Zemlja komentáře u knih
Jedna ze zásadních světonázorových knih. Nepřekonatelná.
Tenhle soubor povídek miluju. Při čtení jsem nevěřila, že může někdo něco takového vymyslet. Magické!
Hrůzná doba. Nebylo úniku. Strašné. Cokoli s inkvizicí je pro mě děsivé.
Výlet do prvorepublikového městečka, vztahů mezi různými obyvateli; náhled do rodiny maloobchodníka, rošťáren partičky kluků. Vtipná, citlivá knížka.
Zase přitažlivý popis místa. Trochu jsem se ztrácela v obyvatelích vsi, kdo a kde s kým bydlí, v jakém jsou vztahu. Pátrání zdlouhavější. Ke konci už to mířilo k jedné osobě, no.
Tuhle Kunderovu knihu jsem dlouho odkládala, protože se mi nelíbil film. Kdyby byl český, možná by dopadl lépe. Kniha je krásná. Košatá. Postavy uvěřitelné, i když hlavní hrdinka pro mě hodně zvláštní. Osobní příběh v těžkém období. A vztah k psovi, to jsem plakala. Co se dá napsat o Kunderových knihách? Kdo u nás takhle psal, bude psát?
Četla jsem ji jako první od Coelha. Okouzleně, napjatá, čekala jsem bláhově nějaký konkrétní návod, který tam samozřejmě nebyl. Ale byla jedna z těch lepších. Mnohé jeho knihy mě neoslovily, nebavily. Jako by s dalšími tituly už neměl čím střílet.
Nějak jsem tu umanutost jako mladá čtenářka nechápala. No, ani jako stará.
V knížce je toho tolik. Poetika, smutek, nesmělost, odvaha, soucit. Krásný příběh.
Všechny děti kolem mě ji měly, a četly ji. Mně přišla trochu nudná. Pippi je zábavnější.
Autorčiny detektivky mě většinou baví. V téhle ale bylo přitažlivější představovat si krajinu, snad bych tam i jela, než sledovat zápletku.
Tenhle Bářin výlet je takový kostrbatější, jazykově méně obratný než Karel IV. nebo husiti. Možná je ale dávnější historie složitější k pochopení, vysvětlení. Přišlo mi to takové konspirativní, vztah Sáma a Dagoberta. Trochu jsem se k dočtení nutila.
Úplně pro děti není, text je těžký na čtení. Graficky přitažlivá pro děti taky není, myslím. Ale příjemně mě překvapila žánrem i obsahem. Nic podobného jsem na trhu nezaznamenala.
Moc hezká knížka. O kamarádství a že se o něj musí pečovat. O klukovi, který trpí po odchodu otce. Může to pomoct dětem ve stejné situaci. Při scénce, jak uzdravoval psa v troubě, se vždycky směju.
Nějak mi nesedla. První kniha od autora, kterou jsem četla. Začátek slibný a pak to nějak řídlo a stávalo se nezajímavým. Jako režisérsky nezvládnutý film. Nebo prostě nechápu autorův záměr, o co šlo. Jako v Sedmikostelí.
Dostala jsem se k ní prostřednictvím žákovského referátu, děti zaujal a chtěly ji přečíst. Je trochu ode zdi ke zdi - křupani a hrubost, a pak soucit a vřelost. Autor píše vtipně, děj má spád. Nevím, jestli je úplně v normě žertovat o loupeži v knize pro děti.
Krásné vydání. Ke čtení mě popostrčily filmy o Thorovi a spol., chtěla jsem si rozšířit obzory.