ujira ujira komentáře u knih

Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Dobrá česká krimi, spíše psychologický román s detektivní zápletkou a ekologickou stopou.

20.11.2024 3 z 5

Přechodné období Přechodné období Veronika Bálková

Docela zajímavá prvotina, mapující život na české vesnici očima angažované, samostatné, vzdělané, mladé ženy, která se vyrovnává s traumatem ztráty otce, rozchodem, hledáním nové cesty.

30.10.2024 4 z 5

Mistr platnéř Mistr platnéř František Niedl

Další výborná historická trilogie z česko-italských dějin,s mistrem planéřem a mužem mnoha neobvyklých schopností,které z obyčejného mladíka daly vyzrát v hrdinu jež zasahuje i do královských záležitostí. Výborná česká historická proza Františka Niedla, které nechybí napětí, vzrušení i láska.

28.10.2024 5 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Román o zmařených nadějích mladých mužů vracejících se zpět do civilního života po 1.sv.válce. Román plný pesimismu, beznaděje a vzteku. Román o přátelství vzniklém v zákopech, román o zrání a zraněních, která nejdou vyléčit.

24.09.2024 3 z 5

Stařec, který četl milostné romány Stařec, který četl milostné romány Luis Sepúlveda

Příjemná latinskoamerická novela, plynoucí poklidně mezi indiány, navzdory bouřlivému každodennímu boji o přežití v amazonském pralese. Ten, kdo se naučí stát se součástí přírody, přežije.

11.09.2024 5 z 5

Dáma kontra střelec Dáma kontra střelec Dominik Dán

Tentokrát průměrný příběh, chyběl typický ,,Dánovský,,humor, ale nejde stále chrlit perly.

03.09.2024 3 z 5

Oblečené k tanci na sněhu Oblečené k tanci na sněhu Monika Zgustová

Silně emotivní, intimní zpovědi žen, které postihl krutý osud ,,nepřátel sovětského lidu,, autorka zpracovala jak zde níže zaznělo,, ploše a jedním hlasem. Mám zato, že takové prožitky nelze ani jinak vyprávět, byly by k neunesení. Svědectví o zvůli totalitní moci, která se ,,hojí,, na ženách a ty přeživší to ustály a dál žijí jako lidsky lidské bytosti stačí vyprávět ,,jedním hlasem,,.

30.07.2024 5 z 5

Lahvová pošta Lahvová pošta Petr Chudožilov

Jméno autora povědomé, ale mně doposud jeho tvorba neznámá. Lahvová pošta je deziluzivní čtení o ohavné době před i normalizační , odkrývá nejedno lidské ztrozkotání, které díky komunismu, pesimismu a beznaději prožívali nejen intelektuálové, ale i obyčejní pracovití lidé.

19.06.2024 5 z 5

Sedmikrásky Sedmikrásky Kristina Ohlsson

Autorka mne zaujala po přečtení první knihy Nechtění a tak jsem sáhla po další knize. Nemohu upřít, že má kniha potenciál, je dobře rozehraná, ale ten uspěchaný konec, to že postavy nedostaly prostor své role pořádně dohrát a příběh je najednou uspěchaný a nedovyprávěný, ji uškodilo.

01.06.2024 3 z 5

Potichu Potichu Jaroslav Rudiš

Typický Rudišův styl, prolínající příběhy několika postav, které se v určitém okamžku protínají, v této knize působí už poněkud vyčerpaně, postavy jsou plytší a i když kapitoly svým tempem a svižností podporují dojem mladosti a energičnosti, čtení působí těžkopádně. Ovšem jedna hvězda navíc za vynikající audiozpracování Richardem Krajčem.

19.05.2024 3 z 5

Vyměřování světa Vyměřování světa Daniel Kehlmann

Nemohu si pomoci, ale poslech audioknihy byl náročný , má-li jít o nevšední životopisný román, pak jeho nevšednost tkví v nezáživnosti.

15.05.2024 2 z 5

Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

Vynikající autor fantasy Riggs podlehl a rozhodl se vrátit své hrdiny do dalšího příběhu, ale návraty bývají komplikované a potvrdila to i tato kniha, která působí jako cíleně a vynuceně napsaná. Postrádá to tu lehkost a svěžest předchozích dílů, napětí a zanícenost. Snad se autorovi vrátí múza a další pokračování chytí ujetý vlak.

09.05.2024 3 z 5

Bloudění Bloudění Jaroslav Durych

Dlouhodobě jsem Jaroslava Durycha měla v hledáčku autorů, jejichž dílo bych měla poznat a alespoň poslech audioknihy mi usnadnil splnit si tento osobní dluh. Musím přiznat, že ačkoli jde o literaturu historickou, není to jednoduché čtení, jež je zahaleno náboženskou mystikou odrážející pobělohorskou rozervanost pulsující mezi protestantismem a katolictvím a odrážejícím celý osud hlavních postav bloudících a hledajících.
Opravdu náročný autor a náročná literatura.

11.04.2024 3 z 5

Příběh tisící druhé noci Příběh tisící druhé noci Joseph Roth

Málo rakouských autorů znám a díky záměně autorů se mi tento příběh, o osudech obyčejných lidí propojených díky návštěvě perského vladaře, zalíbil. Přestože je to příběh smutný, stejně působí lahodně asi tak jako příběhy Šeherezády.

18.03.2024 4 z 5

Lidský faktor Lidský faktor Graham Greene

GG nezklame, britský lord spisovatel nenechá čtenáře zahálet, děj plyne sice s pověstným anglickým klidem, ale je tajemný jako Temže a provokuje k přemýšlení nad lidskými pohnutkami.

02.03.2024 4 z 5

Tovje vdává dcery Tovje vdává dcery Šolom Alejchem (p)

Židovsky humorné i truchlivé zároveň, filosoficky bohaté i vypravěčsky čistě jednoduché, takové jsou povídky Šoloma Alejchema.

03.02.2024 5 z 5

Mnichovský přízrak Mnichovský přízrak Georges-Marc Benamou

Zajímavý román psaný z francouszského pohledu o okolnostech, které se dotkly a ovlivnily především Československo. Odkrývají zejména psychologické pohnutky premiéra Daladiera a jeho osobní účast na aktu zrady. Nejen pro nás bolestné trauma. Román ovšem nabízí širší pohled na okolnosti, které vedly k podepsání Mnichovské dohody.

01.02.2024 5 z 5

Májové růže Májové růže Dot Hutchison

Autorka mě přesvědčila o tom, že k psaní thrillerů přistupuje promyšleně, ačkoliv jsou její knihy plné brutality a neobvyklých sériových vrahů, děj je vybudovaný zajímavě a napínavě. Žeby novodobá americká Agatha Christie?

30.01.2024 3 z 5

Kouzelné dobrodružství Kouzelné dobrodružství Alain-Fournier (p)

Krásné, poeticko-romantické vyprávění o dospívání, hledání cesty, prvních láskách a prvních bolestech z lásky.

23.01.2024 5 z 5

Ruzká klazika Ruzká klazika Daniel Majling

Velmi milé překvapení od slovenského povídkáře. Kromě toho, že upřímně autor doznává, že jde o ,,napodobeniny,, ruských klasiků, jde o vtipné, jazykově velmi dobře vyprávěné a tématicky velmi bohaté povídky. Nelze mu upřít, že ruské klasiky Majling zná velmi dobře.

05.01.2024 4 z 5