach a čekali útok i od lidí,kterým důvěřovali. Možná by stálo za to, aby i děti věděli,co to znamenalo žít v době komunistické,abychom se ze svých chyb mohli poučit a nastavit lepší tvář budoucím zítřkům. Těším se na třetí díl a osudy Františka a snad i Jarmily