bigcomet bigcomet komentáře u knih

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Mám ráda knihy s touto tematikou, ale tohle bylo i na mě hodně drsné. Takže teď bude následovat něco lehčího. Každopádně stojí tato kniha za přečtení? Rozhodně! Kdo se nebojí, ať do toho rozhodně jde. Tuhle černou dobu našich dějin by měl znát každý. Čte se to moc hezky i když jde o těžké téma.
Za mě rozhodně kniha, kterou by měl přečíst každý.

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Téma války je moje oblíbené a musím říct že Štěpánu Javůrkovi se tahle kniha moc povedla. Osudy rodin v Sudetech vykreslil moc pěkně, přesto že to neměli jednoduché. Člověk si říká, jak to ty lidi mohli tenkrát všechno zvládnout a přežít. Je to opravdu velmi dobré čtení. Na druhý díl se těším, ale musím si nechat trochu odstup. Přeci jen, tohle téma není úplně lehké a těžké osudy lidí se nečtou úplně lehce. Každopádně na druhý díl se těším a věřím, že bude stejně dobrý jako ten první.

08.10.2024 5 z 5

Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Moje první kniha od autorky, ale rozhodně ne poslední. Detektivní příběhy pro mě nejsou moc atraktivní téma, jelikož jsem vždycky narazila na moc velké krváky. Ale tohle bylo fakt super. Začátek byl trochu pomalejší, ale mělo to svůj smysl. Člověk poznával všechny postavy a postupně se mu odhaluje jejich život a hlavně tajemství. Zápletka super, vyústění překvapující.
Už se těší na další detektivní příběh od autorky.

08.12.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Knihy Martina Moravce jsou skvělé a ani tako nebyla výjimkou. A jako Audiokniha je boží, nejen proto, že ji namluvil sám Dr. House Martin Stránský, jehož hlas je úžasný. Rozhovor je opět velmi poutavý, chvílemi opravdu hodně dojemný, ale také poučný. Již se mi stalo, že jsme si na knihu vzpomněla při některých životních situacích. Doporučuji přečíst či poslechnout každému.

20.12.2024 5 z 5

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Knihu jsem objevila až po 20 letech od prvního vydání a to opět díky typu (Martinus). A opět nezklamala, naopak hodně překvapila. Vůbec jsme nečekala takový příběh.
Je to opravdu velmi silný příběh z Afghánistánu. Příběh začíná ve vyspělém Afghánistánu, ale pak po invazi Ruska se země začne rozpadat.
Knížku jsme přečetla opravdu za pár dní, protože se člověk nemohl odtrhnout od děje.
Mohu zase jen a jen doporučit.

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Tohle bylo skvělý. Překvapilo mě, že se to četlo prakticky samo.
Neuvěřitelně čtivá kniha, plná napětí, intrik a hlavně romantiky.
Už teď se těším na druhý díl.

14.11.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Skvěle napsaný příběh, z kterého mrazí. Má to spád, čte se to prakticky samo.
Přečteno prakticky jedním dechem.
Mohu jen doporučit.

05.10.2024 5 z 5

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

(SPOILER) Poslouchala jsem jako audioknihu a jednoznačně doporučuji. Knihu načetl Radek Škvor, který i Toma daboval v Harry Potterovi a knize to jednoznačně pomohlo. Celá kniha je skvělá, celý životní příběh Drama je neuvěřitelný. I v tomto případě ho dohnalo to, že od dětství hrál a nakonec podlehl démonu jménem alkohol. Každopádně dokázal se z toho poučit.
Mohu jen doporučit k přečtení, člověk si uvědomí, že role ve filmu je většinou úplně pravý opak skutečného člověka.

06.12.2024 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Bohužel se musím přidat kde skupině čtenářů, kterým tento typ knihy vůbec nesedl. Zvláštně psané, vůbec jsem se nemohla začít. Takže jsem knihu bohužel prozatím odložila a zkusím tomu dav v budoucnu ještě šanci. Prozatím, ale musím hodnotit negativně. Myšlenka příběhu dobrá, ale styl psaní mi prostě nevyhovuje.

26.10.2024 1 z 5

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Vtipné, chytré a krásně ilustrované.
Myslím, že každý introvert se v tom najde.
Doporučuji.

05.10.2024 5 z 5

Hájemství: Příběh kluka z pohřebky Hájemství: Příběh kluka z pohřebky Daniel Krejčík

Neuvěřitelně vtipné, chvílemi smutné, ale velmi citlivé. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu a rozhodně můžu doporučit, jelikož Daniel je neuvěřitelný herec a hlavně dabér, takže knize umí dát úplně jiný rozměr. Měla jsme to poslechnuto prakticky za jeden den, protože opravdu nešlo přestat poslouchat. Oceňuji otevřenost, s jakou je příběh napsaný. Je znát, že ne o všem se psalo s lehkostí. Tyto pasáže jsou opravdu velmi citlivě namluvené a občas člověku i slza ukápne.
Vřele doporučuji všem. Jednoznačně dejte přednost audioknize. Je vážně top.

08.12.2024 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Liane Moriarty je královnou napětí. Skvěle se to četlo.
Sice už tak od 2/3 jsem měla tušení, kdo je vrah, ale i tak to bylo fajn.
Určitě sáhnu i po další knize od autorky.

14.11.2024 4 z 5

Život na míru Život na míru Marek Rabij

Absyntovky nikdy nezklamou a ani tahle nebyla výjimkou.
Neuvěřitelný příběh z oděvního průmyslu. Nechcete se narodit v Bangladéši a dělat šičku v extrémně nevyhovujících podmínkách. Knížku jsem četla jedním dechem, a neustále jsem si říkala, jak je tohle ještě možné v 21. století. Hnus, kam až člověk je schopný zajít pro peníze.
Čtení můžu jen doporučit.

09.10.2024 5 z 5

Píseň L. Píseň L. Veronika Opatřilová

Tak tahle kniha byla zvláštní.
Dva příběhy, které mají být něčím propojení. Ale bohužel nevím čím.....
Každopádně příběh středověký byl skvělý a člověk chtěl vědět, jak to všechno s hlavním hrdinou bude.
Ale příběh ze současnosti mě svým způsobem nějak štval.
Za mě kdyby byla kniha jen příběh ze středověku, tak byla skvělá.
Občas jsme měla problém se těmi stránkami prokousat, ale hlavně v novodobém příběhu.

08.10.2024 3 z 5

InTyMně InTyMně Markéta Lukášková

Skvěla napsaná kniha, která Vás vrátí do devadesátek. A ten kdo byl v té době dítě, si v tom najde to svoje. Výborně se to četlo, bylo to neuvěřitelně vtipné.
Mohu jen doporučit všem devadesátkovým dětem.
Výborná oddechovka na dlouhé podzimní večery.

16.11.2024 5 z 5

Beladona Beladona Adalyn Grace

Beladonu jsem se vůbec nechystala číst. Ale když vyšel druhý díl (Purpurea ) a na každém kroku na mě vyskakovala reklama nebo skvělá recenze, tak jsem si řekla, zkusím to. A musím říct, že mě to neskutečně chytlo. Nejsem úplně čtenář fantazy, ale tohle je bomba. Od prvních stránek mě to neskutečně chytlo a chtěla jsem vědět, jak to všechno dopadne. Je to výborně napsané, čte se to vlastně neuvěřitelně lehce. Smrtonoše jsem si zamilovala a jsem zvědavá jak celý příběh bude pokračovat dál, v dalším díle - Purpurea.
Musím také pochválit neskutečně krásnou oblaku a ještě krásnější ořízku. Ta se fakt povedla.
Každopádně i když nejste cílovou, zkuste dát Beladoně šanci, myslím, že Vás nezklame.

14.10.2024 5 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Tyhle knihy to je moje. Vždycky si po přečtení říkám, zda se takhle může někdo chovat. Símka je mladá a chce pozornost své matky. Ta ji z nějakého důvodu ignoruje, uráží, atd. Je to neskutečně dobře napsaný, čte se to samo i když občas ne úplně lehce. Chvilku ji chápete, chvilku by jste jí nejraději propleskli. Ale je to skvělý.

29.01.2025 5 z 5

Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít Susanna Leonard

Příběh Marie Curie-Sklodowské je neuvěřitelný. Celý svůj život obětovala vědě. Byla neuznávána muži, ani na její první Nobelovu cenu ji nechtěli navrhnout. Musela překonat mnoho překážek, ale vše s grácii ustála a je jednou z nejvýznamnějších žen vědkyň 20.století.
Rozhodně stojí za přečtení.

25.11.2024 5 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Jakuba Katalpa píše naprosto skvěle. Vyhovuje mi styl psaní, s ničím se nemazlí, píše krutě, ale i mile. Kniha má vše, co má kniha tohoto typu mít.
Doporučuji jednoznačně.

16.11.2024 5 z 5

Cesta: Panda a dráček Cesta: Panda a dráček James Norbury

Tahle kniha je tak neuvěřitelně krásná.
Myšlenky v ní jsou neuvěřitelné. Ilustrace nádhera.
Opravdu promyšlená kniha.
Takový moderní Malý princ.

14.11.2024