teeyinka teeyinka komentáře u knih

Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Barvitý jazyk, ještě barvitější fantazie a dechberoucí svět, který autor vytvořil už v roce 1983! Takoví lidé se rodí jednou za sto let.

17.12.2017 4 z 5

Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Čtivé, milé, zajímavé a originální.

05.12.2017 3 z 5

Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Velkou poklonu skláním překladateli! Toto musel být velký oříšek a jeho volba slangu byla skvostná (chválabohu za slovník na konci knihy). Kniha o násilí a zlu, které je v lidech od pradávna a nikdo neví, odkud se bere. O převráceném způsobu jeho nápravy a tenkých hranicích mezi dobrem a zlem. Přečteno se zatajeným dechem.

25.11.2017 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Zajímavá a poučná kniha, která odhaluje svět autisty. O tom, jak běžné problémy autisté vůbec nechápou a mezitím si lámou hlavu nad tím, čeho si běžní lidé vůbec nevšimnou.

12.11.2017 4 z 5

Ostrov Ostrov Robert Merle

Bezesporu zajímavé téma a dá se říct, že v dnešní době hodně aktuální. Styl psaní byl však na mě příliš rozvláčný.

27.10.2017 3 z 5

Zmizelý Zmizelý C. L. Taylor

Ze všech knih autorky se mi tato líbila nejméně. Je to však i tak velmi čtivé, vyuzlení bylo (alespoň pro mě) nečekané, a tak to vlastně splňuje vše, co očekávám od knihy, u které se chci odreagovat a strávit propršené nedělní odpoledne.

17.09.2017 3 z 5

Nejbližší příbuzní Nejbližší příbuzní Roger Fouts

Krásná kniha, která mi přinesla spoustu informací a díky které se na naše nejbližší příbuzné dívám s ještě větší úctou.

11.09.2017 5 z 5

Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Ze začátku jsem měla problém začíst se, přibližně od renesance jsem se ale těšila, jak to celé dopadne. Nadchl mě nápad autora, navíc mi trochu potrápil mozkové závity, donutil přemýšlet a popustit uzdu fantazii. Kdybych se s knihou setkala na střední, filozofie by se mi určitě učila lépe.

01.09.2017 5 z 5

Místo pro tajnosti Místo pro tajnosti Tana French

Velmi čtivá kniha, jen poslední dvě kapitoly mi přišly zbytečné.

16.08.2017 4 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Krásná kniha o všedním životě a běžných problémech. Moc se mi líbil nápad, styl a prolínání životních příběhů.

03.07.2017 5 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Výjimečný román, který popisuje dopady války na životy obyčejných lidí. Četl se moc dobře, autor mi svým stylem sedl. Ač jsem celou knihu čekala, že přijde úplně jiný konec, jsem nakonec ráda, že klasický happyend nepřišel. Podtrhlo to totiž surovost války a zanechalo tak ve mně ještě hlubší otisk.

02.05.2017 5 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak jsem se nedokázala odtrhnout. Čtivé, napínavé, zkrátka super. Každopádně doufám, že k takové Oasis svět nedospěje. A pokud ano, tak že lidé budou mít stále důvody zůstávat v realitě...

15.03.2017 5 z 5

Vesmír v jediném atomu Vesmír v jediném atomu Jeho Svatost Dalajlama XIV. (p)

Měla jsem docela problém se do knihy začíst a už už jsem si říkala, že ji odložím. Naštěstí jsem to neudělala! Dalajlama vysvětluje jak spojnice, tak střety budhismu a moderní vědy, od velkého třesku po genetiku. Zvláště kapitola o etice v genetice byla zajímavá.

02.02.2017 3 z 5

Nehoda Nehoda C. L. Taylor

I když je příběh místy nepravděpodobný a někdy nad chováním hrdinů zůstává rozum stát, je to neskutečně čtivé! Styl autorky se mi zkrátka líbí a těším se na další knihu.

28.01.2017 4 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Člověk si říká, co za lidi kolem sebe Emily musela mít, aby napsala takovou knihu. Ponurost, nešťastné povahy a smutné osudy. Ale nic není jen černé nebo bílé, když se dobře podíváme, každý má i své světlé stránky, ač jsou někdy schované hodně hluboko a vykukují jen maličko (až tedy na Josefa, u kterého jsem zatím vždy našla jen zlo a pokrytectví, a stále uvažuju, do čeho u něj to dobro ukryla).
Jde krásně vidět, jak špatná společnost a výchova ovlivní charakter člověka. Zároveň to však není pevně dané, protože dobrá společnost v něm může probudit dobré vlastnosti.
Zkrátka vše je v pohybu, nic není pevně dané a to se mi líbí.

10.01.2017 5 z 5

Aby dobro neškodilo Aby dobro neškodilo David Klimeš

Rozhodně zajímavý rozhovor s člověkem, který má ucelený a jasný pohled na svět a nebojí se vyjádřit svůj názor.

06.01.2017 4 z 5

Mudrc, surfař a byznysmenka Mudrc, surfař a byznysmenka Robin S. Sharma

Ano, je to jako instantní polévka - přečtete si to a máte náhražku myšlenek velikánů. Bez vody kolem. Ale právě ta instantní verze mě zkrátka baví. Ono to ani nejsou převratné myšlenky, vlastně jsou všechny úplně jednoduché a všem známé. Jde jen o to, že na spoustu z nich zapomínáme, a proto je fajn si je občas připomenout takovouto knihou.

02.01.2017 4 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Krásná a dobře napsaná kniha prosycená tajemnem. Zvláště v dnešní uspěchané přetechnizované době bylo milé přečíst si o nevysvětlitelných věcech mezi nebem a zemí zahalených v hávu krásného prostředí Karpat.

27.12.2016 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Ladislav se s tím nemaže a dělá si srandu ze všeho a všech, včetně sebe. Je to krásná oddychovka, ale zároveň se pod vším tím humorem vynořují krásné myšlenky a inteligentní názory. Děkuji za propagaci poutnictví a také za to, že mi ukázal, jak pohostinní umí lidé být! Je opravdu škoda, že občas zapomínáme, že jsme všichni jeden živočišný druh.. lidé... a tak bychom měli držet při sobě.

08.12.2016 4 z 5

Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Krásná kniha o lásce, přátelství, ale bohužel také smrti. Věrně zachycuje pocity lidí poválečné doby - žít ze dne na den, nic nemá cenu, na smrt je nazíráno takřka bez emocí.. v dnešní době by takové lidi pomalu zavřeli do blázince...

22.11.2016 5 z 5